İçeriğe atla

Okatse Kanyonu Tabiat Anıtı

Koordinatlar: 42°27′04.7″K 42°33′00.2″D / 42.451306°K 42.550056°D / 42.451306; 42.550056
Okatse Kanyonu Tabiat Anıtı
Gürcüceოკაცეს კანიონი
Okatse Kanyonu Tabiat Anıtı
Alan türü Tabiat anıtı
DevletGürcistan
İlHoni
Koordinatları 42°27′04.7″K 42°33′00.2″D / 42.451306°K 42.550056°D / 42.451306; 42.550056
Kapladığı alan 1.35
Kuruluş tarihi 2007
Kontrol kuruluşu Korunan Alanlar Ajansı
İnternet sitesi Okatse Canyon

Okatse Kanyonu Tabiat Anıtı (Gürcüceოკაცეს კანიონი), Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Honi Belediyesinde,[1] Zeda Gordi köyü yakınlarında, deniz seviyesinden 520 metre yüksekte, Okatse Nehri üzerinde yer alan bir erozyon kanyonudur.[2]

Morfoloji

Okatse Kanyonu Tabiat Anıtı, 14 kilometre uzunluğundaki Okatse Nehri'nin 2 kilometrelik bir bölümüdür. Nehir vadisinin erozyonu, bazı yerlerde 15-20 metre genişliğinde genellikle 3–6 metre genişliğinde bir kanyon oluşturdu. Kanyon derinliği 20 ile 100 metre arasında değişmektedir. Kanyon, Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı ve birkaç küçük göl de dahil olmak üzere birkaç doğal anıta sahiptir, bunlardan biri, Oskapo 60 metre uzunluğundadır. Bazı yerlerde kanyon duvarları neredeyse birleşerek doğal mağaralar meydana getirmektedir, bunlardan biri kanyonun dibinin görülebildiği Boga'dır. Boga'nın aşağısında kanyonun derinliği 100 metreye yükselmektedir. Jeologlar burada, Dünya'nın kabuğundan yükselen tektonik bir bulut belirlediler. Bu nedenle nehir vadisinin aşağı kısmı, vadinin orta kısmına göre birkaç on metre yüksektedir. Vadi tektonik bir çatlakla kapanmış ve içinde kil kumunun biriktiği bir Gordion gölü meydana gelmiştir.[3] Kanyon boyunca karstik suların Okatse Nehri'ne aktığı birkaç mağara vardır.[2]

Bitki örtüsü

Kanyon vadisi bitki örtüsü, sabit su kaynağından ve kanyonun kendine özgü mikro ikliminden etkilenir, nadir ve nesli tükenmekte olan ağaç örnekleri de dahil olmak üzere, bazı oldukça büyük ağaçlar eğimli kıyılarda büyüdü. Nehir vadisi orman çalıları ile kaplıdır.[2] Tarih öncesi flora, kanyonun 27 metre veya daha kalın olan Gordian gölünün çökeltileri incelenerek araştırılmıştır. Pleistosen döneme ait Gordian gölü çökeltileri, her yıl bir çift karşılık gelen katmana sahip olduğundan, mevsimsel yağışların açık kanıtlarına sahiptir. Palinolojik çalışma, Bataklık selvisi, Taxodium, Engelhardia, Careya ve Tsuga dahil olmak üzere bu bölgede şu anda soyu tükenmiş olan arkaik bitki kalıntılarını ortaya çıkardı. Gordian gölü çökeltilerinin daha yüksek katmanlarında, bu bitkilerin izlerine rastlanmadı, bu da iklime bağlı orojenezi yansıtıyordu. ☃☃

Turistik yerler

Okatse Kanyonu'ndaki yaya iskelesi.

Gordi köyündeki Okatse Kanyonu ziyaretçi merkezinden 6 km uzunluğundaki yaya geçidi, Dadiani tarihi ormanında 2300 m uzunluğunda taş döşeli bölümle başlar ve 780 m uzunluğunda asılı uçurum parkurunun başladığı Okatse Kanyonu kontrol noktasına kadar gider. Buradan bir yol, kanyonun üzerinde asılı duran ve panoramik görüntü sağlayan 20m uzunluğundaki platformla biter. Burası kuş gözlemciliği ve selfie çekmek için ziyaretçilerin en sevdiği alandır. 989 basamaklı metal merdivenli ikinci 645 m uzunluğundaki taş döşeli patika, Okatse Nehri'ne ve kanyonun dibine doğru ilerler. Burada kanyonun genişliği 4 metreden, derinliği 50 metreden fazla değildir.[2] Ayrıca ziyaretçi merkezinden kanyon kontrol noktasına araba veya bisikletle ulaşmak da mümkündür. Ziyaretçi merkezinde kafe, hediyelik eşya dükkânı, kilitli dolaplar ve otopark bulunmaktadır . Ana cazibe merkezi olan Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı ile Okatse Kanyonu, Dadiani orman parkı ve Dadiani kalesinin kalıntıları da görülebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Okatse Canyon in Georgia". Protected Planet. Erişim tarihi: 1 Kasım 2018. []
  2. ^ a b c d Okatse Canyon 23 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Agency of Protected Areas
  3. ^ (Gürcüce) ოკაცეს კანიონის ბუნების ძეგლი 17 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Agency of Protected Areas

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanyon</span> coğrafi terim, uçurumların arasındaki aralık

Kanyon, Dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere denir. Türkçeye Frenk dillerden gelen Kanyon adı, kaynağı İspanyolca asıllı olan cañón sözüdür.

<span class="mw-page-title-main">Balkaş Gölü</span>

Balkaş Gölü Orta Asya'da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük ikinci gölüdür. 45°4′ Kuzey 76°2′ Doğu koordinatları üzerinde yer alır. Beslendiği başlıca kaynaklar İli Irmağı, Karatal Nehri, Lepsi Irmağı, Aksu Irmağı ve Ayagöz Nehri'dır. Toplam su havzası 413,000 km²dir. Kazakistan sınırları içerisinde bulunur, maksimum uzunluk 605 km, maksimum genişlik ise doğuda 74 km, batıda 19 km'dir. Yüzölçümü 16.996 km²dir. En derin noktası 25,6 metre iken ortalama derinlik 5,8 metredir. Toplam kıyılarının uzunluğu 2.385 km'dir. Denizden yüksekliği 341,4 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kanyon Ulusal Parkı</span> Dünyanın en büyük kanyonu

Büyük Kanyon Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaleti sınırlarında bulunan en eski ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Vadi</span> coğrafyada tepeler arasındaki alçak alan

Vadi ya da koyak, akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan ve birkaç kilometre ile binlerce kilometre arasında olabilen coğrafi alandır. Kısaca vadi, iki dağın arasında zamanla oluşan çukurluktur. Vadiler, akarsuların yaptığı aşınmayla yanlamasına, derinlemesine gelişir. Genellikle dağ ya da tepelerle çevrelenirler.

<span class="mw-page-title-main">Kings Canyon Ulusal Parkı</span>

Kings Canyon Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletinde Fresno şehrinin doğusundaki güney Sierra Nevada dağlarında bulunan, 1869,25 km² yüzölçümünü kapsayan, 4 Mart 1940'ta kurulmuş olan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır. Bu ulusal park Sekoya Ulusal Parkı'nın kuzeyinde olup iki ulusal park birbiriyle ortak sınırları vardır. Bu nedenle ABD Ulusal Park Hizmeti bu iki ulusal park için tek birleşik idare uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yosemite Vadisi</span>

Yosemite Vadisi, Kaliforniya Yosemite Ulusal Parkı'nda bulunan buzul kökenli bir vadidir. 13 km uzunluğunda ve 1,6 km'den daha derin olan vadide Half Dome ve El Capitan gibi granit formasyonları bulunur ve yoğun olarak çam ağaçları bulunur. Merced Irmağı arafından kazılan vadide Tenaya, Illilouette, Yosemite ve Bridalveil nehirlerle birlikte Kaliforniya'nın en yüksek şelaleleri de yer alır. Dünyanın dört bir yanında ziyaretçi alan vadi Yosemite Ulusal Parkı'nın da merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı kanyonu</span>

Denizaltı kanyonu, okyanusların kenar kısımlarındaki diplerde, bir kısmı sığ, enine profilleri V şeklinde olan, bir kısmı da çok derin şeklinde yarılmış dik yamaçlı vadilere denilmektedir.

Zion Kanyonu güneybatı Utah, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan derin ve dar geçitlerden oluşun kanyondur. Kuzey Forkun Virgin Nehri kolunun oymasıyla oluşmuştur. Giriş kısmı Zion Ulusal Parkı'nın batı yarısında konumlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kanyon</span> Büyük Kanyon Arizonada bulunan renkli bir kanyondur.

Büyük Kanyon, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaletinde ve Colorado Nehri çevresinde bulunan dik yamaçlı kanyondur. ABD'nin ilk ulusal parklarından olan Büyük Kanyon Ulusal Parkı içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Rugova Kanyonu</span> Karadağ sınırında Arnavutluk Alplerinde bulunan bir nehir kanyonu

Rugova Kanyonu, Kosova'nın İpek belediyesi yakınlarında Karadağ sınırında Arnavutluk Alpleri'nde bulunan bir nehir kanyonudur. Rugova, 25 km'lik uzunluğu ve 1.000 metreye kadar olan derinliği ile Avrupa'nın en uzun ve en derin kanyonlarından biri olarak kabul edilmektedir. Kanyon, su erozyonu ve İpek buzulunun geri çekilmesi ile oluşmuştur. Kanyonu İpek Bistriça Nehri kesmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afurca Şelalesi</span>

Afurca Şelalesi, Azerbaycan'ın Kuba bölgesinde yer alan şelale.

<span class="mw-page-title-main">Verdon vadisi</span> Güney Fransada  bulunan Alpes-de-Haute-Provence departmanında bulunan bir vadidir.

Verdon vadisi ya da halk arasında bilinen adıyla Büyük Verdon Kanyonu, Güney Fransa'da Alpes-de-Haute-Provence departmanında bulunan bir vadidir. Castellane şehri yakınlarında başlayan vadi Moustiers-Sainte-Marie yakınlarındaki baraj gölü Lac de Sainte-Croix'de sona erer. Yaklaşık 21 km uzunluğunda ve 700 metre derinliğindeki vadi içerisinde berrak suyu ile ünlü Verdon nehri akmaktadır. Verdon vadisi, Tara vadisi ile birlikte Avrupa'nın en büyük kanyonu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ak Drin Kanyonu</span>

Ak Drin Kanyonu veya Ak Drin Boğazı, güneybatı Kosova'da bulunan küçük bir kanyondur. Ak Drin nehri kanyonun içinden geçer. Kanyon nispeten kısadır, sadece 900 m (1 mi) uzunluğunda ve 45 metre derinliğindedir. Kanyonun girişinde Balkanların en gözde dalgıç cazibe merkezlerinden birisi olan eski bir Osmanlı köprüsü olan Fshajt Köprüsü bulunur. Hidrolojik ve jeomorfolojik değerleri nedeniyle Fshajt Köprüsü çevresindeki Ak Drin nehrinin kanyonu, 1986 yılında Doğal Anıt olarak yasal koruma altına alınmıştır.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Charyn Millî Parkı</span>

Charyn Ulusal Parkı resmi olarak, Charyn Kanyonu Ulusal Doğa Parkı, Charyn Kanyonu da dahil olmak üzere Charyn Nehri boyunca uzanan bir ulusal parktır. Kanyon, ince tabakalı kırmızı tortul kayaçlarının varlığı nedeniyle ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilir; ancak Charyn daha küçüktür - uzunluğu 50 km civarındadır. Yaklaşık 125.050 hektar alanı ile park Almatı Eyaleti'ndeki Enbekshikazakh, Raiymbek ve Uygur ilçeleri arasında uzanmaktadır. Almatı il merkezinin yaklaşık 200 km doğusunda yer almaktadır. Park, kanyonun jeolojik cazibe merkezlerini, nehir ve çöl sisteminin ekolojik bölgelerini ve çevresindeki arkeolojik alanları korumak için 2004 yılında kurulmuş; park alanda bazı bölümler de rekreasyon için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daşbaşi Kanyonu Doğal Anıtı</span>

Daşbaşi Kanyonu Doğal Anıtı Tsalka'ya 3 km uzaklıktaki Daşbaşi köyünün yakınlarında bulunan Hrami Vadisi'nin bir parçası. Daşbaşi Kanyonu Doğal Anıtı, Daşbaşi volkanik platosunun volkanojenik kayaları arasında bulunan Ktsia (Hrami) Nehri tarafından oyulmuş dere yatağında, biyoçeşitliliği ile ortaya çıkan bir kanyon vadisidir. Deniz seviyesinin 1,110-1,448 metre yüksekliğinde bulunmakla beraber Algeti Millî Parkı'na 42 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samşvilde Kanyonu Doğal Anıtı</span> Gürcistanda bir kanyon

Samşvilde Kanyonu Doğal Anıtı coğrafi olarak Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alan, Samşvilde köyü ve Kvemo Kartli bölgesindeki Tetritskaro'da bulunan tarihî Samşvilde harabeleri yakınlarında, Hrami ve Çivçavi nehirlerinin birleştiği bölgedeki Samşvilde kalesine doğal savunma oluşturan Hrami Geçidi'nin bir parçasıdır. Deniz seviyesinden 548-605 metre yükseklikte bulunmakla birlikte kanyon, ayrıca Çiçavi Vadisi'ni de dahilinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnerka Gölü</span>

İnerka, Mordovya Cumhuriyeti topraklarında bulunan büyük bir göldür.Göl Sura Nehri vadisinde, Böyük Berezniki kentine 17 km mesafede yer almaktadır. Erzyancada İnerka büyük göl anlamına gelir. İnerka Gölü, cumhuriyetin turizm potansiyeli olan bölgelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı</span>

Kinçha Şelalesi Tabiat Anıtı, Gürcistan'ın İmereti bölgesindeki Honi Belediyesi'nde yer alan bir tabiat anıtıdır. Tabiat anıtı deniz seviyesinden 843 metre yükseklikte, Okatse (Satsikvilo) nehir geçidindeki Kinçha köyünün yakınınlarında konumlanmıştır. Kinçha Şelalesi'nin kalker yamaçlarında üç basamağı vardır: 25 m yükseklikteki üst basamak, 70 metre yükseklikteki ana şelale ve küçük derelerden beslenen 20 metre yükseklikteki üçüncü şelale. Ana şelale düz bir arazide devasa su çukurları oluşturmuştur. Kinçha Şelalesi ve yakındaki Lomina Şelalesi'ne patikalardan yürüyerek ulaşmak mümkündür, ancak tipik turistik geziler düzenlenmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tazı kanyonu</span> Antalya da bir vadi

Tazı Kanyonu, Antalya ilinin Manavgat ilçesi Beşkonak Mahallesi Gaziler köyü içerisinde yer alan bir kanyon vadidir. Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Tazı Kanyonu, Köprüçay Akarsuyunun vadiyi aşındırması ile oluşmuştur. Kanyonun oluşumunun buzul çağına dayandığı tahmin edilmektedir. Buz kütlelerinin birbirinden ayrılarak erimesi ve büyük bir enerji ile erozyon yaratarak vadilere kendini salması sonucunda, kireçli olmayan bölgelerde kalker kayalarının içlerini oyarak oluşmuştur. Kanyonun uzunluğu 4 km, genişliği 30–50 m, kenar yüksekliği ise 300-400 metredir.