İçeriğe atla

OT (dergi)

OT ilk sayısı Mart 2013'te yayımlanan edebiyat, sinema, düşünce ve popüler kültür gibi çok sayıda kategoride yayın yapan dergidir. Kurucu ve yayıncısı Dündar Hızal'dır, Metin Üstündağ da öne çıkan isimlerdendir.[1] Dergi Öküz ve Hayvan gibi mizah dergilerinin devamı olarak görülebilir. 2010'lardan sonra sayıları artan popüler kültür dergileri arasında yer almaktadır. İlk sayısı "Maksat yeşillik olsun" deyişiyle çıktı.[2] Daha çok günlük yaşam eksenindeki ruh hallerinden mizah ve felsefi metinler yayınlanmaktadır.[3] Bunun haricinde edebiyat, futbol, siyaset, müzik ve hayata ilişkin yazılar derginin muhtevasındadır. Sosyal medya derginin tanınırlık ve satışında, popüler hale gelmesinde etkili oldu.[4]

Dergide yazıları yayımlanan birçok isim bulunmaktadır. Bunlar arasında Burak Aksak, Kaan Boşnak,[5] Ali Lidar, Başak Buğday, Birol Tezcan, Cemil Cahit Yavuz ve Tuna Kiremitçi, Seray Şahiner gibi isimler de bulunmaktadır.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ Sert, Soner. "OT Dergi kurucusu Dündar Hızal: Çoğulcu, demokrat ve özgürlükçüyüz". Duvar. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  2. ^ "'Kalede Yaşar Kemal var, hiç gol girmez'". NTV. 11 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  3. ^ "TÜRKIYE'DE MIZAH DERGILERI KÜLTÜREL HEGEMONYA VE MUHALEFE" (PDF). SETA. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  4. ^ Kaya, Sertaç. "GÜNÜMÜZ EDEBİYAT DERGİLERİNİN SANAT VE POPÜLER KÜLTÜR KAVRAMLARI ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ" (PDF). Yeni Medya Elektronik Dergi - eJNM. s. 58. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  5. ^ Fanzin, Kıtlama. "KAAN BOŞNAK RÖPORTAJI". Artfull Living. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Ot dergisi yazarları Bodrum D&R'da okurlarıyla buluşacak". Hürriyet. 23 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  7. ^ "OT Dergisi'nden 'etik' ayrılık! Ünlü yazar 'yönetimi kınayarak' bıraktı! (Medyaradar/Özel)". Medya Radar. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

Roll, 1996-2009 tarihleri arasında basılı olarak yayımlanan müzik ve kültür sanat dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<i>Sızıntı</i> (dergi) dergi

Sızıntı, Türkiye'de yayımlanan aylık bir edebiyat ve popüler bilim ağırlıklı dinî dergiydi. 1979-2016 yılları arasında toplam 449 sayı olarak Kaynak Kültür Yayın Grubu bünyesinde yayınlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Ortaç</span> Türk yazar

Yusuf Ziyaettin Ortaç, Türk şair, yazar, edebiyat öğretmeni, yayımcı ve siyasetçidir.

<i>Akbaba</i> (dergi) haftalık siyasi mizah dergisi

Akbaba, 1922-1977 yılları arasında yayımlanmış haftalık siyasi mizah dergisi.

Türk Dili, Türk Dil Kurumunun Ekim 1951'den beri çıkardığı aylık dil ve edebiyat dergisi.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

L-Manyak, Leman dergisinin dergi grubu bünyesinden Ocak 1996-Ocak 2016 arasında çıkmış aylık mizah dergisidir.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

Murat Menteş,, Türk yazar, roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Popüler bilim</span> toplumun her kesiminin anlayacağı bir dille ve biçimle yapılan bilim

Popüler bilim, toplumun her kesiminin anlayacağı bir dille ve biçimle yapılan bilimdir. Popüler bilim ürünleri genellikle çok geniş alanda, çok çeşitli bilim dallarıyla ilgilenir. Üretenler, ortaya koyanlar; bilim insanları da olabileceği gibi genelde bilime yakın, konusunda bilgili kişilerdir. Popüler bilim birçok biçimde halka sunulabilir. Kitap, dergi, belgesel ve gazete başlıca biçimlerdir.

Öküz, eski bir kültür sanat dergisi.

<i>Molla Nasreddin</i> Azerbeycanda yayımlanan karakitürcü dergi (1875-1908)

Molla Nasreddin, 20. yüzyıl başında Celil Memmedguluzade editörlüğünde Azerbaycan Türkçesi ile yayımlanan haftalık siyasi mizah dergisi.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

keşke, Türkiye'de yayınlanan Ankara merkezli iki aylık düşünce ve edebiyat dergisidir. Sahibi Ragıp Düzyol'dur. İlk sayısı Eylül 2013'te çıkan dergi, 15. sayısına kadar a5 boyutunda, 15. sayısından itibaren a4 boyutunda yayınlanmıştır. Dergi, yayın hayatı boyunca içeriğinde 2016 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü sahibi Mehmet Özkan Şüküran ile gerçekleştirdiği söyleşi gibi çeşitli söyleşilere, öykülere, şiirlere ve düşünce yazılarına yer vermiş ve Kasım-Aralık 2019 dönemine ait 38. sayısı ile yayın hayatına veda etmiştir.

Letaif-i Asar, Osmanlıca mizah dergisi. İlk sayısı 1 Nisan 1871'de yayımlanan dergi Terakki gazetesini eki olarak piyasaya sürülmüştür. İlk Türkçe mizah dergisi konusunda Terakki, Terakki Eğlencesi ve Diyojen ile birlikte anılmaktadır. Konu hakkında genel fikir Teodor Kasap tarafından 1870 yılında çıkarılan Diyojen dergisi ilk Türkçe mizah dergisi olarak kabul edilmektedir.

<i>Çveneburi</i> (dergi)

Çveneburi, Stockholm ve İstanbul’da yayımlanan Gürcü kültürü dergisi. Birinci döneminde, 1977-1979 arasında yedi sayı yayımlandı. İkinci döneminde, 1993-2006 arasında ise, 59 sayı çıktı. Çveneburi Türkçe yayımlanıyordu ve dergide az sayıda Gürcüce metin de yer almıştır. Çveneburi, Türkiye'de Türkçe yayımlanan ilk Gürcü kültürü dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaan Boşnak</span> Müzisyen

Sebahattin Kaan Boşnak, Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun vokali ve gitaristi olması ile tanınan Türk müzisyen. Müzik kariyerine 3 Maymun adlı grup ile başlayan Boşnak, 2011 yılında Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunu kurmuştur. 2017'den beri solo şarkılar da yayımlamaktadır. Boşnak, müzisyenliğinin yanı sıra edebiyat ile de ilgilenmektedir.