Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.
Vancouver, Kanada'nın batısında bulunan Britanya Kolumbiyası eyaletinde bir liman şehirdir. Batı Kanada'nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür.
Odessa, Ukrayna'da Karadeniz kıyısında, Dniestr ve Dinyeper sığlıkları arasında bulunan kent. 1.015.826 nüf. (2021). "Karadeniz'in İncisi" olarak anılan şehir, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu'nda Moskova, Sankt Peterburg ve Varşova'den sonraki en büyük şehriydi. Ukrayna'nın güneybatısında bulunan ve Odessa Oblastı'nın yönetim merkezi ve önemli bir turizm, liman ve ulaşım merkezi olan şehir, ülkenin 3. en kalabalık şehridir. Zaman zaman "Karadeniz'in incisi", şehirde doğan Yahudi komedyenler yüzünden "Mizah başkenti" veya "Güney Palmira" olarak da adlandırılır. Kültür ve bilim merkezi Odessa, aynı zamanda Slav'dan çok Akdeniz tarzındaki mimarisiyle ülkenin en büyük sayfiye merkezlerinden biridir.
İgor Belanov Ukraynalı eski futbolcudur. Sovyetler Birliği millî futbol takımının eski golcüsü, 1986 yılında Ballon d'Or kazanmıştır.
Akkerman Kalesi; Ukrayna'nın güneybatısında, tarihi Basarabya bölgesinde yer alan bir kaledir.
Potemkin, 1904 yılında suya indirilen ön-dretnot tipi Rus savaş gemisi.
İlya Vladimiroviç Tsımbalar, Ukrayna asıllı eski bir Rus orta saha futbolcusu ve teknik direktör.
Avrupa E-yolu E95 kuzey-güney referanslı 1790 km uzunlukta kuzeyde Sankt-Peterburg, Rusya'da başlayan ve Merzifon, Türkiye'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Rusya, Belarus, Ukrayna üzerinden Odessa'ya geçmekte ve Odessa - Samsun arasında Karadeniz geçilmesi gerekmekte ve Merzifon'da son bulmaktadır.
Avrupa E-yolu E87 Kuzey-Güney referanslılar arası bir yol olarak 2030 km uzunlukta kuzeyde Odessa, Ukrayna'da başlayan ve Antalya, Türkiye'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Ukrayna, Moldova, Romanya, Bulgaristan üzerinden Türkiye'nin batısına inmekte Antalya'da son bulmaktadır. Eceabat-Çanakkale arasında Çanakkale Boğazı'nı düzgün işleyen feribot ile geçmek gerekmektedir.
Ukraine International Airlines, merkezi Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan 1992 yılında kurulmuş ve uluslararası uçuşları bulunan Ukrayna hava yolu şirketidir. Şirket 2000 yılında 5.4 milyon dolar gelir elde etmiştir.
Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.
Odessa Oblastı, Ukrayna'nın güneybatısında bir oblasttır. Oblastın yönetim merkezi Odessa'dır.
Odessa Kuşatması, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Odessa kentinin Mihver kuvvetlerince kuşatılmasıdır. Kuşatma, Romanya kuvvetleri ile Alman 11. Ordu'su tarafından yapılmıştır. Odessa'daki Sovyet Karadeniz Donanması unsurlarının, bölgedeki 9. Ordu'nun ve bu ordunun sahil grubu olarak hızla tertiplenen Bağımsız Sahil Ordusu'nun sert direnişi nedeniyle kentin kuşatılması Romanya birliklerinin 73 gününü almıştır. Rumen birlikleri hem kuşatma hem de kentin alınması için girişilen dört taarruzda toplam 93 bin zayiat verdiler.
İlya Meçnikov, bağışıklık sistemi araştırmalarına öncülük etmesiyle tanınan Ukrayna asıllı mikrobiyologtur.
Berkshire, Birleşik Krallık İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bulunan törensel kontluk. Londra'nın hemen batısında yer almaktadır. 1989'dan itibaren sadece kraliyetle ilgili seremoniler için bir törensel kontluktur. 1974-1989 döneminde iki seviyeli bir yerel idare sisteminin birinci seviyesinde bir "shire" kontluğu şeklinde organize edilmişti ve merkezi Reading idi.
1992-93 UEFA Kupa Galipleri Kupası, organizasyonun 33. sezonudur. Turnuvayı, 12 Mayıs 1993'te Londra'da oynanan final maçında Royal Antwerp'i 3-1 yenen Parma kazandı.
Nazi kaçış rotaları, II. Dünya Savaşı'nın ardından mağlubiyete uğrayan Mihver Devletleri ve özellikle Nazi Almanyasındaki başta Naziler olmak üzere savaş suçluları ve işbirlikçilerinin Avrupa'dan kaçmak için örgütledikleri güzergâhları tarif etmek için kullanılan bir tâbirdir. Söz konusu rotalar, genellikle Latin Amerika ülkelerine doğru olmuş, kaçanlar özellikle Arjantin, Paraguay, Brezilya, Uruguay, Şili ve Bolivya'ya saklanmışlardır. Bazı kişilerin ABD, Kanada ve çeşitli Orta Doğu ülkelerine gittiği de bilinmektedir. İlk kaçış güzergâhı Almanya-İspanya-Arjantin, diğer güzergâh ise Roma-Cenova-Latin Amerika idi. Kaçış rotalarını örgütleyen çeşitli kişi ve kuruluşlar önce bağımsız hareket etseler de, zamanla örgütlü hareket etmeye başlamıştır.
ODESSA II. Dünya Savaşı sonlarına doğru SS subaylarının kurduğu uluslararası Nazi kuruluşu. ODESSA'nın amacı savaş sonrası savaş suçu işlemiş üst düzey Nazi Partisi yetkilileri ve üyelerinin Latin Amerika ve Orta Doğu'ya kaçmasını gizli yollardan sağlamaktı. Örgütün varlığı tartışma konusudur. Yahudi asıllı T. H. Tetens ve Joseph Wechsberg'in yazdığı kitaplarda örgütün varlığı doğrulanmıştır ancak tarihçi Daniel Stahl'ın 2011 yılında söylediğine göre tarihçiler arasında ortak fikrin ODESSA örgütünün var olmadığı yönünde.
Fenerbahçe 1913-14 sezonu, Fenerbahçe’nin kuruluşundan itibaren geçen 8. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, İstanbul Ligi'nde mücadele etti ve namağlup şekilde ikinci kez şampiyon oldu. Aynı sezon Fenerbahçe ilk kez, kurucularından olduğu Cuma Ligi'nde de az sayıda A takım oyuncularından takviye edilmiş B takımıyla mücadele etti ve üçüncü oldu. Ayrıca Rus İmparatorluğu futbol takımları (Sheremetyevskiy KS, Odessa British Athletic Club ve Nikolayev KS) tarafından 3 Haziran 1914’te yapılması planlanan turnuva için Odessa eyaletine davet edilen Fenerbahçe, böylelikle bu sezonda kulüp tarihinin ilk yurt dışı müsabakasına çıkmıştır.
1812-1819 Osmanlı veba salgını, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki son büyük veba salgınlarından biridir. Bu salgın en az 300.000 kişinin hayatına mal olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nda 16. ve 19. yüzyıllar arasında veba salgınları sık sık meydana gelmiştir.