İçeriğe atla

Nükhet Everi

Ayşe Nükhet Everi
Doğum11 Nisan 1960 (64 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekYazar, Rehber
Milliyet Türkiye
EğitimViyana Üniversitesi

Ayşe Nükhet Everi (d. 11 Nisan 1960, İstanbul), yazar ve rehber.

İstanbul Bebek'te doğan Everi Avusturya Lisesi'nde okuduktan sonra Viyana Üniversitesi'de Arkeoloji ve Tiyatro dersleri aldı.[] 1985 yılında yerleştiği Küba`da bir buçuk yıl kadar yaşadı. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Orhan Alkaya tarafından çıkartılan “Tiyatro Dergisi” için tercümeler ve söyleşiler yaptı.

Kariyer

Beklan Algan, Josef Szayna ve Eugenio Barba gibi yönetmenlerle çalıştı.[1]

TRT GAP Diyarbakır Radyosu'nda ‘Gün Işığı’ adlı programın içindeki ‘Seyahatname’ programında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu şehirlerini, aynı radyonun ‘Geze Geze GAP’ programında bir yıl boyunca her hafta Mardin'i ve TRT İzmir Radyosu’nda da Türkiye’nin diğer şehirlerini tanıttı. Objektifin Ötesindeki Efes" isimli fotoğraf sergisi Efes, İstanbul ve Salihli'de sergilendi.

1989 Ankara sınavlarıyla kabul edildiği 20. dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberliği Kursunu bitirerek Almanca dilinde Turist Rehberi oldu. 2002 - 2015 yılları arasında Turist Rehberleri Birliği bünyesinde İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu üyeliğiyle, aynı birliğin bünyesinde “Mardin Çalışma Komisyonu” kurdu ve başkanlığını yaptı.[2] Turist Rehberleri Birliği'nin bir dönem ‘Crossroads’ daha sonra da ‘Heritage’ adıyla yayımladığı dergilerinde yazarlık ve yayın kurulu üyeliği yapan Everi'nin AGOS, Cumhuriyet Kitap Eki, Hürriyet Seyahat gibi gazete ve dergilerde gezi, deneme, eleştiri ve inceleme türünde yazıları yayımlandı. Mardin Valiliği'nin çıkarttığı “Mardin Şehir Planı / İl Haritası”nı hazırladı. Çözüm sürecinde Cizre'ye ilk kültür tur programını 2014 yılında hazırladı ve ilk organize turistik ziyareti yine aynı yıl içerisinde gerçekleştirdi.[3][4] 2014 ve 2015 yıllarında Skalite Turizmde Kalite ödülllerini aldı.

Çeşitli yarışmalarda jüri üyeliği yapan Everi, Mardin ve Ortadoğu üzerine çalışmalarıyla bilinir.[5][6][7] Almanca, İngilizce, İspanyolca, Latince, Eski Yunanca ve Ermenice’nin yanı sıra Süryanice ve Arapça bilen Nükhet Everi'nin “Işığa Ağıt” ve “Ölümsüzler Stoası” adlı iki tiyatro oyunu ve “Son Vapur” isimli film senaryosu bulunmaktadır. Cumhuriyet Dönemi fotoğrafçısı Kemal Everi'nin torunudur.[8]

Ödülleri

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ "Nükhet Everi ile Söyleşi ve İmza Günü". Lotus Sanat. 28 Mart 2014. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  2. ^ "İstanbul Rehberler Odası'nın Genel Kurulu sonuçlandı". Turizmde Bu Sabah. 11 Eylül 2012. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  3. ^ "Çözüm süreci Cizre'ye ilgiyi artırdı - Şırnak". Anadolu Ajansı. 30 Temmuz 2014. 7 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  4. ^ "Çözüm süreci Cizre'ye ilgiyi artırdı". Milliyet. 30 Temmuz 2014. 4 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  5. ^ "'Bin Varmış Bir Yokmuş' fotoğraf ve araştırma yarışması". Cnn Türk. 20 Ekim 2015. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  6. ^ Özdemir, Cüneyt (24 Nisan 2013). "Nükhet Everi 5N1K programında". CNN Türk. 6 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  7. ^ Özkök, Ertuğrul (30 Temmuz 2014). "İnancın kara deliği". Hürriyet. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  8. ^ "Mardin erkektir, İzmir ise dişi". Yeni Asır. 13 Nisan 2013. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  9. ^ ""Skalite" Ödülleri sahiplerini buldu! İşte ödül kazananlar..." Turizmde Bu Sabah. 19 Aralık 2015. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  10. ^ "2014 Ödülleri". Skal İstanbul. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turizm</span> eğlence veya iş için yolculuk

Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür. Turistik gezi, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesi değil kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak da iletişim içinde olmalarıdır. Turizm sayesinde insanlar hem diğer ülkelerin, hem kendi ülkelerinde yaşadıkları bölgenin dışındaki güzelliklerin, hem de geçmişte yaşamış olan insanların bırakmış oldukları kültürel mirasın farkına vararak, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir bir dünya bırakmanın gerekliliğine inanarak hayata farklı açılardan bakabilirler. Turistler gittikleri ülke ya da bölgede gördükleri yerler karşılığında o yöre halkına para kazandırırlar. Yani turizm ziyaret edilen ülke ve bölgenin ekonomisine büyük bir maddi katkı sağlar. Turizm açısından Türkiye'ye en çok Antalya ve Bodrum gelir kazandırır. Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur. Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler sonucunda gittikçe çoğalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cizre</span> Şırnak iline bağlı bir ilçe

Cizre, Türkiye'nin Şırnak iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de turizm</span> Türkiyede bir sektör

Türkiye'de turizm, ülke ekonomisi için önemli bir sektördür. Turizm gelirlerinin ihracata oranı %16,7'dir. Ülkedeki turizm faaliyetleri Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sorumluluk alanındadır. Türkiye'de ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan pek çok turistik yer mevcut olup ayrıca Akdeniz ve Ege Denizi'nin kıyısında turistik aktiviteler yapılmaktadır. Son yıllarda ülke, sağlık turizminde popüler hâle gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İdris Naim Şahin</span> Türk siyasetçi

İdris Naim Şahin, Türk siyasetçi ve eski içişleri bakanıdır.

Defne İclal Halman, Türk sinema ve tiyatro sanatçısıdır. Eski Kültür Bakanı Talât Sait Halman'ın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nükhet Duru</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Nükhet Duru, Türk şarkıcı ve oyuncudur. 70'li ve 80'li yıllarda Türkiye'de popüler müziğin en güçlü seslerinden ve en meşhur şarkıcılarından biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rehber</span> turistlere bilgi aktaran kişi

Profesyonel turist rehberleri, Türkiye'de yönetmeliği Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen, belirli şartlara sahip olduğu bakanlıkça profesyonel turist rehberi belgesi verilerek onaylanan, kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı turistleri gezi öncesinde seçmiş oldukları dili kullanılarak kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerler ile varlıkları tanıtarak gezdiren veya seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turların gezi programını seyahat acentesinin yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürüten, acente adına yöneten kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Sedat Bornovalı</span> sanat tarihçisi, tercüman ve rehber

Sedat Bornovalı,, sanat tarihçisi, tercüman, rehber.

Skål International 1932 yılında Paris'te kurulmuş seyahat ve turizmin tüm kollarını bir araya getiren 78 ülkede 311 yerel kulüplerdeki 12.622 üyesiyle turizm sektöründe DRV veya BARIG gibi derneklerin aksine kâr amacı gütmeyen küresel bir meslek birliğidir. Skål seyahat ve turizm endüstrisinin tüm alanlarını bir araya getirir. Turizmdeki liderleri temsil eder ve yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde toplantılar aracılığıyla bireyler arasında iletişim ve profesyonel fikir alışverişi için bir platform oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Şerif Yenen</span> seyahat yazarı

Şerif Yenen, turizm uzmanı, seyahat yazarı, turist rehberi, film yapımcısı ve konuşmacı.

<i>Turkish Odyssey</i>

Turkish Odyssey, A Cultural Guide to Turkey Şerif Yenen'in yazdığı bir gezi rehberidir. Türkiye üzerine bir Türk tarafından yazılmış ilk gezi rehberi olma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

Alarko Holding, İshak Alaton ve Üzeyir Garih tarafından 1972 yılında kurulan, altyapı inşaatı, enerji, finans, gayrimenkul, hafif sanayi ve turizm sektörlerinde faaliyet yürüten İstanbul merkezli holdingdir.

<span class="mw-page-title-main">Selim Acar</span> Türk iş adamı

Mehmet Selim Acar, Türk iş insanı, Acarsan Holding'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm, Kuzey Kıbrıs'ın gelişimini etkilemiştir. Kuzey Kıbrıs'ın GSYİH'nda payı önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da turizm</span>

Kuzey Makedonya'da turizm ülke ekonomisinin büyük bir faktörüdür. Ülkenin çok sayıda doğal ve kültürel cazibe merkezi onu turizme uygun kılmaktadır.

Belçika'da turizm Belçika'nın önemli endüstrilerinden biridir. Avrupa'nın başka yerlerinden erişilebilirliği ülkeyi popüler bir turizm merkezi haline getirmektedir. Turizm endüstrisi Belçika'nın gayri safi yurt içi hasılasının % 2,8'ini üretmekte ve çalışan nüfusun % 3,3'ünü istihdam etmektedir. 2005 yılında 6,7 milyon kişi Belçika'ya gitti. Bunların üçte ikisi yakındaki daha büyük ülkelerden geliyor - Fransa, Hollanda, İngiltere ve Almanya; İspanya ve İtalya'dan da çok sayıda turist vardır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'da turizm</span>

Litvanya, komşu ülkelerden ve tüm dünyadan çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. 2018'de 1,7 milyon yabancı ziyaretçi iş, aile ve eğlence amaçlı Litvanya'ya geldi. Litvanya Büyük Dükalığı'nın tarihi mirası, zengin tarihi, mimarisi, bozulmamış doğası, sahili ve SPA tatil köyleri Litvanya'nın başlıca çekim noktalarıdır. İç turizm de oldukça popüler - 2018'de% 12 büyüdü. Litvanyalılar da tatillerini Litvanya'da geçirmeyi tercih ediyorlar - yüzde 70.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Pekin</span>

Faruk Pekin, turist rehberi, gezgin.