İçeriğe atla

Oculus Rift S

Oculus Rift CV1
GeliştiriciOculus VR & Lenovo
Ürün ailesiOculus Rift
Tipakıllı sanal gerçeklik kulaklığı
Çıkış tarihi21 May 2019
İşletim sistemiWindows 10
CPUIntel i5-4590 / AMD Ryzen 5 1500X ve Intel i3-6100 / AMD Ryzen 3 1200
GörüntüHızlı geçişli LCD 2560 × 1440 (her göz için 1280 × 1440) @ 80 Hz
GrafikNVIDIA GTX 1060 / AMD Radeon RX 480 veNVIDIA GTX 1050 Ti / AMD Radeon RX 470
Giriş5 dahili kamera ile 6DOF, içten dışa izleme
Kontrolcü girişi2. nesil Oculus Touch hareket izlenen denetleyiciler
BağlantıDisplayPort 1.2, USB 3.0
Ağırlık1.1 lb (500 g)
Resmî siteResmi Web Sitesi

Oculus Rift S, Facebook Inc.'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır.[1] 20 Mart 2019'da piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisinde birinci nesil Oculus Rift CV1'in yerini aldı. Piyasaya sürüldüğü sırada, Rift S, CV1 ile aynı donanım gereksinimlerine ve yazılım uyumluluğuna sahip olarak 399 $ 'lık aynı fiyat noktasında ticarileştirildi.[2]

Rift S, 90 Hz'den daha düşük yenileme hızına sahip 2560 × 1440 çözünürlüğe sahip tek bir hızlı geçişli LCD panel kullanır.[3] Orijinal Rift ile karşılaştırıldığında, Rift S'deki ekran daha yüksek detaylı görüntü sundu.[4]

Ayrıca, orijinal Rift ile karşılaştırıldığında, Rift S, Oculus Go'da tanıtılan "yeni nesil" lens teknolojisini kullanıyor. Görüş alanı 115ºdir. Oculus Rift S, Oculus Quest'te kullanılan aynı ikinci nesil Oculus Touch kontrol cihazlarını kullanır. Denetleyiciler, en üstteki izleme halkası dışında orijinal Oculus Rift tarafından kullanılanlara benzer.[5]

Sistem gereksinimleri

Oculus Rift, Windows 10 sürümlerini destekler.[6] Oculus, kulaklık uygulamaları için kendi "Marketplace" mağazasına sahiptir.[7][8]

Oculus, Rift S ve orijinal Rift için mevcut ve gelecekteki her oyunu Rift platformunda destekleme niyetini açıkladı. Ayrıca, bir cihaz için satın alınan bir oyun daha sonra başka bir cihazda oynanabilir. Her iki platformu da destekleyen çok oyunculu oyunlar, oyuncuların cihazları ne olursa olsun birbirleriyle oynamasına izin verecektir.[9]

Oculus Passthrough, Oculus Rift S ve Oculus Quest'in yerleşik kameralar aracılığıyla kullanıcının gerçek dünyayı görmesini sağlayan bir özelliğidir. Kurulum işlemi sırasında, çevre siyah beyaz bir temsil olarak görüntülenir. Özellik dünyanın gerçek zamanlı görünümünü görmek için kullanıcının geçici olarak sanal gerçekliğin dışına çıkmasına olanak tanır.[10]

Kaynakça

  1. ^ https://www.log.com.tr/yuksek-cozunurluklu-oled-ekraniyla-karsinizda-yeni-oculus-rift-s-video/ []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  5. ^ https://www.360avm.com/blog/icerik/oculus-rift-s-fiyat-ozellikler-inceleme-ve-satin-alma []
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik</span> gerçek veya kurgusal bir ortamda bulunmanın bilgisayar tarafından yapılan simülasyonu

Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift</span> sanal gerçeklik cihazı

Oculus Rift, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Mart 2016 yılında Oculus Rift CV1, Mart 2019 yılında ise Oculus Rift S sunuldu. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus VR</span>

Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir. Temmuz 2012'de Irvine, Kaliforniya'da kuruldu, şimdi Menlo Park, Kaliforniya'da bulunuyor. Şirketin ilk ürünü hala geliştirilme aşamasında olan Oculus Rift'tir. Mart 2014'te Facebook, Inc., 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Gear VR</span>

Samsung Gear VR, Samsung Electronics şirketinin ilk nesil Sanal gerçeklik kulaklığıdır. Oculus VR ile işbirliği içinde Samsung tarafından üretilmiştir. Kulaklık, 27 Kasım 2015 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft HoloLens</span>

Microsoft HoloLens, Microsoft şirketi tarafından tanıtılan birinci nesil Sanal gerçeklik başa takılı akıllı gözlüktür. Geliştirme aşamasında Proje Baraboo olarak bilinen HoloLens, Windows 10 işletim sistemi altında, Windows Holographic veya Windows Karma Gerçeklik platformunu çalıştıran ilk bilgisayarlardan biri olarak popülerlik kazandı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Vive</span> sanal gerçeklik seti

HTC Vive, HTC ve Valve Corporation şirketi tarafından tanıtılan sanal gerçeklik gözlüğü'dür (VR). Bu kulaklık "oda ölçeği" teknolojisini sensörler ile 3D uzaya bir oda açmak için kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji kullanıcıya sanal dünya ile doğal olarak gitmek, çevresinde dolaşma yeteneği, canlı nesneleri hareket ettirmek için hareket izleyici el kontrolörleri kullanmak, hassas etkileşim ve iletişim için izin verir. Mart 2015 yılında HTC tarafından Mobile World Congress açılış sırasında tanıtıldı ve 5 Nisan 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S8</span>

Samsung Galaxy S8 ve Samsung Galaxy S8+, Samsung Electronics tarafından üretilen Samsung Galaxy S serisi'ne ait bir akıllı telefon serisidir. 29 Mart 2017'de tanıtılan cihazlar Galaxy S7, S7 Edge modellerinin yerini almaktadır. Samsung Galaxy S7'nin halefi, Samsung Galaxy S9'un selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik gözlüğü</span>

Sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcı için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) sağlayan bir cihazdır. Sanal gerçeklik gözlükleri, video oyunlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak simülatörler ve eğitmenler dahil olmak üzere diğer uygulamalarda da kullanılırlar. Bazı sanal gerçeklik gözlüklerinde ayrıca göz takibi sensörleri ve oyun kumandası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Başa takılı ekran</span>

Başa takılı ekran (HMD) kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlayan bir cihazdır. Kafa ya da bir kaskın bir parçası olarak giyilir. Önünde küçük bir ekran optik bulunuyor. Ayrıca optik başa takılı ekran (OHMD) türü de vardır. Bu, yansıtılan görüntüleri yansıtabilir ve kullanıcının bunu görmesini sağlar. Tipik bir HMD, bir veya iki küçük ekrana, lensler ve gözlüklerin içine yerleştirilmiş yarı saydam aynalara sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Optik başa takılı ekran</span>

Optik başa takılı ekran (OHMD) kullanıcı için optik teknoloji sağlayan bir başa takılı ekran türüdür. OHMD teknolojisi, 1997 yılından bu yana çeşitli formlarda var olmuş, ancak endüstriden bir dizi girişime rağmen, ticari olarak yokdur.

<span class="mw-page-title-main">Biyonik kontakt lens</span>

Biyonik kontak lens, sanal bir ekran sağlayabilen cihazlardır. Görme engellilere yardımcı olmaktan video oyunlarına kadar çeşitli kullanımlara sahip olabilir. Cihaz, artırılmış gerçeklik biçiminde eklenen biyonik teknolojisi ile geleneksel bir kontakt lens formuna sahiptir. Google 2014 yılında Google Contact Lens ürününü sundu.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift CV1</span>

Oculus Rift CV1, Meta Inc. 'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Ocak 2016'da duyuruldu ve aynı yılın Mart ayında piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisindeki ilk ticari sürümünü oluşturdu. Mart 2019'da, aygıtın üretimi durduruldu ve Oculus Rift S ile değiştirildi, ancak yazılımda desteklenmeye devam etti. Cihaz Oculus Touch hareket denetleyicisi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Go</span>

Oculus Go, Facebook'un bir bölümü olan Facebook Technologies tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Qualcomm ve Xiaomi ile ortaklıkla geliştirildi. Facebook Technologies'in ilk sanal gerçeklik kulaklıkları ve şirketin bağımsız VR kulaklıklar kategorisindeki ilk cihazı idi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Quest</span>

Oculus Quest, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir başa takılı ekran ve sanal gerçeklik kulaklığıdır. 21 Mayıs 2019'da piyasaya sürüldü. Bağımsız bir cihaz olarak veya USB aracılığıyla bir bilgisayara bağlanarak PC VR oyunlarıyla birlikte kullanılabilir. İki adet altı serbes dereceli (6DOF) denetleyiciye sahiptir ve Qualcomm Snapdragon 835 sistemi üzerinde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Touch</span>

Oculus Touch, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir hareket denetleyicisi türüdür. Oculus Rift CV1, Oculus Rift S ve Oculus Quest sanal gerçeklik sistemlerinde mevcuttur. Denetleyicilerin iki yinelemesi geliştirilmiştir; ilki harici izleme kullanan orijinal Oculus Rift'te, ikincisi ise içten dışa izleme kullanan Rift S ve Oculus Quest ile uyumludur. Oculus Touch'ın ilk yinelemesi 11 Haziran 2015'te ortaya çıktı. Denetleyicinin ikinci bir revizyonu Mart 2019'da hem Oculus Rift S hem de Oculus Quest ile birlikte yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Medium</span>

Oculus Medium, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir dijital şekillendirme türüdür. Yalnızca Windows 10 için uyumludur. Sanal gerçeklik kulaklıkları ve 6DoF hareket denetleyicileri ile çalışır. Dijital heykeller oluşturmak ve boyamak için kullanılır. Medium, yalnızca Oculus Rift'te çalışır. İlk kez 5 Aralık 2016'da yayınlandı. Aralık 2019 yılında Adobe tarafından satın alındı.

Oculus Quill, sanal gerçeklik için bir boyama ve animasyon yazılımıdır. Microsoft Windows üzerinde Oculus Rift kulaklıklarla çalışır. 3 boyutlu bilgisayar grafikleri, 3D resimler ve animasyonlu çizgi filmler oluşturmak için kullanılır. Quill, orijinal olarak Oculus Story Studio tarafından yaratıcı ihtiyaçlar için dahili bir araç olarak geliştirilmiştir.

Robo Recall, Epic Games tarafından Oculus Rift ve Oculus Quest platformları için geliştirilen ve yayınlanan bir sanal gerçeklik birinci şahıs nişancı oyunudur.

iPad (5. nesil)

iPad 5 veya iPad 2017 Apple tarafından tasarlanmış, iPad ailesinin 5. nesli olan 9.7 inçlik bir tablet bilgisayardır. 21 Mart 2017'de duyurulmasından sonra, çelişkili adlandırma kuralları, "beşinci nesil iPad" veya "iPad (2017)" dahil olmak üzere bir dizi farklı isim ortaya çıkardı. iPad (4.nesil)'in yerini aldı. 2018 yılında ise ardılı olan iPad sunuldu.

Horizon Worlds, Microsoft Windows ve Oculus Quest sistemleri için Reality Labs ve Meta Platforms tarafından geliştirilen ve yayınlanan entegre bir metaverse tabanlı çevrimiçi video oyunudur. Şu anda beta sürümü yayındadır.