İçeriğe atla

OT-810

OT-810

Tatra OT-810 yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Çekoslovakya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1958-1983
Kullanıcılar  Çekoslovakya (Çekoslovak Halk Ordusu)
Üretim tarihi
Üretici Tatra (şirket)
Praga (şirket)
Üretildiği tarih 1958-1962
Özellikler
Ağırlık 9.000 kg (20.000 lb)
Uzunluk 5.710 mm (18 ft 9 in)
Genişlik 2.100 mm (6 ft 11 in)
Yükseklik 1.880 mm (6 ft 2 in)
Mürettebat 2 kişi (sürücü ve komutan)
Yolcu 10 kişi


Ana silahı 1 × vz. 59 makineli tüfek
Motor Teknik bilgi'deki tabloya bakınız.
Süspansiyon donanımı Ön: Enine yaprak yaylı sarkaç tipi rijit dingil
Arka: enine burulma çubuklu süspansiyonlu palet, iç içe geçmiş yol tekerlekleri.
Harekat menzili 600 km (370 mi)
Azami hızı 55 km/sa (34 mph)
Direksiyon sistemi Ön dingilde, bilyeli tip kutulu

OT-810, Wehrmacht envanter adı Sd.Kfz 251 olan Hanomag HKL-6p temelli bir Çekoslovak yarı paletli zırhlı personel taşıyıcısıdır. OT kısaltması, Obrněný transportér, Çekçe zırhlı personel taşıyıcı anlamına gelir. 1958'den itibaren Çekoslovak Halk Ordusu'nda hizmet gördü ve üstlendiği rol bakımından yerini tam paletli OT-62 ve tekerlekli OT-64 aldı.

Tarih

Hanomag HKL-6p (Sd.Kfz. 251)

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Pilsen'deki Škoda fabrikası zaten Sd.Kfz 251 araçlarını üretmekteydi. Ayrıca, savaştan sonra yakalanan ve yeniden kullanılacak olan araçlar burada muhafaza veya modernize edildi. Önceki savaşa bakıldığında, yeni Çekoslovak Ordusu subayları, mekanize piyade birlikleri için zırhlı personel taşıyıcıların, modern savaşın önemli bir parçası olacağına karar verdi. Çekoslovakya'da kalan Wehrmacht çıkması Sd.Kfz 251'ler, Çekoslovak Halk Ordusu tarafından 1940'ların sonuna kadar HKL-6 adıyla zaten kullanılmaktaydı. OT-810, bu HKL-6'ların modernize edilmiş ve geliştirilmiş bir versiyonu olarak 1958-1962 yılları arasında Praga ve Tatra tarafından yeniden üretildi. Bu kısa sürede mekanize piyade birlikleri için BTR-152'nin yerine kullanılmak üzere yaklaşık 1500 adet araç üretildi. Ayrıca OT-810'a dönüştürülen sayısız HKL-6 vardı. OT-810'lar, 1966 yılına kadar Çekoslovak ordusunun mekanize ve motorize piyade birliklerinde kullanıldı ve halefleri OT-62 ve OT-64'ün envantere girmesinden sonra, 82 mm'lik havan taşıyıcı olarak hizmette kalmaya devam etti. Araç nihayet 1980'lerde aktif hizmetten çekildi ve 1995 yılına kadar ordu depolarında tutuldu.

Teknik bilgi

Tatra T 928-3
Genel bakış
ÜreticiTatra
Düzen
Konfigürasyon75° V8 silindirli
Hacim11.768 cc (718,1 cu in)
Silindir çapı120 mm (4,7 in)
Piston inme130 mm (5,1 in)
Blok malzemesiDökme demir
Kapak malzemesiAlüminyum alaşım
SupapOHV
Sıkıştırma oranı16,5:1
Yanma
Yakıt sistemiDört zamanlı dizel, 8 silindir için tek sıralı tip enjeksiyon pompası.
Yakıt tipiMotorin
Yağ sistemiBasınçlı yağlama sistemi, dişli tip yağ pompalı
Soğutma sistemiFan soğutmalı, silindir kapakları üzerinde soğutma kanatçıkları.
Çıkış gücü
Güç çıkışı130,5 PS (96,0 kW)@2000 dev/dak
Tork çıkışı720 N·m (530 ft·lb)@1200 dev/dak
Boyutlar
Çap120 mm (4,7 in)
Kuru ağırlık595 kg (1.312 lb)

OT-810, Şili'nin BMS-1 Alacran'ı hariç, savaştan sonra üretilen tek yarı paletli araçtır. Sd.Kfz 251'in "Ausführung D" modeli temellidir. OT-810 orijinal modelde olduğu gibi, arkada enine burulma çubuklu ve atlamalı yol tekerleklerine sahip paletler ve önde sarkaç tipi enine yaprak yaylı rijit dingile sahiptir. Tahrik sadece arkadaki paletlere aktarılır. Alman modelinden farklı olarak, sıralı 6 silindirli Maybach HL42 benzin motorunun yerine Tatra T 928 tipi V8 silindirli fan soğutmalı bir dizel motor kullanılmaktadır. Dizel motor seçimiyle operasyon menzili 320 km'den 600 km'ye kadar çıkarılmış oldu. Ayrıca orijinal araçtan farklı olarak tavanı tamamen kapatıldı ve böylece kimyasal silahlar, radyoaktif serpinti, hava saldırıları, el bombaları, molotofkokteylleri ve top/havan saldırıları gibi tehditlere karşı koruma sağlandı. Kaynaklanmış çelik zırhlı gövde 8 mm kalınlığında olup, önde eğimli 12 mm'lik kalkan zırhına sahiptir. Araç komutanının, üzerinde makineli tüfek için döner tabla bulunduran bir tavan kapağı ve ayrıca araçta taşınan personel için gövde üzerinde atış kapakları vardır.

Diğer bilgiler

İkinci Dünya Savaşı ile ilgili filmlerde kullanılmak üzere orijinal Sd.Kfz. 251'lerin savaştan sonra bulunması zordu ve bu nedenle çoğunlukla envanterden çıkmış Amerikan M3'leri bu araçların yerine kullanılmıştır. Die Brücke von Remagen, Stalingrad veya Der Untergang gibi bazı filmlerde, OT-810'lar Sd.Kfz. 251'lerin yerine kullanılmıştır. Günümüzde de Çekya ordusu envanterinden çıkarılmış OT-810'lar genellikle İkinci Dünya Savaşı temalı açık hava temsilleri ve turları için Sd.Kfz. 250 ve 251 görünümü verilerek restore edilmektedir.

Galeri

Kaynakça

  • Militärfahrzeuge, Atlas Verlag

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M113</span> ABD yapımı hafif zırhlı, tam paletli bir zırhlı personel taşıyıcı

M113, bugüne kadar 80.000 adet üretilen, hizmete girdiği 1960'lardan bu yana ABD'nin mekanize piyade birliklerinin belkemiğini oluşturan ve NATO üyesi ülkelerin aralarında bulunduğu 60 ülke tarafından kullanılan hafif zırhlı, tam paletli bir zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 4</span>

SdKfz 4 Gleissketten-Lastkraftwagen ya da Maultier 250 1933 1945 yılların arasında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli bir araçları ailesinin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 6</span>

SdKfz 6 {Sonderkraftfahrzeug 6} Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. 105mm leFH topu ile kullanılması için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 10</span>

SdKfz 10 Alman Ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli kamyondur. 2 kişilik mürettabatından başka 6 kişi taşıyabilir. Ayrıca tanksavar toplarının çekilmesinde kullanılmıştır. 1937 ile 1944 yılları arasında 17.000 adet üretilmiştir. SdKfz 250 modelinin atası sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 11</span>

SdKfz 11, Alman ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli kamyondur. İkisi mürettebat, toplamda 8 kişiyi taşıyabilir. Yapılış amacı 37 mm FlaK 36/37 modelinden 10.5 cm leFH 18 obüse kadar aralıktaki topları çekmekti. Her ne kadar çok iyi bir araç olmasa da savaş sırasında Alman ordusuna çok faydalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 253</span> II. Dünya Savaşında Wehrmacht tarafından kullanılan yarı paletli hafif gözetleme aracı

Sd.Kfz. 253, Alman ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli hafif gözetleme aracıdır. Düşman piyade birlikleri ve tanklarının durumlarını gözetleyerek gerideki topçu birliklerine bildirirdi. Bu araç SdKfz 250 ailesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerwerfer</span>

Panzerwerfer iki farklı tipi olan, Nazi Almanyası'nın ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli çok namlulu roketatar aracıdır. Kundağı motorlu bu araçlardan ilkine 15cm Panzerwerfer 42 auf Selbstfahrlafette Sd.Kfz.4/1 ve 15cm Panzerwerfer 42 auf Schwerer Wehrmachtsschlepper denirdi.

<span class="mw-page-title-main">Wurfrahmen 40</span>

Wurfrahmen 40 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu topçu sınıfı bir araçtır. SdKfz 251 model yarı paletli aracın kasasının yan taraflarına yerleştirilmiş 300 mmlik roket fırlatıcı çerçevelerden oluşan bir düzenekten ibaretti. Çok namlulu roketatar Nebelwerfer modelinden çok daha etkili idi.. Kısa adı Stuka zu Fuss. Bu silah 300 mm nin yanında 280 mm lik patlayıcı ve 320 mm yangın bombası da atardı. Atılan roketler her ne kadar geniş bir alana yayılsa da başlıklarında ki yüksek patlayıcıdan ötürü düştüğü bölgede çok etkili olurlardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

Sd.Kfz. 254, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan paletli keşif aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 252</span>

Sd.Kfz. 252 , Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan zırhlı yarı paletli mühimmat taşıma aracıydı. 1940 yılında Fransa cephesinde kullanıldı. Arkasına PLU178 model Sd.Anh.32 mühimmat taşıma treyleri takılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Borgward IV</span>

Borgward IV, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ordusunda hizmet gören, bir hedefe uzaktan kumanda ile patlayıcı yük bırakan paletli bir mühimmat/bomba taşıma aracıdır. 1193 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.