İçeriğe atla

Ocak Duvarı

Ocak (Fornax) Duvarı
Diğer süper yapılarla karşılaştırıldığında Ocak Duvarı (ing. Fornax Wall, sarı kutuda)
Gözlem verisi (Dönem J2000)
TakımyıldızOcak
Sağ açıklık (α)03sa 00d 00s
Dik açıklık (δ)-35° 00′ 00″
Galaksi sınıfıGökada duvarı
Uzaklık65 milyon ly
Katalog belirtmeleri
Fornax Wall • Southern supercluster

Ocak Duvarı, başlangıçta Güney Süperkümesi olarak adlandırılan ve Yerel Grup'un yakınında bulunan bir gökada süper yapısıdır ("gökada duvarı").[1][2] Balina takımyıldızı'ndan Kılıçbalığı'na kadar yaklaşık 135 milyon ışık yılı boyunca uzanan, merkezinin bulunduğu Ocak, Irmak ve Saat takımyıldızlarını geçen uzun bir gökadalar kolundan oluşur.[1][2]

İlk olarak 1953'te De Vaucouleurs tarafından Güney Süperkümesi (Southern Supercluster) olarak tanımlandı.[3] Fiziksel olarak bağlı olmadığı Başak Süperkümesi'nden daha küçüktür.[2] Heykeltıraş Duvarı'na paralel uzanır[4] ve Turna Duvarı'na "dik" bir konumdadır.[5] Kahraman-Balıklar Süperkümesi ile zayıf bir bağlantısı var gibi görünür.[5]

İki gökada kümesi, 31 gökada grubu ve çok sayıda dağınık gökadadan oluşur.[6] Ocak Duvarı'nda bulunan en önemli yapılar arasında Ocak Kümesi, Irmak kümesi ve Kılıçbalığı Grubu sayılabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Mitra, S. (1 Eylül 1988). "A Study of the Southern Supercluster". Bulletin of the American Astronomical Society. Cilt 20. s. 1101. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  2. ^ a b c Mitra, Shyamal (1 Ekim 1989). "The Southern Supercluster". The Astronomical Journal. Cilt 98. ss. 1175-1187. doi:10.1086/115205. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  3. ^ de Vaucouleurs, Gerard (1 Şubat 1953). "Evidence for a local super,galaxy". The Astronomical Journal. Cilt 58. s. 30. doi:10.1086/106805. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  4. ^ Stephen James O'Meara (2013). Deep-Sky Companions: Southern Gems. Cambridge University Press. ss. 107-8. ISBN 9781107015012. 
  5. ^ a b Fairall, A. P.; Paverd, W. R.; Ashley, R. P. (1 Ocak 1994). "Visualization of Nearby Large-Scale Structures". Cilt 67. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  6. ^ Fouque, P.; Gourgoulhon, E.; Chamaraux, P. (1 Mayıs 1992). "Groups of galaxies within 80 Mpc. II - The catalogue of groups and group members". Astronomy and Astrophysics Supplement Series. Cilt 93. ss. 211-233. 13 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maffei 1 Kümesi</span>

Maffei 1 Kümesi, Yerel Küme'ye en yakın gökada grubudur. Muhtemelen bir zamanlar Yerel Küme'nin bir parçasıydı fakat Andromeda gökadası ile olan şiddetli karşılaşması sonucunda dışarı atılmıştır. Baskın üyesi sarmal gökada IC 342'dir, fakat dev eliptik gökada Maffei 1'in ardından adlandırılmıştır. Maffei 1, Maffei 2 ile beraber kızılötesi tabakalarla 1968'de İtalyan gök bilimci Paolo Maffei (1926-) keşfedilmişlerdir. Her iki gökada da galaktik ekvatorda Koltuk takımyıldızında kaçınma bölgesinde yer alırlar ve toz ve gazdan oluşmuş görünen dalga boylarında zor tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">M96 Grubu</span> Aslan takımyıldızında bulunan gökada kümesi

M96 Grubu Aslan takımyıldızında bulunan gökada kümesi.

<span class="mw-page-title-main">Başak Süperkümesi</span>

Başak Süperkümesi veya Yerel Süperküme, Samanyolu ve Andromeda gökadaları ile diğerlerini de içeren Başak Kümesi ve Yerel Grup'u barındıran süperkümedir. Çapı yaklaşık 33 megaparsek olan bu süperkümede en az 100 adet gökada grubu ve kümesi bulunmaktadır. Gözlemlenebilir evrendeki yaklaşık 10 milyon süperkümeden biri olan Başak Süperkümesi, Balıklar-Balina Süperküme Kompleksi adı verilen bir gökada iplikçiği içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Süperküme</span>

Süperkümeler küçük gökada kümelerinden ve gökada gruplarından oluşan büyük kümeler olup Evren'de şimdilik gözlemlenebilen en büyük yapı birimleridir. Süperkümelerin varlığı gökadaların Evren'de tek biçimli dağılmamış olduğunu gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Saç Kümesi</span>

Saç Kümesi, 1.000'in üzerinde tanımlanmış gökada içeren büyük bir gökada kümesidir. Aslan kümesi ile birlikte Saç Süperkümesi'ni oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">M81 Grubu</span> Büyük Ayı takımyıldızı yönündeki gökada grubu

M81 Grubu, Büyük Ayı takımyıldızı yönünde bulunan, yüksek parlaklıkta bazı gökadalar ve bunlara ek olarak çok iyi bilinen Messier 81 ve Messier 82'yi de içeren gökada grubudur. Grubun merkezi uzaklığı yaklaşık olarak 3,6 mega parsek olarak hesaplanır ve Yerel Grub'a yakındır. Grubun yaklaşık toplam kütlesi (1,03 ± 0,17)×1012M olarak tahmin edilir. M81 Grubu, Yerel Grup ve diğer yakın gruplarla birlikte Başak süperkümesi (yani Yerel süperküme) içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Irmak kümesi</span> Galaksi topluluğu

Irmak Kümesi, uzaklığı yaklaşık olarak 68,49 MIy (21 Mpc)olan ve güney yarımkürede yer alan çok ünlü bir gökada kümesidir. Ocak kümesi ile birlikte bu iki kümenin etrafına saçılmış birçok başka gökada grupları vardır ve bu gruplar toplu olarak sık sık "Ocak Üstkümesi" veya "Güney Üstkümesi" olarak adlandırılırlar. Bu küme, Ocak Kümesi'ne kıyasla, biraz gökadaların daha geniş bir alana yayılmış olmasından, biraz da kümenin daha uzak ve bu nedenle de Ocak Kümesi'nden daha sönük olmasından dolayı, daha az şaşırtıcıdır. Irmak Kümesi kabaca iki parçaya ayrılmıştır. Bunlar, NGC 1407 çevresindeki kuzey alt grubu ve NGC 1395 çevresindeki güney alt grubudur. Kümenin bilinen diğer adı Ocak II Kümesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">M94 Grubu</span> Av Köpekleri ve Berenisin Saçı takımyıldızları bölgesinde gökada grubu

M94 Grubu Av Köpekleri ve Berenis'in Saçı takımyıldızları bölgesinde yaklaşık 13 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan gevşek ve geniş bir gökada grubudur. Grup, Başak Süperkümesi içerisinde bulunan pek çok gökada kümesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Su Yılanı Kümesi</span>

Suyılanı Kümesi, Suyılanı takımyıldızında yaklaşık olarak 193,1 Mly (59,2 Mpc) uzaklıkta bulunan ve 158 parlak gökadadan oluşan bir gökada kümesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kılıçbalığı Grubu</span>

Kılıçbalığı Grubu, ikisi sarmal ve eliptik gökadalardan oluşan gevşek bir gökada grubu.

<span class="mw-page-title-main">NGC 1553</span> galaksi

NGC 1553 Kılıçbalığı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 79 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir erkentür merceksi gökada. Kılıçbalığı Grubu'nun ikinci en parlak gökadasıdır. Alman asıllı İngiliz gök bilimci John Herschel tarafından 5 Aralık 1834 tarihinde, 18.7 inç yansımalı teleskop ile keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laniakea Süperkümesi</span>

Laniakea Süperkümesi, Samanyolu'nu ve yakınındaki diğer yaklaşık 100.000 gökadayı içeren bir süperkümedir. Süperkümenin kendisi ise evrendeki en büyük yapılardan biri olan ve Balıklar-Balina Süperküme Kompleksi adı verilen iplikçik yapısının içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">NGC 4065 Grubu</span> gökada grubu

NGC 4065 Grubu, Berenis'in Saçı takımyıldızı bölgesinde yaklaşık olarak 313,11 MIy (96 Mpc) uzaklıkta bulunan bir gökada grubudur. En parlak üyesi NGC 4065 olan grup, Saç Süper Kümesi içerisinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Abell 2065</span> Kuzey Tacı takımyıldızında bulunan bir gökada kümesi

Abell 2065, Kuzey Tacı takımyıldızında yaklaşık olarak bir milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan ve 400'den fazla gökadadan oluştuğu tahmin edilen oldukça yoğun bir gökada kümesidir. 1958'de George Abell tarafından derlenen kataloğa dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Galaksi iplikçiği</span> evrendeki büyük boşluklar arasındaki sınırları oluşturan iplik benzeri yapılar

Gökada iplikçikleri kozmolojide kütleçekimsel olarak bağlı olan gökada süperkümelerinin duvarlarından oluşan evrendeki bilinen en büyük yapılardır. Bu devasa iplik benzeri oluşumlar, 80 megaparsek h−1'e ulaşabilir ve büyük boşluklar arasındaki sınırları oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Vaşak Süperkümesi</span> gökada süperkümesi

Vaşak Süperkümesi, aynı adı taşıyan Vaşak takımyıldızı yönünde yer alan bir gökada süperkümesidir.

Irmak Grubu, Irmak Takımyıldızı yakınlarında yaklaşık olarak 68,49 MIy (21 Mpc) uzaklıkta bulunan gevşek bir gökada grubudur. Kırmızıya kayma değerleri, grupla ilişkili yaklaşık 200 gökada olduğunu gösterir. Bu gökadaların yaklaşık %70'i sarmal ve düzensiz tip iken, geri kalan %30'u ise eliptik ve merceksi tip gökadalardır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Süperkümesi</span> en yakın komşu gökada süperkümesi

Güney Süperkümesi, Balina, Ocak, Irmak, Saat ve Kılıçbalığı takımyıldızlarında yaklaşık olarak 19,5 Mpc (63,6 Mly) uzaklıkta bulunan yakın bir süperkümedir. İlk olarak 1953 yılında Gérard de Vaucouleurs tarafından tanımlanmıştır.

Güney Süperkümesi İplikçiği, Güney Süperkümesi ve Dürbün-Turna Bulutu'nu kapsayan bir gökada iplikçiğidir.

Dürbün-Turna Bulutu, Tavus, Hintli ve Dürbün takımyıldızları içerisinde bulunan bir gökada iplikçiğidir. Gök bilimci Brent Tully, The Nearby Galaxies Atlas ve ona eşlik eden The Nearby Galaxies Catalog kitaplarında bu yapıyı ilk kez tanımlamıştır.