İçeriğe atla

Octav Băncilă

Octav Băncilă
Doğum4 Şubat 1872(1872-02-04)
Corni, Botoșani, Romanya
Ölüm3 Nisan 1944 (72 yaşında)
Bükreş, Romanya
MeslekRessam
İmza

Octav Băncilă (Rumence telaffuzu: [okˈtav bənˈt͡ʃilə]; 4 Şubat 1872 - 3 Nisan 1944), Rumen gerçekçi ressam ve sol görüşlü bir aktivisttir. Feminist bir gazeteci olan Sofia Nădejde'nin kardeşi ve Ioan Nădejde'nin (ateist ve sosyalist düşünür, Contemporanul dergisinin editörü) kayınbiraderidir.

Biyografisi

Botoșani'de doğdu ve 4 yaşında yetim kaldı. Octav'ın yeteneğini ve sanat tutkusunu ilk kez teşvik eden ablası ve onun eşi ile Yaş'ta büyüdü.[1] İlkokulu bitirdikten sonra, Gheorghe Panaiteanu Bardasare, Constantin Daniel Stahi ve Emanoil Bardasare'den eğitim aldığı Yaş Güzel Sanatlar Okulu'na girdi ve 1893'te mezun oldu. 1894 ile 1897 yılları arasında yurtdışında burslu olarak yaşadı ve eğitim aldı. Önce İtalya ve Fransa'da ve son olarak da Almanya Münih'teki Akademie der Bildenden Künste'de Nikolaos Gizis ile çalıştı. Buradan mezun olup olmadığı bilinmemektedir.[2]

Döndüğünde, Yaş şehir merkezinde bir stüdyo açmaya çalıştı, ancak mali sıkıntılar onu dış mahallelere yerleşmeye zorladı. O sırada sanatının ana temalarını keşfetmeye başladı: köylülerin, fabrika işçilerinin, yoksul Yahudi tüccarların ve zanaatkârların, askere alınmış askerlerin ve göçebe Romanların yaşamları.[3] 1901'den sonra şehirdeki ilkokullarda kaligrafi ve resim öğretmenliği yaptı.[4] Rus İmparatorluğu'ndaki 1905 Devrimi'nin sonucundan etkilendi. Kısa süre sonra sosyalist çevrelerde aktif hale geldi ve Gala Galaction ve Paul Bujor da dahil olmak üzere soldaki önemli entelektüel figürlerle tanıştı.[5]

1907'de Romanya Köylü İsyanı'nın bastırılmasının ardından, Băncilă ülkeyi dolaşmaya ve hükûmetin baskısı ve şiddetine dair kanıtlar toplamaya başladı. Sonuçta, açık silahlı duran eski bir köylü figürü (Înainte de 1907, "1907'den Önce" başlıklı) dahil olmak üzere on iki resimden oluşan bir dizi (hepsi günümüze kalmadı) ve tarlalara yığılmış askerler tarafından bakılan birkaç ceset resmi ve 1907 adını taşıyan, üç yırtık pırtık köylünün tüfekle ateşe koşmasını tasvir eden eserler bu gezinin sonucu olarak çıktı.[6]

Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, pasifist sebeplerle çalışmalarını çatışmanın sonuçları hakkında yorum yapmak için kullandı.[7] 1916'da Yaş Güzel Sanatlar Okulu'na profesör olarak atandı. 1937'de emekli olana kadar bu görevde kaldı. Constantin Ion Parhon ve Bujor ile Băncilă, 1919'da kısa ömürlü İşçi Partisi'ni (Partidul Muncitor) kurdu. Kısa süre sonra Köylü Partisi'ne (Partidul Țărănesc) sempati duydu.[8]

Büyük Romanya'daki sosyal ve politik gelişmeleri eleştirmeye devam etti. Jiu Vadisi'ndeki grev eylemlerini destekledi ve sanatını Romanya toplumundaki Yahudi karşıtı eğilimlere karşı kullandı.[9] Yaşamının sonuna doğru komünizme sempati duymaya başladı. Ancak Romanya Komünist Partisi'ne bağlı değildi.[10]

Galeri

Notlar

  1. ^ Epure, syf. 4
  2. ^ Epure, syf. 6
  3. ^ Epure, syf. 6–9
  4. ^ Epure, syf. 8
  5. ^ Epure, syf. 8–10, 17, 22
  6. ^ Epure, syf. 11–14
  7. ^ Epure, syf.18
  8. ^ Niculae et al., syf. 9
  9. ^ Epure, syf. 20
  10. ^ Frunză, syf. 214

Referanslars

  • Maria Epure, Octav Băncilă, Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, Bükreş, 1956
  • Victor Frunză, Istoria stalinismului în România ("Romanya'da Stalinizm Tarihi"), Humanitas,Bükreş, 1990
  • Vasile Niculae, Ion Ilincioiu, Stelian Neagoe, Doctrina ţărănistă în România. Antologie de texte ("Peasant Doctrine in Romania. Collected Texts"), Editura Noua Alternativă, Romanya Akademisi Sosyal Teori Enstitüsü, Bükreş, 1994

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romanya</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Romanya (Rumence: România

<span class="mw-page-title-main">Bükreş</span> Romanyanın başkenti ve en büyük şehri

Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).

<span class="mw-page-title-main">Yaş</span> Romanyada kent

Yaş, Romanya'nın en büyük ikinci şehri ve Yaş ili'nin merkezidir. Yaş, Romanya'nın sosyal, kültürel, akademik ve sanatsal yaşamının önde gelen merkezlerinden biridir. Şehir, 1564'ten 1859'a kadar Boğdan Prensliği'nin, 1859'dan 1862'ye kadar Romanya Prensliği'nin ve 1916'dan 1918'e kadar Romanya Krallığı'nın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Devrimi</span> Aralık 1989da Çavuşeskunun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrim

Romanya Devrimi, Aralık 1989'da Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrimdir. Romanya, Doğu Blokundaki sosyalist rejimlerin yıkıldığı sırada iktidarın kanlı bir yöntemle değiştiği tek ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Demir Muhafızlar</span>

Demir Muhafızlar, 1927'den II. Dünya Savaşı'nın erken dönemlerine kadar Romanya'daki aşırı milliyetçi, kökten dinci, aşırı sağcı, anti-semitist, faşist bir harekete ve de siyasi partiye verilen isimdir.

Constantin Brancusi, Romanya asıllı fakat önemli çalışmalarını Paris'te yapan ve Fransız vatandaşlığına geçen, uluslararası modernizm akımının başta gelen heykeltıraşlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ion Luca Caragiale</span> Rumen gazeteci ve yazar (1852-1912)

Ion Luca Caragiale, senaryo, kısa öykü, şiir yazarı, tiyatro yöneticisi, siyaset yorumcusu ve gazetecidir. Arkasında önemli bir kültürel miras bırakan Caragiale, Rumen dili ve edebiyatında en önemli yazar ve oyun yazarlarından biri ve aynı zamanda yerel mizahın önde gelen temsilcisi olarak görülmektedir. Mihai Eminescu, Ioan Slavici ve Ion Creanga'nın yanında, her şeye rağmen hayatının ikinci yarısında katıldığı, sözü geçen bir edebiyat topluluğu olan Junimea'nın ana temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">II. Carol</span> Romanya kralı

II. Carol veya II. Charles, 8 Haziran 1930'dan 6 Eylül 1940'ta zorla tahttan indirilmesine kadar görev yapmış Romanya kralı. Kral I. Carol'un ölümünün ardından babası I. Ferdinand'ın en büyük oğlu olarak veliaht prens oldu. Hohenzollern kökenli Romanya kralları arasında ilk kez Romanya'da büyüyüp, anadili Rumence olan ve Ortodoks inanca sahip olarak doğan ilk kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Demokrat Parti (Romanya)</span>

Sosyal Demokrat Parti, Romanya'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. 2020 genel seçimleri sonrasında, Senatoda sahip olduğu 47 vekil ve Temsilciler Meclisinde 110 vekille Romanya'nın en büyük siyasi partisidir. Ayrıca ülkede en çok sayıda belediye başkanına, yerel belediye meclis üyesi ve ilçe başkanına da sahiptir. Bu sayede ülkedeki en büyük ve en etkili siyasi güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Ion Diaconescu</span> Rumen siyasetçi

Ion Diaconescu Rumen antikomünist politikacı. Romanya Sosyalist Cumhuriyeti döneminde, 1947-1964 yılları arasında siyasi suçlu olarak 17 yıl hapis yattı. Sonrasında Hristiyan Demokrat Ulusal Köylü Partisi'nin başına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Sosyalist Cumhuriyeti</span> 1965-1989 arasında Romanyada hüküm sürmüş devlet

Romanya Sosyalist Cumhuriyeti 1947-1989 yılları arasında, Romanya'daki Marksist-Leninist tek parti rejimini tanımlar. Bu devlet, 1947'den 1965 yılına kadar Romanya Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülke, anayasasında da belirtildiği üzere, Romanya Komünist Partisi yönetimi altında, Varşova Paktı üyesi, bir Doğu Bloku ülkesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi</span> Romanyada bir üniversite

Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi, Yaş, Romanya'da bir devlet üniversitedir. Romanya Devleti'nin kurulmasından bir yıl sonra kurulmuştur. Kurulması Prens Alexandru Ioan Cuza'nın 1860'ta yayınladığı fermanla olur. Mihăileană Akademisi adlı kurum Yaş Üniversitesi adını alarak ülkenin en yaşlı üniversitesi olan Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi'nin kurulmasında rol oynar. Universitaria Consortium' a kayıtlı 5 üyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ștefan Luchian</span>

Ștefan Luchian, Rumen ressam. Peyzaj ve natürmort çalışmaları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kogălniceanu</span> Rumen siyasetçi

Mihail Kogălniceanu (Rumence telaffuz: [mihaˈil koɡəlniˈtʃe̯anu] ; Boğdanlı, daha sonra Rumen liberal devlet adamı, avukat, tarihçi ve gazeteciydi; Domnitor Alexandru Ioan Cuza yönetimindeki 1859 Tuna Prenslikleri birliğinden sonra 11 Ekim 1863'te Romanya Başbakanı oldu ve daha sonra I. Carol altında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1907 Romanya Köylü İsyanı</span>

1907 Romanya Köylü İsyanı, 21 Şubat ve 5 Nisan 1907 tarihleri arasında Romanya'da gerçekleşen isyandır. Kuzey Boğdan'da başladı ve bu bölgede yerleştiği üç hafta sonra, hızla yayıldı ve Oltenya'ya kadar uzanan Eflak'a ulaştı. İsyanın ana nedeni, köylülerin, sadece birkaç büyük toprak sahibinin elinde olan toprak mülkiyetindeki adaletsizlik konusundaki hoşnutsuzluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Yuan Gika</span> Romen siyasetçi (1816-1897)

Mösyö Yuan Gika, beş kez Romanya Başbakanı olan Rumen devlet adamı, matematikçi, diplomat ve politikacıdır. Romanya Akademisi'nin üyesi ve birçok kez de başkanlığını yapmıştır. Üretken bir yazar ve politikacı olan Pantazi Ghica'nın ağabeyi ve aynı zamandı iş ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Teodor Corban</span>

Teodor Corban, Rumen aktör.

<span class="mw-page-title-main">Ecaterina Teodoroiu</span>

Ecaterina Teodoroiu  ; 15 Ocak 1894 – 3 Eylül 1917), cephede savaşan ve I. Dünya Savaşı'nda ölen Romanya'nın bir kahramanı olarak kabul edilen bir Rumen kadındı.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Barbu</span>

Daniel-Constantin Barbu, Rumen siyaset bilimci, siyasetçi, yayıncı, deneme yazarı, gazeteci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Maria Tănase</span> Rumen şarkıcı ve aktris

Maria Tanase, Rumen şarkıcı ve oyuncu. Müziği geleneksel Romen müziğinden romantizme, tangoya, şanson'a ve operettaya kadar uzanıyordu.