İçeriğe atla

ODİ

MCG'de ışıklandırma altında oynanan bir ODİ maçı

ODİ veya Uluslararası Bir Günlük Kriket (İngilizce: One Day International), iki takım arasında oynanan over sınırlı bir kriket formatının uluslararası oynanan hali. Her takım genellikle 50'şer over gerçekleştirir. Kriket Dünya Kupası bu formatta düzenlenir. ODİ, Uluslararası Over Sınırlı Kriket (İngilizce: Limited Overs Internationals) olarak da adlandırılır ancak bu genel bir terim olabilir çünkü Twenty20 International turnuvaları da buna dahil olabilir. Bunlar majör maçlardır ve over sınırlı kriketin en yüksek standartlı yarışması olarak kabul edilir.

ODİ yirminci yüzyılda oynanmaya başlandı. İlk ODİ maçı 5 Ocak 1971'de Avustralya ve İngiltere arasında Melbourne Kriket Sahası'nda oynandı. Avustralya 5 wicket ile maçı kazandı. Bu ODİ maçı beyaz takım ile bir kırmızı toptan oynandı.[1]

ODİ statüsündeki takımlar

Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) hangi takımların ODİ statüsünde olacağını belirler.

Test kriketini oynayan milletler (ICC'nin tam üyeleri) kalıcı olarak ODİ statüsündedir. Bu ülkeler aşağıda ilk oynadıkları tarihe göre sıralanmıştır:

  1.  Avustralya (5 Ocak 1971)
  2.  İngiltere (5 Ocak 1971)
  3.  Yeni Zelanda (11 Şubat 1973)
  4.  Pakistan (11 Şubat 1973)
  5.  Batı Hint Adaları (5 Eylül 1973)
  6.  Hindistan (13 Temmuz 1974)
  7.  Sri Lanka (13 Şubat 1982)
  8.  Güney Afrika (10 Kasım 1991)
  9.  Zimbabve (1 Şubat 1993)
  10.  Bangladeş (10 Ekim 1997)

2005 yılından bu yana, ICC geçici ODİ ve T20 statülerini altı takıma vermiştir (Ortak üyeler/Bağlı üyeler). ICC Dünya Kupası Elemeleri'ne kadar bu statüde kalacaklardır. Yeterli performans sergilendiğinde bu statüde kalmaya devam edeceklerdir. Bu ülkeler aşağıda sıralanmıştır (parantez içinde giriş ve çıkış tarihleri belirtilmiştir):

  •  İrlanda (13 Haziran 2006-2018 Kriket Dünya Kupası Elemeleri)
  •  İskoçya (27 Haziran 2006-2018 Kriket Dünya Kupası Elemeleri)
  •  Afganistan (19 Nisan 2009-2018 Kriket Dünya Kupası Elemeleri)
  •  Birleşik Arap Emirlikleri (1 Şubat 2014-2018 Kriket Dünya Kupası Elemeleri)
  •  Hong Kong (1 Mayıs 2014-2018 Kriket Dünya Kupası Elemeleri)
  •  Papua Yeni Gine (8 Kasım 2014-2018 Kriket Dünya Kupası Elemeleri)

Bugüne dek dört ortak üye ODİ statüsünü hak edip daha sonra Dünya Kupası Elemeleri'nde yetersiz performans sergilediği için ODİ statüsünde geçici olarak bulunmayacak takımlar aşağıda sıralanmıştır:

  •  Kenya (10 Ekim 1997-30 Ocak 2014)
  •  Kanada (16 Mayıs 2006-28 Ocak 2014)
  •  Bermuda (17 Mayıs 2006-8 Nisan 2009)
  •  Hollanda (4 Temmuz 2006-28 Ocak 2014)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kriket Konseyi</span>

Uluslararası Kriket Konseyi (ICC),, kriket sporunun uluslararası spor yönetim teşkilatı. İmparatorluk Kriket Konferansı adı altında İngiltere, Avustralya ve Güney Afrika temsilcileri tarafından 1909 yılında kuruldu, Uluslararası Kriket Konferansı olarak 1965'te isim değiştirdi ve 1989'da Uluslararası Kriket Konseyi şeklindeki şimdiki ismini aldı.

Kenya millî kriket takımı, Kenya'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım, Uluslararası Kriket Konseyi'nin ortak üyelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan millî kriket takımı</span> Afganistanın uluslararası kriket maçlarını yapan takım

Afganistan millî kriket takımı, Afganistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Afganistan, 19. yüzyıl ortalarından beri kriket oynamaktadır. Bu takım Afganistan Kriket Kurulu tarafından idare edilmektedir. 2013'te Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin ortak üyesi oldu.

Sri Lanka millî kriket takımı, Sri Lanka'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Sri Lanka Kriket tarafından idare edilmektedir. Sri Lanka, Uluslararası Kriket Konseyi'nin (ICC) tam üyesidir.

Zimbabve millî kriket takımı, Zimbabve'nin uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Zimbabve Kriket [Eski adıyla Zimbabve Kriket Birliği (ZCU)], tarafından idare edilmektedir. Zimbabve, Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada millî kriket takımı</span>

Kanada millî kriket takımı, Kanada'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Kanada Kriket tarafından idare edilmektedir. 1968'de takım, Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin ortak üyesi kabul edildi.

Hong Kong millî kriket takımı, Hong Kong'un uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. 1969 yılından bu yana Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin ortak üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda millî kriket takımı</span>

Hollanda millî kriket takımı, Hollanda'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Nieuwegein merkezli Hollanda Krallığı Kriket Derneği tarafından idare edilmektedir. Bu takım Batı Hint Adaları, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan daha önce kurulmuştur.

ICC Dünya Kupası Elemeleri, Uluslararası Kriket Konseyi olan ICC tarafından 1 veya 2 yıl sonra düzenlenecek olan Kriket Dünya Kupası için düzenlenen kriket organizasyonudur. İlk elemeler, 1979 yılında İngiltere'de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya millî kriket takımı</span>

Avustralya millî kriket takımı, Avustralya'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Avustralya Uluslararası Kriket Konseyi(ICC)'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere millî kriket takımı</span>

İngiltere millî kriket takımı, İngiltere ve Galler(ve 1992 yılına kadar da İskoçya)'in uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. 1 Ocak 1997 yılından bu yana İngiltere ve Galler Kriket Yönetim Kurulu (ECB) tarafından idare edilmektedir. Daha önceden yani 1903 ile 1996 yılları arasında Maryelebone Kriket Kulübü tarafından idare edilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan millî kriket takımı</span> Hindistanın ulusal kriket takımı

Hindistan millî kriket takımı, Hindistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Hindistan Kriketi Yönetim Kurulu tarafından idare edilmektedir. Uluslararası Kriket Konseyinin (ICC) tam üyesidir. Test, ODİ ve Twenty20 International (T20) statüsülerindedir.

1979 Kriket Dünya Kupası Elemeleri (İngilizce: 1979 ICC Trophy veya 1979 ICC World Cup Qualifier), 22 Mayıs ile 21 Haziran 1979 tarihleri arasında İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı over sınırlı bir kriket formatı ile 1979 Kriket Dünya Kupası için düzenlenen bir turnuvadır. Bu ilk Kriket Dünya Kupası Elemeleri turnuvası olmakla beraber 15 tane takım bu turnuvada yer almıştır. Tüm maçlar İngiltere, Midlands'da oynandı. İki finalist olan Sri Lanka ve Kanada, 1979 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan millî kriket takımı</span>

Pakistan millî kriket takımı Pakistan'ın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Pakistan Kriket Yönetim Kurulu (PCB) tarafından idare edilmektedir. Takım Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesi olmakla beraber Test, ODİ ve Twenty20 formatındaki maçlara da çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika millî kriket takımı</span>

Güney Afrika millî kriket takımı, Güney Afrika'nın uluslararası kriket maçlarını yapan takımdır. Bu takım Kriket Güney Afrika tarafından idare edilmektedir. Güney Afrika Uluslararası Kriket Konseyi (ICC)'nin tam üyesi olmakla beraber Test ve ODİ statülerindedir.

Batı Hint Adaları millî kriket takımı, aynı zamanda Windies de denir, birçok ülkenin birleşmesiyle oluşan ve uluslararası maçlar yapan kriket takımıdır. Bu takımı Batı Hint Adaları Kriket Kurulu idare etmektedir. Bu takım 15 Karayip ülkesinden oluşuyor. Bunların içinde İngiltere'ye bağımlı ya da bağımlı olmayan takımlar vardır. Uluslararası Kriket Konseyi'nin tam üyesidir. 1970 ve 1990 yılları arasında Batı Hint Adaları, Test ve ODİ kriketinde en güçlü takımdı. Batı Hint Adaları; iki kez Kriket Dünya Kupası (1975,1979), iki kez Kriket Dünya Twenty20 Kupası (2012,2016) kazanmıştır. 5 Ekim 2016 tarihi itibarıyla Batı Hint Adaları, Test'te sekizinci, ODİ'de dokuzuncu ve Twenty20'de dördüncüdür. Batı Hint Adaları 2007 Kriket Dünya Kupası ve 2010 Kriket Dünya Twenty20 Kupası turnuvaları için ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kriket Dünya Twenty20 Kupası</span> Uluslararası kriket turnuvası

Kriket Dünya Twenty20 Kupası, Twenty20 formatındaki oynanan maçların uluslararası şampiyonası. Organizasyonu kriketin yönetim organı olan Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) tarafından belirlenmektedir. Turnuva şu anda 16 takımdan oluşmaktadır. On tanesi ICC'nin tam üyesidir. Diğer altısı da ortak veya bağlı üyelerden seçilmekle beraber bu seçim Kriket Dünya Twenty20 Kupası Elemeleri turnuvalarında belirlenmektedir. Tüm maçlar Twenty20 International statüsünde olan takımlar tarafından oynanmaktadır.

1982 Kriket Dünya Kupası Elemeleri (İngilizce: 1982 ICC Trophy veya 1982 ICC World Cup Qualifier) 16 Haziran ve 10 Temmuz 1982 tarihleri arasında İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı over sınırlı bir kriket formatı ile 1983 Kriket Dünya Kupası için düzenlenen bir kriket turnuvasıdır. İkinci Kriket Dünya Kupası Elemeleri olmakla beraber 16 tane takım bu turnuvada yer almıştır. Tüm maçlar İngiltere, Midlands'da oynandı. Şampiyon Zimbabve 1983 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.

1986 Kriket Dünya Kupası Elemeleri (İngilizce: 1986 ICC Trophy veya 1986 ICC World Cup Qualifier) 11 Haziran ve 7 Temmuz 1986 tarihleri arasında İngiltere'nin ev sahipliği yaptığı over sınırlı bir kriket formatı ile 1987 Kriket Dünya Kupası için düzenlenen bir kriket turnuvasıdır. Üçüncü Kriket Dünya Kupası Elemeleri turnuvası olmakla beraber 16 tane takım bu turnuvada yer almıştır. Tüm maçlar İngiltere, Midlands'da oynandı. Sadece final maçı Londra'da oynandı. Zimbabve, Hollanda'yı yenerek ikinci kez Kriket Dünya Kupası Elemeleri'nde birinci oldu ve 1987 Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.

Türkiye kadın millî kriket takımı, Türkiye'yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden kadın kriket takımıdır. Türkiye Kriket tarafından yönetilmekte olup Uluslararası Kriket Konseyi üyesidir.