İçeriğe atla

Ogün Samast

Ogün Samast
Doğum28 Haziran 1990 (34 yaşında)[1]
Üsküdar, İstanbul, Türkiye[2]
Tanınma nedeniHrant Dink suikastı
Evlilik
Selma Şahin (e. 2010)

Ogün Samast (d. 28 Haziran 1990; Üsküdar, İstanbul), 19 Ocak 2007 tarihinde, İstanbul'un Osmanbey semtinde Halaskargazi Caddesi üzerindeki Agos gazetesi binası önünde gazeteci Hrant Dink'i Yasin Hayal'in azmettirmesiyle öldüren kişi.

Geçmişi

Samast'ın ailesi Trabzon ilinin Düzköy ilçesindendir.[3] Ebeveynleri birbirinden ayrı yaşıyorlardı.[4] Ortaokul mezunu olan ve lise birinci sınıftan okulu bırakan Ogün Samast'ın girdiği işlerden uzun zaman geçmeden ayrıldığı belirtildi.[3] Samast, ailesi tarafından "sakin ve uysal" biri olarak tanımlanırken, arkadaşları arasında "agresif ve kavgacı" olarak tanınırdı, hatta bu agresif tavrı yüzünden girdiği yerel bir futbol takımından atılması olayına parmak basılır. Ayrıca, polis raporunda Samast'ın internet üzerinde çok vakit geçirdiği ibaresi yer alır.[5][6]

Hrant Dink suikastı

Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde gazete bürosunun yanında üç el ateş edilerek öldürüldü.

Ogün'ün babası Ahmet Samast, oğlunu televizyonda cinayet zanlısı olarak görünce[7] hemen polisi arayıp oğlunu ihbar etti.[4] 20 Ocak 2007 tarihinde, olaydan 36 saat sonra Samsun Otogarı'nda Trabzon'a gitmek üzereyken jandarmalar tarafından yakalanarak gözaltına alındı.[1] Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada katil zanlısının olayda kullanılan silahla birlikte ele geçirildiğini söyledi.[1]

Anadolu Ajansı'nın belirttiğine göre Samast, cinayeti işlediğini itiraf etti ve "hiçbir pişmanlık duymadığını" söyledi.[8] Daha sonraki mahkeme süreçlerinde Emin Çölaşan'ı suçladı.[9]

Suç işlerken 17 yaşında olması sebebiyle çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı.[10] 15 Kasım 2023 tarihinde şartlı salıverilme kapsamında tahliye oldu.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Katil zanlısı yakalandı". Hürriyet. 20 Ocak 2007. 22 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  3. ^ a b "Aile ihbarıyla yakalandı". Sabah. 27 Ocak 2007. 4 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2007. 
  4. ^ a b "Assassin caught in assassination of Hrant Dink (İngilizce)". TurkishPress.com. 21 Ocak 2007. 5 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Profile of Hrant Dink's Juvenile Murder Suspect (İngilizce)". Turkish Daily News. 22 Ocak 2007. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2007. 
  6. ^ "Bir Cinayetin Anatomisi". 10 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  7. ^ "Hrant Dink murder suspect named (İngilizce)". BBC News. 20 Ocak 2007. 20 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  8. ^ "Katil zanlısının itirafları". Sabah. 21 Ocak 2007. 4 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2010. 
  9. ^ "Ogün Samast, Emin Çölaşan'dan Şikâyetçi Oldu". 2 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2012. 
  10. ^ "Dink davasında şok gelişme". Hürriyet. 1 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2007. 
  11. ^ Habertürk. "Hrant Dink´in katili Ogün Samast koşullu salıverilme kapsamında tahliye oldu". Habertürk. 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

Derin devlet, Anayasa'da belirlenmiş devlet yapısı dışında oluşturulan devlet yapısını ifade eden siyasi terim.

Fethiye Çetin, Türk avukat, yazar ve insan hakları aktivistidir.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

İsmail Türüt, Karadenizli Türk halk müziği sanatçısı. 30'un üzerinde albümü bulunmaktadır. 1990'lı yıllardan sonra Erkan Ocaklı, Ozan Arif ve Cengiz Kurtoğlu ile beraber birçok kaset yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

Isabelle Kortian Ermeni kökenli Fransız strateji araştırmacısı.

Yasin Hayal Trabzon'daki bir McDonald's restoranını bombaladığı gerekçesiyle 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan bir sabıkalıdır. Bir süre sonra Ermeni gazeteci Hrant Dink suikastında Ogün Samast'ı cinayete azmettirdiği gerekçesiyle mahkemeye çıkarılmış ve ağırlaşıtırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">24 (televizyon kanalı)</span> Türkiye merkezli ulusal haber kanalı

24 TV, Ethem Sancak'nın imtiyaz sahibi olduğu TürkMedya bünyesinde bulunan ve 24 Ocak 2007 tarihinde İstanbul merkezli yayın yapmaya başlayan ulusal bir Türk televizyon kanalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Münevver Karabulut cinayeti</span> Türkiyede işlenmiş bir kadın cinayetidir

17 yaşındaki lise öğrencisi Münevver Karabulut, 3 Mart 2009 tarihinde Cem Garipoğlu tarafından öldürüldü. Cinayet duyulduktan sonra Türkiye kamuoyunda dikkat çekmiş ve büyük tepki oluşmuştur. Katil zanlısı Cem Garipoğlu cinayetten 197 gün sonra teslim olmuştur. Yargılama süreci 18 Kasım 2011 tarihinde mahkûmiyet kararının verilmesiyle sona ermiştir. Garipoğlu, 10 Ekim 2014 tarihinde Silivri'de cezasını çektiği 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bir ip ve poşet kullanarak intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

<i>Hile Yolu</i>

Hile Yolu, yönetmenliğini ve senaristliğini Ersin Kana'ın yaptığı 19 Ocak 2007 tarihinde Türkiye'de meydana gelen Hrant Dink suikastı'ndan sonrasının konu alındığı, 2012 yapımı dram ve polisiye türünde Türk filmidir.

Ermeni karşıtlığı, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin duygularının Ermeniler veya Ermenistan'a yönelik olma durumu. Türkiye ve Azerbaycan'da yaygındır.

Roşin Çiçek cinayeti veya kamuoyunda cinsel rüşt yaşını tamamlamadığı için kısaltma adıyla bilinen adıyla R.Ç cinayeti, Diyarbakır'da eşcinsel olduğu için babası ve iki amcası tarafından toplamda on dört yerinden kurşunlanarak öldürülen nefret cinayeti kurbanı 17 yaşındaki eşcinsel çocuğun öldürülmesi olayı. Cinayetten önce eşcinsel olduğu gerekçesiyle ailesi ve yakın çevresi tarafından dışlanarak şiddete maruz kalan ve bu nedenle evden kaçan Roşin Çiçek, 2 Temmuz 2012 tarihinde babası ve iki amcası tarafından öldürülmüştür.

Mesut Şaban Okan cinayeti olarak kamuoyunda anılan, 28 yaşındaki trans kadın İrem Okan Bursa'da cinsel ilişkiye girdiği kişi tarafından vahşice, toplamda 12 bıçak darbesi ile darp edilerek öldürülen nefret cinayeti kurbanı.

Hrant Dink Vakfı, Hrant Dink'in anısını yaşatmak amacıyla, İstanbul merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren bir vakıftır.

Andrea Santoro, Türkiye'de Katolik Kilisesi'nin Fidei dönüm misyoneri üyesi olarak görev yaptığı Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'nde öldürülen bir Roma Katolik rahibiydi. Bu Türkiye'de nefret suçlarına dikkat çeken Ermeni gazeteci Hrant Dink cinayeti ve Zirve Yayınevi cinayetleri ile birlikte gündeme gelen olaylardan biriydi. Santoro'yu öldüren zanlının kendi ifadelerine göre Danimarka Karikatür Krizinden etkilendiği bilinmektedir.

Rakel Dink, Türkiye Ermenisi insan hakları aktivisti ve Hrant Dink Vakfı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de ırkçılık</span>

Türkiye'de ırkçılık ve etnik ayrımcılık, ülkenin toplumunda tarih boyunca yaygın bir şekilde görülen ve Müslüman olmayan ya da Sünni olmayan azınlıklara karşı kurumsal bir hâle gelen olgu. Genellikle Türkler tarafından etnik kimliği Türk olmayan kişilere yönelik gerçekleşen olumsuz davranış ve eylemler şeklindedir. Ermeniler, Kürtler, Araplar, Rumlar, Süryaniler ve Zazalar gibi azınlıklar Türk olmadıkları için ayrımcılığa maruz kalırken Aleviler ve Şiiler ise Sünni olmadıkları için ayrımcılığa maruz kalmaktadır.

Tûba Çandar, Türk gazeteci ve yazardır.