İçeriğe atla

Ocaklar, Erdek

Ocaklar
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Koordinatlar: 40°27′02″N 27°45′07″E / 40.45047°K 27.75203°D / 40.45047; 27.75203
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeErdek
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2019)[1]
1.507
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Ocaklar, Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlı bir mahalledir.

Erdek'in kumsalı ve tatil mekânlarıyla ünlü mesire yeri ve beldesidir. Ocaklar Beldesi, bilinenin aksine Bandırma'ya değil, Erdek ilçesine bağlıdır. Erdek'in 5 km kuzeyinde, 2.365 nüfuslu turistik bir mahalledir.

Tarihçe

30 Aralık 1998 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[2] 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.[3]

1924 ten önce Rumların yaşadığı köy, Gonia adıyla bilinir.

Coğrafya

Ocaklar beldesi; Erdek'e 5, Bandırma'ya 27, Gönen'e 60, Susurluk'a 67 km mesafededir.

Kapıdağ Yarımadası'nın batı sahilinde yer alan Ocaklar'ın kuzeyinde 774 metre yüksekliğinde Yataktepe, doğusunda KurukayaTepe, Dikilitaş, Dumanlı Tepe, Kaletepe ve Çift çınar, güneyinde Tumba Tepe bulunur. Denize dökülen Turluk ve Kirazlı Derelerinin yaz mevsiminde suları oldukça azalır. Toplam 3 kilometrelik sahili bulunmaktadır.

Bitki Örtüsü

İklim özelliklerinden dolayı 300 metreye kadar fundalık, ağaçlık göze çarpar. 300 metreden sonra gür ormanlık, bölgenin bir başka özelliğidir. Tatil için gelenlerin ihmalinden, ne yazık ki hemen her sene orman yangınları çıkmaktadır.

Ovada zeytin ağaçları vardır: Yer yer yamaçlarda da zeytin ağacı bulunmaktadır. Diğer ağaç türleri ise; meşe, çınar, karaçam, ıhlamur, kestane, kayın, defne, dişbudak ve kavaktır.

Deniz

Temizliğinin en önemli nedenleri, denize atıkların bırakılmaması, çevrede sanayi tesislerinin olmaması, belediye temizlik birimi ve kara'dan denize esen poyraz sahili süpürürken, denizde oluşabilecek doğal kirlenmeleri de alıp götürmesindendir. Deniz kirlilik sınırı maksimum MPN (Most probole nunber) :1000 olduğuna göre, Ocaklar da bu sınır 1999 yılında yetkililerce MPN:30 olarak belirlenmiştir.[] Tuzluluk oranı iki dere sayesinde max. %20 civarındadır. []Sığlığı sayesinde yüzme bilmeyenlerin bile rahatça denize girebildikleri koyda her türlü su sporlarını yapmakta mümkündür. Rüzgâr sörfü ve amatör olta balıkçılığı için de uygun alanlardan birisidir.[]

Jeoloji

Kapıdağ Yarımadası'nın batısındaki "batı granit masifi", (İhsan ketin1946) "Ocaklar graniti" adı ile anılır. Kuvars diyarit, granodiorit bileşimli orta iri taneli granitte minaral olarak kuvars, plajiyoklas ve mika bulunur. Tumba Tepesi tamamen talkşistlerden oluşmuştur. Ocaklar ovası verimli alüvyonlarla kaplıdır. Mikalı ince taneli kumsal, Ocaklar'ın en belirgin özelliklerindendir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2016 5.365
2000 1.657
1990 1.080
1985 1.052
1980 1.024

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Belediye Kurulmasına Dair Kararlar" (PDF). Resmî Gazete. 31 Aralık 1998. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Kanun No. 6360". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çamyuva, Kemer</span>

Çamyuva, Antalya ilinin Kemer ilçesine bağlı bir tatil beldesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erdek</span> Balıkesirin bir ilçesi

Erdek, Balıkesir ilinin kuzey uç bölgesinde bulunan ve Türkiye'nin önemli tatil bölgelerinden birisi olan ilçe. Marmara Bölgesi'nin, Marmara Denizi'ne doğru uzanan Kapıdağ Yarımadası'nda Erdek Körfezi'nde yer alır. Türkiye'nin ilk sayfiye yerlerinden birisidir. Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Erdek kış mevsimlerinde küçük bir ilçe nüfusuna sahip olmakla birlikte, yaz mevsimlerinde turizmin de etkisiyle nüfus bazı küçük illerin nüfusunu aşar. Tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan ilçe, çeşitli açılardan Türkiye'nin önemli ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Akyaka, Ula</span> Ulaya bağlı bir mahalle

Akyaka, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Avşa</span> Marmara Denizinde ada

Avşa, Marmara Denizi'nde ada.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ölüdeniz, Fethiye</span> Muğlanın Fethiye ilçesine bağlı bir mahalle

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ölüdeniz kumsalı %82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıyapıcı, Erdek</span>

Aşağıyapıcı, Erdek ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dutliman, Bandırma</span>

Dutliman, Balıkesir ilinin, Bandırma ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Adaları</span> Türkiyede takımada

Marmara Adaları veya Güney Marmara Adaları Marmara Denizi'nde, Balıkesir iline bağlı takımada. Kapıdağ yarımadasının kuzeyinde yer alır. İrili ufaklı pek çok adanın bulunduğu bu bölgede, Marmara adası, Avşa, Paşalimanı, Ekinlik adalarında yerleşim bulunmaktadır. Marmara Takımadaları 4'ü yerleşime açık 14 adadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kapıdağ Yarımadası</span>

Kapıdağ Yarımadası, Balıkesir ilinin Erdek ilçesinin kurulu olduğu, bir kıstakla ana karaya bağlanan ve eski dönemlerde bir ada olan Marmara Denizi içindeki yarımadadır.

<span class="mw-page-title-main">Gölyazı, Terme</span> Samsun Termede bir Mahalle

Gölyazı, Samsun'a bağlı bir mahalledir. 9 Ocak 1997 tarihinde Kabalı köyü ile birleşmek suretiyle belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tatlısu, Erdek</span>

Tatlısu, Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Pelitköy, Burhaniye</span>

Pelitköy, Burhaniye'nin en güneyinde İzmir-Çanakkale karayolunun 2 km içerisinde yer alan mahalledir. Edremit Körfezi yer alan belde, zeytin ve zeytinyağı üretimine ilave olarak yazlık tipi ikincil konutların bulunduğu sahil kesimiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Misakça, Bandırma</span>

Misakça, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı denize sıfır bir mahalledir. Erdek Körfezi içinde yer almaktadır.

Boğazkent, Antalya ilinin Serik ilçesine, bağlı bir mahalledir.

Karadere, Muğla ilinin Seydikemer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tekirova, Kemer</span> Antalya ili Kemer ilçesine bağlı bir mahalle

Tekirova, Türkiye'nin güneyinde Antalya Kemer ilçesine bağlı bir mahalledir. Yaklaşık 2500 kişinin daimi olarak yaşadığı Tekirova, Antalya Havalimanı'na 60 km, Antalya’ya 50 km, Kemer ilçesine 17 km mesafededir. Tekirova kıyıları, denizinin temizliği ve berraklığının simgesi olan mavi bayrak sahibidir. Tekirova'nın üç tarafı dağlarla çevrilidir. Civarında tarihi Faselis (Phaselis), Olympos tatil beldesi ve Yanartaş bulunmaktadır. Ayrıca Tekirova sınırları içerisinde, Toros Dağları'nın en yüksek tepelerinden biri olan 2800 metre yüksekliğindeki kış turizmine elverişli olan Tahtalı Dağı bulunmaktadır. Dalış turizminin yapıldığı Üç Adalar da Tekirova sahilindedir. Tekirova'da aynı zamanda, amacı ve içeriği açısından dünyadaki ilk (Flora-Fauna) doku çalışması olan Eko Park bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okurcalar, Alanya</span>

Okurcalar, Antalya ilinin Alanya ilçesine, bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ören, Burhaniye</span>

Ören, Burhaniye'nin denize kıyısı olan 4 mahallesinden biri ve en turistik olanıdır. Güneyde, Karınca Deresi ile Öğretmenler mahallesinden ayrılır. Antik Adramytteion şehri buradadır. Mahallenin ismi de bu kalıntılardan gelir. Merkezindeki asırlık meşe ağaçları ile bilinir ve ilçede yazları düzenlenen "Burhaniye Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali" 'ne ev sahipliği sapar.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Körfezi</span>

Bandırma Körfezi, Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan körfez. Kapıdağ Yarımadası'nın doğu kısmını kapsar. Adını kıyısında bulunan Bandırma yerleşiminden alır.