İçeriğe atla

Oktay Ekinci

Oktay Ekinci, (d. 1952, Balıkesir - ö. 15 Ekim 2013 İstanbul) Türk mimar.

1952 yılında Balıkesir'de doğan, aslen Karslı olan Ekinci, ilkokulu Erzincan ve İstanbul'da okudu. Babası jandarma albay Süleyman Ekinci'dir. Orta öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde tamamladı. 1969 yılında başladığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Yüksek Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında Politika gazetesinde ve çeşitli dergilerde yazarlık ve çizerlik yaptı. Karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı, ödüller aldı. Fatih Halkevi'nde yöneticilik, Akademi'de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu. Mezuniyetinden sonra 1978'de Muğla Belediyesi'nde imar müdürü olarak kamu görevine başladı. Muğla kentsel sit alanı ve doğal / tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katıldı, uygulamaları yönetti. 12 Eylül 1980'den sonra belediyeye "atama" ile gelen yönetimle anlaşamayarak istifa etti. Muğla Devrim Gazetesi'nde köşe yazıları yazdı. İlerleyen yıllarda eşi yüksek mimar Zehra (Fıstıkoğulları) Ekinci ile birlikte serbest mimarlık yaptı.[1][2][3]

Mimarlar Odası'nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlendi. Mimarlar Odası 31. Dönem (1988-90) Genel Başkan Yardımcısı, 32. Dönem (1990-92) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, 36. Dönem (1998-2000), 37. Dönem (2000-02), 39. Dönem (2004-06) Genel Başkan; 38. Dönem (2002-04) Yayın Komitesi Üyesi ve Mimarlar Odası İstanbul Büyük Kent Şubesi 32. Dönem (1992-94) ve 33. dönemler (1994-96) Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev aldı.

1993'den itibaren sırasıyla İstanbul, Erzurum, İstanbul, Antalya ve yine İstanbul'da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları'nda görev yaptı. 1993 yılından itibaren MSÜ Mimarlık Fakültesi-Şehir ve Bölge Panlama Bölümü'nde yüksek lisans öğrencilerine “Kentsel Planlamada Yerel Kimlik” ve “Koruma Politikaları” dersi verdi. Ekinci, 2001 yılından beri Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyesiydi. 1980'lerden başlayıp vefat ettiği güne kadar Cumhuriyet gazetesinde köşe yazan Ekinci, çok sayıda televizyon programı da hazırladı.

15 Ekim 2013'te İstanbul'da beyin kanamasına bağlı komplikasyonlar sonucu Alman Hastanesi'nde vefat eden Ekinci'nin naaşı Kanlıca Mezarlığı'na defnedildi.

Kanlıca Mezarlığı'ndaki kabri

Kitapları

  • Çevremiz de Demokrasi Bekliyor (1991)
  • Memleketimden Çevre Manzaraları (1991)
  • İnsan Hakları ve Çevre (1994)
  • İstanbul'u Sarsan 10 Yıl: 1983-1993 (1994)
  • Dünden Bugüne İstanbul Dosyaları (1995)
  • Bütün Yönleriyle Taksim Camisi Belgeseli (1997)
  • Yüzyılın Direnişçisi Küba Devrimi ve Tarih Bilinci (1997)
  • Çevreciliğin ABC'si (1997)
  • Şeriatın Kravatlı Başkanı (1998)
  • Rant Demokrasisi Çöktü: Deprem Yazıları (1999)
  • İstanbul'un "İslambol" On Yılı: Mart 1994 - Mart 2004 (2004)
  • Adanmış Yazılar Korumak Sevgidir! (2005)
  • Kars Kitabı (2006)

Ödülleri

  • 1995 - "İstanbul'u Sarsan On Yıl" araştırma dizisiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin başarı ödülünü aldı.
  • 1996 - Mimarlar Odası'nın "Kayaköyü Barış ve Dostluk Köyü" kampanyasındaki etkin çalışmaları nedeniyle "1996 yılı Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülünü" aldı.
  • 2001 - Mimarlık mirasının önemi için kamuoyu bilincine katkısı nedeniyle de 2001 yılında ICCROM'un (Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi) dünya basınından örnek gösterdiği yazarlarla birlikte "Onur Ödülü" ne sahip oldu.
  • 2002 - Avrupa-İstanbul yayın grubunun "İstanbul - Kent Ödülü" nü aldı.
  • 2002 - Mimarlık sanatının tarihsel kaynaklarının korunmasındaki çabaları nedeniyle de Türk Sanat Kurumunun "Yılın Sanatçıları" ödül programı kapsamında "Sanat Onur Ödülü" verildi.

Kaynakça

  1. ^ "OKTAY EKİNCİ`Yİ KAYBETTİK". 
  2. ^ "Oktay Ekinci Hayatını Kaybetti". 17 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Biliyor musunuz, bu manzaranın bozulmaması için ben bir ömür verdim". 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Yurtsever</span>

Hüseyin Yurtsever, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlar Odası</span>

Mimarlar Odası 1954 yılında çıkarılan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasası ile kurulmuştur. Yasa, Mimarlar Odasına şu görevleri vermektedir:

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Doğan Hasol,, mimarlık doktoru, yüksek mühendis mimar. Mimarlık, kentleşme, kent ve mimarlık sosyolojisi gibi mimarlığın farklı alanlarında faaliyet gösteren Hasol, çağdaş Türk mimarlığının en önemli temsilcilerinden biridir.

Sedat Çetintaş, Sanayi-i Nefise Mektebi mezunu ilk mimarlardandır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Kozacıoğlu</span>

Sait Kozacıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Maruf Önal Türk mimar.

Metin Sözen Türk bir mimar, öğretim görevlisi. Hâlen ÇEKÜL'ün başkanlığını yürütmektedir. Türkiye'deki, başta tarihi yapılar olmak üzere, kültürel mirasın korunması üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmış bir mimar, öğretim görevlisi ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.

Sinan Genim, Türk mimar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Peyzaj mimarlığı</span>

Peyzaj mimarlığı, doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.

Atilla Yücel Türk mimar ve akademisyen.

Mimarlar Derneği veya Mimarlar Derneği 1927 Türkiye döneminde kurulmuş ilk bağımsız mimar örgütlenmesidir. Günümüzde halen kullanılan ismi olan Mimarlar Derneği'ni alana kadar farklı dönemlerde Türk Mimarlar Cemiyeti sonradan Türk Yüksek Mimarlar Birliği ve en son olarak Türk Mimarlar Derneği olarak isimlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Hakan Dalokay, yüksek mimar ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

<span class="mw-page-title-main">Gülay Yedekci</span>

Gülay Yedekci, Türk siyasetçi ve mimar.

Tayfun Kahraman, Türk şehir plancısı, akademisyen ve bürokrat.

Cengiz Eruzun, Türk yüksek mimar ve akademisyen. Restorasyon ve Doğu Karadeniz mimarisi başta olmak üzere halk mimarisi üzerinde uzmanlaşmıştır. Haliç Kongre Merkezi ve Dede Efendi Müze Evi gibi yapıların tasarımcısıdır.