İçeriğe atla

Octavian Vintilă

Octavian Vintilă
Kişisel bilgileri
Doğumu22 Haziran 1938(1938-06-22)
Ploieşti, Romanya
Ölümü20 Nisan 2024 (85 yaşında)
Bükreş, Romanya
Boy1,75 m (5 ft 9 in)
Spor
ÜlkeRomanya  Romanya
SporEskrim
Yarışma(lar)Yaz Olimpiyatları
Madalyalar

Ulusal Hizmet Nişanı (2008)

Octavian Vintilă (22 Haziran 1938, Ploieşti – 20 Nisan 2024, Bükreş), Rumen Olimpiyat eskrimcisi.

Hayatı

Vintilă, 22 Haziran 1938'de Ploieşti, Romanya'da doğdu. Ülkesi Romanya adına 1964 ve 1972 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etti.[1] Başarılarıyla 2008'de Ulusal Hizmet Nişanı'nı aldı.[2][3] Vintilă, 20 Nisan 2024'te Bükreş, Romanya'da doğal nedenlerden 85 yaşında öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Octavian Vintilă Olympic Results". sports-reference.com. 17 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  2. ^ Emanuel Fantaneanu. "Radio Romania celebrates 80th anniversary" (İngilizce). Asociația Internațională a Presei Sportive. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2016. 
  3. ^ DECRET nr. 1.072 din 4 noiembrie 2008 privind conferirea unor decorații 20 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 748 din 5 noiembrie 2008
  4. ^ Octavian Vintilă a murit! A rămas în istorie drept vocea de la Radio care a comentat șase ediții ale Jocurilor Olimpice 20 Nisan 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rumence)

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romanya</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Romanya (Rumence: România

<span class="mw-page-title-main">Bükreş</span> Romanyanın başkenti ve en büyük şehri

Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).

<span class="mw-page-title-main">Liga I</span>

Liga I, Romanya'nın en üst seviyedeki futbol ligidir. Bu lig 1909 yılında kurulmuştur ve ilk sezonu da 1909-1910 sezonudur. 1932 yılına kadar play-off maçları usulüyle oynandı. 2006-2007 sezonundan önce Divizia A ismiyle anılıyordu ama bu ismin koruma altına alındığı ortaya çıkınca ligin ismi zorunlu olarak değiştirildi. Liga I maçları Kanal D Romanya TV'de yayınlanmaktadır. 2016 yılından beri play-off maçları oynanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Mulțescu</span>

Gheorghe "Gigi" Mulțescu, Rumen eski futbolcu ve teknik direktör. Romanya ve Türkiye'de birçok takımda görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Benin</span>

Benin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, üç sporda beş sporcuyla katıldı. İlk kez 1972 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dokuzuncu katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Beninli sporcular, yarıştıkları etkinliklerin hiç birinde eleme turunu geçemedi.

<span class="mw-page-title-main">Olga Szabó-Orbán</span> Macar eskrimci (1938-2022)

Olga Szabó-Orbán, dünya şampiyonu Rumen eskrimci; 1962'de ferdi olarak, 1969'da ise takımıyla birlikte Dünya Şampiyonu unvanını elde etmiş sporcu. Olimpiyatlarda ülkesini beş kez temsil etti. 1956 Olimpiyatlarında ferdi olarak gümüş madalya kazandı. 1968 ve 1972 Yaz Olimpiyatları'nda da, takımıyla birlikte gümüş madalya sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lia Manoliu</span>

Lia Manoliu, Rumen disk atıcı. Kariyerinde bir altın ve iki bronz Olimpiyat madalyası olan sporcu, tarihte altı Olimpiyat gören ilk atlet olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Ploiești</span> Romanyada kent

Ploieşti (Rumence telaffuz: [ploˈjeʃtʲ], Romanya'nın Prahova İlinin merkezi olan şehirdir. Bu şehir başkent Bükreş'in 56 km kuzeyinde, Prahova ve Teleajen nehirlerinin geçtiği vadilerin arasında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 209.945'tir.

<span class="mw-page-title-main">Elisabeta Lipă</span>

Elisabeta Lipă, Rumen kürekçi ve siyasetçidir. Kürek kariyerini sonlandırmış olup altı Olimpiyat Oyunları'nda mücadele etmiştir ve kazandığı beş altın, iki gümüş ve bir bronz madalyayla oyunlar tarihinin en çok madalya kazanan kürekçisi konumunda bulunmaktadır. Kürek kariyerinin ardından Romanya Kürek Federasyonu başkanı, CS Dinamo București ve Romanya gençlik ve spor bakanı dahil olmak üzere çeşitli makamlarda görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Goodbye (The Humans şarkısı)</span>

"Goodbye", The Humans tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak Roton Music tarafından 12 Ocak 2018 tarihinde yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Romanya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Matei Alexandru, Alin Neagoe ve Cristina Caramarcu tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bujor Hălmăgeanu</span>

Bujor Hălmăgeanu, defans pozisyonunda görev yapmış Rumen eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

Romanya toplamda 41 ile ayrılmaktadır ve bu iller Bükreş belediyesiyle birlikte Romanya'nın birinci düzey idari bölümlerini oluşturmaktadır. 41 il ve Bükreş ülkenin üçüncü derece İBBS'sini temsil eder ve her biri sınırları içinde yerel yönetimleri temsil eder. Çoğu il adını başlıca nehirlerden alırken bazı iller adını il sınırları içindeki önemli şehirlerden alır.

<span class="mw-page-title-main">Avram Bunaciu</span> Rumen politikacı

Avram Bunaciu, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Romanya devlet başkanının vekili olarak görev yapmış Rumen komünist bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yuan Gika</span> Romen siyasetçi (1816-1897)

Mösyö Yuan Gika, beş kez Romanya Başbakanı olan Rumen devlet adamı, matematikçi, diplomat ve politikacıdır. Romanya Akademisi'nin üyesi ve birçok kez de başkanlığını yapmıştır. Üretken bir yazar ve politikacı olan Pantazi Ghica'nın ağabeyi ve aynı zamandı iş ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Patzaichin</span>

Ivan Patzaichin, Rumen sürat kanocusu.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Berceanu</span>

Gheorghe Berceanu, Rumen hafif sıklet bir milli güreşçiydi. 1969 ve 1970'de dünya şampiyonluğu, 1970, 1972 ve 1973'te Avrupa şampiyonluğu, 1972'de Münih'teki Olimpiyat oyunlarında altın madalya ve 1976'daki oyunlarda ise Montreal'de gümüş madalya kazanmıştır. Berceanu kariyerinin büyük bir çoğunluğunu Steaua Bükreş'te geçirmiş ve daha sonra antrenör olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrie Popescu</span>

Dimitrie Popescu, Rumen kürekçi.

<span class="mw-page-title-main">Vasile Dîba</span>

Vasile Dîba, Rumen sürat kanocusu.

<span class="mw-page-title-main">Ștefan Birtalan</span> Rumen hentbolcu ve antrenör

Ștefan Birtalan, Rumen hentbolcu, antrenör ve spor yöneticisi.