İçeriğe atla

Näsinneula

Koordinatlar: 61°30′17″K 23°44′34″D / 61.50472°K 23.74278°D / 61.50472; 23.74278
Näsinneula
Näsinneula
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürTelekomünikasyon
Gözlem
KonumTampere, Finlandiya
Koordinatlar61°30′17″K 23°44′34″D / 61.50472°K 23.74278°D / 61.50472; 23.74278
Açılış28 Nisan 1971
Yükseklik
Yükseklik167,9 m
Çatı138 m
Teknik ayrıntılar
Kat sayısı2
Asansör sayısı2
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Pekka Ilveskoski

Näsinneula ("Näsi İğnesi"), Finlandiya'nın Tampere kentinde bulunan bir gözlem kulesidir.[1] Kule, 1970-1971 yılları arasında inşa edilmiş olup Särkänniemi'de yer almaktadır ve Näsijärvi Gölü manzarasına sahiptir. 167,9 metre yüksekliği ile Finlandiya ve İskandinavya'nın en yüksek gözlem kulesidir.

Näsinneula, Pekka Ilveskoski tarafından tasarlanmış olup Seattle'daki Space Needle'dan esinlenmiştir. Kulenin 124 metre yükseklikte yer alan ve 45 dakikada dönüş yapan bir restoranı bulunmaktadır. Kone tarafından üretilen asansörler ile kuleye 27 saniyede ulaşılabilmekte olup Finlandiya'nın en hızlı halka açık asansörleridir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Näsinneula Observation Tower – SkyscraperPage.com". 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi</span> Parisin simgesi olan demir kule

Eyfel Kulesi, Paris'teki demir kule. Kule, aynı zamanda tüm dünyada Fransa'nın sembolü halini almıştır. İsmini, inşa ettiren Fransız inşaat mühendisi Gustave Eiffel'den alır. En büyük turizm cazibelerinden biri olan Eyfel Kulesi, yılda 6 milyon turist çeker. 2002 yılında toplam ziyaretçi sayısı 200 milyona ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Burc Halife</span> Dubaide bulunan, dünyanın en yüksek gökdeleni

Burc Halife Dubai'de inşası 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan dünyanın en yüksek gökdelenidir. Eski ismi Burc Dubai'dir. Adını Halife bin Zayid el-Nehyan'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Kulesi</span> Gözetleme kulesi

Tokyo Kulesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Minato semtindeki Shiba Parkı'nda yer alan kulenin inşası 1958'de tamamlanmıştır. 332,9 metre yüksekliğinde ve 4.000 ton ağırlığında olup Japonya'nın ikinci en yüksek yapısıdır. Paris'teki Eyfel Kulesi'nden esinlenilmiş bir kafes kule tasarımına sahip olup uçuş güvenliği yönetmeliklerine uymak için beyaz ve enternasyonal turuncuya boyanmıştır.

Dünyanın en yüksek yapıları belirlenirken genellikle doğrudan tanım yapmak mümkünse de, dünyanın en yüksek binasını ya da kulesini belirlemek o kadar kolay olmamaktadır. Bunun nedenleri ya bina ve kule dendiği zaman tam olarak ne kastedildiğinin ya da bunların ölçümlerinin nasıl yapıldığının tartışmalı olmasıdır. Ulusal ve yerel prestij sorunları farklı insanların farklı cevapları kabul etmesine neden olmaktadır. Yani nesnel bir yaklaşım belirlemek oldukça zordur.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Saat Kulesi</span>

Antalya Saat Kulesi, Antalya şehrinin Kale Kapısı mevkiinde yer alan saat kulesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gauss Kulesi</span>

Gauss Kulesi,, Dransfeld, Almanya'da yer alan Hoher Hagen'nin zirvesinde bulunan, güçlendirilmiş betondan inşa edilmiş bir iletim ve gözlem kulesidir. Doğrudan otomobil ile ulaşılabilir. Kulenin içinde manzaranın görülebileceği bir restoran vardır.

<span class="mw-page-title-main">Endem Televizyon Kulesi</span> Televizyon kulesi

Endem Televizyon Kulesi, 230 metre yüksekliğiyle Dünya'nın on yedinci, Avrupa'nın dördüncü ve İstanbul'un en yüksek üçüncü televizyon kulesidir. Endem İnşaat tarafından kayar kalıp yöntemiyle 1998'de başlayan inşaat 2002-2007 yılları arasında durdurulmuş ve 2008 yılının Ekim ayında son bulmuştur. Büyükçekmece Belediyesi ile Endem İnşaat A.Ş. ortaklığıyla inşa edilen televizyon kulesinin maliyeti 55 milyon dolar olmasının yanı sıra 15 yıldır kullanılmamakta ve atıl vaziyette beklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Funkturm</span>

Berliner Funkturm 1924 ve 1926 seneleri arası yapılan ve Almanya'nın Berlin kentinde bulunan televizyon ve radyo baz istasyonu. Yapının mimarı Heinrich Straumer'dir. Funkturm bugün Almanya'da korunacak anılar arasında ve Berlin'in uluslararası fuar merkez alanının içinde yer alır. Yapının diğer adı "Langer Lulatsch". Funkturm'un yüksekliği 146,78 metre'dir ve yapının içerisinde ayrıca bir restoran bulunuyor. Yapı bugün özellikle turistik anlamda önem taşır, çünkü kulenin üst katlarından Berlin'in manzaralarına bir kuş bakışı sağlanabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Istanbul Sapphire</span>

Istanbul Sapphire veya Sapphire of Istanbul ya da kısaca Sapphire, 261 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın Shard London Bridge'den sonra en yüksek 17. binasıdır. İstanbul'un Kâğıthane ilçesinin Emniyet Evleri Mahallesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius TV Kulesi</span>

Vilnius TV Kulesi Litvanya'nın başkenti Vilnius'un birim-kenti Karoliniškės'te bulunan 326,5 m (−-1,071 ft) uzunluğundaki kuledir. Bina, Litvanya'nın en yüksek yapısı olup Sovyet Litvanya döneminde SS Litvanya Radyo ve Televizyon Merkezi olarak kullanılmıştır. Yapı gerçek önemini Sovyetler Birliği'nden ayrılan ilk ülke olan Litvanya'nın bağımsızlık mücadelesinden alır; kule Litvanya'nın bağımsızlık ilanının ardından Rus saldırısına uğramış ve Litvanya'da ulusal bir simge haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Berliner Fernsehturm</span>

Fernsehturm, Berlin'in şehir merkezinde bir televizyon kulesidir. Alexanderplatz meydanına çok yakındır. Doğu Almanya yönetimi, 1965-1969 yılları arasında inşa edilen kulenin Berlin'in sembolü haline gelmesini amaçlamıştır. Günümüzde de şehrin sembolü olarak görülen kule, şehir merkezi ve bazı banliyölerden görülebilmektedir. Kule, 368 metrelik uzunluğuyla, Almanya'daki en uzun yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Televizyon Kulesi</span>

Bakü Televizyon Kulesi, Bakü'de inşa edilen televizyon kulesi. İnşasına 1979 yılında başlanılan kule 1996 yılında tamamlanmıştır. Yüksekliği 310 m (1017 ft) olan kulenin 1985 yılında tamamlanması planlanmaktaydı. Fakat inşasına bir dönem ara verilmiş ve 1993 yılında Haydar Aliyev'in dönüşünden sonra devam ettirilmiştir. 65. katta dönen restoran 2008 yılında kullanıma sunulmuştur. Kule, Bakü'nün en önemli simge yapılarından biri haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Space Needle</span>

Space Needle, Amerika Birleşik Devletleri Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan bir gözlem kulesidir. Bölgenin önemli ve dikkat çeken yapılarından birisi olmasının yanı sıra Seattle şehrinin sembolüdür. Space Needle'ın doğusu 1959 yılında Amerikalı iş insanı Edward Carlson'nın Almanya'da bulunan Stuttgart Kulesi'nden esinlenmesi ile başlar. Carlson 1962 yılında düzenlenecek olan ana teması 21. yüzyıl olan Seattle Dünya Fuarı için yaptığı tasarım ile Space Needle fikri ortaya çıkmış olur. Edward Carlson Space Needle'ın ilk tasarımını bir restoranda otururken peçete üzerine çizmiştir. Fakat bu tasarım gerçek hayata geçirilmesi zor olduğundan yeterli desteği almamıştır. Sonrasında Carlson’a ait olan tasarım birçok değişiklikten geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Menara Kuala Lumpur</span> Kuala Lumpurda yer alan bir televizyon kulesi

Menara Kuala Lumpur veya Kuala Lumpur Tower, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir televizyon kulesidir. Kule, 1992-1994 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 1 Ağustos 1996 tarihinde açılmıştır. Menara Kuala Lumpur, 421 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek yedinci kulesi olup Petronas Kuleleri'nin ardından Malezya'nın ikinci yüksek yapısıdır. Kulenin en üst katında gözlem yeri ve bir döner restoran yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tallinn Televizyon Kulesi</span>

Tallinn Televizyon Kulesi, Estonya'nın başkenti Tallinn'de yer alan bir televizyon kulesidir. Kulenin inşaatına 30 Eylül 1975 tarihinde başlanmış olup 11 Temmuz 1980 tarihinde 1980 Moskova Olimpiyatları yelken yarışlarında açılmıştır. 314 metre yüksekliği ile Estonya'nın en yüksek yapısıdır. Kulenin gözlem yeri ise 175 metre yükseklikte yer almaktadır ve ek olarak bir döner restoran bulunmaktadır. Kule aynı zamanda Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Radyo ve Televizyon Kulesi</span>

Merkez Radyo ve Televizyon Kulesi, Çin'in başkenti Pekin'de yer alan 405 metre yüksekliğinde bir televizyon kulesidir. Kule, 1992 yılında inşa edilmiş olup dünyanın dokuzuncu en yüksek kulesidir. Kule, 238 metredeki döner restoranı ve gözlem yeri ile şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Kule, Dünya Büyük Kuleler Federasyonu üyesidir.

Türkmenistan Teleradyo Yayınları Merkezi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yer alan bir televizyon ve gözlem kulesidir. Kule, 2011 yılında tamamlanmış olup 211 metre yüksekliği ile Türkmenistan'ın en yüksek yapısıdır.

Bayterek, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yer alan bir anıt ve gözlem kulesidir. Yabancı ziyaretçiler ve yerli Kazaklar arasında popüler bir turistik cazibe merkezi olup Astana'ın (Astana) 1997 yılında ülkenin başkenti olmasından bu yana kentin simgesidir. Kulenin yüksekliği 105 metre olup gözlem noktası ise 97 metre yüksekliktedir.