Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska
Hırvatlar Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Hırvatçayı konuşan ve çoğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
"Vukovi umiru sami", Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen 2005 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan temsilcisi Boris Novković'in LADO Hırvatistan Halk Dansları ve Şarkıları Topluluğu üyelerinin eşliğinde seslendirdiği Hırvatça şarkıdır.
Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.
Hırvat kunası Hırvatistan'da 1 Ocak 2023'e kadar kullanılan para birimidir. 30 Mayıs 1994 tarihinde tedavüle girmiştir. Kısaltması HRK olan Hırvat Kunası uluslararası numarası 191'dir. Hırvatistan'da 2020 yılında enflasyon oranı %0.4'tür. Adı Hırvatça sansar anlamına gelmektedir. 1 kuna 100 lipadan meydana gelir. Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'te Euro kullanmaya başlamasıyla dolaşımdan kalkmıştır.
Ivan Perišić, Eredivisie ekiplerinden PSV'de forma giyen Hırvat futbolcudur.
Dejan Lovren, Super League ekiplerinden PAOK'ta forma giyen Yugoslav asıllı Hırvat millî futbolcudur. Defans mevkiinde görev yapmaktadır. Ayrıca Hırvatistan millî futbol takımı oyuncusudur.
Sandra Perković, Hırvat disk atıcı. Perković kadınlar disk atmada Avrupa, dünya ve Olimpiyat şampiyonluğu bulunan bir sporcudur.
Hırvatistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Hırvatistan'ı Nina Kraljić, Lighthouse adlı şarkıyla temsil etmiştir.
"Lighthouse" Hırvat şarkıcı Nina Kraljić tarafından seslendirilen şarkı 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil etmiştir.
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA), Ayhan Sicimoğlu ile bir grup iş insanı tarafından 1999 yılında kurulmuştur.
Nikica Valentić, bir Hırvat girişimci, avukat ve siyasetçidir. 1993'ten 1995'e kadar Hırvatistan'ın Beşinci Başbakanı olarak görev yapıyordu. Görev sırasında 42 yaşındayken bu kapasitede hizmet veren en genç kişidir.
Euphrasian Bazilikası veya Meryem'in Göğe Yükselişi Katedral Bazilikası, Hırvatistan'ın Poreč şehrinde yer alan bir bir bazilikadır. Bazilika'nın dışında bir kutsal oda, bir vaftizhane ve yakınlardaki başpiskopos sarayının çan kulesi de dahil olmak üzere piskoposluk kompleksi, Akdeniz bölgesinde erken Bizans mimarisine mükemmel bir örnektir.
Hırvatistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Jacques Houdek, Tony Roberth Malm, Siniša Reljić, Arjana Kunštek, Ines Prajo ve Fabrizio Laucella'nın yazdığı "My Friend" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Jacques Houdek tarafından seslendirilmiştir. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.
Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.
Rukometni Klub Podravka Koprivnica ya da kısaca Podravka, 1955 yılında Koprivnica'da kurulan Hırvat kadın hentbol kulübü. 1992 yılında kurulan kadınlar ligindeki en başarılı Hırvat kadın hentbol kulübüdür. Podravka, şu anda Hırvatistan Hentbol Birinci Ligi'nde mücadele etmektedir. 2002 yılında kurulan Red Roosters adlı bir taraftar grubu vardır.
Hırvatistan Basketbol Federasyonu kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak Hırvatistan'da basketbol sporunun ulusal yönetim organıdır.
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Hırvat sanat tarihçisi ve karşılaştırmacı, kültür yöneticisi, miras tercümanı, kültür ve turizm girişimcisi. Zagreb (Hırvatistan), İstanbul ve Çeşme'de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir.
Igor Jurković, Hırvatistan'ın Poreč kentinde dövüşen bir Hırvat ağır sıklet kickboksçudur. 2 Kasım 2015'ten bu yana, GLORY tarafından dünyanın 8. hafif ağır sıkletinde yer almaktadır.
Hırvatistan-Japonya ilişkileri Hırvatistan ve Japonya arasındaki tarihi ve mevcut ikili ilişkiyi ifade eder. İki ülke, 5 Mart 1993'te birbirleriyle diplomatik ilişki kurdu. Hırvatistan'ın Tokyo'daki büyükelçiliği Eylül 1993'te, Zagreb'deki Japon büyükelçiliği ise Şubat 1998'de kuruldu. Tarihsel olarak, her iki ülke de II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'nin bir parçasıydı, çünkü Japonya Zagreb'de büyükelçiliğini sürdürdü ve Nazi Almanyası'nın kukla hükümeti olan Bağımsız Hırvatistan Devletini tanıdı.