İçeriğe atla

Nástup

Nástup, cilt 7 sayı 6 (1938)

Nástup ("sıraya girmek"[1], "saf oluşturmak"[2], "konuşlanmak"[3] veya "yükselmek"[4] olarak çevrilebilir), 1933-1940 yılları arasında yayınlanan[4], Slovak özerkliğini, etnik milliyetçiliği ve antisemitizmi savunan bir Slovak dergisiydi. Ferdinand Ďurčanský ve kardeşi Ján Ďurčanský tarafından kurulan dergi, özellikle üniversite öğrencileri olmak üzere genç Slovak Katoliklere yönelikti. Derginin Slovak Halk Partisi'nin en radikal kanadını oluşturan okurları "Nástupistler"[2] ya da "Nástup fraksiyonu" olarak adlandırılıyordu;[5] birçoğu daha önce Rodobrana paramiliter örgütüne ve daha sonra Hlinka Muhafızları paramiliter örgütüne bağlıydı.

Çekoslovak devletine karşı düşmanlığı ve Yahudilerin asla Slovak ulusunun bir parçası olamayacağı konusundaki ısrarıyla dikkat çeken gazete, Nazizm'in bazı yönlerine hayranlık duyuyor, ancak Katoliklikle uzlaştırılamayan yönlerine katılmıyordu. Nihayetinde gazete 1940 yılında Nazilerin Salzburg Konferansı'na müdahalesinin ardından yasaklandı ve kapatıldı, çünkü Nástup Alman yanlısı bir dış politikanın aksine bağımsız bir politikayı destekliyordu.

Kaynakça

  1. ^ Ward 2013, s. 115.
  2. ^ a b Gromada 1969, s. 460.
  3. ^ Szabó 2018, s. 895.
  4. ^ a b Zemko 2006, s. 117.
  5. ^ Kallis 2008, s. 246.

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Elektron</span> Temel elektrik yüküne sahip atomaltı parçacık

Elektron, eksi bir temel elektrik yüküne sahip bir atomaltı parçacıktır. Lepton parçacık ailesinin ilk nesline aittir ve bileşenleri ya da bilinen bir alt yapıları olmadığından genellikle temel parçacıklar olarak düşünülürler. Kütleleri, protonların yaklaşık olarak 1/1836'sı kadardır. Kuantum mekaniği özellikleri arasında, indirgenmiş Planck sabiti (ħ) biriminde ifade edilen, yarım tam sayı değerinde içsel bir açısal momentum (spin) vardır. Fermiyon olmasından ötürü, Pauli dışarlama ilkesi gereğince iki elektron aynı kuantum durumunda bulunamaz. Temel parçacıkların tamamı gibi hem parçacık hem dalga özelliklerini gösterir ve bu sayede diğer parçacıklarla çarpışabilir ya da kırınabilirler.

Neo-faşizm, II. Dünya Savaşı sonrasında bazı Avrupa ülkelerinde görülmüş "yeni faşist" akımdır. Faşizmin bu türü belli bir zümrenin değil bütün milletin kendini diğer milletlerden üstün görerek öne çıkma çabası olarak da tanımlanabilir. Neonazizm ile beraber Avrupa'da ve ABD'de neo-faşist oluşumlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda sorunu</span>

Kuzey İrlanda sorunu, Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve ana kara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi. Ancak şiddet eylemleri o zamandan beri ara sıra devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Cumhuriyeti (1925-1928)</span> 1925-1928 arası Avrupa devleti

Arnavutluk Cumhuriyeti, Arnavutluk'un 1925-1928 yılları arasındaki resmi adıdır. 1925 Anayasası ile Arnavutluk cumhuriyet haline geldi. Arnavutluk 1926 ve 1927 Tiran Antlaşmaları ile fiilen İtalya Krallığı'nın himayesine girdi. 1928 yılında cumhurbaşkanı Zogu'nun kendisini kral ilan etmesiyle cumhuriyet sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Krallığı (1928-1939)</span>

Arnavutluk Krallığı, Arnavutluk'un 1928-1939 yılları arasındaki resmî adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ochtinská Aragonit Mağarası</span> Slovakyada bir mağara

Ochtinská Aragonit Mağarası, güney Slovakya'nın, Rožňava kasabasında bulunan eşsiz bir aragonit mağarasıdır. Sadece 300 m uzunluğa rağmen, nadir aragonit dolgusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jozef Tiso</span>

Jozef Tiso, Slovak Katolik rahip ve Slovakya Halk Partisi'nin önde gelen siyasetçilerinden biri. 1939'dan 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın uydu devleti olan Birinci Slovak Cumhuriyeti'ni yönetti ve siyasi kariyeri boyunca aktif bir şekilde rahipliğini sürdürdü. II. Dünya Savaşı sonrasında Bratislava'da Ulusal Mahkeme tarafından vatan hainliğinin yanı sıra savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklanarak idam edildi.

Aşırı milliyetçilik veya ultramilliyetçilik, bir ülkenin kendi özel çıkarlarını takip etmek için diğer uluslar üzerinde hegemonya, üstünlük veya şiddet içeren zorlama yoluyla diğer kontrol biçimlerini uygulamakta haklı olduğunu iddia ettiği veya sürdürdüğü aşırı bir milliyetçilik biçimidir. Aşırı milliyetçi oluşumlar, barış zamanlarında bile siyasi şiddet eylemleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu inanç sistemi, uluslararası çatışmalar bağlamında örgütlü toplu katliamlara ilham kaynağı olarak gösterilmiştir; bunun bir örneği olarak Kamboçya soykırımı sıklıkla referans olarak kullanılmıştır.

Macar karşıtlığı, Macarlara karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik, ırkçılık veya yabancı düşmanlığıdır. Macar halkına, diline ve kültürüne karşı nefret, keder, güvensizlik, gözdağı verme, korku ve düşmanlığı içerebilir.

Uğur Ümit Üngör soykırım ve kitlesel şiddet konularında çalışmalar yapan Hollandalı akademisyen.

Yön - Sosyal Demokrasi Slovakya'da sol görüşlü popülist ve sosyal demokrat siyasi partidir. Eski Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından yönetilmektedir. Yön - Sosyal Demokrasi, 5 Mart 2016'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Ulusal Konsey'deki en büyük partiydi, ancak 29 Şubat 2020'de yapılan parlamento seçimlerinden sonra en büyük ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan Demokratik Hareket</span>

Hristiyan Demokratik Hareket Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesi ve Merkezci Demokratlar Enternasyonali'nin gözlemcisi olan Slovakya'da Hristiyan demokratik bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Partisi</span>

Slovak Ulusal Partisi Slovakya'da milliyetçi siyasi partidir. Parti kendisini hem toplumsal hem de Avrupalı Hristiyan değerlere dayanan milliyetçi bir parti olarak nitelendiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya-Türkiye ilişkileri</span>

Slovakya-Türkiye ilişkileri, Slovakya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. 1993 yılında Türkiye, hem Slovakya'yı hem de Çek Cumhuriyeti'ni ayrı, bağımsız devletler olarak resmen tanıdı. Diplomatik ilişkiler ve Bratislava'daki Türk Büyükelçiliği 4 Ocak 1993'te açıldı.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg Konferansı</span> Sonralar universite hayalini gerçekleştirmek için çalışır ve Azerbaycanda en yüksek puanlardan toplayarak, 2023 yılında "ADMİU" isimli üniversiteyi kazanıyor. 2019 senesinde Azerbaycanda yapılmış olan "En İyi Tarzen" isimli yarışmayı

Salzburg Konferansı, Nazi Almanyası ile Slovak Devleti arasında 28 Temmuz 1940 tarihinde Salzburg, Reichsgau Ostmark 'da düzenlenen bir konferanstı. Almanlar, bağımsız dış politikası nedeniyle Slovak Halk Partisi'nin Nástup fraksiyonunun Slovak hükûmetinden ihraç edilmesini talep ederek, Slovakya'nın 1939 Alman-Slovak antlaşması ile elde ettiği koruma garantilerini tek taraflı olarak iptal etmekle tehdit etti.

<span class="mw-page-title-main">Hitler'in kehaneti</span>

30 Ocak 1939'da Reichstag'da bir konuşma sırasında, Adolf Hitler savaş durumunda "Avrupa'daki Yahudi ırkının yok edilmesi" tehdidinde bulundu:

Sağcı diktatörlük, sağcı totalitarizm veya sağcı otoriter rejim, sağcı politikaları izleyen otoriter veya totaliter bir yönetimdir. Sağcı diktatörlükler genellikle gelenekçiliği savunma, hukuk ve düzenin korunmasına vurgu yapma ve sıklıkla milliyetçiliği savunma ile karakterizedir ve yükselişlerini muhafazakar statükonun sürdürülmesine duyulan ihtiyaç ve komünizme karşı muhalefet temelinde haklı çıkarlar. Sağcı diktatörlüklerin dikkate değer örnekleri arasında Nazi Almanyası, Faşist İtalya, Estado Novo, Franco İspanyası, Vladimir Putin yönetimindeki Rusya ve Soğuk Savaş döneminde çeşitli Latin Amerika ülkelerini yöneten askeri diktatörlükler yer alır.