İçeriğe atla

Oleh Sentsov

Oleh Sentsov
DoğumОлег Геннадійович Сенцов
Oleh Gennadiyoviç Sentsov

13 Temmuz 1976 (48 yaşında)
Simferopol, Kırım Oblastı, Ukrayna, SSCB
MilliyetKırım Tatarı
VatandaşlıkUkrayna
MeslekYönetmen, yazar
Etkin yıllar2008-günümüz
Tanınma nedeniRusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası tutuklanması
SuçlamaTerörizm
Mahkûmiyet cezası20 yıl
Mahkûmiyet durumuDevam ediyor

Oleh Gennadiyoviç Sentsov (UkraynacaОлег Геннадійович Сенцов - d. 13 Temmuz 1976, Simferopol, Ukrayna, SSCB), Ukraynalı yönetmen ve yazardır.[1][2][3]

2011 çıkışlı film Gamer ile tanınan Kırım kökenli Sentsov, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sonrası Kırım'da tutuklandı ve terörizm suçlamasıyla Rusya mahkemesi tarafından 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.[4] Sentsov'un hapse mahkûm edilmesi; İfade özgürlüğüne dair bütün dünya tarafından takip edilen önemli sembolik bir dava durumundadır.[5]

Yaşamı

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Simferopol'da 1976'da dünyaya geldi. 1993-1998 yılları arasında Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Uzun yıllar Kiev'de bir bilgisayar kulübü işletti.[6] Bu arada Moskova'da senaryo yazma ve film yönetme üzerine dersler aldı ve iki kısa film yönetti.[6]

İlk uzun metrajlı filmi Gamer (2011), Rotterdam Film Festivali'nde gösterildi. Filmin gördüğü ilgi üzerine ikinci filmini çekmek üzere kaynak buldu. Filmin çekimlerinin 2014 yazında başlaması planlandı.[6] Bu dönemde başlayan Yevromaydan hareketin katılan Sentsov, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı üzerine Kırım üslerindeki Ukraynalı askerlere yiyecek ve malzeme temin etti. 2014 yılının Mayıs ayında arkadaşı Oleksandr Kolçenkov ile birlikte Kırım'da Rusya gizli servisleri tarafından gözaltına alındı ve Rusya'ya götürüldü.

Rusya yönetimi, Sentsov ve Kolçenko'yu Rusya'da yasak olan Sağ Sektör (Pravıy Sektor) örgütünün hücresini kurmak, Kırım Rus Toplumu Teşkilatı ve Birleşik Rusya (Yedinaya Rossiya) Partisi’nin Simperefol (Akmescit)'teki ofislerini kundaklama ve Lenin Anıtını patlatma hazırlıkları yapmakla suçladı. Kuzey-Kafkasya Askeri Mahkemesi, 25 Ağustos tarihinde Oleh Sentsov hakkında 20 yıl ve Aleksandr Kolçenko hakkında 10 yıl hapis cezası verdi.

Stentsov 2017'de, ABD'de çok zor durumda olan düşünce mahkûmlarına verilen Barbara Goldsmith Yazma Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.[7]

14 Mayıs 2018'de, Rusya'daki 65 Ukraynalı siyasi mahkûmun hapsedilmesini protesto etmek ve serbest bırakılmasını talep etmek üzere açık uçlu bir açlık grevine başladı.[8][9]

Oleh Sentsov'un yaşadıkları arkadaşı Özbekistanlı yönetmen Askold Kurov tarafından kayda alınmış ve görüntülerin birleştirilmesi ile "Mahkeme Süreci: Rusya Devleti Oleh Sentsov'a Karşı " adlı bir belgesel oluşturulmuştur.[5]

Sentsov 25 Ekim 2018'de Avrupa Parlamentosu tarafından verilen Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.[10]

Filmografisi

Yıl Film
Yönetmen Senarist Yapımcı Oyuncu Not(lar)
2011 Gamer
Evet
Evet
Evet
Belgesel
2013 Rhino
Evet
Evet
Tamamlanmadı[11]
2017 The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov
Evet
Belgesel[12]
2020 Nomera
Evet
Evet
[13]

Kaynakça

  1. ^ (Felemenkçe) Short Bio 15 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., International Film Festival Rotterdam
  2. ^ "Almodovar, Leigh petition Putin on jailed Ukrainian Oleg Sentsov 1 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Los Angeles Times. 10 June 2014.
  3. ^ (Ukraynaca) Ministry invites to join the rally in support Sentsov 12 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ukrayinska Pravda (13 July 2017)
  4. ^ Ukrainian Filmmaker Remains Behind Bars Despite Growing Support 11 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radio Free Europe/Radio Liberty (June 26, 2014)
  5. ^ a b "Dava: Rusya Devleti Oleg Sentsov'a Karşı". 17. Uluslararası Bağımsız Filmler Festviali web sitesi. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  6. ^ a b c "Oleg Sentsov is on hunger strike". artistsatriskconnection.org, 14 Haziran 2018. 27 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  7. ^ "Siyasi tutuklu Ukraynalı yönetmene ABD'de ödül". Kırım Haber Aj.ansı, 30 Mart 2017. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2018. 
  8. ^ Grater, Tom (25 Ağustos 2018). "Oleg Sentsov 12 days into hunger strike". Screen Daily. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2018. 
  9. ^ "Ten reasons you should give a damn why Oleg Sentsov's hunger strike matters". Meduza. 8 Haziran 2018. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2018. 
  10. ^ Hatip, Yusuf (25 Ekim 2018). "Sakharov Ödülü Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov'un". Anadolu Ajansı. 26 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2018. 
  11. ^ Saakaov, R. "The Sentsov's film in Moscow and the fate of Crimean dissenting (Фильм Сенцова в Москве и судьба крымских «несогласных») 20 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." BBC (Russian service), 30 October 2014
  12. ^ "Process" – documentary about the court trials over Oleg Sentsov («Процесс» — документальный фильм о суде над Олегом Сенцовым). Смотрите полностью на «Медузе» 20 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Meduza, 05.2018
  13. ^ Tan, Erhan (12 Şubat 2020). "Oleg Sentsov'un Cezaevinden Yönettiği Yeni Filmi Nomera'dan İlk Fragman Yayınlandı". filmloverss.com. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oleg Salenko</span> Rus futbolcu

Oleg Anatolyeviç Salenko (Rusça: Олег Анатольевич Саленко; Ukraynaca: Олег Анатолійович Саленко; Oleh Anatoliyovich Salenko Rusya ve Ukrayna eski millî futbol takımlarında forma giymiş golcü.

<span class="mw-page-title-main">Oleh Blohin</span>

Oleg Vladimirovich Blokhin veya Oleh Volodymyrovych Blokhin, Ukraynalı teknik direktör ve Sovyetler Birliği millî futbol takımının eski futbolcusudur. 1975 yılında Ballon d'Or kazanmıştır.

Rusya'nın federal bölgeleri, Rusya'nın federal bölümlerinin gruplandırılması sonucu oluşan bölgelerdir. Federal bölgeler, ek ya da daha yüksek düzeyde bir federal yapı olmayıp federal hükûmetin farklı federal bölümlerdeki faaliyetlerini organize etmekten sorumludurlar. Bölgelerin başında Rusya devlet başkanı tarafından atanan Rusya devlet başkanının tam yetkili temsilcileri bulunmaktadır. Bu kişiler her bir federal birimin başkanı ya da valisi üzerinde denetim yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü</span>

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl 10 Aralık tarihine yakın bir zamanda verilen insan hakları ödülü. Sovyet bilim insanı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov'un adını taşıyan ödül 1988'de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.

<i>Leviathan</i> (film, 2014)

Leviathan Andrey Zvyagintsev tarafından yönetilen 2014 yapımı Rus filmidir. Filmin başrollerinde Aleksei Serebryakov, Elena Lyadova ve Vladimir Vdovichenkov yer alır. Film Barents Denizi'ndeki bir yarımadada geçer. Arazisine el koymak isteyen yozlaşmış bir belediye başkanına karşı mücadele eden bir adamın hikâyesini anlatır. Senaryo Eyüp kitabı'nın modern bir uyarlamasıdır. Yapımcı Alexander Rodnyansky filmle ilgili "Film çağdaş Rusya'nın en önemli sosyal sorunlardan bazılarıyla ilgilenir, sıradan bir adamın yaşadığı aşkın ve trajedinin hikayesidir." demiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mikola Skripnik</span>

Mikola Oleksiyoviç Skripnik veya bilinen diğer adıyla Nikolay Alekseyeviç Skripnik, Ukrayna'nın bağımsızlığını savunan ve Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki Ukraynizasyon isimli kültürel çabalara öncülük eden Ukraynalı Bolşevik devrimci ve Ukrayna Halk Komiserleri Konseyi Başkanı. Uğraştığı politikaların tersine çevrilmesi ve görevinden alınması üzerine, savunduğu politikalardan pişmanlık duymasına zorlandı. Fakat Skripnik bunu reddetti ve ardından intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">Ahtem Seitablayev</span>

Akhtem Seitablayev, Özbekistan doğumlu, Ukrayna'da bulunan Kırım-Tatar oyuncu, senarist ve sinema yönetmenidir. 2013'te Haytarma ve 2017'de Another's Prayer dahil olmak üzere birkaç yüksek profilli filmin yönetmenidir . Rusya Federasyonu tarafından Kırım'ın ilhakına karşı olduğunu belirtti. Önde gelen birkaç Kırım Tatarının kaderleriyle ilgili filmleri Ukrayna ve Avrupa'da övgüyle karşılandı ancak Rus haber bültenlerince eleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kozlov</span> Ukraynalı-Amerikalı güreşçi

Oleg Aleksandrovich Prudius bilinen ring ismiyle Vladimir Kozlov, Ukraynalı oyuncu, profesyonel güreşçi ve film yapımcısı.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

Rus Birliği Kırım'da bir siyasi parti. 30 Nisan 2014 tarihinde bir Kiev Mahkemesi partinin "Ukrayna topraklarında faaliyet göstermesini" yasakladı. Parti lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakını mümkün kılmada etkili oldu. Parti, Rusça konuşan çoğunluğa sahip olan Kırım'da bulunuyordu. Parti, Kırım'ın ilhakından bir yıl sonra feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna sineması</span>

Ukrayna'nın sinema tarihi üzerinde büyük etkisi olmuştur. Önde gelen Ukraynalı yönetmenler arasında Aleksandr Dovjenko, Dziga Vertov ve Serhiy Paracanov gibi yönetmenler yer almaktadır. Dovjenko, Sovyet montaj teorisinin öncüsü olmasının ve Dovjenko Film Stüdyoları'nı kurmasının yanı sıra, en önemli erken dönem Sovyet film yapımcılarından biri olarak anılır. 1927'de Dziga Vertov Moskova'dan Ukrayna'ya taşındı. VUFKU film stüdyosunda, aralarında On Birinci Yıl, Kameralı Adam ve ilk Ukrayna sesli belgeseli Coşku gibi birçok avangart belgesel çekti. Paracanov, Ukrayna, Ermeni ve Gürcü sinemalarına önemli katkılarda bulunmuş bir Ermeni film yönetmeni ve sanatçısıydı; sosyalist gerçekçiliğin yol gösterici ilkeleriyle tamamen uyumsuz olan kendi sinema stilini, Ukrayna şiirsel sinemasını icat etti.

PEN Ukrayna, konuşma özgürlüğünü ve yazar haklarını korumak, edebiyatı ve uluslararası kültürel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuş bir Ukrayna sivil toplum kuruluşudur. Uluslararası PEN'in ulusal merkezler ağının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Serhii Filimonov</span>

Serhii Fedoroviç Filimonov, Rus-Ukrayna savaşı gazisi, Onur hareketinin lideri, Azak Sivil Kolordusu'nun Kiev şubesinin ve aşırı sağcı Ulusal Kolordu partisinin Kiev şubesinin eski lideri, kentsel yapılaşmaya karşı, siyasi mahkûmlara ve siyasi suç mağdurlarına destek için aktivist girişimlerin organizatörü ve katılımcısı olan Ukraynalı bir kamu figürüdür. Ukraynalı yönetmen Oleh Sentsov'un "Rhino" filminde başrol oynadı. Kendisi aşırı sağcı bir influencer olarak tanımlanmaktadır, İşgale giden süreçte Ukrayna'nın egemenliğinin güçlü bir savunucusuydu, ve 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı savaşmak için oyunculuk kariyerini askıya aldı.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Aliyev</span>

Neriman Aliyev — Ukraynalı bir yönetmen ve senaryo yazarı, Kırım Tatar kökenlidir. The National Film Critics Award "Kinokolo" 2019'un sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Amelina</span>

Viktoriya Yuryivna Amelina, Victoria Amelina olarak bilinen Ukraynalı bir romancıydı. İki roman ve bir çocuk kitabının yazarıydı, Joseph Conrad Edebiyat Ödülü sahibi ve Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü finalistiydi.

<span class="mw-page-title-main">Oleksandra Matviyçuk</span> Ukraynalı insan hakları aktivisti

Oleksandra Vyaçeslavivna Matviyçuk, Ukraynalı insan hakları avukatı ve sivil toplum lideridir. Kâr amacı gütmeyen Sivil Özgürlükler Merkezi'nin başkanlığını yapmaktadır. Ülkesinde ve AGİT bölgesinde demokratik reformlar için kampanya yürütmektedir. Ekim 2022'den bu yana Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun (FIDH) Başkan Yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oleh Dançenko</span> Ukraynalı futbolcu

Oleh Dançenko, sağ bek olarak oynayan Ukraynalı profesyonel futbolcudur.