İçeriğe atla

Ofuda

Ofuda

Ofuda (Japoncaお札/御札), kağıt, ahşap, kumaş veya metal gibi çeşitli malzemelerden yapılmış bir tılsımdır.[1] Ofuda, hem Şinto hem de Budist tapınaklarında yaygın olarak bulunur ve orada saygı duyulan tanrıların (kami) veya Budist figürlerin gücüyle dolu olduğu kabul edilir.

Bazı ofuda türleri belirli bir amaca yöneliktir (felaket veya talihsizliğe karşı korunma, evde güvenlik veya aşkı bulma gibi) ve kişinin üzerinde tutulabilir veya evin diğer bölgelerine (kapılar, girişler, mutfaklar veya tavanlar vb.) yerleştirilebilir. Kağıt ofuda ayrıca kamifuda (紙札) olarak da adlandırılabilirken, ahşaptan yapılmış olanlara kifuda (木札) adı verilebilir. Başka bir Japon muska türü olan omamori, ofudanın daha küçük, taşınabilir bir versiyonu olarak düşünülebilir ve aynı kökene sahiptir.

Ofudanın özel bir türü, bir Şinto tapınağı tarafından verilen, üzerine tapınağın adının veya kutsal kamisinin yazılı olduğu ve tapınağın mührüyle damgalanmış bir tılsımdır. Shinsatsu (神札), go-shinsatsu (御神札) veya shinpu (神符) olarak da adlandırılan bu tür ofudalar genellikle evdeki Şinto sunaklarına (kamidana) yerleştirilir ve hem tapınağın hem de onun tanrısının (veya tanrılar) kutsanması nedeniyle kaminin özünü veya gücünü içerir ve söz konusu kamiye ibadet eden kişi tarafından erişilebilecek bir ortamdır. Bu bakımdan bunlar, Şinto tapınaklarındaki kami için depo görevi gören fiziksel nesneler olan goshintaiye biraz benzemektedirler.

Benzer şekilde, Budist ofudanın, Budaların, bodhisattvaların veya Budist panteonunun diğer saygın figürlerinin ruhu ve erdemiyle dolu olduğu kabul edilir ve çoğu durumda Budist ikonlara ve heykellere daha ekonomik bir alternatif olarak işlev görmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Ofuda (talisman)". Green Shinto. 30 Temmuz 2011. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

Susanoo, Japon mitolojisinde bir tanrıdır. Susanoo'nun ismi Nihonshoki'de Susanoo no Mikoto olarak, Kojiki'de ise Takehaya Susanoo no Mikoto veya Tatehaya Susanoo no Mikoto (建速須佐之男命) olarak yazılır. İzumokoku Fudoki'de ise Kamu Susanoo no Mikoto (神須佐能袁命) ve Susanoo (須佐能乎命) olarak geçmektedir. Amaterasu’nun erkek kardeşi olup, mitolojide onunla birlikte Japonya'nın gücünü simgeleyen bir ikili olarak gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Gohei</span>

Gohei, Şinto dininde tanrıya sunulan bir tür kumaş ya da kâğıt şerit parçalarına verilen isimdir. Gohei bir sopa üzerine tutturulan ve çapraz kıvrımlarla her iki yandan sarkan kâğıt ya da kumaş parçalarından oluşur. Kıvrımların sayısına, biçimlerine, renklerine ya da şeritlerin materyallerine göre birbirinden ayrılan farklı gohei türleri de vardır. Bir düşünceye göre, gohei, "kami"nin simgesidir. Bu simge, tanrının tapınakta bulunduğuna işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Amaterasu</span> Şinto inancında Güneş tanrıçası

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-şuugō</span>

Şinbutsu-şūgō, Japonya'nın yerel Şinto'suyla ile Budizmin karıştırılıp tek bir inanç sistemi şeklinde yeniden inşasıdır. Bu olguya Şinbutsu-konkō da denir.

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-bunri</span>

Şinbutsu-bunri, Şinbutsu-şuugō geleneğini yasaklayıp, Şintō ile Budizmin, kamiler ile budaların, Şinto ile Budist tapınakların birbirinden kesin çizgilerle ayrılmasına denir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sanatı</span>

Çin sanatı, Çin'de yapılan ya da Çinli sanatçıların yaptığı görsel sanattır. Erken "taş devri sanatı" M.Ö. 10.000 yıllarına dayanır ve çoğunlukla basit çömlekçilik ve heykeller içerir. Bu erken dönemin ardından Çin sanatı, Çin tarihiyle olduğu gibi çoğunlukla yüzlerce sene süren çok sayıda hanedanlık dönemiyle karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

<i>Ema</i> Şinto tapınaklarında dua ya da dileklerinin yazıldığı küçük ahşap plaklar

Ema, Şinto tapınaklarında dua ya da dileklerinin yazıldığı küçük ahşap plaklardır. Ema daha sonra tapınağa asılarak bırakılır ve burada kami tarafından alınacaklarına inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tarikatları ve okulları</span>

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Japon felsefesi</span>

Japon felsefesi tarihsel olarak hem yerli Şinto hem de Budizm, Taoizm ve Konfüçyüsçülük gibi kıtasal dinlerin bir birleşimi olmuştur. Eskiden, Mitogaku ve Zen'de olduğu gibi, hem Çin felsefesinden hem de Hint felsefesinden büyük ölçüde etkilenen modern Japon felsefesinin çoğu, artık Batı felsefesinden de etkilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Torii</span>

Torii Kapısı en çok Şinto tapınaklarının girişinde veya içinde bulunan geleneksel bir Japon kapısıdır ve sembolik olarak dünyadan kutsal aleme geçişi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kamidana</span>

Kamidana, bir Şinto kamiyi korumak için sağlanan minyatür ev sunaklarıdır. En yaygın olarak kami ibadetinin evi olan Japonya'da bulunurlar.

Kegare (穢れ・汚れ, kirlilik, pisletme) kirlilik ve pisletmeye işaret eden bir Japonca terimdir; özellikle şintoizm inancında önemli bir yere sahiptir. Kegare'nin tipik nedenleri her türlü ölü bedenle olan etkileşim, doğum, hastalık, adet döngüsü, ve tecavüz gibi eylemlerdir. Şintoizm'de kegare birey tarafından düzeltilmesi gereken bir çeşit tsumi'dir. Kegare durumundan arınmak için misogi ve harae gibi arınma ritüellerinden geçmek gerekir. Kegare yalnızca bu durumdan etkilenen bireyin üzerinde kötü bir etkiye sahip değildir, aynı zamanda ait olduğu toplum üzerinde de kötü bir etkiye sahip olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Shimogamo Tapınağı</span> Kyotoda Shinto tapınağı

Shimogamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-mioya Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 6. yüzyılda kurulmuştur ve Sakyō semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamigamo Tapınağı</span>

Kamigamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-wakeikazuchi Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 678 yılında kurulmuştur ve Kita semtinde Kamo Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shugendō</span>

Shugendō, Japonya'nın Nara Dönemi'nde ortaya çıkan, 7. yüzyılda yerel halk dini uygulamalarından, Şinto dağ ibadetinden ve Budizm'den alınan inançlar, felsefeler, doktrinler ve ritüel sistemlerin birleşiminden gelişen bir münzevi uygulamalar bütünüdür. Shugendō'nun nihai amacı, uygulayıcıların doğaüstü güç bulmaları ve dik dağ sıralarında yürürken dini eğitim vererek kendilerini ve kitleleri kurtarmalarıdır. Uygulayıcılara Shugenja (修験者) veya Yamabushi denmektedir. Shugenja'nın uygulandığı dağlar Japonya'nın her yerinde bulunur ve Hakkyō Dağı ve Ōmine Dağı gibi Ōmine Dağları'nın çeşitli dağlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Budist mimarisi</span>

Japon Budist mimarisi, Çin'de doğan mimari tarzların yerel olarak geliştirilmiş çeşitlerinden oluşan, Japonya'daki Budist tapınaklarının mimarisidir.

<span class="mw-page-title-main">Omamori</span>

Omamori, genellikle Şinto ve Budist tapınaklarında satılan, belirli Şinto kamilerine ve Budist figürlerine adanmış olan ve çeşitli şans ve koruma sağladığı söylenen Japon muskalarıdır.