İçeriğe atla

Okay Tiryakioğlu

Okay Tiryakioğlu
Doğum1972
Mersin
TürTarihî roman
Önemli ödülleriBeyan Yayınları İlk Roman Ödülü (Karanlığın Çağrısı)

Etkilendikleri

Okay Tiryakioğlu (d. 1972; Mersin), Türk roman yazarı. Gotik tarzda yazdığı Osmanlı İmparatorluğu konulu romanları ile tanındı. Roman alanındaki ilk çalışması 2002 yılında basılan Karanlığın Çağrısı isimli kitap oldu. Tiryakioğlu'nun bu romanı Beyan Yayınları'nın 2002 yılında düzenlediği İlk Romanlar ödülünün sahibi oldu. Daha sonra 2004 yılında Gölgeler ve 2005'te üçüncü romanı Bin Yılların Gecesi basıldı. 2009 yılında Kuşatma 1453 isimli kitabı basıldı. Bu kitabı Kanuni ve Yavuz başta olmak üzere diğer romanları izledi.

Hayatı

Çocukluğu

Tiryakioğlu, 1972 yılında Mersin'de dünyaya geldi. Çocukluğu İstanbul Erenköy'de geçti. Çocukluk dönemlerinde Enid Blyton ve Gülten Dayıoğlu'nun eserlerini okudu. Ortaokul yıllarında yazma denemelerine başladı.[1]

Yazarlık kariyeri

1994 yılında Bilkent Üniversitesi'ndeki eğitimini yarıda bırakarak tamamen edebiyata yöneldi.[2] Edgar Allan Poe ve Howard Phillips Lovecraft gibi Gotik edebiyat alanında ün yapan yazarlardan etkilendi.[1] Türkiye'de gotik edebiyatın ilk örneklerinden biri olarak gösterilen[1] ve Beyan Yayınları tarafından 2002 yılında basılan ilk romanı Karanlığın Çağrısı ile aynı yayın evinden İlk Romanlar ödülünü kazandı.[2] 2004 yılında Gölgeler ve 2005 yılında da Bin Yılların Gecesi isimli romanlarının ardından tarihî romanlara yöneldi.[3] Bu türdeki ilk romanı ise 2008 yılında basılan ve 93 Harbi'ni konu alan Kumandan isimli kitap oldu. Bu kitabını 2009 yılında basılan Kuşatma 1453 ve Yavuz takip etti. Kuşatma 1453, 20.000 okuyucu sayısına ulaştı.[3]

2010 yılında, Belgrad ve Rodos'un Fethi ile Mohaç Muharebesi'ni konu alan Kanuni isimli kitabı basıldı.[3][4] 2011 yılında Mevlana ve Abdülhamid, 2012 yılında Sultan ve Alparslan, 2013 yılında Yıldırım Bayezid kitapları basıldı. 2014 yılında Timaş Yayınları tarafından basılan, Ankara Muharebesi ile I. Bayezid ve Timur'u konu alan Devlerin Savaşı / Yıldırım - Timur isimli kitabı basıldı.[5] 2015 yılında "Fatih" basıldı.[6] Tiryakioğlu'nun son romanı ise yine aynı yıl Timaş Yayınları tarafından basılan ve Kanuni'nin Mohaç seferini anlatan "Mohaç" isimli kitabıdır.[7]

Yayımlanmış eserleri

  • Karanlığın Çağrısı (2002)
  • Gölgeler (2004)
  • Bin Yılların Gecesi (2005)
  • Kumandan (2008)
  • Kuşatma 1453 (2009)
  • Yavuz (2009)
  • IV. Murat (2010)
  • Kanuni (2010)
  • Mevlana (2011)
  • Abdülhamid (2011)
  • Sultan (2012)
  • Alparslan (2012)
  • Yıldırım Bayezid (2013)
  • Devlerin Savaşı / Yıldırım - Timur (2014)
  • Fatih Sultan Mehmed Han" (2015)
  • Mohaç" (2015)
  • Cengiz Han (2016)
  • Adaletin Kalesi: Nizamülmülk (2021)

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Haberler : Sanatçının Yalnızlığı Kutsaldır". Timas.com.tr. 21 Eylül 2011. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  2. ^ a b "Okay Tiryakioğlu - Hakkında". Timas.com.tr. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  3. ^ a b c "Haberler : Aylardır "Çok Satanlar"dan Düşmeyen Genç Romancı Okay Tiryakioğlu". Timas.com.tr. 27 Mayıs 2010. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  4. ^ "Kanuni". Timas.com.tr. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  5. ^ "Devlerin Savaşı / Yıldırım - Timur". Timas.com.tr. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  6. ^ "Fatih /". Timas.com.tr. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 
  7. ^ "Mohaç /". Timas.com.tr. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">I. Bayezid</span> 4. Osmanlı padişahı (1389–1402)

I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid, dördüncü Osmanlı padişahı. 1389'dan 1402 yılına kadar hükümdarlık yapmıştır. Babası Sultan I. Murad, annesi ise Gülçiçek Hatun'dur.

<span class="mw-page-title-main">Timur</span> Timur İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1336–1405)

Timur sonrasında Timur Küregen, Timurlu İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk veya Türk-Moğol asker ve komutan. 1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle günümüzdeki Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Anadolu'nun büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Çağatay ulusunu oluşturan boylardan Barlaslar'ın önderi olan Turagay ile Tekina Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya gelen Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını denetim altına alan askeri bir lider olarak kendini göstermiştir.

<i>Antikacı Dükkanı</i>

Antikacı Dükkanı, İngiliz yazar Charles Dickens'ın bir romanı.

<span class="mw-page-title-main">Akçe</span> Osmanlı Devletinin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimi

Akçe, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarından itibaren bastırılan ve kullanılan gümüş para birimidir. İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu yükselme dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun altın çağı olarak kabul edilen tarihî dönem (1453–1683)

Osmanlı İmparatorluğu yükselme dönemi, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş döneminden (1299-1453) sonra geldiği kabul edilen dönemdir. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'un Fethi ile başladığı kabul edilen bu olgunluk döneminin ne zaman sona erdiğiyle ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Osmanlı aydını Kâtip Çelebi, imparatorluğun bu döneminin 1593'te Celâlîlerin ortaya çıkmasına kadar sürdüğünü belirtirken, Naîmâ ise 1683'teki Viyana bozgununu bu dönemin bitişi ve yeni bir dönemin başlangıcı olarak ilan eder.

Malkoçoğulları, adı Malkoç Bey olan ve I. Murad döneminden itibaren özellikle Balkan ülkelerine yapılan akınlarda görev yapmış bir akıncı beyinin soyundan gelen aile mensuplarına verilen addır. Malkoçoğulları 14. - 15. ve 16. yüzyıllarda etkin olmuş ve yaptıkları başarılı akınlarla tanınmışlardır. Malkoçoğlu akıncıları Silistre civarında bulunurdu. Ailenin kökeninin Bosna'nın Malković ailesine dayandığı iddia edilir.

<i>Bin Dokuz Yüz Seksen Dört</i> George Orwellin kaleme aldığı politik roman

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir. Özellikle kitapta tanımlanan Big Brother kavramı günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda kitapta geçen "düşünce polisi" gibi kavramları da yazar George Orwell günümüze kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Bahadıroğlu</span> Türk gazeteci, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar (1945–2021)

Yavuz Bahadıroğlu veya gerçek adıyla Niyazi Birinci, Türk gazeteci, İslamcı komplo teorisyeni ve yazar. Gerçek adı Niyazi Birinci olmakla beraber, köşe yazılarında ve özellikle tarih alanında yazdığı kitaplarında kullandığı Yavuz Bahadıroğlu mahlasıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Muharebesi</span> Osmanlı Devleti ile Timurlu İmparatorluğu arasında 1402 yılında yaşanan meydan muharebesi

Ankara Muharebesi, farklı kaynaklara göre 20 veya 28 Temmuz 1402'de Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Yusuf</span> 1388-1420 yılları arasında Karakoyunlu Devletinin hükümdarı

Kara Yusuf, 1388-1420 yılları arasında Karakoyunlu Devleti'nin hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul kuşatmaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İstanbul kuşatmaları listesi, günümüzde Türkiye sınırları içerisinde yer alan İstanbul'un tarih boyunca yaşadığı kuşatmaların derlendiği listedir. Marmara Denizi'nin Karadeniz'e açıldığı boğazı denetleyen noktada, Asya ile Avrupa arasındaki kara bağlantısının üzerinde kurulu olan şehir, İpek Yolu'nun da geçtiği bu stratejik konumu nedeniyle farklı halklarca birçok kez ele geçirilmek istenmiştir.

Kemal Bilbaşar,, Türk yazar, romancı.

Muhteşem Yüzyıl, yapımcılığını Tims Productions'ın üstlendiği, ilk olarak Show TV'de daha sonra Star TV'de yayımlanan Türk yapımı tarihî drama ve tarihî kurgu türündeki televizyon dizisi. Dizi, temel olarak Osmanlı İmparatorluğu padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın ve nikâhlı eşi Hürrem Sultan'ın hayatı, Hürrem Sultan'ın evlatları için giriştiği taht mücadelesi ve saray hayatı üzerine kurgulanmıştır. Senaristi Meral Okay, dizinin bir kurgu olduğunu ve bu sebeple gerçekleri yansıtmak zorunda olmadığını belirtmiştir.

Irmak Zileli, antropolog ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Erzincan Beyliği</span> Türk beyliği

Erzincan Beyliği, Erzincan Emirliği veya Mutahharten Beyliği, 14. yüzyılın sonları ile 15. yüzyılın başlarında hüküm süren Anadolu Türk Beyliklerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

Sultan Ahmed Celâyir, 1382-1410 yılları arasında hüküm süren Celâyirî sultanı.