İçeriğe atla

Oksitanlar

Oksitanlar (Oksitanca: occitans), tarihi Oksitanya bölgesinde (güney Fransa, kuzeydoğu İspanya ve kuzeybatı İtalya) yaşayan Akdeniz etnik grubu.[1]

Oksitanlar
Toplam nüfus
16 milyon
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Oksitanya ve diğer büyük şehirler
Diller
Din
Hristiyanlık (Katolik kilisesi, Protestanlık)

Oksitanca, güney Fransa ve kuzey İtalya'da 100.000 ila 800.000 konuşmacı arasında değişen seviyelerde hala kullanılmaktadır. 2006'dan beri Oksitanca, İspanya'nın özerk bir bölgesi olan Katalonya'daki resmi dillerden biri olarak kabul edilmektedir.[2]

Oksitanlar, büyük Şehir merkezlerinde yoğunlaşmıştır: Lyon, Paris, Torino, Barselona. Ayrıca Arjantin, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yanı sıra Guardia Piemontese'de (Calabria) Oksitanca konuşanlar vardır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katalanca</span> Latin dili

Katalanca, Hint-Avrupa dillerinin Latin koluna bağlı bir dildir. İspanya'nın bazı bölgelerinde ve Andorra'da resmî dildir. Katalanca konuşanların çoğu İspanya'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Akitanya</span>

Akitanya, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Fransa'nın güneybatısında bulunan bölgenin Atlas Okyanusu'na kıyısı bulunmakta ve Pireneler boyunca İspanya ile sınır oluşturmaktadır. Bölgeden geçip Atlas Okyanusu'na dökülen iki nehir şunlardır: Dordogne ve Garonne. En büyük ve merkez şehri Bordeaux'dur. Yörede ünlü Bordeaux şarabı üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oksitanca</span> Fransa, İspanya ve İtalyada konuşulan bir Latin dili

Oksitanca, Fransa, İspanya ve İtalya'da konuşulan bir Latin dilidir. Katalancaya oldukça yakın bir dildir. Katalanca ve Oksitanca 13. yüzyılda birbirlerinden farklılaşıp gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Bağımsızlık Savaşı</span>

Cezayir Bağımsızlık Savaşı, Cezayirli Müslüman Araplar ile Avrupalı Cezayirlilerin arasındaki sürtüşmenin, 130 yıllık koloni yönetimine karşı bir isyana dönüşmesiyle başladı. Demokratik Özgürlüklerin Zaferi Hareketi (MTLD) adını alan Cezayir Halk Partisi 1950'de Fransız yönetimine karşı eylemlere başladı. 1952'de önemsiz bir suçtan yargılanan Ferhat Abbas'ın davası yönetimi hedef alan bir propaganda aracına dönüştü. MTLD ve Cezayir Ulema Cemiyeti yöneticileri de Arap devletlerinden destek sağlama çabalarını yoğunlaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Aşkenaz Yahudileri</span> Yahudi etnik grup

Aşkenaz/Aşkenazi Yahudileri, İbranice: יְהוּדֵי אַשְׁכְּנַז‎) veya İbranice -im ekinden gelen Aşkenazim, Yahudi-Roma savaşlarından sonra galip gelen Roma tarafından, Anadolu ve İberya üzerinden Avrupa'ya sürgün edilen İbrani kökenli Kenanlı Yahudilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

Bu madde Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın tekli diskografisini ve liste pozisyonlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2001 Fransa Bisiklet Turu</span> Bisiklet yarışı

2001 Fransa Bisiklet Turu nispeten kısa, fakat oldukça zor, çok sayıda ağır dağ etapları ile, takım zaman yarışlarını ve bir tırmanma zaman yarışını içerir. Fransa saat dönüş yönünde yapıldı ve bundan dolayı Alpler, Pireneler'den önce ziyaret eildi. Tur Fransa'da start aldı fakat ilk hafta Belçika ziyaret edildi. Etap bitişi, geleneksel olarak Champs-Élysées, Paris'di.

<span class="mw-page-title-main">2002 Fransa Bisiklet Turu</span>

2002 Fransa Bisiklet Turu 2002 yılı 6 Temmuz tarihinde Lüksemburg'dan başlayıp, 28 Temmuz tarihinde Paris'te sona erdi. Fransa saat dönüş yolunda izlendiği için Pireneler, Alpler'den önce ziyaret edildi. Ortalama olarak etaplar önceki yıllara göre daha kısaydı ve bisikletçiler için dopig yapma ihtiyacı pek gerekli değildi.

<span class="mw-page-title-main">2008 Fransa Bisiklet Turu</span> Spor etkinliği

2008 Fransa Bisiklet Turu Fransa Bisiklet Turu'nun 95. sürümüdür. Yarışma 2008 yılı 5-27 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Fransa'nın Brest şehrinden başlayan Tur, 15. etapta İtalya'ya girdi ve 16. etapta Paris'e yöneldi. 21. etapta düzenli bitiş yeri olan Paris'e ulaştı. Yarışı, İspanyol Carlos Sastre kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Atropatena</span>

Atropatena veya Medya Atropatena, MÖ 4. yüzyılda çoğu bugünkü İran Azerbaycanı ve İran Kürdistanı olarak bilinen bölgede kurulmuş ve başkenti Gazaka kenti olmuş eski bir krallık. Günümüzdeki Azerbaycan'ın tarihi adı Atropatena'dan kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Fransa</span>

Güney Fransa Atlas Okyanusu, Gironde, İspanya, Akdeniz, İtalya ve İsviçre'ye sınır komşuluğu yapan bir Fransız bölgesidir. Midi'nin kapsadığı yerler aşağıdaki gibidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Savaşı (1551-1559)</span> 1550lerde Fransa ve Kutsal Roma İmparatorluğu arasındaki savaş

İtalya Savaşı veya diğer adıyla Habsburg–Valois Savaşı, 1551-1559 yılları arasında gerçekleşen ve Fransa Krallığı'nın İtalya Yarımadası'nda egemenlik kurmak istemesiyle başlayan bir savaştır. Savaşın sonucunda İspanyollar, Güney İtalya'yı ele geçirmiştir.

Fransa futbol şampiyonları listesi, Fransa'daki en üst düzey futbol ligi olan Ligue 1'de şampiyon olan takımların yer aldığı listedir.

Erkekler yol bisikleti yarışları listesi, erkekler yol bisikleti yarışı etkinliklerinin bir listesidir. Liste sadece yol bisikleti yarışlarını içerir ve pist, dağ veya Cyclo-cross yarışları içermez. Liste tam olmayıp, uygun yarışlar olduğu takdirde listeye eklenebilir.

İskandinavyalılar olarak da bilinen Kuzey Cermenleri, İskandinav ülkelerinde yaşayan bir Cermen etnik ve dilsel grubu. Halklar, kültürel benzerlikleri, ortak ataları ve bugünkü tüm Kuzey Cermen dillerinin evrildiği Eski Norsçanın atası olan Proto Norsça kullanmış olmaları ile tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Akademisi</span>

Fransız Akademisi, Fransızca ile ilgili konularda Fransa'nın asli kurumu niteliğindedir. Akademi, resmî olarak 1635 yılında Kral XIII. Louis'in başbakanı Kardinal Richelieu tarafından kurulmuştur. 1793 yılında Fransız Devrimi sırasında kapatılan kurum, 1803 yılında Napoleon Bonaparte tarafından Institut de France'ın bünyesinde yeniden kurulmuştur. Enstitünün beş akademisinden en eskisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Kuşatması</span> 1801 yılında Fransız devrim savaşları sırasında Mısırdaki kuşatma

Kahire Kuşatması, Fransız Devrim Savaşları sırasında Osmanlı kuvvetleri ile Fransız ve İngilizler arasında Mısır Seferi'nden hemen bir önce gerçekleşen bir kuşatmadır. İngiliz komutan John Hely-Hutchinson, Haziran ortasında gerçekleşen birkaç çatışmadan sonra Kahire'ye doğru ilerledi. Hutchinson'a büyük bir Osmanlı kuvveti de katıldı ve Kahire kuşatıldı. 27 Haziran'da General Augustin Daniel Belliard komutasındaki 13.000 kişilik Fransız garnizonu teslim oldu. Jacques-François Menou komutasındaki Mısır'da kalan Fransız birlikleri, bu başarısızlıktan sonra İskenderiye'ye çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Tahliye Günü (Suriye)</span> Suriyede 17 Nisan resmi tatili

Tahliye Günü, Suriye'nin 1941'de tam bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 17 Nisan 1946'da Suriye'deki Fransız Mandası'nın sonu ve son Fransız askerinin tahliyesini anmak için kutlanan Suriye'nin ulusal günüdür.