İçeriğe atla

Obua

Albrecht Mayer bir ağızlık yaparken
Obua ağızlığı

Obua, nefesli çalgılar ailesinden bir müzik aletidir. 1170 yılından önce "hautbois" denilen obuanın sözcük kökeni Fransızcadan İngilizceye geçen HAUT ("yüksek") ve BOIS (ahşap nefesli çalgı) bileşik kelimesinden türetilmiştir. Obua, ağız ve hava basıncıyla çalınır.

Ses

Ahşaptan yapılan Obua'nın üretiminde genellikle abanoz ya da gül ağacı tercih edilmekle birlikte şimşir ve sedir ağaçları da kullanılmaktadır. Diğer ahşap nefesli çalgılarla karşılaştırıldığında obua daha derinlemesine bir ses verir. Obuanın orta la sesi, diğer enstrümanların farklı uç seslerinin ortasıyla eşittir. Orkestralarda akort işlemi için la sesi obuadan alınır. Mezzosopranodan sopranoya uzanan bir yelpazede yer alır. Notaları sol anahtarı ile yazılır.

Tarihçe

Obua, 17. yüzyılda iki Fransız müzisyeni, Jean Hotteterre ve Michel Philidor tarafından icat edilmiştir. “Shawm” adı verilen bir enstrümanı “Hautbois” (obua) ya çevirdiler. “Hautbois” in Shawm’dan daha dar ve 3 parçalı bir gövdesi vardı. 18. yüzyılda çoğu orkestra bu enstrümanı bünyesine katmaya başlamıştı. Tarih boyunca bazı besteciler, obua için solo eserler bestelediler. Bunların arasında, George Frideric handel, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig Van Beethoven vardır.

Barok

17. yüzyılda Fransa'da Shawm adıyla görülen obua şimşirden yapılmıştı, bir büyük ve iki yan tuştan oluşan üç anahtarı bulunmaktaydı. Yan tuşları genellikle doğru kullanımı kolaylaştıran sol el için iki delikti.

Klasik

Klasik dönemde tuş sayısı artarken, çapı giderek daralan bu enstrümana D♯, F, and G♯ notaları eklendi. Bu dönemde Johann Sebastian Bach, Johann Christian Fischer, Jan Antonín Koželuh ve Ludwig August Lebrun gibi kompozitörlerin birçok bestesinde obua önemli rol oynadı.

Viyana Obua

Viyana döneminde, özgün obua çap ve ton özellikleri çok az değişim göstererek günümüze kadar korunarak geldi. André Constantinides, Karl Rado, Guntram Wolf ve Yamaha gibi yapımcılar tarafından üretildi.

Konservatuvar

19. yüzyılda Paris'te Tirebert ailesi tarafından üretildi. Değişken formda büyük ses delikleri kullanılan obua, Avrupa'da bazı askeri bandolarda gelişme gösterdiyse de 20. yüzyıl boyunca genel özellikleri üzerinde temel bir değişiklik yaşamadı.

Biçimselliği

Tahta dışında ebonit'ten üretilen modelleri de bulunan obua, üstten alta doğru genişleyen konik bir biçeme sahiptir. üst alt ve gövdelerle "kalak" denen orta bölüm olarak üç parçadan oluşur. En üstte bulunan ince ve küçük metal (gümüş ya da nikel) boruya takılan çift kamışlı bir ağızlığın üflenmesiyle çalınır. Bu ağızlık kamıştan iki parçanın balmumlu ince iple bağlanmasıyla birleştirilmiştir. Profesyonel obuacılar kendi ağızlıklarını kendileri hazırlamaktadır.

Ek bilgiler

  • Klasik müzik dışında geleneksel halk müziğinde, cazda Paul Whiteman, Garvin Bushell, John Coltrane, Gil Evans, Miles Davis tarafından, rock ve pop müzikte The Moody Blues (Ray Thomas), Henry Cow (Lindsay Cooper), New York Rock & Roll Ensemble (Martin Fulterman ve Michael Kamen, David Gilmour), Roxy Music (Andy Mackay), Electric Light Orchestra (Roy Wood), Wizzard (Roy Wood), King Crimson (Robin Miller) gibi sanatçılar tarafından kullanıldı.
  • Birçok çeşidi bulunan obuanın bir türü de İngiliz kornosudur.
  • Temel özellikleri benzerlik gösteren ilk örnekleri Eski Yunan'da görülmüştür.
  • Ses aralığı 2,5 oktavdır.

Önemli klasik obua yapıtları

  • Wolfgang Amadeus Mozart, Oboe Concerto in C major, Quartet in F major
  • Antonio Vivaldi, at least 15 oboe concertos
  • Antonio Pasculli, oboe concertos for oboe and piano/orchestra
  • Johann Sebastian Bach, Brandenburg concertos nos. 1 and 2, Concerto for Violin and oboe, lost oboe concerti, numerous oboe obbligato lines in the sacred and secular cantatas
  • Tomaso Albinoni, Oboe (and two-oboe) Concerti
  • George Frideric Handel, The Arrival of the Queen of Sheba, Oboe Concerti and Sonatas
  • Georg Philipp Telemann, Oboe Concerti and Sonatas, trio sonatas for oboe, recorder and basso continuo
  • Richard Strauss, Oboe Concerto
  • Joseph Haydn (spurious), Oboe Concerto in C major
  • Vincenzo Bellini, Concerto in E, for oboe and string orchestra (before 1825)
  • Luciano Berio, Sequenza VII (1969), also Chemins IV (on Sequenza VII), for oboe and string orchestra (1975)
  • Domenico Cimarosa, Oboe Concerto in C major (arranged)
  • Francis Poulenc, Oboe Sonata
  • Benjamin Britten, Six Metamorphoses after Ovid, Temporal Variations
  • Robert Schumann, Three Romances for oboe or violin and piano
  • Edmund Rubbra, Oboe Sonata
  • Carl Nielsen, Two Fantasy Pieces for Oboe and Piano
  • Alessandro Marcello, Concerto in D minor
  • Ralph Vaughan Williams, Concerto for Oboe and Strings, Ten Blake Songs for oboe and tenor
  • Camille Saint-Saëns, Sonata for Oboe and Piano in D Major
  • Bohuslav Martinů, Oboe Concerto
  • Darius Milhaud, Les rêves de Jacob, op. 294, for oboe, violin, viola, cello, and doublebass (1949); Sonatina, op. 337, for oboe and piano (1954)
  • Bernd Alois Zimmermann, Concerto for Oboe and Small Orchestra (1952)
  • Carlos Chávez, Upingos, for unaccompanied oboe
  • Hans Werner Henze, Doppio concerto, for oboe, harp, and string orchestra (1966)
  • Bruno Maderna, three oboe concertos (1962–63) (1967) (1973); Grande aulodia, for flute, oboe, and orchestra (1970)
  • Witold Lutosławski, Double Concerto for Oboe, Harp, and Chamber Orchestra
  • Ellen Taaffe Zwilich, Oboe Concerto
  • Paul Hindemith, Sonata for Oboe and Piano
  • Ennio Morricone, "Gabriel's Oboe" from The Mission. It is usually followed by The Mission's main theme and the choral symphony On Earth as It Is in Heaven.
  • Samuel Barber, Canzonetta, op. 48, for oboe and string orchestra (1977–78, orch. completed by Charles Turner)
  • Igor Stravinsky, Pastorale (transcribed in 1933 for Violin and Wind Quartet)
  • Elliott Carter, Oboe Concerto (1986-87); Trilogy, for oboe and harp (1992); Quartet for oboe, violin, viola, and cello (2001)
  • Heinz Holliger, Sonata, for unaccompanied oboe (1956–57/99); Mobile, for oboe and harp (1962); Trio, for oboe (doubling English horn), viola, and harp (1966); Studie über Mehrklänge, for unaccompanied oboe (1971); Sechs Stücke, for oboe (doubling oboe d’amore) and harp (1998–99)
  • Jan Dismas Zelenka (1723) Concertanti, Oboe Trios and other works http://www.jdzelenka.net/ 7 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Obua yapımcıları

Medya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Jean Sibelius</span>

Johan Julius Christian "Jean" Sibelius, 19. yüzyılın sonuyla 20. yüzyılın başlarının klasik müzik tarihinde adı geçmiş Fin bestecidir. Müziği Finlandiya'nın ulusal kimliğinde büyük rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Grażyna Bacewicz</span> Polonyalı Müzisyen

Grażyna Bacewicz Polonyalı besteci ve kemancıdır. Ulusal ve uluslararası düzeyde ülkesini tanıtımını gerçekleştiren ilk Polonyalı kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Jacqueline du Pré</span>

Jacqueline Mary du Pré, dünyaca ünlü İngiliz çellist. Enstrümanın gelmiş geçmiş en iyi yorumcularından biri olarak kabul edilir.

Dmitri Şostakoviç genellikle bestelerini ve ara sıra diğer bestecilerin müziklerini opus numaralarıyla kataloglamıştır. Bu uygulamaya erken eserlerinden fa♯ minör Scherzo ile başlamış ve hayatının sonuna kadar devam etmiştir. Bununla birlikte, gençlik eserlerinin çoğu, sanatsal olgunluğundan bitmemiş eserleri ve çok sayıda tamamlanmış eseri opus numarasız kalmıştır. Şostakoviç'in bir esere atanan eser numarasını aldığı, sonra başka birine verdiği veya bitmiş bir kompozisyonun numaralandırılması konusunda kararsız olduğu durumlar da vardır. Konuyu daha da karmaşık hale getiren şey, 1930'larda kendi müziğini derlerken yaptığı bir hatadır. Bu karmaşaya 'The Youth of Maxim' ve 'Girl Friends' film müziklerine aynı opus numarası vermiş olması yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ottorino Respighi</span>

Ottorino Respighi(9 Temmuz 1879 - 18 Nisan 1936) İtalyan besteci, müzikolog ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">2011 Grammy Ödülleri</span>

53. Grammy Ödülleri 13 Şubat 2011'de, Staples Center, Los Angeles'ta gerçekleşen ödül töreni. CBS kanalında yayınlandı ve 26.6 milyon kişi tarafından izlendi. Televizyon yayının iki gün öncesinde yapılan törende Barbra Streisand MusiCares Person of the Year ödülünü kazanarak onurlandırıldı. 1 Eylül 2009 - 30 Eylül 2010'daki müzikal çalışmalar çerçevesinde belirlenen, toplam 109 kategorideki Grammy adayları 1 Aralık 2010'da açıklandı. Ödüllerin birçoğu yayın öncesinde Staples Center'ın yanındaki Los Angeles Convention Center kazananlara verildi.

Julian Lloyd Webber, Klasik İngiliz müzisyen ve çellist. Andrew Lloyd Webber ağabeyi olduğunu.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Honegger</span> İsviçreli besteci (1892-1955)

Arthur Honegger, Fransız asıllı İsviçreli besteci. Hayatının büyük çoğunluğunu Paris'te geçirmiştir. Honegger, Les Six grubunun bir üyesiydi. Fransız müziğine önemli katkıları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">George Enescu</span> Rumen besteci (1881-1955)

George Enescu ya da Fransa'da bilinen adıyla Georges Enesco, Rumen kemancı, besteci ve orkestra şefidir. En bilinen eserleri Romanian Rhapsody no. 1 ve no. 2 ile Œdipe operasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Do majör</span> do notası üzerine kurulan majör gam

Do majör, klasik batı müziğinde do notası üzerine kurulan majör gam. İçinde diyez ve bemol geçmez, anahtarına hiçbir diyez-bemol konmayan tek Majör gamdır. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si. Eksen (tonik) sesi Do, Alt çeken sesi Fa ve Çeken (dominant) sesi Sol idir. Alt çeken tonalitesi Fa Majör, çeken tonalitesi Sol Majör, ilgili minörü la minör ve paralel minörü do minördür. Ton çemberinde Fa Majör ile Sol Majör'ün arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Si bemol Majör</span>

Klasik batı müziğinde si bemol notası üzerine kurulan majör gam. İçinde si bemol ve mi bemol geçer ve başlığına da anahatardan sonra si bemol ve mi bemol konur. Kalından inceye doğru şu sesleri içerir: Si bemol-Do-Re-Mi bemol-Fa-Sol-La. Eksen (tonik) sesi si bemol, Alt çeken sesi mi bemol ve Çeken (dominant) sesi fa idir. Alt çeken tonalitesi Mi bemol Majör, çeken tonalitesi Fa Majör, ilgili minörü sol minör ve paralel minörü si bemol minördür. Ton çemberinde Fa Majör ile Mi bemol Majör'ün arasında yer alır.

Rondo ve Fransızcanın kısmen eşdeğer rondeau, müzikte en çok müzikal bir forma değil, aynı zamanda formdan farklı bir karakter tipine atıfta bulunularak birçok şekilde kullanılan sözcüklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonu</span>

Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonu veya kısaltmasıyla WFIMC, İsviçre'nin Cenevre kantonunda 1957 yılında kurulmuş, diğer farklı kabul görmüş kuruluşlardan oluşan ve geniş bir ağa sahip olan bir organizasyondur. Bu federasyon 120'den fazla müzik organizasyonlarını barındırıp, halka açık müzik yarışmalarının yardımıyla, dünya genelinde 15 ile 35 yaş arasındaki klasik batı müziği alanında yetenekli ve başarılı müzisyenleri keşfetmeyi amaçlar. UNESCO Uluslararası Müzik Konseyi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marcello Abbado</span>

Marcello Abbado, İtalyan besteci, akademisyen, orkestra şefi ve piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Trevor Pinnock</span>

Trevor David Pinnock CBE İngiliz klavsenist ve orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Bottesini</span>

Giovanni Bottesini, İtalyan romantik besteci, orkestra şefi ve kontrbas ustasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Concerti grossi, Op. 6 (Handel)</span>

Op. 6 Konçerto Grosso'lar veya On İki Büyük Konçerto, HWV 319–330, George Frideric Handel'in iki keman ve viyolonselden oluşan bir solist üçlü ve sürekli bas için klavsenin de yer aldığı dört partili bir yaylı orkestrası eşliği için hazırladığı 12 konçerto içeren eser dizisi. İlk olarak 1739'da John Walsh tarafından Londra'da yayımlandı, 1741'in ikinci baskısında Op. 6 eser sayısı ile yayımlandı. Johann Sebastian Bach tarafından tercih edilen Antonio Vivaldi'nin üç bölümlük Venedik konçertosundan ziyade, Arcangelo Corelli'nin eski kilise konçertosu ve oda konçertolarını model almış, oratoryolarının performansları sırasında çalınmak üzere yazılmıştır. Geleneksel modele rağmen, Handel, trio (üçlü) sonatalar, operatik aryalar, Fransız uvertürleri, İtalyan tarzı sinfoniler, fügler, temalar ve varyasyonlar ve çeşitli danslar da dahil olmak üzere beste tarzlarının tamamını bölümlere dahil etti. Konçertolar büyük ölçüde yeni malzemelerden oluşuyordu: Barok konçerto grosso türünün en güzel örneklerindendirler.

Tatyana Alexeyevna Chudova, Sovyet-Rus kadın besteci ve eğitimci.