İçeriğe atla

OPIE

OPIE
Geliştirici(ler)Opie Team
Güncel sürüm1.2.5 / 12 Aralık 2010 (13 yıl önce) (2010-12-12)
İşletim sistemiUnix, Linux
PlatformPDA
TürKullanıcı arayüzü
LisansGPL
Resmî sitesiopie.sourceforge.net

Open Palmtop Integrated Environment (OPIE) Linux çalıştıran PDA'lar ve diğer cihazlar için açık kaynaklı bir grafik kullanıcı arayüzüdür.[1] Trolltech'in (The Qt Company) QT Extended ortamının çatalıdır. 2003 yılında sunuldu.

OPIE kişisel bilgi yönetimi (PIM) çerçevesinin yanı sıra diğer birçok verimlilik uygulamasına da sahiptir. Ayrıca multimedya yetenekleri, doküman modeli, ağ ve iletişim araçları ile bir düzineden fazla dilde çok dilli destek de genişletti.[2] Opie, XML, Obex, IrDa ve diğerleri gibi ortak endüstri standartlarına dayanarak, cep telefonlarından sunucu arka uçlarına kadar değişen cihazlarla etkileşime geçebilmektedir. Opie, mobil cihazlar için son derece optimize edilmiş ve kısayollar ve kullanımı kolay kullanıcıyı desteklemeye çalışıyor.[3]

OPIE, yavaş bir gelişme ve kullanıcı ve geliştirici tabanının aşınmasına uğradı ve yalnızca yakın zamanda, 1.2.3 sürümüyle sonuçlanan yeni ilgi dalgalanmalarını gördü.[4] OPIE görüntüleri ve uygulamaları, OpenEmbedded tarafından desteklenen çoğu cihaz için oluşturulabilir.

Donanım desteği

  • Compaq / HP iPAQ seri 31xx, 36xx, 37xx, 38xx, 39xx, 54xx, 55xx, 22xx, 41xx, 43xx, 47xx
  • Siemens SIMpad : CL4, SL4, SLC, T-Sinus
  • Sharp Zaurus : SL 5x00, SL 6000, C7x0, C8x0, C1000, C3x00
  • GMate Yopy
  • M&N Ramses
  • Archos Pocket Media Assistant

Minimum gereksimler şunlardır:

  • CPU: Intel 80386, ARM ve üstü
  • Touch screen 320 x 240 pixel
  • 10 MB Flash memory

Opie'yi kullanan Dağılımlar

Elde taşınabilir cihazlar için Linux dağıtımı olarak Opie şunları içerir:

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">OpenSUSE</span> topluluk destekli Linux dağıtımı

openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.

iPAQ

iPAQ Compaq tarafından Nisan 2000'de açılan bir Pocket PC ve kişisel dijital asistanı belirtir. Ad Compaq'ın önceki iPAQ Masaüstü Kişisel Bilgisayarlarından ödünç alındı. Önceleri Compaq firmasının "pocket computer", yani cep bilgisayarı markası olarak doğdu. Daha sonra HP (Hewlett-Packard) firmasının Compaq firmasını alması ile "HP ipaq" markası altında pek çok cep bilgisayarı modeli üretildi. Cihazlar Windows Mobile arayüzü kullanmaktadır. Buna ek olarak, bu aygıtların bazılarında da çalışan birkaç Linux dağıtımı bulunmaktadır. Daha önce, birimler modülerdi. Ünitenin etrafında bir kart okuyucu, kablosuz ağ, GPS ve hatta ekstra piller gibi işlevsellik katan, teknik olarak adı verilen ceketler "Sleeve" aksesuarları kullanıldı. IPAQ'lerin son sürümleri bu özelliklerin çoğunu temel cihaza entegre ettirir..

<span class="mw-page-title-main">Enlightenment</span>

Enlightenment, basit, hızlı, sade ve kullanışlı bir masaüstü ortamı yaratmak için başlatılan bir projedir. EFL adı verilen pek çok parçadan oluşmuş bir grup kütüphane üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Openmoko Linux</span>

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Manjaro Linux</span> Arch tabanlı GNU/Linux dağıtımı

Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Google Sync</span>

Google Sync Google'ın bir dosya senkronizasyonu hizmetidir. Gmail, Google Contacts ve Google Takvim hizmetlerinin PC ve mobil cihazla Posta, Takvim ve Adres Defteri uygulamaları ile kablosuz olarak senkronize edilmesine yardımcı oldu. Hizmet kullanıcılarının Google Apps posta, kişi ve takvimlerini mobil cihazlarıyla senkronize etmesine izin vermek için Microsoft Exchange Server ve ActiveSync® kullandı; kullanıcılar, gelen iletiler ve gelecek toplantılar için uyarıları da kurabilir veya özelleştirebilir. Google Sync PC, Mac, Linux, Android, BlackBerry, Symbian S60, iPhone, iPad, Windows Mobile, Windows Phone ve diğer cihazlarla çalıştı. Google Sync, Şubat 2009'da duyurulmuş ve Aralık 2012'de ticari olmayan kullanıcılar için kullanımdan kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">OpenEmbedded</span>

OpenEmbedded, gömülü sistemler için Linux dağıtımları oluşturmak için kullanılan bir yapı otomasyonu çerçevesi ve çapraz derleyiciler ortamıdır. OpenEmbedded çerçeve 2003 yılında resmen kurulan OpenEmbedded topluluğu tarafından geliştirilmiştir. OpenEmbedded, ticari şirketlere gömülü ürünler için Linux tabanlı sistem geliştirilmesine yardımcı olan ve Linux Foundation çalışma grubu olan Yocto Projesinin önerilen yapı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Familiar Linux</span>

Familiar Linux, iPAQ makineleri ve diğer kişisel dijital asistanlar için bir Linux dağıtımıdır. OPIE veya GPE Palmtop Ortamını grafiksel kullanıcı arabirimi olarak kullanabilir. Bu makinelerde Windows CE'nin yerini aldı. Familiar Linux pek çok uygulama içeren eksiksiz bir işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">GPE</span>

GPE Palmtop Environment bazı Linux çekirdeği tabanlı işletim sistemlerini çalıştıran Palmtop PC ve kişisel dijital yardımcılar (PDA'lar) gibi avuçiçi bilgisayarlar için bir grafik kullanıcı arabirimi ortamıdır. GPE, kişisel bilgi yönetimi (PIM), ses çalma, e-posta ve web tarama gibi görevler için bir Linux avuçiçi kullanmayı mümkün kılan yazılım bileşenleri ve uygulamaları içeren komple bir alandır.

Ångström dağıtımı, çeşitli gömülü aygıtlar için bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım; OpenZaurus, OpenEmbedded ve OpenSIMpad projelerindeki geliştiricilerin ortak çalışmasıdır. Mevcut grafik kullanıcı arayüzleri (GUI'ler) Komut satırı ve X Pencere Sistemi yanı sıra OPIE ve GPE'dir.

<span class="mw-page-title-main">OpenZaurus</span>

OpenZaurus Sharp Zaurus kişisel mobil araç PDA'ları için açık kaynaklı gömülü bir işletim sistemidir. Unix benzeri ailesine aittti. ARM mimarisi için yaratıldı. Monolitik çekirdek olan Linux çekirdeğine sahiptir. Lisansı GNU Genel Kamu Lisansıdır. Komut satırı, X Pencere Sistemi, GPE, OPIE varsayılan arayüzleri vardır. 26 Nisan 2007'de OpenZaurus projesinin bittiği açıklandı. Gelecekteki geliştirme çabaları, gömülü sistemler için Ångström dağıtımına odaklanmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Jolla</span>

Jolla bir Fin teknoloji şirketidir; mobil cihaz satıcısı ve Sailfish işletim sistemi geliştiricisidir. Merkezi Helsinki, Finlandiya'da bulunan Jolla, Helsinki, Tampere ve Cyberport, Hong Kong'da kendi araştırma ve geliştirme ofislerine sahiptir. Jolla, MeeGo fırsatlarını ve "sınırsız imkânlarını" kullanmak için 2011 yılında MeeGo proje ekibinin eski Nokia personeli tarafından kuruldu. 'Jolla' telaffuz edildiğinde, şirketin adı bot anlamını verir.

<span class="mw-page-title-main">Sharp Zaurus</span> Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisi

Sharp Zaurus, Sharp Corporation tarafından yapılan kişisel dijital asistanlar dizisinin adıdır. Zaurus, 1990'lı yıllarda Japonya'da en popüler PDAydı ve tescilli bir işletim sistemine dayanıyordu. Linux işletim sistemini kullanan ilk Sharp PDA, Qt Extended tabanlı Embedix Plus'ı (Lineo) çalıştıran SL-5000D idi. Adı, dinozorların adlarına uygulanan ortak sonekten kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Qt Extended</span>

Qt Extended kişisel sayısal asistanlar, video projeksiyon ve cep telefonları gibi Gömülü Linux tabanlı mobil bilgi işlem cihazları için bir uygulama platformudur. Digia'nın bir yan kuruluşu olan Qt Software tarafından geliştirildi. Ücretsiz yazılım olduğu için Qt Extended projesini iptal ettiklerinde topluluk bunun bir çatalını yarattı, geliştirdi. QtMoko Debian tabanlı dağıtım, Openmoko topluluğunun çabalarıyla sürdürülen bu projelerin doğal ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">AsteroidOS</span>

AsteroidOS, akıllı saatler için tasarlanmış bir açık kaynak işletim sistemidir. Bazı Android Wear cihazları için donanım yazılımı değişimi olarak vardır. AsteroidOS projesinin sloganı "Bileğinin proğramını kır" 'dır.

<span class="mw-page-title-main">FBReader</span>

FBReader, Linux, Microsoft Windows, Android ve diğer platformlar için tasarlanmış bir e-kitap okuyucudur.