İçeriğe atla

OHSAS 18001

OHSAS 18001, BSI (British Standarts Institute) tarafından yayınlanmış "iş sağlığı ve güvenliği" standardıdır. Bu standardı ISO 9001 veya ISO 14001 gibi standartlardan ayıran önemli unsurlardan birisi; OHSAS 18001'in, ürün veya hizmetin güvenliğinden çok, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olmasıdır. OHSAS 18001; tehlike, tehlike tanımlama, risk ve risk azaltmaya yönelik bir standart olsa da; ISO 9001 ve ISO 14001 ile bir bütün oluştururlar.

OHSAS 18001, ISO (Uluslararası akreditasyon kurumu) tarafından DEĞİL; İngiltere'nin kısa adı BSI olan (British Standarts Institute=İngiltere Standartlar Enstitüsü) tarafından yayınlanmış "OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği" (OHSAS) standartıdır. ISO tarafından geliştirilen İş Güvenliği standardı ISO 45001' dir. İş yeriniz de oluşabilecek tüm detaylı risk potansiyellerini, iş kazası, yangın, iş kazası, meslek hastalıkları gibi tüm iş risklerini önceden tahmin ve detaylı incelemelerle tespit ederek, her olası risk ve kaza durumunda yapılması gerekenleri öncelikle hiç olmaması yönüyle ele almanızı, plan yapmanızı, engellemenizi, hazır olmanızı sağlamanıza yardımcı olan standarda OHSAS 18001 Standardı denir.

OHSAS 18001‘ e sahip olabilmek için işçi sağlığı ve işyeri güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatlara ve yasalara uyumun sağlanması şartı yerine getirilmelidir. Aktif olmayan pasif ve dikkatsiz çalışma ortamları aşırı gürültülü zihinsel olarak güvenlik sağlayan duyusal yetenekleri azaltan çalışma ortamları (aşırı parlak, gürültülü) iş kazalarına neden olabilmekte istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilmektedir. Tehlike analizlerinde risk sırası gözetilerek yapılan çalışmalar daha başarılı sonuçlar sunacaktır.Açıklayıcı olması gereken TEHLİKE UYARI panolarının amacı dikkati dağılmış olabilecek kadar yorulmuş risk seviyesindeki personelin tehlikeyi fark etmesini sağlamak için dikkat çekici olarak yapılmaktadır. Iso 18001 Ohsas belgesi alınma sürecinde bu yazılar uyarılar eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.

İlk defa 1999’da yayımlanmış olan OHSAS 18001, 2007 yılında yeni sürüme kavuşmuş olup halen aynı OHSAS 18001 belgesi sürümü devam etmektedir. Bununla birlikte ISO 45001 standardının çalışmaları devam etmekte olup 2017 yılın da yayımlanması beklenmektedir.[1]

OHSAS Kelimesinin Açılımı Nedir?

Tam açılımı "Occupational Health and Safety Management Systems" olan is guvenligi ve isci saglığının korunmasına yönelik yönetim sistemi olarak Türkçe anlamı "İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemidir." [1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dalaman Havalimanı</span>

Dalaman Havalimanı Muğla'nın Dalaman ilçesi sınırları içerisinde bulunan uluslararası havalimanı. Şehir merkezinin 6 km güneyinde yer alan havalimanı; Milas-Bodrum Havalimanı ile birlikte Muğla'ya hizmet veren iki uluslararası havalimanından biridir.

<span class="mw-page-title-main">HACCP</span>

HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.

Bilgi güvenliği, bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. Bilgi güvenliği, bilgisayar güvenliği ve bilgi sigortası terimleri, sık olarak birbirinin yerine kullanılmaktadır. Bu alanlar alakalıdırlar ve mahremiyetin, bütünlüğün ve bilginin ulaşılabilirliğinin korunması hususunda ortak hedefleri paylaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Sağlık Grubu</span>

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Holding'e bağlı olarak, ilk kez Bayındır Tıp Merkezi adıyla Ankara'nın Söğütözü semtinde 15 Temmuz 1992 yılında hizmete başlamıştır. Daha sonra Bayındır Hastanesi olarak anılmaya başlamıştır.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

Standardizasyon, belirli bir faaliyetle ilişkin ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

PAS 99 British Standard Institution tarafından yayınlanan kamuya açık bir şartnamedir.

ISO9001:2000

<span class="mw-page-title-main">İş sağlığı ve güvenliği</span>

İş sağlığı ve güvenliği, insanların iş yerinde güvenliği, sağlığı ve refahı ile ilgilenen multidisipliner bir alandır. Bir iş sağlığı ve güvenliği programının hedefi, güvenli ve sağlıklı bir iş ortamının oluşturulmasıdır. İSG aynı zamanda iş ortamından etkilenebilecek tüm genel halkı da korur. Küresel olarak, her on beş saniyede bir ölüme tekabül edecek şekilde, yılda 2,78 milyondan fazla insan işyeri kaynaklı kazalar veya hastalıklar sonucunda hayatını kaybetmektedir. İşle ilgili olarak yılda 374 milyon ölümcül olmayan yaralanma meydana gelmektedir. Mesleki yaralanma ve ölümlerin ekonomik yükünün her yıl küresel gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde dördü olduğu tahmin edilmektedir. Ortak hukukunun geçerli olduğu ülkelerde, işverenler çalışanlarının güvenliğine makul ölçüde özen gösterme konusunda teamül hukuku yükümlülüğüne sahiptir. Ayrıca, kanunlar başka genel görevler yükleyebilir, özel görevler getirebilir ve iş güvenliği konularını düzenleme yetkisine sahip hükûmet organları tesis edebilir. Söz konusu hususların ayrıntıları yargıdan yargıya değişiklik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">OMSAN Lojistik</span>

Omsan Lojistik A.Ş., 1978 yılında OYAK'ın iştiraki olarak kurulan Omsan Lojistik, 2400 personeli ile kurumlara ulusal ve uluslararası ölçekte kapıdan kapıya kara, hava, deniz, demiryolu, intermodal, milk run taşımacılığı, depo ve antrepo yönetimi, bitmiş araç lojistiği, tehlikeli madde ve dökme yük taşımacılığı, ev-ofis lojistiği, Arabam Tatilde ve lojistik danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DQS</span>

Frankfurt Almanya´da bulunan DQS Holding Limited. Şirketi, QS Şirketler Grubu'nun çatı kuruluşudur. Şirket faaliyetleri; iş sürecini her türlü sertifikalandırma ve kalite yönetim sistemini incelemeyi kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Çimento</span> Türk çimento şirketi

Bolu Çimento 1968 yılında 500.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1 Haziran 1974 yılında ise üretime başlamıştır. Bolu Çimento'nun yıllık klinker üretim kapasitesi 1,5 milyon ton, çimento üretme kapasitesi 4 milyon ton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Tehdit (risk yönetimi)</span> yaşam, sağlık, mülk veya çevre için potansiyel bir tehdit oluşturan durum

Tehdit veya tehlike, çalışma çevresinin fiziki kusurları ve uygun olmayan şartları ile insanların hatalı davranışları gibi, çalışma ortam ve koşullarında var olan ya da dışarıdan gelebilecek, kapsamı belirlenmemiş, maruz kimselere, işyerine ve çevreye zarar ya da hasar verme potansiyelidir. Çalışanların yaralanma ve sağlık sorunlarına neden olabilen güvenli olmayan iş ortamı ve uygulamalardır. İnsanların yaralanması veya sağlığının bozulması veya bunların birlikte gerçekleşmesine sebep olabilecek kaynak, durum veya işlemdir. İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelidir.

iSBAK İBBye bağlı trafik ve sistem mühendisliği iştiraki

İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. veya İSBAK, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından trafik ve sistem mühendisliği ile projelendirme ve uygulama hizmetlerini gerçekleştirmek amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. Kuruluşunun ilk yıllarında İstanbul’un trafik sinyalizasyon çalışmaları ile birlikte İBB’nin araç bakım onarım hizmetlerini de yürüten şirket, 1995 yılında Ar-Ge departmanının kurulmasıyla birlikte faaliyet alanını genişletmiş ve başta trafik sinyalizasyon olmak üzere Akıllı Ulaşım Sistemleri alanında profesyonel çalışmalara başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Opet Fuchs</span> Petrol ve sanayi kuruluşu

Opet Fuchs Madeni Yağ A.Ş., Opet Petrolcülük ve Fuchs Petrolub SE şirketlerinin eşit paya sahip ortaklık yapısıyla kurulu, otomotiv ve endüstriyel yağlayıcılar ile oto bakım ürünlerinin üretimini, satışını ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştiren, 200'e yakın çalışanı ile Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'ndan biridir.

<span class="mw-page-title-main">ISO 45001</span>

ISO 45001 Standardı, OHSAS 18001 standardı yerine hazırlanmakta olan yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Standardıdır. 2017'ye kadar hazırlıkların tamamlanarak BETA sürümünün yayınlanması amacıyla çalışmalar ISO nezdinde devam etmektedir. OHSAS İngiltere Standard Kurumu tarafından hazırlanmış ve ISO tarafından tanınmış ve günümüze kadar geçerliliği kabul görmüş İş Güvenliği yönetim sistemiydi. Ancak uluslararası standardlar organizasyonu ISO kendisi tarafından ve birçok ülke tarafından ortak hazırlanmış bir İş Güvenliği Standardı ihtiyacına yönelik talepler ve yeni nesil ISO 9001 gibi temel yönetim sistemleriyle entegre olabilmesi adına ISO 45001 17 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. standardını geliştirmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">SKF</span>

AB SKF, 1907 yılında Göteborg, İsveç'te kurulmuştur. İsveçli bir rulman ve keçe imalat şirketidir. Şirket, dünya çapında rulmanlar, contalar, yağlama ve yağlama sistemleri, bakım ürünleri, mekatronik ürünleri üretmektedir Ayrıca enerji iletim ürünleri, durum izleme sistemleri ve ilgili hizmetleri üretmekte ve tedarik vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güvenlik bilgi formu</span>

Güvenlik bilgi formu, malzeme güvenlik bilgi formu veya ürün güvenliği bilgi formu, çeşitli madde ve ürünlerin kullanımına yönelik iş güvenliği ve sağlığına ilişkin bilgileri listeleyen bir belgedir. Güvenlik bilgi formları, kimyasal bileşikler ve kimyasal karışımlar hakkındaki bilgilerin kataloglanması için yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. SDS bilgileri, dökülmeyle mücadele prosedürlerinin yanı sıra, belirli bir malzeme veya ürünle ilişkili güvenli kullanım ve potansiyel tehlikelere ilişkin talimatları içerebilir. Eski MSDS formatları, ulusal gerekliliklere bağlı olarak bir ülke içinde kaynaktan kaynağa değişiklik gösterebilir; ancak daha yeni SDS formatı uluslararası olarak standartlaştırılmıştır.