İçeriğe atla

Okyanus (müzik grubu)

Okyanus
Başladığı yerTürkiye
TarzlarAlternatif Rock
Etkin yıllar1984 - 2006
ÜyelerMetin Tapkı (solo vokal, akustik gitar)
Hüseyin Ak (elektro ve akustik gitarlar)
Ömer Kırcal (bas gitar)
Güven Şancı (davul ve diğer vurmalı çalgılar)
Firuzan Kırcal (geri vokal)

Okyanus, 1984 yılında İstanbul'da kurulan bir alternatif rock müzik grubu.

1984 - 1990

Gün Doğarken, Ezginin Günlüğü, Yeni Türkü, Çağdaş Türkü, Mozaik ve Bulutsuzluk Özlemi'nin jenerasyonundan olan Okyanus'un temelleri 1984 yılında atılır. Okyanus, 80 döneminin yasakçı, baskıcı, darbe yönetiminin ağırlığını sürdürdüğü yıllarda kendisini politik anlamda müzikle ifade etme derdinde olan gençlerin, kentte yaşadıkları toplumsal, çevresel ve siyasi sorunlara karşı tepkilerinin ismi olarak ortaya çıkar. (Okyanus, "okyanusların dünyayı kucaklaması" gibi şarkı sözleri ile dünyalıların tüm sorunlarını kucaklayıp dillendirmeyi kendi ölçeğinde başarmış, bu anlamda politik-sol görüşlü barışçıl bir grup olarak kendini gösterir.)

1990 - 1996

1990 yılına gelindiğinde Akbaba, Devil, Dr.Skull, Kesmeşeker, Kramp, Mavi Sakal, Nuhun Gemisi, Objektif, Pentagram, Pilli Bebek, Whisky ve Zen gibi grupların çıkardıkları albümlerle cesaretlenen Okyanus'un hedefi ilk albümlerini yayınlamaktır. Grup, albüm hazırlıklarına 1991 yılında ev çalışmalarıyla başlar. Daha sonra ise banka kredisi çekerek stüdyoya girer ve 2 yıllık çalışmalarının sonunda ilk albümleri olan Yasak Meyve'nin son hâlini elde etmiş olurlar. Ancak albümü yayınlayacak yapımcı bulmaları zaman alır. Bu nedenle Türk rock tarihinin ilginç örneklerinden biri olduğu konusunda pek çok eleştiri alan progresif rock türündeki "Yasak Meyve", piyasaya ancak 1994 yılında çıkar.

O dönemin Okyanus kadrosu

  • Metin Tapkı (akustik gitar, vokal)
  • Hüseyin Ak (elektro gitar)
  • Ömer Kırcal (bas gitar)
  • Güven Şancı (davul)
  • Cem Yarkın (akustik gitar, gitar synthesizer)
  • Pınar Özatay (klavye)
  • Abdullah Selçuk (vokal)

Grup, 1996 yılına kadar Katibim Festivali, Üsküdar Meydanı, Bilsak, Alarko Konser Salonu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Taksim Vakkorama, Gülhane Festivali gibi birçok mekan ve organizasyonda başarılı konserlere imza atmıştır. Ancak aynı yıl Maltepe'de verdikleri veda konseri sonrası 2006 yılına kadar dağılmış olurlar. Grup üyelerinin kimisi müzik hayatını sürdürürken kimisi ara vermiş, kimisi ise müziğe hiç dönmemiştir.

2006 - ?

Okyanus, 2006 yılının Ocak ayında, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde verdiği solo konserde, on yıl aradan sonra tekrar dirilir. Ve sevenleriyle buluşur. 1 yıla yakın bir sürede 15'e yakın konser vermiş olan Okyanus grubu kendilerine ait stüdyolarında provalarını ve kayıtlarını gerçekleştirmektedirler.

Grubun son kadrosu

  • Metin Tapkı (solo vokal, akustik gitar)
  • Hüseyin Ak (elektro ve akustik gitarlar)
  • Ömer Kırcal (bas gitar)
  • Güven Şancı (davul ve diğer vurmalı çalgılar)
  • Firuzan Kırcal (geri vokal)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Athena (müzik grubu)</span> Türk müzik grubu

Athena, Türk ska ve punk rock grubu. Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz kardeşler grubun kurucu üyeleridir. Türkiye'de ska ve punk türünde müzik yapan ilk topluluklardan birisi oldu. Holigan albümünün aynı isimli şarkısı futbol maçlarının değişmez sloganı oldu. Bu şarkı, Türkiye millî basketbol takımı için yapılan 12 Dev Adam şarkısı ise basketbol takımının bir nevi marşı oldu. Birçok rock müzik dinleyicisine göre Türkiye'nin en iyi rock gruplarındandır. 195 puanla Eurovision Şarkı Yarışması tarihinde Türkiye adına elde edilen en yüksek puanı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Pentagram (müzik grubu)</span> Türk heavy metal grubu

Pentagram, kuruculuğunu Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü'nün yaptığı Türk heavy metal grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Duman (müzik grubu)</span> Türk rock grubu

Duman, 1999'da İstanbul'da kurulan, günümüzde Kaan Tangöze, Batuhan Mutlugil, Ari Barokas ve Doğaç Titiz'den (davul) oluşan Türk Rock grubu. Duman, Kaan Tangöze'nin geniş aralıklı vokal performanslarıyla birlikte Amerikan Grunge ve Alternatif rock türlerini Türkiye'ye özgü Arabesk ve Halk müziğini birleştiren tarzıyla tanınır. Şimdiye dek altı stüdyo, bir single, üç konser, bir toplama ve üç de video albümü yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

<span class="mw-page-title-main">Ogün Sanlısoy</span> Türk vokalist

Saim Ogün Sanlısoy, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Can Güney</span>

Can Güney, Uzun yıllar çaldığı Ayna grubunun gitaristi ve Erhan Güleryüz'ün yan solisti olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bulutsuzluk Özlemi</span>

Bulutsuzluk Özlemi, 1984'te kurulmuş Türk rock grubudur. Türkiye'nin ilk Türkçe sözlü alternatif rock yapan grubudur ve Türkiye'nin önde gelen rock grupları arasında yer almaktadır. Tarzları, rock'ın dışında, "Türkçe sözlü rock yapılabilir mi?" sorusuna karşı tepki olarak gelişmiş, Batı kaynaklı rock melodi ve ritimleriyle Anadolu melodilerinin bütünleştirilmesinden oluşmuştur.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<i>Eylül</i> (Grup Yorum albümü) Grup Yorumun 2001 tarihinde çıkardığı on beşinci albümü

Grup Yorum'un albümü.

mor ve ötesi Türk müzik grubu

mor ve ötesi, Ocak 1995'te Harun Tekin, Alper Tekin (bas), Derin Esmer ve Kerem Kabadayı (bateri) tarafından İstanbul'da kurulan Türk alternatif rock müzik grubu.

<i>Feda</i> (albüm) Grup Yorumun 2001 tarihinde çıkardığı on altıncı albümü

Feda, 2001 yılında çıkan Grup Yorum albümü.

<i>Abbey Road</i>

Abbey Road, İngiliz The Beatles grubunun 1969 yılında piyasaya sürdükleri rock türünde on birinci resmi albümleri. Son albümleri olan Let It Be Albümünden önce yayınlanmış olsa da aslında Let It Be Albümünden sonra kaydedilmiştir ve Beatles grubunun stüdyoda kaydettiği son albümleri olmuştur.

<i>Gönülçelen</i> (albüm)

Gönülçelen, Teoman'ın dördüncü albümüdür. NR1 Müzik etiketiyle yayınlanan son stüdyo albümüdür. Sonraki albümlerinde Avrupa Müzik ile sözleşme imzalayacaktır.

Ehl-i Keyf, 2003 yılında İstanbul'da kurulmuş, rock müzik grubudur.

<i>Stranger in This Town</i>

Stranger in This Town, Bon Jovi grubunun gitaristi Richie Sambora'nın 1991 yılında yayınlanan blues/rock tarzındaki ilk solo albümüdür.

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

<i>Aşk, İhanet, Vs...</i>

Aşk, İhanet, Vs..., Türk müzik grubu Oya-Bora'nın beşinci stüdyo albümüdür. 14 Mayıs 1997'de Şahin Özer Müzik tarafından yayımlandı. Pop müzik ritimlerinin yanı sıra R&B ve House tarzlarından oluşan albümde oryantal ritimleri de görülmektedir. İkilinin Saraylı (1994) albümünden sonra yayınladıkları ilk albümüdür. Albüme sadece "Yalancı Sevgilim" adlı parça yayınlandı. Albümde on parça yer almaktaydı. Şarkı sözlerinin çoğunluğu Bora Ebeoğlu ve Oya Küçümen tarafından yazılırken Cengiz Onural, Cenk Eroğlu ve Yavuz Turgul gibi müzisyenlerinde eserlerine yer verildi. Albümün yapımcılığını Şahin Özer üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bu Devran (şarkı)</span>

"Bu Devran", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on üçüncü stüdyo albümü Bu Devran'da (1995) bir şarkı. Parçanın söz ve müziği Bilal Ercan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Bilal Ercan parçayı aynı yılın başında yayınladığı Ceren adlı albümünde seslendirdi. Parçanın klibine albümün kayıtlarında yer alan kişilerde dahil oldu. Güler Duman'ın kariyerinde yayınladığı dördüncü video kliptir. Bu video klibinden sonra uzun süre solo video klip yayınlamadı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Listelerde bir numaraya kadar yükselerek haftalarca listelerin ilk sırasında yer aldı ve halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi. 10 Mayıs 2024 tarihinde Mustafa İpekçioğlu ile birlikte tekli olarak yayınladı.

Bedreddin, Bulutsuzluk Özlemi'nin 2021 yılında Ada Müzik tarafından yayınlanan son stüdyo albümüdür. Albüm, Nazım Hikmet'in, 14. yüzyılda yaşayan Şeyh Bedreddin'in hikâyesini anlattığı eserin rock oratoryo tarzında bestelenmesiyle oluşturulmuştur. İki disk halinde yayınlanan albümde eski grup üyeleri çeşitli enstrümanlarda çalışmaya destek verirken, sanatçı Fırat Tanış da anlatıcı olarak yer almaktadır.