Ohau Gölü (İngilizce: Lake Ohau), Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür.[1] Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün en küçüğüdür. Göle buzul beslemesi, buzullardan gelen son derece ince öğütülmüş kaya parçacıkları olan buzul ununun yarattığı belirgin bir mavi renk vermektedir.
Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.
Illinois, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ortabatı eyaletlerinden birisi. Başkenti Springfield'dır. En büyük kenti Şikago'dur. Illinois, ABD'nin en kalabalık beşinci, en büyük yirmi beşinci eyaletidir. Michigan Gölü'nün batısında yer alır.
Oregon, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyalet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyaletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.
Argentino Gölü Arjantin'in Patagonya bölgesinde 1.415 km² alana sahip bir göl.
Agassiz Gölü, bir zamanlar Kuzey Amerika'nın ortasında bulunmuş olan, alanı bugünkü Göller Bölgesi'nin tamamından büyük olan bir göl. Göl, son Buzul Çağı'nın sonlarında, eriyen buzul suları ile beslenmiştir. İlk olarak 1823'te William Keating tarafından bahsedilir. 1879 tarihinde, gölün oluşumunu buzul suları ile açıklayan Louis Agassiz'in adıyla adlandırılır.
Buzul çağı ya da buz çağı, Dünyanın ve atmosferinin sıcaklığının uzun süren dönem boyunca azalarak kıtasal, kutup ve alp buzullarının genişlemesi ve varlığını sürdürmesidir. Dünyanın iklimi, gezegende buzulların olmadığı sera dönemleri ile buzul çağları arasında gidip gelir. Dünya halen Kuvaterner buzullaşması içindedir. Buzul çağındaki soğuk iklimin bireysel darbeleri buzul dönemi ve buzul çağındaki aralıklı sıcak dönemlere ise buzullararası denir.
Erie Gölü, Kuzey Amerika'nın beş büyük gölünden biri ve en sığ olanıdır.
Los Glaciares Ulusal Parkı Arjantin'in Patagonya bölgesinde Santa Cruz eyaletinde bulunan ulusal parktır. 726.927 hektar (7.27 km2) bir alanı kaplamaktadır. Arjantin'in en büyük ikinci ulusal parkıdır. 11 Mayıs 1937'de kurulan park, Macellan subpolar ormanlarına ve Patagonya bozkırlarının biyoçeşitliğine sahiptir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alınmıştır.
Moraine Gölü (İngilizce: Moraine Lake) Kanada'nın Alberta eyaletindeki Banff Milli Parkı'nda, buzullarla beslenen bir göldür. ÇevresiWenkchemna Range'nin on dağ zirvesi ile çevrili Valley of the Ten Peaks adlı vadide, 1.884 m yükseklikte bulunur.
Buzul gölü, buzul aşındırmasıyla oluşan sirk adı verilen çanaklarda oluşan göllerdir. Son Buz Çağı sonlarında, yaklaşık 10,000 yıl önce eriyen buzullar sebebiyle oluşmaya başlayan coğrafi çöküntülerin; eriyen mineraller, çökeltiler ve su ile dolması sonucu buzul gölü oluşmaktadır. Bu tür göller aynı zamanda çanak gölü olarak da nitelendirilir.
Clark Gölü Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi, güneybatı Alaska'da bulunan bir ABD millî parkıdır.
Tahoe Gölü, Amerika Birleşik Devletleri'nin Sierra Nevada dağlarında, Nevada ve Kaliforniya sınırında bulunan ve Carson City'nin batısında bulunan bir büyük tatlı su gölüdür. Tahoe gölü, Kuzey Amerika'nin en büyük alp gölüdür. Gölün derinliği 1,645 ft olup ABD'nin en büyük gölü olan Krater Gölü'nden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Pleistosen dönemi volkanik patlamalar, Kuvaterner'in alt dönemi olan Pleistosen yaklaşık 2.588 milyon yıl önce başlamıştır.
Roopkund halk dilinde bilinen adıyla İskelet Gölü, Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinde bulunan bir buzul gölüdür. Göl, Himalaya Dağları'nı oluşturan 7.120 m yüksekliğindeki Trishul dağının eteğinde yer alır ve yaklaşık iki metre derinliğe sahip sığ bir göl özelliği taşır.
Pleistosen ya da Pleyistosen, genellikle halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl öncesini kapsayan jeolojik çağdır. Dünyanın en son tekrarlanan buzullaşma dönemidir. Pleistosen'in sonu, son buzul döneminin sonuna ve arkeolojide kullanılan Paleolitik çağın sonuna karşılık gelir. Pleistosen, Kuvaterner Döneminin ilk dönemi veya Senozoik Çağın altıncı dönemidir. ICS zaman ölçeğinde, Pleistosen üç aşamaya ayrılır. Bunlar;
Gelasiyen,
Kalabriyen,
Çibanyen Bu uluslararası alt bölümlere ek olarak, çeşitli bölgesel alt bölümler sıklıkla kullanılır.Pleistosen'i alt bölümlere ayırmak için çeşitli şemalar.
Königssee, Almanya'nın Bavyera eyaletinin en güneydoğusunda yer alan Berchtesgadener Land'da, Avusturya sınırına yakın bir konumda bulunan doğal bir göldür. Gölün çoğu Berchtesgaden Millî Parkı içinde yer almaktadır.
Tekapo Gölü, Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün ikinci en büyüğüdür.
Pukaki Gölü, Yeni Zelanda'nın Canterbury bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Mackenzie Havzası'nın kuzey kenarı boyunca kuzey-güney yönünde uzanan kabaca paralel üç gölün en büyüğüdür. Göllere buzul beslemesi, buzullardan gelen son derece ince öğütülmüş kaya parçacıkları olan buzul ununun yarattığı belirgin bir mavi renk vermektedir.
Wanaka Gölü, Yeni Zelanda'nın Otago bölgesinde bulunan bir göldür. Göl, Otago göllerinin kalbine doğru uzanmakta olup ülkenin dördüncü büyük gölüdür.
Nelson Lakes Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nın kuzeyinde bulunan bir millî parktır. 1956 yılında kurulmuş olup 1.018,8 km²'lik alana sahiptir.
Bu sayfa, bu Vikipedi makalesine dayanmaktadır. Metin, CC BY-SA 4.0 lisansı altında mevcuttur; ek koşullar uygulanabilir. Görseller, videolar ve sesler kendi lisansları altında mevcuttur.