Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.
GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.
Kubuntu, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının GNOME masaüstü ortamı yerine KDE masaüstü ortamını kullanan türüdür.
Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.
Ubuntu Yazılım Merkezi, Ubuntu işletim sisteminde yazılım kurma ve kaldırma amaçlı bir paket yönetim aracı. Ubuntu'nun 2009 yılında yayınlanan 9.10 nolu sürümünden, 2015 yılında yayınlanan 15.10 nolu sürümüne kadar öntanımlı paket yönetm aracı olarak kullanılmıştır. Ubuntu 16.04 LTS sürümü ile birlikte öntanımlı paket yönetim aracı olarak GNOME masaüstü ortamının paket yönetim aracı olan GNOME Software'e geçilmiştir.
Unity, GNOME masaüstü ortamı temel alınarak, Canonical Ltd. tarafından Ubuntu işletim sistemi için geliştirilmiş, Gnome-Shell gibi bir masaüstü arayüzüdür.
Cheese GNOME projesi kapsamında bir bilgisayar kamerası uygulamasıdır. Bilgisayar kamerasını kullanarak fotoğraf ve video çekmeye ve bunlar üzerinde çeşitli etkiler oluşturmaya yarar.
Evince, GNOME projesi kapsamında geliştirilen PDF, PostScript, DjVu, TIFF ve DVI gibi dosya biçimleri destekleyen özgür bir belge görüntüleyici. Linux ve Windows işletim sistemlerini destekler.
Evince geliştiricileri GNOME masaüstü ortamında mevcut birçok belge görüntüleyici yerine tek ve basit bir uygulama geliştirmeyi hedeflemişlerdir. Evince'in sloganı projenin amacını özetlemektedir: "Basit bir Belge Görüntüleyici".
MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.
Web, GNOME Projesi kapsamında geliştirilen, basitliği ve kullanım kolaylığını hedefleyen açık kaynak kodlu ve özgür bir internet tarayıcısıdır. elementaryOS dağıtımındaki varsayılan tarayıcı olup Apple'ın geliştirdiği WebKit tabanlı olan WebKitGTK isimli tarayıcı motorunu kullanmaktadır. Tarayıcı, GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır.
Ubuntu GNOME, Ubuntu işletim sisteminin GNOME masaüstü arayüzüne sahip türeviydi. Ubuntu'nun geliştiricisi Canonical Ltd. tarafından geliştirilmekteyken, Ubuntu işletim sisteminin Unity yerine Gnome masaüstüyle devam etme kararı sonrası Ubuntu GNOME projesi durduruldu.
F-Spot GNOME masaüstü ortamı için kişisel fotoğraf yönetimi sağlamak amacıyla tasarlanmış bir görüntü düzenleme uygulamasıdır. F-Spot kullanımı basit, ama gelişmiş özellikleri destekleyen bir arayüze sahip olmayı hedeflemektedir.
Cinnamon, GNOME 3'ten çatallanmış özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ortamı. Cinnamon, Linux Mint dağıtımının ana masaüstü ortamıdır ve diğer birçok Linux dağıtımı ve Unix benzeri işletim sistemlerinde isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Cinnamon, Linux Mint geliştiricileri tarafından geliştirilmektedir.
gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.
Eye of GNOME, GNOME masaüstü ortamının resim görüntüleme yazılımıdır. Yazılım, aralarında BMP, JPEG, GIF, PNG ve SVG'nin de bulunduğu birçok dosya biçimini görüntüleyebilir.
GNOME Software, Linux ve Unix benzeri sistemlerde yazılım kurmak, kaldırmak ve güncellemek için kullanılan bir paket yöneticisi önyüzü. GTK+ arayüz aracı ile yazılmıştır. GNOME çekirdek uygulamalarının bir parçası olup ilk sürümü GNOME 3.10 ile birlikte Eylül 2013'te yayınlanmıştır. PackageKit için bir GNOME ön ucudur ve RPM, DEB gibi farklı tabanlı sistemleri destekler.
GNOME Shell açık kaynak kodlu, GNOME masaüstü ortamında kullanılmakta olan grafik arayüz bileşeni. GNOME Shell, kullanıcılara program çalıştırma, pencereler arası geçiş, program veya dosya arama gibi basit işlevler sağlar, ayrıca dahili gelen eklentiler ve haricen yüklenebilir eklentilerle daha işlevsel hale getirmek mümkündür. C ve JavaScript dilleri ile geliştirilmektedir.
Ubuntu Budgie Remix Ubuntu tabanlı işletim sistemi. Sıfırdan, Solus işletim sistemi için yazılan Budgie masaüstü ortamı kurulu gelen Ubuntu Budgie, GNOME ile entegre olarak kullanılabilmektedir.
Pardus 21, bir GNU/Linux dağıtımı olan Pardus'un 21 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan sürümüdür.
Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.