İçeriğe atla

Oculus Rift

Oculus Rift
TürSanal gerçeklik kulaklığı
SahibiOculus VR
KökeniAmerika Birleşik Devletleri
Çıkış2012
Web sitesiResmi Sayfası

Oculus Rift, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Mart 2016 yılında Oculus Rift CV1, Mart 2019 yılında ise Oculus Rift S sunuldu. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.

2016'nın ilk çeyreğinde satışa çıkacak olan cihazın geliştirici versiyonları şu an dağıtımdadır ve pek çok yazılım geliştiricisi ve teknoloji meraklısı Kickstarter kampanyasına vermiş oldukları destek sayesinde, cihaz henüz piyasaya çıkmadan Developer Kit'ine sahip olmuşlardır.

2014'ün Mart ayında Facebook cihazın yapımcısı olan Oculus VR şirketini 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.[1]

Bu satın almanın ardından Minecraft'ın yapımcısı Notch daha önceden oyuna Oculus Rift desteği geleceğini duyursa da bundan vazgeçmiştir.[2]

Kickstarter kampanyası

Cihaz adından ilk olarak Kickstarter sitesinde yaptığı kampanya ile söz ettirmiştir.

1 Ağustos 2012'de başlayan kampanya, kısa sürede pek çok insanın ilgisini çekmiş ve 4 saat gibi kısa bir sürede hedeflenen 250 bin dolarlık hedefini geçmiş, 36 saatte ise milyon dolar barajını aşıp, kampanya sonuna kadar 2 milyon 437 bin 429 dolar toplamayı başarmıştır.[3]

Bu kampanyaya 300 $ ve üzerinde bağış yapanlara birer adet Oculus Rift Developer Edition gönderilmiştir. Bu ön siparişler 2013 Mart ayından itibaren gönderilmeye başlanmıştır.

Teknoloji

Oculus Rift'in en önemli özelliklerinden biri, daha önceden var olan VR (Sanal Gerçeklik) teknolojilerini bir adım öteye taşıyıp, ucuzlamış donanım fiyatları sayesinde bu teknolojileri son kullanıcının hizmetine sunabilecek olmasıdır. Daha önceden yaygın kullanım için düşünülemeyecek bu tür cihazlar, akıllı telefonlar ve benzeri cihazların oldukça yaygınlaşmasıyla doğru orantılı olarak düşen donanım fiyatları ile birlikte, son kullanıcılar için de erişilebilir olmuştur.

Donanım

Rift, iki adet 7inch'lik LCD displayin insan gözünün görüş açısını taklit eder bir biçimde kafaya takılabilir bir sistemde birleştirilmesinden meydana gelen bir cihaz. Cihazın ağırlığı şu anki donanım özelliklerine göre 370g (kontrol ünitesi hariç). Cihazda kulaklık veya hoparlör bulunmamaktadır, kullanıcılar kendi tercihleri kulaklık kullanmakta özgürdürler.

Cihazda HDMI ve DVI çıkış portları (şu an için) kontrol ünitesinde bulunmaktadır.

Yazılım

Rift ile çalışması için bir yazılımın özel olarak bu cihaza yapılandırılması gerekmektedir. Oculus firması, bunun için bir SDK geliştirmektedir. Gelecekte piyasaya sürülecek pek çok oyunun doğrudan Rift'e uyumlu şekilde piyasaya çıkması beklenmektedir.

Kullanıcı sürümü ve piyasaya çıkış tarihi

Cihazın son kullanıcı sürümünün Oculus Rift 2.0 adıyla piyasaya 2016'nın ilk çeyreğinde sürülmesi beklenmektedir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Welch, Chris (25 Mart 2014). "Facebook buying Oculus VR for $2 billion". The Verge (İngilizce). 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2014. 
  2. ^ "We were in talks about maybe bringing a version of Minecraft to Oculus. I just cancelled that deal. Facebook creeps me out" (İngilizce). 25 Mart 2014. 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2014. 
  3. ^ "Oculus Rift Kickstarter Kampanyası". 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik</span> gerçek veya kurgusal bir ortamda bulunmanın bilgisayar tarafından yapılan simülasyonu

Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Vita</span>

PlayStation Vita, Sony Interactive Entertainment tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir el tipi oyun konsoludur. İlk olarak 17 Aralık 2011'de Japonya'da, ardından 22 Şubat 2012'de Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer uluslararası bölgelerde piyasaya sürüldü. Bu konsol, PlayStation Portable'ın halefi ve PlayStation markasının bir parçasıdır; sekizinci nesil video oyun konsollarının bir parçası olarak, Nintendo 3DS ile başlıca rekabet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus VR</span>

Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir. Temmuz 2012'de Irvine, Kaliforniya'da kuruldu, şimdi Menlo Park, Kaliforniya'da bulunuyor. Şirketin ilk ürünü hala geliştirilme aşamasında olan Oculus Rift'tir. Mart 2014'te Facebook, Inc., 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Gear VR</span>

Samsung Gear VR, Samsung Electronics şirketinin ilk nesil Sanal gerçeklik kulaklığıdır. Oculus VR ile işbirliği içinde Samsung tarafından üretilmiştir. Kulaklık, 27 Kasım 2015 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Vive</span> sanal gerçeklik seti

HTC Vive, HTC ve Valve Corporation şirketi tarafından tanıtılan sanal gerçeklik gözlüğü'dür (VR). Bu kulaklık "oda ölçeği" teknolojisini sensörler ile 3D uzaya bir oda açmak için kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji kullanıcıya sanal dünya ile doğal olarak gitmek, çevresinde dolaşma yeteneği, canlı nesneleri hareket ettirmek için hareket izleyici el kontrolörleri kullanmak, hassas etkileşim ve iletişim için izin verir. Mart 2015 yılında HTC tarafından Mobile World Congress açılış sırasında tanıtıldı ve 5 Nisan 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Google Cardboard</span> sanal gerçeklik platformu

Google Cardboard Google tarafından bir akıllı telefon için kafa aparatı ile kullanılmak üzere geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Katlanır karton izleyicisinden dolayı platform, VR uygulamalarında ilgi ve gelişmeyi teşvik etmek için düşük maliyetli bir sistem olarak tasarlandı.

<i>Metaverse</i> Sanal evren

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekân boyutundan uzaklaşılarak, fiziksel olarak içinde bulunulan evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak da tanımlanmaktadır. Metaverse'ü iletişim perspektifinden yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve iş birliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı; siber toplumsal bir düzlem şeklinde de tanımlamak mümkündür. Bu açıdan Metaverse 4. Sanayi devriminin çıktılarından bir tanesi Toplum 5.0 ve daha ilerisinin ise en görünür yaşam tarzlarından biri olmaya adaydır.

Mycroft, Linux için ücretsiz bir sanal asistandır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik gözlüğü</span>

Sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcı için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) sağlayan bir cihazdır. Sanal gerçeklik gözlükleri, video oyunlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak simülatörler ve eğitmenler dahil olmak üzere diğer uygulamalarda da kullanılırlar. Bazı sanal gerçeklik gözlüklerinde ayrıca göz takibi sensörleri ve oyun kumandası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift CV1</span>

Oculus Rift CV1, Meta Inc. 'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Ocak 2016'da duyuruldu ve aynı yılın Mart ayında piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisindeki ilk ticari sürümünü oluşturdu. Mart 2019'da, aygıtın üretimi durduruldu ve Oculus Rift S ile değiştirildi, ancak yazılımda desteklenmeye devam etti. Cihaz Oculus Touch hareket denetleyicisi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift S</span>

Oculus Rift S, Facebook Inc.'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. 20 Mart 2019'da piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisinde birinci nesil Oculus Rift CV1'in yerini aldı. Piyasaya sürüldüğü sırada, Rift S, CV1 ile aynı donanım gereksinimlerine ve yazılım uyumluluğuna sahip olarak 399 $ 'lık aynı fiyat noktasında ticarileştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Go</span>

Oculus Go, Facebook'un bir bölümü olan Facebook Technologies tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Qualcomm ve Xiaomi ile ortaklıkla geliştirildi. Facebook Technologies'in ilk sanal gerçeklik kulaklıkları ve şirketin bağımsız VR kulaklıklar kategorisindeki ilk cihazı idi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Quest</span>

Oculus Quest, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir başa takılı ekran ve sanal gerçeklik kulaklığıdır. 21 Mayıs 2019'da piyasaya sürüldü. Bağımsız bir cihaz olarak veya USB aracılığıyla bir bilgisayara bağlanarak PC VR oyunlarıyla birlikte kullanılabilir. İki adet altı serbes dereceli (6DOF) denetleyiciye sahiptir ve Qualcomm Snapdragon 835 sistemi üzerinde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Touch</span>

Oculus Touch, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir hareket denetleyicisi türüdür. Oculus Rift CV1, Oculus Rift S ve Oculus Quest sanal gerçeklik sistemlerinde mevcuttur. Denetleyicilerin iki yinelemesi geliştirilmiştir; ilki harici izleme kullanan orijinal Oculus Rift'te, ikincisi ise içten dışa izleme kullanan Rift S ve Oculus Quest ile uyumludur. Oculus Touch'ın ilk yinelemesi 11 Haziran 2015'te ortaya çıktı. Denetleyicinin ikinci bir revizyonu Mart 2019'da hem Oculus Rift S hem de Oculus Quest ile birlikte yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Medium</span>

Oculus Medium, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir dijital şekillendirme türüdür. Yalnızca Windows 10 için uyumludur. Sanal gerçeklik kulaklıkları ve 6DoF hareket denetleyicileri ile çalışır. Dijital heykeller oluşturmak ve boyamak için kullanılır. Medium, yalnızca Oculus Rift'te çalışır. İlk kez 5 Aralık 2016'da yayınlandı. Aralık 2019 yılında Adobe tarafından satın alındı.

Oculus Quill, sanal gerçeklik için bir boyama ve animasyon yazılımıdır. Microsoft Windows üzerinde Oculus Rift kulaklıklarla çalışır. 3 boyutlu bilgisayar grafikleri, 3D resimler ve animasyonlu çizgi filmler oluşturmak için kullanılır. Quill, orijinal olarak Oculus Story Studio tarafından yaratıcı ihtiyaçlar için dahili bir araç olarak geliştirilmiştir.

<i>Medal of Honor: Above and Beyond</i>

Medal of Honor: Above and Beyond, Respawn Entertainment tarafından geliştirilen ve 2020'de piyasaya sürülmesi planlanan yeni bir birinci şahıs nişancı sanal gerçeklik video oyunudur.

Sanal gerçeklik seksi, sanal seks türüdür. Kullanıcının bilgisayar kontrollü seks oyuncakları kullanarak uzaktaki katılımcılardan dokunsal hisler veya kurgusal karakterler almasını sağlar. Genellikle kullanıcı, partneri görebilmesi ve onunla etkileşim kurabilmesi için bir sanal gerçeklik kulaklığı da takar.

Horizon Worlds, Microsoft Windows ve Oculus Quest sistemleri için Reality Labs ve Meta Platforms tarafından geliştirilen ve yayınlanan entegre bir metaverse tabanlı çevrimiçi video oyunudur. Şu anda beta sürümü yayındadır.

Five Nights at Freddy's: Help Wanted, 2019 yılında yayınlanan serinin sekizinci video oyunudur. Sanal gerçeklik veya bilgisayar üzerinden oynanabilir ve serinin ilk Sanal gerçeklik ile oynanabilen oyunudur.