İçeriğe atla

Ofelas

Ofelas
Ofelas
YönetmenNils Gaup
YapımcıJohn M. Jacobsen
YazarNils Gaup
Oyuncular
  • Mikkel Gaup
  • Nils Utsi
  • Helgi Skúlason
  • Sara Harit Gaup
MüzikNils-Aslak Valkeapää
Marius Müller
Kjetil Bjerkestrand
Görüntü yönetmeniErling Thurmann-Andersen
DağıtıcıInternational Film Exchange
Carolco Pictures (United States)
Çıkış tarih(ler)i3 Eylül 1987 (1987-09-03)
Süre86 dakika
ÜlkeNorveç
DilSamice

Ofelas, (Sami dilinde orijinal adı: "Ofelaš" / Kılavuz ve Norveççe: "Veiviseren" / Büyücü) Nils Gaup tarafından yazılan ve yönetilen 1987 Norveç yapımı aksiyon-macera tarih filmidir. Film eski bir Sami efsanesine dayanmaktadır.[1]

Sami dilindeki ilk uzun metrajlı filmdir ve 1988'de En İyi Yabancı Film Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.[2]

İsim

Filmin Norveççe adı, Sami dilindeki adıyla aynı anlama gelmez. "Ofelaš", Sami dilinde "Kılavuz" (Yol-bulucu, İz-sürücü) manası taşır,[3][4] ancak Norveççede "Veiviseren" kelimesi "Büyücü" demektir.[5]

Konusu

Yaklaşık olarak MS 1000 yılı[6] civarında Finnmark'ta yaşayan Sami topluluklarından birinin mensubu olan Aigin adındaki bir genç eve geldiğinde ailesini katledilmiş olarak bulur. Sığınabileceği birilerini arar ama ailesini öldüren düşmanları tarafından kovalanır. Yaralı halde biraz uzakta yaşayan diğer Samilerden oluşan bir topluluğa doğru yol alır. Oraya ulaştığında yarası şaman tarafından tedavi edilir. Bundan sonra yaşanan süreçte bilgeliği ve cesareti sayesinde Sami grubunun yeni Kılavuz'u (yol göstericisi) olmasına kadar gerçekleşen olaylar anlatılır.[7]

Yönetmen Nils Gaup, hikâyeyi geleneksel bir hikâye anlatıcısından dinlemiş olan büyükbabasından duyduğunu açıklamıştır.[8] Film, bölgedeki Hristiyanlık öncesi dönemde, Sami halkının dünya görüşünü betimleyen bir dönemde geçmektedir.[9]

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ Mette Hjort, Ursula Lindqvist (2016). A Companion to Nordic Cinema. Wiley-Blackwell. ISBN 978-1118475287. 27 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 
  2. ^ "The 60th Academy Awards (1988) Nominees and Winners". oscars.org. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2015. 
  3. ^ Ofelaš - "About us" 17 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Citation: Ofelaš is Sami and means “the one who shows the way”.), Access date: 10 May 2022 (İngilizce)
  4. ^ Exciting Outdoor Winter Activities in Sweden’s Lapland 12 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Travel the World; Katherine Belarmino, Romeo Belarmino; 21 September 2015 (Citation: "Ofelaš, is a Sámi word meaning guide.") (İngilizce)
  5. ^ "Veiviseren" 10 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (result: "the wizard") - Google Translator; Norwegian to English, Access date: 10 May 2022 (İngilizce)
  6. ^ Pathfinder (1987) 16 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Blueprintreview, David Brook, 22 August 2016 (İngilizce)
  7. ^ FilmStruck and Criterion Preserve Norwegian Oscar Nominee 27 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sean Patrick, Vocal Media (İngilizce)
  8. ^ Roberta Davidson (2011). "Different Pathfinders, Different Destinations". Kevin J. Harty (Ed.). The Vikings on Film: Essays on Depictions of the Nordic Middle Ages. McFarland. ss. 96-105. ISBN 978-0786486380. 
  9. ^ DuBois, Thomas A. "Folklore, Boundaries and Audience in The Pathfinder". Sami Culture. 6 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Norveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

Eski Nors dili, Vikingler döneminde, yaklaşık 1300'lere kadar, İskandinavya'da ve Vikinglerin kontrol ettiği deniz aşırı yerleşim birimlerinde konuşulmuş Kuzey Cermen dili. 8. yüzyılda kullanılan Proto Norsçadan türemiştir. Bu dönemlerden kalan belgelerin çoğu, Orta Çağ İzlandacasına ait olduğundan dilin kabul edilen standart hali Eski Batı Nors dili olarak geçen lehçedir. Bu lehçe Eski İzlandaca ve Eski Norveççeyi içerir. Fakat Eski Nors dilini konuşanların çoğu aslında Danimarka ve İsveç yerleşimlerinde konuşulan Eski Doğu Nors dili lehçesini kullanmaktaydılar.

<span class="mw-page-title-main">Norveçliler</span>

Norveçliler denilince genellikle Norveç'te oturan halk anlaşılır fakat başka tanımları da vardır.

Norveç kültürünü bilinenlerden ayıran bazı faktörler şöyle sayılabilirler: Birinci sırada "ait olma" duygusunun kuvvetliliği gelir; Bu en kolay Norveç ulusal günü 17 Mayıs kutlamalarında görülebilir. Sistemin adaletliliğine ve devlet yetkililerinin doğruculuğuna güven yüksektir. Bu da halkın polisle olan ilişkilerinde görülebilir; bunun kötü yan etkisi de benzeme ihtiyacı yani konformizmdir. Nüfusun az oluşu herhangi bir kişiyle tekrar karşılaşma, bir hatadan sonra kalabalıkta kaybolabilme gibi olasılıkları başka büyük toplumlardakine göre ters yönde etkiler. Bu yüzden herkesi biraz komşu gibi görmek, herkese biraz adaletli ve hoşgörülü, tehditsiz, hakaretsiz davranmak, olası çeliskileri ilişki azaltarak karşılamak kuraldır. Örneğin kadın erkek eşitliği dünyadaki en iyilerdendir denilebilir. Buna karşılık az riskli hayat, az sosyal sınıf farkı, yüksek ve herkesle benzeşir gelir seviyesi, devletin ve vatandaşlara sunulan sosyal hizmetlerin zenginliği, bütün bunlar kişiler arası sıkı fıkı ilişkileri azaltmış, kişisel sınırlara ve kişisel özgürlüğe verilen önemi çoğaltmış, yoğun yardımlaşma ve bağlılığı sadece yakın akraba ve tanıdıklar arasında makul bir hale getirmiştir. Yalnızlık, geliri ve sosyal statüsü düşük yaşlılar ve çalışma hayatı öncesi gençlerde belirgin bir şikayettir. İnsan ilişkilerinde hissiyat, şahsa tavır ve uzun vadeli çıkarlar önemlidir.
<span class="mw-page-title-main">Kuzey Samice</span>

Kuzey Laponca, Laponya'nın resmî dilidir. Ural dilleri'nin Fin - Baltık, Fin - Lappiç kolundandır. Estonca, Fince, Karelce, Macarca ve Võro ile aynı gruptandır. Kuzey Sami dili Norveçte Sami dil idaresi bölgesinde Norveççe ile birlikte resmi dil statüsü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav dilleri</span> Ağırlıklı olarak İskandinavyada konuşulan Kuzey Cermen dili.

İskandinav dilleri veya Nordik diller olarak da bilinen Kuzey Cermen dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri koluna bağlı, Kuzey Avrupa'da yaşayan Kuzey Cermenleri tarafından kullanılan bir dil grubu. Danca, İsveççe, Norveççe, İzlandaca ve Faroece, çağdaş Kuzey Cermen dillerini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Rybak</span> Norveçli şarkıcı, oyuncu, kemancı, besteci, piyanist

Alexander Igorjevitsj Rybak ya da Alyaksandr İharaviç Rıbak, Belaruslu-Norveçli şarkıcı-şarkı yazarı, besteci, kemancı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Norsk rikskringkasting</span>

Norveç Yayın Kurumu, yaygın olarak NRK baş harfleriyle bilinir, Norveç hükûmetine ait radyo ve televizyon kamu yayın şirketidir ve Norveç'teki en büyük medya kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Wayback Machine</span> Internet Archive tarafından kurulan dijital arşiv

Wayback Machine, kâr amacı gütmeyen Internet Archive adlı kuruluş tarafından geliştirilmiş bir sayısal zaman kapsülüdür. Alexa Internet'ten derlenen içerikle çalışan, 1996 yılında oluşturulan ve 2001 yılında halka açılan Wayback Machine, kullanıcının "zamanda geriye" gitmesini ve web sitelerinin geçmişte nasıl göründüğünü görmesini sağlar. Kurucuları Brewster Kahle ve Bruce Gilliat, Wayback Machine'i feshedilmiş web sayfalarının arşivlenmiş kopyalarını koruyarak "tüm bilgiye evrensel erişim" sağlamak için geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Vestfold</span> Norveçte il

Vestfold Norveç'in güney doğusunda yer alan bir eyalettir. Kuzey ve kuzey batısında Buskerud, batısında Telemark ile sınırdır. 2225 kilometre karelik alanında çeyrek milyonun üstünde nüfus barındırmaktadır. Kilometre kareye 103 kişi ile nüfus yoğunluğunda, ülke eyaletlerinin, üçüncü sırasında yer almaktadır. Vestfold'da Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Horten, Holmestrand ve Svelvik olmak üzere beş şehir vardır. Toplamda on dört belediyeden oluşmaktadır. Şehirler kıyı şeridinde yer almaktadır. Eyaletin ticaret alanında en gelişkin kenti Tønsberg merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Nobel Komitesi</span>

Norveç Nobel Komitesi, Norveç'te 1901'de kurulan organizasyon; Edebiyat alanındaki olağanüstü başarılarına göre kişiler veya kuruluşlara Nobel Ödülü'nü vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Açık erişim</span> açık lisanslar altında bilimsel içerik sağlanması

Açık erişim (AE), online araştırma çıktılarının erişiminde hiçbir kısıtlama olmamasına ve kullanımda da birçok kısıtlamadan serbest olmasına denir. Açık Erişim, akran denetimli olan veya olmayan akademik dergi makaleleri, konferans yazıları tezler, kitap bölümleri, ve monografilere uygulanabilir.

<i>Tsotsi</i> film Afrika

Tsotsi, Gavin Hood tarafından yönetilen 2005 Güney Afrika yapımı film. Film, Athol Fugard tarafından yazılan aynı isimli romandan uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nils Olav</span>

Şövalye III. Nils Olav, İskoçya'nın Edinburgh kentinde yaşayan bir kral penguendir. Kendisi Norveç Kraliyet Ordusu'nun bir tümgenerali ve aynı zamanda maskotudur.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Moser</span>

Edvard Moser, Norveç asıllı psikolog ve nörobilimci. 9 Mart 2014 tarihinde Nobel ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grimstad</span> Norveçte belediye

Grimstad (

<span class="mw-page-title-main">Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Norveç Silahlı Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. 10 Kasım 1944 tarihinde Kara ve Deniz hava hizmetlerinin birleştirilmesi sonucu kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

Paljas 1997'de gösterime giren bir Güney Afrika filmidir. Chris Barnard tarafından yazılmış ve Katinka Heyns tarafından yönetilmiştir. Aynı adlı kitaptan uyarlanmıştır. Başrollerde Marius Weyers, Aletta Bezuidenhout ve Ian Roberts oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç'te din</span>

Norveç'te egemen din Lüteran Hristiyanlığıdır. 2019'da nüfusun %68,7'si Norveç Evanjelik Lüteran Kilisesi'ne mensuptu. Katolik Kilisesi, %3,1 ile sonraki en büyük Hristiyan kilisesidir. Herhangi bir dine bağlı olmayanlar nüfusun %18,3'ünü oluşturuyor. İslam'ı nüfusun % 3.4'ü takip ediyor. 2016 yılında kabul edilen ve 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan bir yasa tasarısı, Norveç Kilisesi'ni bağımsız bir tüzel kişilik olarak oluşturdu. 2012 anayasa değişikliğine kadar Lütercilik ülkenin devlet diniydi. Norveç Kilisesi, diğer dini topluluklarla birlikte Norveç devletinden mali destek almaya devam edecek.

<span class="mw-page-title-main">Lule Samice</span>

Lule Samice (julevsámegiella), çoğunlukla Norveç'in Nordland ili ve İsveç'in Lule Nehri çevresinde konuşulan bir Sami dilidir. Yaklaşık 650 kişi tarafından konuşulmakta. Norveç'in Hamarøy belediyesinde resmi dil olup İsveç'te de Sami dillerinin bir parçası olarak azınlık dil olarak kabul edilmektedir.