Okçuluk, kökeni insanoğlunun avcılık günlerine dayanan, oku bir yay aracılığıyla hedefe göndermeyi amaçlayan spor dalıdır. Eski zamanlarda avlanmak, saldırmak vb. amaçlarla kullanılıyordu. Bu yay ve oklar basit bir yapıya sahiptir. Okçuluk ilk kez 1904 Yaz Olimpiyatları'nda olimpik programa alınmış, 1972'den beri aralıksız olarak programlarda yer almaktadır. Bu branşta ilk dönemlerde Fransa, Belçika ve Büyük Britanya söz sahibiyken, daha sonraki dönemlerde ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri, İtalya ve Kore bu ülkeleri izlemiştir. 1931'de kurulan ve hâlen 140 ülkenin üye olduğu Uluslararası Okçuluk Federasyonu okçuluk dalında en büyük otoritedir.
1988 Yaz Olimpiyatları'nda okçuluk Japonya'nın Seul kentinde 12.si düzenlenen yaz olimpiyatlarının okçuluk dalında tek erkeklerde Sovyetler Birliği, tek bayanlarda ABD altın madalya kazanmıştır.
Türk okçuluğu, Türklerde okçuluğun ve özellikle atlı okçuluğun önemi tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Yaklaşık MÖ 5000'den itibaren Altay ve Tanrı Dağları çevresinde ortaya çıkan, daha sonra da İç Asya’ya tamamen egemen olan "Atlı Bozkır Kültüründe" atlara ve okçuluğa büyük önem verilmektedir. Tarihteki Türk atlı okçuları, dört nala giderken eyer üstünde dönüp arkaya ok atarak hedefe tam isabet ettirme ustalıklarıyla tanınmışlardır. Uluslararası literatürde "Part Vuruşu" olarak isimlendirilen at üzerinde geriye doğru yapılan ok atışının en başarılı ve en ünlü uygulayıcıları Türkler olmuşlardır. Türk kahramanı Tarkanların tolgalarına şahin tüyü takma hakkı yalnızca Part atışını başarılı bir şekilde uygulayabilenlerine verilmiştir. Vur-kaç, sahte geri çekilme ve düşmanın etrafını sarma gibi taktikler Türk atlı okçularının kullandığı ve birçok zaferde kilit rol oynayan taktiklerdir. Türk destanlarından Oğuz Kağan Destanı'nda ok ve yay, sembolik anlamlarla yer almaktadır. Türk kültürünün geçmişinde okçuluk geniş bir alanda öneme sahip olmuştur. Orta Asya'da geçim kaynağı ve askerî tatbikat niteliği olan sürek avları, Türk atlı okçuluğunun gelişmesini sağlamış; Türkler bu becerilerini Orta Asya'dan Anadolu'ya taşımışlardır. Savaşçılık, avcılık, sporculuk gibi alanların dışında sosyal alanda da okçuluk önem teşkil etmiştir. Örneğin askeri bayramlarda, dinsel törenlerde çeşitli sportif okçuluk yarışmaları toplumsal hayatta yer almıştır. Avrasya coğrafyasında göçebe yaşayan Türklerin ok ve yay yapımında kullanılan özel malzeme ve teknikleri gizli bir şekilde usta-çırak yoluyla nesilden nesle aktarması, teknolojik fark sayesinde yerleşik halklara karşı Türklere üstünlük sağlamış ve silah üreticisiyle ailesine sosyal yaşamda seçkinlik kazandırmıştır.
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Türkiye' de geleneksel spor dalı olarak kabul edilen ve geçmişi 5000 yılı aşkın kadim Türk Medeniyetlerinden, Selçuklu ve Osmanlı'da yaygın olarak icra edilen Atlı Cirit, Rahvan binicilik, Aba Güreşi ,Şalvar Güreşi, Geleneksel Kızak, Atlı Kızak ve Kökbörü spor dallarını barındıran ve 1996 yılında kurulmuş bir spor federasyonudur. Her yıl Türkiye'nin 50 farklı ilinde geleneksel sporları halk ile buluşturmaktadır.
Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.
Yasemin Ecem Anagöz, Türk okçu.
Yiğit Caner Aydın, dünya şampiyonu Türk paralimpik okçu ve Türkiye'nin ilk tekerlekli sandalyeli tv sunucusu. Okçular Vakfı Spor Kulübü'nde kariyerini sürdürmektedir. Dünya sıralamasında güncel olarak 2. sıradadır.
Yay ve ok, esnek fırlatma aleti (yay) ve uzun mesafe gidebilen atkıdan (ok) oluşan menzilli silah sistemidir.
Bahattin Hekimoğlu, Türk Dünya ve Avrupa Şampiyonu paralimpik okçudur.
Öznur Cüre Girdi, Türk paralimpik okçudur. Kadınlar makaralı yay yarışlarında W2 kategorisinde mücadele etmektedir. O, Paralimpik, dünya ve Avrupa şampiyonudur ve dünya rekorlarına sahiptir.
Evren Çağıran, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Yeşim Bostan, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Dünya Okçuluk Şampiyonası Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından organize edilmektedir. İlk Dünya Okçuluk Şampiyonası 1931'de düzenlenmiştir.
Avrupa Okçuluk Şampiyonası, her iki yılda bir Avrupa ve Akdeniz Okçuluk Birliği tarafından Avrupa'da düzenlenen okçuluk şampiyonasıdır. Okçuluk müsabakaları açık, kapalı alan ve saha şampiyonaları olmak üzere üç farklı Avrupa Şampiyonası turnuvasına dayanmaktadır. Erkekler ve kadınların her biri, eleme turları sistemini kullanan ve FITA kurallarını takip eden kendi yarışmalarına sahiptir. Atışlar yalın yay, klasik yay (olimpik) ve makaralı yay ile yapılır. Her ülke, takım yarışmaları için kategori ve klasman başına üç sporcu gönderebilirmektedir.. İlk kez 1968 yılında Avusturya'nın Reutt kentinde düzenlendi. Daha sonra ilk klasik okçuluk şampiyonası oynandı. İlk Avrupa Okçuluk Şampiyonası 1968 yılında Avusturya'nın Reutte kentinde düzenlendi. Makaralı yay okçuluğunda ilk Avrupa şampiyonası 1994 yılında Çek Cumhuriyeti'nin Nymburk kentinde düzenlendi. 2010 yılında etkinliğe karma takım branşı da eklendi. Şampiyonalar Avrupa Okçuluk Federasyonu (EMAU) tarafından düzenlenmektedir.
2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda okçuluk, 14-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Konya kentinde Saraçoğlu Spor Kompleksi, Okçuluk Sahası'nda düzenlenen bir okçuluk yarışmasıdır. Yarışmanın sıralama atışları klasik (recurve) yaylarda 720 round 70 m. makaralı (Compound) yaylarda 720 round 50 m. Atışları olarak yapılmıştır. Klasik (recurve) makaralı (compound) yaylarda sıralama atışlarına göre ilk 16 sırada yer alan erkek ve kadın takımlar, takım elemelerine ve finallerine katıldı. Klasik (recurve) yaylarda takım elemeleri ve finallerinde set sistemi, makaralı yaylarda ise 5 seri üzerinden toplam puan sistemi uygulandı. Geleneksel Türk Okçuluğu müsabakaları, 15-16 Ağustos 2022 tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir. Para Okçuluk müsabakaları, 9-13 Ağustos tarihleri arasında Saraçoğlu Spor Tesisleri'nde düzenlenmiştir.
Gülnaz Büşranur Coşkun, olimpik kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Ayşe Bera Süzer, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Samet Ak, olimpik kategorisinde yarışan Türk okçudur.
Gizem Elmaağaçlı, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.
2004 Yaz Olimpiyatları'nda okçuluk karşılaşmaları 15-21 Ağustos 2004 tarihleri arasında Atina'daki Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi. Kırk üç ülkeden yüz yirmi sekiz okçu, bu oyunlarda dört altın madalya etkinliğinde yarıştı.