İçeriğe atla

Obi (tanrı)

Obi, Laz mitolojisinde yağmur tanrısıdır. Obi'nin bitkilerin yetişmesi için yağmur yağdırdığına inanılıyordu.[1] Laz takviminde haftanın ikinci günü olan "Obiçxa" günü Obi'ye adanmıştı.[2] Günümüzdeki karşılığı cuma olan obiçxa gününde sadece Obi'ye dua edilirdi.[3]

Kaynakça

  1. ^ İrem Rüzgar Atalay. "Lazların atası; Güneş soylu Kolkhislerin kültleri". gaiadergi.com. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 
  2. ^ Tarih ve toplum: aylık ansiklopedik dergi. İletişim Yayınları. 1995. 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 
  3. ^ Aksamaz, Ali İhsan (2000). Dil, tarih, kültür, gelenekleriyle Lazlar. Sorun Yayınları. s. 43. ISBN 9789754310986. 9 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sithin İntikamı</i> George Lucasın 2005 yapımı bilimkurgu filmi

Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı, Yıldız Savaşları serisine ait 2005 yılı yapımı bir bilimkurgu filmi. Senaristi ve yönetmeni George Lucas'dır. Film yapım sırasına göre serinin altıncı filmidir. Fakat hikâyenin kronolojik sıralamasına göre üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkas dilleri</span> Kafkas Dağlarının güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca dilleri

Güney Kafkas dilleri, Kafkas dillerine bağlı ve Kafkas Dağları'nın güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svancadan oluşan dil ailesidir. Dünya çapında yaklaşık 5.2 milyon konuşanı vardır. Diğer hiçbir dil ailesi ile ilişkisi tespit edilemeyen Güney Kafkas dilleri, dünyanın birincil dil ailelerinden biridir. Güney Kafkas dillerinde yazılmış en eski edebi kaynak, Asomtavruli harfleriyle yazılmış Eski Gürcüce Bir el Qutt yazıtlarıdır. MS 430 yılına tarihlenen yazıt, Beytüllahim yakınlarındaki bir Gürcü manastırında bulunmuştur. Gürcücenin yanı sıra, yazı dili gelişmemiş olan diğer Güney Kafkas dilleri de Gürcü alfabesiyle yazılır. Bunun yanında Türkiye ve Avrupa'daki Lazlar için Latin alfabesinden geliştirilmiş Laz alfabesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">John Obi Mikel</span>

John Obi Mikel, Nijeryalı eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kocatöngel, Hendek</span> Hendek, Sakarya, Türkiyede mahalle

Kocatöngel, Sakarya ilinin Hendek ilçesine bağlı bir mahalledir. 93 Harbi'nden sonra mahalleye kayda değer bir Laz kökenli nüfus gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanca, Düzce</span> Düzcede bir köy

Osmanca, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Suncuk, Düzce</span>

Suncuk, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yağmur, Amasya</span>

Yağmur, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Novosibirsk</span> Rus şehri

Novosibirsk, Novosibirsk Oblastı ve Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti ve 2018 nüfus sayımına göre Sibirya'nın en kalabalık, bütün Rusya'nın ise Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra 1.612.833 kişilik nüfusuyla en kalabalık üçüncü kentidir. Şehir, Güneybatı Sibirya'da Obi Nehri kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kavaklı, Akçaabat</span> Trabzonda bir mahalle

Kavaklı, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükyıldız, Tokat</span>

Büyükyıldız, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde; kısmi olarak Borçka ve İkizdere'de yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır. Nüfusları ile ilgili tahminler 50.000 ila 1 milyon arasında değişmektedir.

Laz Enstitüsü, Lazların dilinin, kültürünün ve tarihinin korunması, geliştirilmesi ve yeniden üretilmesi amacıyla 17 Mayıs 2013'te kurulmuş bir enstitüdür. Aynı sene içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile Laz Enstitüsü arasında imzalanan protokol ile birlikte eğitimcilere Lazca eğitmenlik dersleri verilmeye başlanmıştır. Bunun sonucunda Millî Eğitim Bakanlığı ortaokul müfredatında yer alan seçmeli derslere Lazca eklenmiştir. Enstitünün çalışmaları sonucunda 2014 yılından beri Boğaziçi Üniversitesinde seçmeli Lazca dersi verilmektedir.

Şana, Laz ve Abhaz mitolojisinde olduğu iddia edilen tanrıça figürüdür. Abhaz mitolojisinde "Ançva Şana" olarak da geçen Şana, annelik tanrıçasıdır. Abhaz mitolojisindeki diğer tanrılardan Ankı, Şaba, Tsıwına, Sawına, Caca ve Anarğe, Şana'ya bağlıdır. Laz mitolojisinde de yer aldığı iddia edilen Şana, mutluluk tanrıçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yenimahalle, Akçaabat</span>

Yenimahalle, Trabzon ilinin Akçaabat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Acim</span>

Acim, Tunus'un Medenin ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cerbe Adası'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 159,4 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 24.865'tir.

<span class="mw-page-title-main">Laz kültür hareketi</span>

Laz kültür hareketi, Lazlarda etnisite olma bilincinin kültürel eyleme yönlendirilmesini ifade eden süreçtir. Günümüzde Lazların çoğunluğu kendilerini önce Türk, sonra Laz olarak kabul etmekte ve Laz kültür hareketine katkı sunmayıp Türk milliyetçiliğine yönelmektedirler.