İçeriğe atla

Octopus cyanea

Octopus cyanea
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Mollusca
Sınıf:Cephalopoda
Takım:Octopoda
Familya:Octopodidae
Alt familya:Octopodinae
Cins:Octopus
Tür: O. cyanea
İkili adlandırma
Octopus cyanea
Sinonimler
  • Callistoctopus magnocellatus Taki, 1964
  • Octopus cyaneus Gray, 1849
  • Octopus cyanea var. gracilis Robson, 1929
  • Octopus glaber Wülker, 1920
  • Octopus herdmani Hoyle, 1904
  • Octopus horsti Joubin, 1898
  • Octopus marmoratus Hoyle, 1885
  • Sepia barffi Curtiss, 1938[1]

Octopus cyanea, ayrıca bilinen adıyla büyük mavi ahtapot[2] veya gün ahtapotu, Octopodidae familyasından bir ahtapottur. Hem Pasifik, hem de Hint Okyanusu'nda rastlanır. Yayılımı Hawaii'den Afrika'nın doğu kesimlerine kadar uzanır.[3] O. cyaneanın mantosu 16 santimetreye kadar büyüyebilirken, toplam uzunluğu kollarla beraber 1 metreyi bulabilir. Ağırlığı en az 6 kilogram olabilir. Büyük bireylerde her kolda 450-500 vantuz bulunabilir. Octopus Vulgaris gibi orta boyutlu bir ahtapottur.[3] Bu ahtapot, ilk olarak 1849'da İngiliz zoolog John Edward Gray tarafından tanımlanmıştır; türünün ilk örneği Avustralya'da bulunmuştur ve Londra'daki Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenmektedir.[4]

Tanımlama

Mercan resiflerinde yaşayan bu tür, çoğu ahtapotun aksine gün içerisinde avlanır. O. cyaneanın renk ve desenleri üniforma beyazından çeşitli benek desenlerine ve koyu kahverengiye kadar çeşitlenebilir. Tüm kollarında küçük koyu barlara rastlanabilir. En ayırt edici deseni kollarının uçlarındaki 3 ila 7 sıradan oluşan küçük beyaz noktalardır. O. cyanea'nın kollarının temelinde yanardöner halkası bulunmayan koyu lekeler halinde göz mimikrisi (ocelli) bulunur. Bu türün dorsal mantosunda enine bir çift beyaz leke, elmas düzeninde 4 büyük birincil papilla ve her bir gözün üstünde büyük bir papilla bulunur. Yön bulmak için Uzaysal akıl yürütme (spatial reasoning) becerisini kullanır ve bu sayede avlandıktan sonra kolayca yuvalarına geri dönebilir. Kamuflaj yeteneği diğer ahtapotlar gibi fazlasıyla gelişmiştir ve bulunduğu ortama göre rengini, desenini ve derisinin dokusunu değiştirebilir. Bir araştırmacı, yedi saat içinde görünümünü binlerce kez değiştirdiğini gözlemlemiştir.[2] Deniz tabanı üzerinde hareket ederken, altındaki tabakaya uyacak şekilde renginde ve görünümünde değişiklikler yapar.[5] Renk değişimleri anında gerçekleşir ve beynin doğrudan kontrolü altında kromatoforlar tarafından yapılır.[6] Avlanırken O. Cyanea genellikle bir beslenme bölgesine atlayıp kollarını ve ağını aniden yayarak "Paraşüt Atağı" yöntemini kullanır. Bu ahtapot bazen avına (yengeç gibi) yakın dururken bir "rastgele oluşmuş bulut" görüntüsü üretir; bu, yüzeyden geçen kara bir gölgeyi taklit eder ve yengeci dikkatsizce hareket etmeye teşvik edebilir.[7]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Bouchet, Philippe (2010). "Octopus cyanea Gray, 1849". World Register of Marine Species. 
  2. ^ a b "Octopus cyanea:Big blue octopus". Encyclopedia of Life. 19 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  3. ^ a b Norman, M.D. 2000. Cephalopods: A World Guide. ConchBooks.
  4. ^ "Current Classification of Recent Cephalopoda" (PDF). 1 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Ocak 2019. 
  5. ^ "Day Octopuses, Octopus cyanea". MarineBio. 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  6. ^ Hanlon, Roger T.; Messenger, John B. (1998). Cephalopod Behaviour. Cambridge University Press. s. 38. ISBN 978-0-521-64583-6. 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2019. 
  7. ^ Mather, Jennifer A.; Mather, D. Lynn (2004). "Apparent movement in a visual display: the 'passing cloud' of Octopus cyanea (Mollusca: Cephalopoda)". Journal of Zoology. 263 (1). ss. 89-94. doi:10.1017/S0952836904004911. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mürekkepbalığı</span> balık türü

Mürekkepbalığı, Kafadanbacaklılar (Cephalopoda) sınıfının, Onkollular (Decapodiformes) grubundan denizlerde yaşayan bir yumuşakça. Hepsi ayrı eşeylidir. Diğer adı Sübye'dir.Solungaç solunumu yaparlar. Ağız bölgesinden çıkan 10 adet kolları vardır. İki kolu diğerlerinden daha uzundur. Dinlenme halinde içe çekilmiş olan bu kollarını avlarını yakalamak veya korunmak amacıyla ileri doğru fırlatırlar. Kollarının iç yüzeylerinde çok sayıda vantuz (emeç) bulunur. Vantuzların içleri dişli boynuzsu yapılarla bezenmiştir. Ilıman ve sıcak denizlerin kıyı sularında bol rastlanırlar. Boyları 17 cm ile 17 metre arasında değişen türleri vardır. Çoğu 50–60 cm arasındadır. Türkiye'de Akdeniz kıyılarında avlanırlar. Yırtıcı hayvanlardır. Balık, karides, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler. Bazen balık sürülerine dalar veya ufak mürekkepbalığı kolonilerini takip edip karınlarını doyururlar. Mürekkepbalığı, avına arkasından yaklaşıp omuriliğini ısırarak kopartır ve felç etmek suretiyle öldürür. Bazen her avdan sadece bir ısırık alıp dinlenmeye çekilir. Vantuzlu dokunaçlarıyla avlarını yakalar, kollarıyla da ağza götürürler.

<span class="mw-page-title-main">Ahtapot</span> yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı

Ahtapot; yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı. Kabul görmüş 300 civarında türü bulunan ahtapotlar kalamarlar, mürekkep balıkları ve nautiloidler ile birlikte kafadan bacaklılar (Cephalopoda) sınıfında gruplandırılırlar. Diğer kafadan bacaklılar gibi ahtapot bilateral simetrik, iki gözlü ve tek gagalıdır. Ağzı kollarının ortasında yer alır. Çok hızlı şekil değiştirebilen yumuşak gövdesi sayesinde küçük deliklerden gövdesini sıkıştırarak geçebilir. Yüzerken sekiz kolu arkasından uzanır. Sifon hem solunum hem de su jeti fışkırtmak vasıtasıyla hareket için kullanılır. Karmaşık bir sinir sistemine ve mükemmel bir görme duyusuna sahip olan ahtapotlar omurgasızlar içerisinde en zeki ve davranışsal olarak en büyük farklılıkları gösteren hayvanlar arasındadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kafadanbacaklılar</span> bacak uzvu kafasına çok yakın bölgede bulunan canlılara verilen isim

Kafadan bacaklılar (Cephalopoda), çok hücreli omurgasız hayvanların yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin en gelişmiş sınıfı. Başları büyük olup gözleri ve sinir sistemleri iyi gelişmiştir. Başlarının ön kısmından çekmenli veya çengelli kollar uzanır. Bunlarla avlarını yakalar ve sürünebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik dönücü yunusu</span>

Atlantik dönücü yunusu Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve Atlas Okyanusu'nda bulunur. Aynı zamanda Clymene yunusu, miğfer yunusu ve kısa burunlu dönücü yunus adları da verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pantropik benekli yunusu</span> Memeli türü

Pantropik benekli yunusu Stenella cinsindeki beş yunus türünden biridir ve dünya üzerindeki tüm ılıman ve tropik okyanuslarda bulunur. Bu yunus türü ton balığı avlama yöntemleriyle milyonlarcası öldürülünce soyu tükenme tehdidi altına girmiştir. 1980'lerde Doğu Büyük Okyanus'ta yunuslara zarar vermeyen ton balığı avlama yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu yunus türüne ayrıca dar ağızlı yunus da denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doktor Octopus</span>

Doktor Octopus ya da kısaca Doktor Ock. Stan Lee ve Steve Ditko tarafından Marvel Comics dergilerinde yaratılmış bir çizgi roman karakteridir. Örümcek Adam'ın ana ve en eski düşmanlarından biridir. Örümcek Adam'a karşı kurulan ilk süper kötü ekip olan Sinister Six'in kurucusu ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Martı</span>

Martı, martıgiller (Laridae) familyasını oluşturan deniz kuşlarının ortak adı. Türlerin çoğu Larus cinsinde toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taklitçi ahtapot</span>

Taklitçi ahtapot, diğer canlıları taklit edebilen bir ahtapot türüdür. Taklitçi ahtapot aslan balığı, deniz yılanı, pisibalığı, vatoz, deniz anası, deniz şakayığı ve paygamberdevesi karidesi gibi hayvanları taklit edebilmektedir. Bunu kollarını ve gövdesini biçimlendirip rengini değiştirerek yapmaktadır.

<i>Pycnopodia helianthoides</i>

Pycnopodia helianthoides, Pycnopodiidae familyasında monotipik Pycnopodia cinsinin tek üyesi olan bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda bulunan bu denizyıldızı 1 m'ye varan kol uzunluğuyla dünyanın en büyük denizyıldızlarından biridir. Genellikle 16 ila 24 arasında kolu olan bu türün renkleri oldukça değişkenlik gösterir. Denizkestaneleri, midyeler, deniz salyangozları ve diğer küçük omurgasızlarla beslenir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi halkalı ahtapot</span> Zehirli bir ahtapot cinsi

Mavi halkalı ahtapotlar, Hapalochlaena cinsini oluşturan, Japonya'dan Avustralya'ya Pasifik ve Hint Okyanusu'nun gelgit havuzu ve mercan resiflerinde bulunan dört çok zehirli ahtapot türünün ortak adıdır. Sarımsı derileri üzerinde hayvan tehdit edildiğinde belirgin şekilde renk değiştiren mavi ve siyah halkaları ile ayırt edilebilirler. Aralarında yengeç, keşiş yengeci, karides ve diğer kabukluların da bulunduğu küçük hayvanlar ile beslenirler.

<i>Haliphron atlanticus</i> yumuşakça türü

Haliphron atlanticus, bilinen en büyük iki ahtapot türünden biridir; bilimsel rekorlara göre, tahmini maksimum uzunluğunu 350 cm (11,5 ft) ve ağırlığı 75 kg (165 lb)dır. Günümüzde varlığını sürdüren türler arasında, yedi kollu ahtapota benzeyen tek büyük tür dev Pasifik ahtapotudur.

Octopus wolfi bilinen en küçük ahtapot türüdür. Batı Pasifik'teki sığ sularda bulunur. Ahtapot kolunun ucuna yakın yerde bulunan vantuzların ucundaki "papilate saçakları" deseniyle karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Callistoctopus macropus</span>

Callistoctopus macropus, ayrıca bilinen adıyla Atlantik beyaz noktalı ahtapotu, beyaz noktalı ahtapot, veya çim ahtapotu, Akdeniz'in sığ bölgelerinde, doğu ve batı Atlas Okyanusu'nun sıcak bölgelerinde, Karayip Denizi'nde ve İndo-Pasifik bölgesinde bulunan bir ahtapot türüdür. Bu ahtapot, mercan dallarının arasında gizlenen küçük organizmalar ile beslenir. Callistoctopus macropus, diğer ahtapotların aksine geceleri avlanır. Kıyıya yakın yerlerde yaşayan bu tür, 17 m (56 ft) derinlikte görülebilir. En sevdiği yaşam alanı kum, moloz veya deniz otu çayırlarıdır ve bazen kendini kuma gömer.

Karından bacaklı yüzgeci, bazen kanatlar olarak da bilinir, çift kanat benzeri lokomotor şeklinde eklerdir. On bacaklı sefalopodlarda ve sekiz bacaklı dairesel ahtapot ile vampir kalamarında bulunurlar. Birçok soyu tükenmiş sefalopod grubu da yüzgeçlere sahipti. Nautilüsler ve daha bilinen incirrate ahtapotları yüzme yüzgeçlerinden yoksundur. Sefalopod yüzgecinde aşırı gelişme, Magnapinnidae ailesinin büyük yüzgeçli kalamarında görülür.

<span class="mw-page-title-main">Bathypolypus arcticus</span>

Bathypolypus arcticus, kuzey Atlantik ahtapotu veya derin deniz ahtapotu, Kuzey Atlantik'te yaşayan küçük bir demersal ahtapot türüdür. Genellikle sıcaklığın 2 ve 6 derece arasında olduğu, 200 ve 600 metre arasındaki derinliklerde yaşar.

<i>Battaniye ahtapotu</i> subtropikal ve tropikal denizlerde ortaya çıkan, dört tür içeren pelajik sedalopod cinsi

Tremoktopus, subtropikal ve tropikal denizlerde orta sularda ortaya çıkan dört tür içeren pelajik sefalopod cinsidir. Genellikle battaniye ahtapotu olarak bilinirler ve yetişkin dişilerin sırt ve sırt yanı kollarını bağlayan uzun, şeffaf ağlardan ötürü bu adı almışlardır. Diğer kollar çok daha kısadır.

<span class="mw-page-title-main">Opisthoteuthis californiana</span> bir şemsiye ahtapot türü

Opisthoteuthis californiana bir şemsiye ahtapot türüdür.

13. yüzyıldan beri kafadan bacaklıların insanlara saldırdığı çeşitli vakalar rapor edilmektedir. Cephalopoda sınıfın üyeleri olarak kafadan bacaklılara tüm ahtapot, kalamar, mürekkep balığı ve notilus türleri örnek verilebilir. Grubun bazı üyeleri insanlarda yaralanmaya ve hatta ölüme neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mithrodiidae</span> denizyıldızı familyası

Mithrodiidae, Valvatida takımında yer alan bir denizyıldızı familyasıdır.