İçeriğe atla

Olay bilgi tablosu

EIT (İngilizceEvent Information Table, Olay Bilgi Tablosu), Sayısal Video Yayınında mevcut yayın hakkında tüm olay bilgilerini barındıran tablodur. Olay isimleri 64 karakter ile sınırlıdır. Olay Bilgi Tablosu, Uydu iletişim standardının (DVB-SI) Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin (ETSI) (ETS 300 468) standardına uygun olarak özelleştirilmiş parçasıdır. Tablo elektronik program rehberinde (EPG) yayınlanmak için bilgi ve kayıt kontrolü için doğru program saatlerini içerir.
IEC (International Electrotechnical Commission) 62216-1 standardına göre tablodaki değerler ve tanımları şöyledir:

Tablo değeriTanımı
DVB-DescriptorTag: 77: 0x4D short_event_descriptorkısa olay açıklaması
DVB-DescriptorTag: 78: 0x4E extended_event_descriptorayrıntılı olay açıklaması
DVB-DescriptorTag: 80: 0x50 component_descriptorvideo, çözünürlük, ses vs. bilgilerinin açıklaması
DVB-DescriptorTag: 83: 0x53 CA_identifier_descriptorolayda şifreleme kullanılıp kullanılmadığını gösterir
DVB-DescriptorTag: 84: 0x54 content_descriptorProgram türünü ya da kategorinin sınıflandırması, örneğin Suç, eğlence, belgesel, erotik, ...
DVB-DescriptorTag: 94: 0x5E multilingual_component_descriptor (Opsiyonel)Olay içeriğinin farklı dillerde açıklanması
DVB-DescriptorTag: 85: 0x55 parental_rating_descriptor (yayını opsiyonel, ancak alıcı için zorunlu/ gerekli)yaş sınırı bilgisi, 12, 16, 18 yaş gibi
DVB-DescriptorTag: 79: 0x4F time_shifted_event_descriptor (yasaktır)Bir olayın başka bir olayın üzerine kaydığını (kopyalandığını) belirtir. Bu kullanılamaz.
DVB-DescriptorTag: 95: 0x5F private_data_specifier_descriptor (şartlıdır)Hedef programın iletilmesinin kontrolüne dair bilgidir henüz kullanılmamaktadır.
DVB-DescriptorTag: 105: 0x69 PDC_descriptor (şartlıdır)PDC Program iletimi kontrolüdür, VPS etiketi burada iletilir
DVB-DescriptorTag: 133: 0x85 preferred_name_identifier_descriptor (Opsiyonel)Tablodaki servis isminin üzerine yazılmasına izin verir

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C++</span> bir programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmeye başlanmış, C'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir.

ISO 8859, yani resmi adıyla ISO/IEC 8859, ISO ve IEC tarafından belirlenmiş olan, bilgisayarlarda kullanılacak 8-bit karakterlerin standardıdır.

MPEG tarafından geliştirilen ve geliştirilmesine devam edilen çoklu-iletişim görüntü kodlama standardı. MPEG-4 standardı, şu anda kullanılan MPEG-2 standardına göre daha yüksek sıkıştırma olanakları ve yeni kodlama araçları sunmayı amaçlamaktadır. MPEG-4 sesli ve görsel(İngilizce: Audio Visual, "AV") sayısal verilerin görüntü sıkıştırmasını tanımlayan metotlar bütünüdür. İlk olarak 1998 yılı sonlarında yayınlanmıştır ve ISO/IEC ile MPEG 'in ISO/IEC 14496 standardı olarak üzerinde uzlaştıkları bir grup ses ve görüntü kodlama formatı ile, ilgili teknolojilerin standardizasyonunu ifade eder. Kullanım alanları arasında AV web dosyaları, kompakt disk (CD), ses ve televizyon yayınları sayılabilir.

Network Address Translation (NAT), TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.

Trigger yani tetikleyici, ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinde bir tabloda belirli olaylar meydana geldiği zaman yani ekleme, güncelleme, silme işlemlerinden biri gerçekleşmeden önce veya sonra çalışan ve belirli işlemleri kodlandığı şekilde yerine getiren yordamdır.

Veri tutarlılığı, veritabanı sistemlerinde verilerin mantıksal tutarlılık kavramını ifade eder. Bu diğer tablolardaki kayıtlar ile ilgili bir tutarlılık olabileceği gibi aynı tablodaki farklı sütunlar arasındaki tutarlılıktan da bahsedilebilinir.

İngilizce Router Information Protocol, yani Yönlendirme Bilgi Protokolü anlamına gelen RIP, bir TCP/IP ağındaki router'ların birbirini otomatik olarak tanımasında kullanılan bir iç yönlendirme protokoldür. Aynı zamanda uzaklık vektör algoritmasına dayanır ve IGP 'nın bir uygulamasıdır. Yönlendirme kararları, düğümler arasındaki sıçramaların sayısına dayanır. Yönlendiriciden geçmek bir sıçrama sayılır. İlk olarak XNS protokol kümesinde kullanılmış olup daha sonra IP ağ uygulamalarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Standardları Enstitüsü</span>

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 16 Ekim 1954 tarihinde Türkiye'de kurulmuş, çeşitli alanlarda standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi yapan bir kurumdur. TSE, 26 Mayıs 1955 tarihinde Uluslararası Standardizasyon Teşkilatına (ISO), 1 Ocak 1956 tarihinde de Uluslararası Elektroteknik Komisyonuna (IEC) asil üye olmuştur ve bu kuruluşların Türkiye temsilcisi konumuna gelmiştir. 18 Kasım 1960 tarih ve 132 Sayılı Kanunla tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kurum olarak kuruluş sürecini tamamlamıştır. Her türlü standartları hazırlamak ve hazırlatmak, bünyesinde ve hariçte hazırlanan standartları tetkik etmek, kabul edilen standartları yayımlamak gibi görevleri ifa eden TSE'nin kabul ettiği standartlara Türk Standardı adı verilmektedir. Enstitünün ilgili bulunduğu bakanlık, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">NFC</span> Yakın Alan İletişim Sistemi

NFC yani Near Field Communication ve Türkçe ismiyle Yakın Alan İletişimi, iki elektronik cihaz arasında 4 cm (1,57 inç) veya daha kısa bir mesafe üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan bir dizi İletişim protokolü'dür. NFC, daha yetenekli kablosuz bağlantıları önyüklemek için kullanılabilecek basit bir kurulum aracılığıyla düşük hızlı bağlantı sunar. Diğer "yakınlık kartı" teknolojileri gibi NFC de, 106 ila 848 kbit/s aralığındaki veri hızlarında ISO/IEC 18000-3 hava arayüz standardını kullanan, küresel olarak mevcut lisanssız radyo frekansı ISM bandı'nda 13,56 MHz'lik frekansını kullanarak bir veya her iki yönde iletişim kuran NFC özellikli cihazlardaki iki anten arası endüktif bağlantıya dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Pro League</span>

Pro League, Belçika'nin en üst düzey futbol ligidir. Ligin sponsoru, lige adını veren Jupiler marka biranın üreticisi InBev'dir. 1895 yılında kurulan ligin tarihinde en çok şampiyon olan takım, 34 kezle Anderlecht kulübüdür. Bu kulübü 18 şampiyonlukla Club Brugge, 11 şampiyonlukla Royale Union Saint-Gilloise ve 10 şampiyonlukla da Standard de Liège izlemektedir.

C standard kütüphanesi veya libc, C programlama dilinin ISO C standardında belirlenmiş standard kütüphanesidir. ANSI C'nin başlangıcından itibaren, onun da bir üst kümesi olan POSIX C kütüphanesiyle aynı anda geliştirilmiştir.

OpenDocument Format (ODF) kısaca OpenDocument ya da tam adıyla OASIS OpenDocument XML biçimi; sayısal ortamda metin, hesap tablosu, çizim ve sunu gibi belgelerinizi saklamaya yarayan, ZIP sıkıştırmalı XML tabanlı bir açık ve özgür belge standardıdır.

Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.

Sanal bellek, fiziksel belleğin görünürdeki miktarını arttırarak uygulama programına (izlence) fiziksel belleğin boyutundan bağımsız ve sürekli bellek alanı sağlayan bilgisayar tekniğidir. Ana belleğin, diskin (ikincil saklama) önbelleği (cache) gibi davranmasıyla; yani disk yüzeyini belleğin bir uzantısıymış gibi kullanmasıyla gerçekleştirilir. Ancak gerçekte, yalnızca o anda ihtiyaç duyulan veri tekerden ana belleğe aktarılıyor olabilir. Günümüzde genel amaçlı bilgisayarların işletim sistemleri çoklu ortam uygulamaları, kelime işlemcileri, tablolama uygulamaları gibi sıradan uygulamalar için sanal bellek yöntemi kullanılmaktadır.

Sayfalama ya da bellek adresleme, durgun sanal bellek sayfalarının ikincil bellekte (teker) saklanarak daha sonra ihtiyaç duyulduğunda ana belleğe yüklenmesi işlemini içerir. Bir diğer anlamı, adres uzayının belli oranlarda bloklara ayrılmasıdır. Sayfalama, bellek mahallerine ulaşımı ve adreslemeyi kolaylaştırır. 6502 mikroişlemcili bir sistemde 65536'lık adres uzayı 256 adet 256 Baytlık hayalı sayfalara ayrılır. Genelde 6502 işlemcili sitemlerde 1. sayfa yığın olarak ayrılırken 0. sayfaya bakış tabloları veya veri blokları yerleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Sayfa tablosu</span>

Sanal bellekte sayfalar, belleği dizinleyen bir tablo kullanılarak yerleştirilirler. Bu yapı “sayfa tablosu ” olarak adlandırılır. Bellekte tutulan sayfa tablosu sanal bellek adresinin numarasına göre dizinlenmiştir ve ona karşılık gelen gerçek sayfa numarasını içerir. Her program, sanal adres uzayını, ana bellekteki bellek uzayına dönüştüren kendine ait bir sayfa tablosuna sahiptir. Sayfa tablosu, ana bellekte mevcut olmayan sayfaların kayıtlarını da tutabilir. Her sayfa tablosunda geçerli bit tutulur. Eğer bu bit mantıksal sıfıra eşit ise sayfa ana bellekte mevcut değil demektir ve “sayfa hatası ” oluşur. Eğer bit mantıksal bire işaret ediyorsa sayfa ana bellekte mevcut ve geçerli bir fiziksel adrese sahip demektir.

Bilgi güvenliği, bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. Bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği ve bilgi sigortası terimleri, sık olarak birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu alanlar alakalıdırlar ve mahremiyetin, bütünlüğün ve bilginin ulaşılabilirliğinin korunması hususunda ortak hedefleri paylaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Disk Biçimi</span>

Universal Disk Format , optik medya için kullanılan bir dosya sistemi biçimi tanımlamasıdır. Bir ISO/IEC 13346 standardı uygulamasıdır. ISO 9660 standardının yerine düşünülmüştür ve bugün geniş ölçüde tekrar yazılabilir optik medyalarda kullanılmaktadır. UDF biçimi, Optical Storage Technology Association (OSTA) tarafından geliştirilmekte ve desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Google E-Tablolar</span> G Suitein bir parçası olan bulut tabanlı bir hesap tablosu uygulaması

Google E-Tablolar, Google tarafından geliştirilen bir hesap tablosu uygulamasıdır. Google Drive hizmetine sunulan ücretsiz, web tabanlı bir ofis yazılımı paketinin bir parçası olarak dahildir. Ayrıca Google Dokümanlar ve Google Slaytlar da buna dahildir. E-Tablolar bir web uygulaması, Android, iOS, Windows, BlackBerry OS ve Chrome OS'da bir masaüstü uygulama olarak mevcuttur. Microsoft Excel ve Apple Numbers ile benzerdir.

<span class="mw-page-title-main">KDE System Guard</span>

KDE System Guard, Unix benzeri sistemlerde KDE platformu için görev yöneticisi ve performans izleyicisidir. Uzak ana bilgisayarda ksysguardd çalıştırılarak ve Grafiksel Kullanıcı Arayüzünün (ksysguard) uzaktan bağlanması sağlanarak hem yerel, hem de uzak ana bilgisayarları izleyebilir. Basit değerleri ya da tablolar gibi karmaşık verileri alıp bu bilgileri çeşitli grafik ekranlarda görüntüleyebilir. Ardından ekranlar çalışma sayfaları halinde düzenlenebilir. Ayrıca top uygulamasına benzer, ayrıntılı bir işlem tablosu da sunar.