İçeriğe atla

Obid Sodiqov

Obid Sodiqovich Sodiqov
Абид Садыкович Садыков
Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti Başkanı
Görev süresi
1963-1967
Yerine geldiğiMirzamahmud Musakhanov
Yerine gelenSadi Sirozddinov
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Kasım 1913
Rusya Çarlığı Taşkent, Rus Türkistanı Rus Çarlığı
Ölüm 21 Temmuz 1987 (73 yaşında)
Sovyetler Birliği Taşkent, Rus Türkistanı Rus Çarlığı
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi
Bitirdiği okul Özbekistan Milli Üniversitesi
Mesleği Akademisyen, Siyasetçi

Obid Sodiqovich Sodiqov (Özbekçe : Obid Sodiqovich Sodiqov ; Rusça : Абид Садыкович Садыков; 15 Kasım 1913 - 21 Temmuz 1987) Sovyet Özbek organik kimyacısı, akademisyeni ve siyasetçi[1]

Obid Sodiqov, 15 Kasım 1913'te, Rusya İmparatorluğu'na bağlı Rus Türkistanı valiliğinin merkezi Taşkent[2] şehrinde doğdu. 1932 yılında Taşkent'teki liseden mezun oldu. 1937'de Taşkent Orta Asya Üniversitesi'nden Doktor nauk derecesiyle mezun oldu. Biyoorganik kimya ve özellikle doğal ürün kimyası üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanındı. Üniversiteden mezun olduktan sonra 1937 yılından 1939 yılına kadar Taşkent Tekstil ve Hafif Sanayi Enstitüsü'nde ders verdi. 1939'dan 1941'e kadar Semerkant'taki Özbek Devlet Üniversitesi'nde öğretmen olarak çalıştı. 1941-1946 yılları arasında Taşkent'teki Orta Asya Üniversitesi Kimya Bölümü'nde öğretmen ve doçent olarak görev yaptı. 1946'da Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ne katıldı. 1947'de profesör oldu[3] ve Özbek SSC Bilimler Akademisi'ne seçildi. Mart 1958'den Nisan 1966'ya kadar Taşkent Devlet Üniversitesi'nin rektörü olarak görev yaptı.

Mart 1963'ten Nisan 1967'ye kadar Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti Başkanı oldu. 1966-1984 yılları arasında Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bilimler Akademisi'nin başkanlığını ve Özbekistan Bilimler Akademisi Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1973'te Sosyalist Emek Kahramanı ödülüne layık görüldü.[4] 1977-1987 yılları arasında Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bilimler Akademisi Biyoorganik Kimya Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı.

Obid Sodiqov, 21 Temmuz 1987 tarihinde Özbek SSC'nin Taşkent şehrinde hayatını kaybetti. Cenazesi Çağatay Mezarlığı'nda toprağa verildi. 1988 yılında Özbekistan Bilimler Akademisi Biyoorganik Kimya Enstitüsü'ne Abid Sadikov ismi verildi. Kendisine Sovyetler Birliği döneminde 4 defa Lenin Nişanı, Kızıl İşçi Bayrağı, Ekim Devrimi, Onur Madalyası, verildi. Ayrıca ölümünden sonra 2002 yılında Obid Sodiqov’a Özbekistan’da Üstün Hizmet Nişanı verildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "САДЫКОВ АБИД САДЫКОВИЧ (Академик)* :: Мемориал памяти :: Мемориальное агентство по уходу за памятниками и местами захоронения в Узбекистане". tashkentpamyat.ru. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  2. ^ "04573". www.knowbysight.info. 8 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Садыков Абид Садыкович". www.warheroes.ru. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Герой Социалистического Труда Садыков Абид Садыкович :: Герои страны". warheroes.ru. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 
  5. ^ "АКАДЕМИЯ НАУК РЕСПУБЛИКИ УЗБЕКИСТАН". www.academy.uz. 30 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özbekçe</span> Özbekistanın resmî dili olan Türk dili

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kerimov</span> Özbekistan Cumhuriyetinin ilk devlet başkanı

İslam Abduğanıyeviç Kerimov, 24 Mart 1990'dan; 2 Eylül 2016'daki ölümüne değin, kurucu Özbekistan Devlet Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Sovyetler Birliğine bağlı özerk devlet

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, diğer ismiyle Özbekistan SSC, 1917 Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biriydi. Cumhuriyet, 1924 yılında kuruldu. 1991 yılında Özbekistan Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan ederek Sovyetler Birliği'nden ayrıldı.

<span class="mw-page-title-main">Talipcan Sadıkov</span>

Talipcan Sadıkov Özbekistan'da profesyonel müziğin kurucularındandır, müzikli dramalar, kuartetler, operalar ve romanslar bestelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Feyzullah Hocayev</span>

Feyzullah Ubeydullayeviç Hocayev Özbek politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Hamza Hekimzade Niyazi</span>

Hamza Hekimzade Niyazi, Özbek şair, yazar ve edebi çevirmen.

Dedehan Hasan,, Sovyet Özbek şair, gazeteci, sanatçı, ozan, besteci, kanaat önderi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan-Özbekistan ilişkileri</span>

Hindistan-Özbekistan ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Hindistan'ın Taşkent'te; Özbekistan'ın Yeni Delhi'de elçiliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Orta Asyası</span> orta Asyadaki Sovyet Cumhuriyetleri

Sovyet Orta Asyası, Orta Asya'nın bir dönem Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen bölümünü ve Sovyet yönetiminin kontrol sağladığı zaman aralığını ifade eder (1918-1991). Orta Asya Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri (SSC) 1991'de bağımsızlıklarını ilan etti. Bölgesel kullanım açısından, bölgenin adı Rus İmparatorluğu sırasında kullanılan Rus Türkistanı ile neredeyse eş anlamlıdır. Sovyet Orta Asyası, mevcut sınırlar 1920'lerde ve 1930'larda oluşturulmadan önce birçok bölgesel bölünmeden geçti.

Orta Asya Ermenileri Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'a çeşitli nedenlerle genelde Sovyet döneminde göçmüş bir topluluktur.

Lenur Yagya Arifov - Sovyet ve Ukraynalı bilim insanı, devlet adamı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı (1997-1998), Fizik ve Matematik Bilimleri Doktoru, Teorik Fizik Bölümü Profesörüdür.

Ali Aliev, 10 Eylül 1955'te doğmuştur. Kırım Tatarı bir fizikçi olan Ali Aliev, NanoTech Enstitüsü'nde araştırma profesörü ve The School of Natural Sciences Fizik Bölümü'nde yardımcı doçenttir. 2011 yılında Time dergisi tarafından “Yılın Mucidi” seçilmiştir. Aliev'in güncel araştırma alanları nanobilim ve nanoteknolojiler, elektrokromizm ve akustiktir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Bağımsızlık Günü</span>

Bağımsızlık Günü Özbekistan'da 1 Eylül'de kutlanan resmi bir ulusal bayramdır. Bağımsızlık günü kutlamaları sırasında Taşkent'te havai fişekler, konserler, yarışmalar, askeri geçit törenleri ve çelenk törenleri düzenlenmektedir.

Semerkant Devlet Üniversitesi Semerkant, Özbekistan'da bir yüksek öğretim kurumudur. Özbekistan'daki en eski üniversitedir ve Orta Asya, Taşkent'teki Özbekistan Ulusal Üniversitesi'nden sonra Özbekistan'daki en büyük ikinci üniversitedir. Üniversitenin yerleşkeleri ve çok sayıda binası Semerkant'ın orta kesiminde ve çevresinde Üniversite Bulvarı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Tahirov</span>

Seyit Memetoviç Tahirov, , Sürgün'den sonra Sovyetler Birliği'ndeki en yüksek rütbeli Kırım Tatar siyasetçisiydi. Akkurgan'da lider olarak öne çıktı ve ardından Komünist Parti'nin Cizzah bölge komitesinin ilk sekreteri oldu. Bugün Kırım Tatarları arasında tartışmalı bir figür olarak, Kırım'a tam dönüş hakkına sert muhalefetiyle hatırlanıyor. Özbekistan'da "kök salmanın" destekçisi oldu. Mart 1968'de Kırım Tatar mücadelelerini ve sürgündeki ayrımcılık hareketlerini küçümseyen ve Kırım Tatarlarını Kırım'a dönme arzularını "yenmekten" kaçınmaya çağıran kötü şöhretli "On Yediler Mektubu"nun en önemli imzacılarından biriydi.

Aleksandr Davidoviç Nadiradze, Sovyetler Birliği'nin havacılık ve savunma teknolojisinde önemli çalışmalarda bulunmuş Gürcü kökenli Sovyet silah mühendisidir. Taşınabilir kıtalararası balistik füzelerin "babası" olarak kabul edilmektedir. Çeşitli füzeler, bombalar, mermiler ve RT-21 Temp 2S (SS-16), RSD-10 Pioneer (SS-20) ve RT-2PM Topol (SS) gibi KABF'ler geliştirdi. RT-2PM2 Topol-M ve RS-24 gibi daha modern silahlar da büyük ölçüde Nadiradze'nin çalışmalarına dayanmaktadır.

Sabir Yunusoviç Yunusov, alkaloid kimyası konusundaki araştırmalarıyla tanınan bir Sovyet - Özbek kimyagerdir. 1971'de yaptığı çalışmalar için DI Mendeleev Madalyası ile ödüllendirildi. 1956'da Özbek SSC Bilimler Akademisine bağlı Bitki Maddeleri Kimyası Enstitüsünü kurdu. 1958'den ölümüne kadar SSCB Bilimler Akademisinin ilgili bir üyesiydi. Ölümünden sonra Özbekistan'ın Taşkent kentinde toprağa verildi.

Muhtaroğlu Gaysin Salavat(Rusça. Гайсин Салават Мухтарович ; 24 Şubat 1940, Rasulevo, Başkurtistan ÖSSC - 5 Ocak 2023, ) Rus iş insanı ve Başkurdistan Devlet Meclisi milletvekili

<span class="mw-page-title-main">Pamuk Olayı</span>

Pamuk Olayı veya Özbek Olayı, Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'de Leonid Brejnev'in yönetiminin başlangıcında ve sonraki yıllarında ve 1989'a kadar devam eden yaygın bir yolsuzluk skandalıydı.

<span class="mw-page-title-main">İbrayım Yusupov</span> Karakalpak şairi

İbrayım Yusupov — Karakalpak şairi, 20. yüzyıl Karakalpak edebiyatının büyük temsilcisi, çevirmen, dramaturg ve pedagog. Karakalpakistan ve Özbekistan Halk Şairi, Özbekistan Kahramanı (2004). Karakalpakistan Cumhuriyeti Devlet Marşı söz yazarı.