İçeriğe atla

Nvidia RTX

Nvidia RTX, öncelikle mimari ve ürün tasarımı, bilimsel görselleştirme, enerji araştırması ve film ve video prodüksiyonunda karmaşık büyük ölçekli modeller tasarlamak için kullanılan Nvidia tarafından oluşturulan üst düzey profesyonel bir görsel bilgi işlem platformudur. Nvidia RTX, gerçek zamanlı görsel(ışın) izleme sağlamaktadır. Tarihsel olarak, ışın izleme gerçek zamanlı olmayan uygulamalara ayrılmıştır (filmler için görsel efektlerde ve fotogerçekçi işlemelerde CGI gibi). Video oyunlarının doğrudan aydınlatmaya ve işlemeleri için önceden hesaplanmış dolaylı katkıya dayanması gerekmekteydi. RTX, buna bir çözüm olmuştur. RTX, aydınlatmaya, gölgelere ve yansımalara tepki veren etkileşimli görüntüler üreten bilgisayar grafiklerinde yeni bir gelişmeyi kolaylaştırmaktadır.[1] RTX, ışın izleme hızlandırma mimarilerinde özellikle Tensor çekirdeklerini (ve Turing ve ardıllarındaki yeni RT çekirdeklerini) kullanan Nvidia Volta-, Turing- ve Ampere tabanlı GPU'larda çalışmaktadır.[2][3][4]

Mart 2019'da Nvidia, seçilen GTX 10 serisi (Pascal) ve GTX 16 serisi (Turing) kartların, gelecek sürücülerde RTX teknolojisinin alt kümeleri için destek alacağını duyurmuştur. Ancak işlevler ve performans, ışın izleme için ayrılmış donanım çekirdeklerinin eksikliğinden etkilenecektir.[5]

Ekim 2020'de Nvidia, Nvidia RTX ürün serisindeki profesyonel iş istasyonlarında kullanım için ilk Amper mimarisi tabanlı grafik kartı olarak Nvidia RTX A6000'i duyurmuştur.[6]

Nvidia, RTX desteğini Microsoft'un DirectX Raytracing API'si (DXR) ile entegre etmek için Microsoft ile birlikte çalışmıştır. RTX şu anda Nvidia OptiX aracılığıyla ve DirectX için kullanılabilir. Turing ve Ampere mimarileri için Vulkan için de mevcuttur.[7]

Bileşenleri

NVIDIA PhysX Logosu

RTX, ışın izlemeye ek olarak yapay zeka entegrasyonu, ortak varlık biçimleri, rasterleştirme (CUDA) desteği ve simülasyon API'lerini içermektedir. RTX'in bileşenleri şunlardır:[8]

  • AI ile hızlandırılmış özellikler(NGX)
  • Varlık biçimleri (USD veMDL)
  • Gelişmiş gölgelendiriciler dahil rasterleştirme
  • OptiX, Microsoft DXR ve Vulkan ile Işın İzleme
  • Simülasyon araçları:
    • CUDA 10
    • Flex
    • PhysX

Işın izleme

Bilgisayar grafiklerinde ışın izleme, bir görüntü düzleminin piksellerinden geçen ışınları izleyerek ve sanal nesnelerle karşılaşmalarının etkilerini simüle ederek bir görüntü oluşturmaktadır.

RTX, uzaysal arama veri yapılarını oluşturmak ve güncellemek için hızlandırma yapıları ve algoritmalar kullanarak çalışmaktadır.[2]

Geliştirmeler

NVIDIA Genel Merkezi

RTX kullanan API'ler

Nvidia OptiX

Nvidia OptiX, Nvidia DesignWorks'ün bir parçasıdır. OptiX, yüksek seviyeli veya "algoritmaya uygun" bir API'dir, yani yalnızca ışın izlemenin kendisini değil, ışın izlemenin bir parçası olduğu tüm algoritmayı kapsamak üzere tasarlanmıştır. Bu, OptiX motorunun uygulama tarafı değişiklikleri olmadan daha büyük algoritmayı yürütmesine izin vermek içindir.

OptiX, bilgisayar grafikleri oluşturmanın yanı sıra optik ve akustik tasarım, radyasyon ve elektromanyetik araştırmalar, yapay zeka sorguları ve çarpışma analizine de yardımcı olmaktadır.

Ek bağlantılar

Kaynakça

CES 2012 - NVIDIA
  1. ^ Alwani, Rishi. "Microsoft and Nvidia Tech to Bring Photorealistic Games With Ray Tracing". Gadgets 360. 21 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2018. 
  2. ^ a b Atlavilla, Dave. "Nvidia And Microsoft Lay Foundation For Photorealistic Gaming With Real-Time Ray Tracing". Forbes. 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  3. ^ "Nvidia announces RTX 2000 GPU series with '6 times more performance' and ray-tracing". The Verge. 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Nvidia reveals $800 GeForce RTX 2080 at Gamescom 2018". CNET. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  5. ^ Sarkar, Samit (18 Mart 2019). "Nvidia bringing new movie-quality graphics tech to GTX cards". Polygon. 19 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2019. 
  6. ^ Smith, Ryan. "Quadro No More? NVIDIA Announces Ampere-based RTX A6000 & A40 Video Cards For Pro Visualization". www.anandtech.com. 5 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  7. ^ "Turing Extensions for Vulkan and OpenGL". NVIDIA Developer. 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "NVIDIA RTX™ platform". Nvidia. 31 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Işın izleme</span>

Işın izleme, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemidir. Ancak bu yöntemde işlemler gerçek yeryüzündeki yolun tersini izler. Gerçek dünyada ışık ışınları bir ışık kaynağından çıkar ve nesneleri aydınlatırlar. Işık, nesnelerden yansır ya da şeffaf nesnelerin içinden geçer. Yansıyan ışık gözümüze ya da kamera merceğine çarpar. Yansıyan ışık ışınlarının çoğu bir gözlemciye erişmediği için bir sahnedeki ışınları izlemek sonsuza dek sürebilir.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DirectX</span>

DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir. İçerdiği bileşenlerden bazıları şu şekilde özetlenebilir:

ASUSTeK Computer Inc., 1989 yılında kurulmuş Tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisi. Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, netbook, kablosuz yönlendirici, projektör, anakart, cep telefonu, LCD Panel, katı hal sürücüsü, optik depolama, ağ donanımı, bilgisayar kasası, elektronik devre elemanları, bilgisayar soğutma sistemleri, sunucu, giyilebilir bilgisayar, ekran kartı gibi geniş bir üretim ağına sahip olan şirket özellikle son dönemde ürettiği dizüstü bilgisayarlarla adından söz ettirir hale gelmiştir. Kaliteyi, teknolojiyi ve sağlamlığı ön plana çıkarmayı amaçlayan şirket bunu sloganına da yansıtmış ve bu doğrultuda satış yapmaya devam etmektedir. Şirketin eski sloganı "Inspiring Innovation. Persistent Perfection."yani "İlham Verici Yenilik. Kalıcı Mükemmellik." iken, yeni sloganı ise "In Search of Incredible."yani " İnanılmazın Arayışında"'dır. Şirket ayrıca bir orijinal ürün üreticisidir (OEM). Asus'un Tayvan Borsası'nda 2357 kod koduyla birincil, Londra Borsasında ise ASKD kod koduyla ikincil bir kaydı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Andromeda Galaksisi</span> Andromeda Takımyıldızında bulunan sarmal bir galaksi

Andromeda Galaksisi, Andromeda Takımyıldızı'nda bulunan sarmal bir galaksidir. Mitolojik bir kavram olan Andromeda'nın Türkçedeki karşılığı, zincire vurulmuş kız anlamına gelmektedir. Ayrıca Messier 31, M31 ve NGC 224 olarak da bilinir. Galaksi, Spitzer Uzay Teleskobu'ndan elde edilen verilere göre bir trilyon yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Samanyolu galaksisi ile arasındaki uzaklık yaklaşık olarak 2,54 milyon ışık yılıdır. 2006 ölçümlerine göre Samanyolu, Andromeda'nın kütlesinin ancak ~80%'ine sahiptir. Andromeda'nın bir diğer özelliği ise çıplak göz ile Dünya'dan görülebilen en uzak gök cismi olmasıdır. Ayrıca Samanyolu'na en yakın büyük galaksidir.

Nvidia Corporation Santa Clara, Kaliforniya merkezli bir teknoloji şirketidir. Oyunculara yönelik grafik işlemciler (GPU), ayrıca mobil cihazlar ve otomotiv pazarı için yongada sistemler (SoC) üretir. Şirketin ana grafik işlemci ürünleri ailesi olan GeForce, AMD'nin Radeon ürünlerinin doğrudan rakibidir. Nvidia, oyun endüstrisindeki varlığını SHIELD Portable, SHIELD Tablet ve SHIELD Android TV ürünleriyle genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü</span> görme duyusu ile ilgili olan; görüntü ve gözle izlenebilen her şeyin taşıdığı özellik

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

Grafik işlemci biriminde genel amaçlı hesaplama ya da sıkça kullanılan İngilizce kısaltmasıyla GPGPU, alışılagelmiş yöntemlerde merkezî işlem birimi (CPU) üzerinde yapılan hesaplamaların, alışılagelmiş yöntemlerde sadece grafik hesaplamalarını yapan bilgisayarın grafik işlemci birimi (GPU) üzerinde yapılmasıdır. Ekrana grafik çizilmesi işleminin doğası gereği, modern grafik işlemcileri çok çekirdeklidir ve yüksek bir paralelliğin açığa çıkartılmasına olanak sağlayabilirler. Grafik işlemcisi üzerinde hesaplama yapılması; paralel doğadaki algoritmalarda çok ciddi performans artışları sağlayabilmektedir. Özellikle heterojen işlem teknikleriyle GPGPU ve diğer platformlar arası işbirliği sağlanıp çok daha etkin programlar yazılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Snow Leopard</span> Appleın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS Xin yedinci ana sürümüdür.

Mac OS X Snow Leopard veya Mac OS X 10.6 Snow Leopard, Apple'ın desktop ve sunucu işletim sistemi, Mac OS X'in yedinci ana sürümüdür. Apple CEO'su Steve Jobs, Snow Leopard'ı WWDC 'da 9 Haziran 2008 tarihinde duyurdu ve Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Bertrand Serlet tarafından geliştiricilere özel olarak gösterildi. İlk genel gösteri, Dünya Çapında Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Serlet ve Phil Schiller tarafından, WWDC 2009'da sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Android Nougat</span> Android işletim sisteminin yedinci ana sürümü

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Android TV</span> Android işletim sisteminin TV versiyonu

Android TV Google tarafından geliştirilen akıllı TV platformudur. Android 5.0 ("Lollipop") veya daha sonraki işletim sistemine dayalı olarak çalışır. Google I/O 2014'te Google TV'nin halefi olarak ilan edilmiştir. Kullanıcılar platformda medya akışı hizmetleri, Netflix ve Hulu gibi uygulamaların yanı sıra oyun da indirmek için Google Play Store'a erişim sağlayabilir. Platformda ayrıca hızla bir içerik bulmak ya da soruları yanıtlamak için sesli arama kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Surface Studio</span>

Surface Studio Microsoft Surface ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen ve pazarlanan Masaüstü bilgisayarların bir markasıdır. Özelliklerine göre Apple şirketinin iMac modeline rakip olacağı bekleniyor. 26 Ekim 2016 tarihli Windows 10 Devices Etkinliği'nde o güne kadar ön siparişler verildiği ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Research</span> Microsoftun araştırma bölümü

Microsoft Research Microsoft'un araştırma bölümüdür. 1991'de, akademik, hükûmet ve endüstri araştırmacılarıyla birlikte teknolojik yenilik yoluyla en son teknolojiyi ilerletmek ve zor dünya problemlerini çözmek amacıyla kuruldu. Microsoft Research ekibi, Turing Ödülü sahibi, Fields madalyası kazanan, MacArthur Fellows ödülü ve Dijkstra ödülü sahibi olmak üzere 1.000'in üzerinde bilgisayar bilimcisi, fizikçi, mühendis ve matematikçiyi çalıştırmaktadır. Microsoft Research, Barselona Süper Bilgisayar Merkezi, INRIA, Carnegie Mellon Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Sao Paulo Araştırma Vakfı (FAPESP), Sosyal NUI ve diğerleri için Microsoft Araştırma Merkezi'ndeki akademik kurumlarla çok yıllı işbirlikçi ortak araştırmalara yatırım yapmaktadır.

Windows API ya da WinAPI, Microsoft'un Microsoft Windows işletim sistemlerinde bulunan çekirdek uygulama programlama arayüzü kümesidir (API). Windows API adı, genellikle kendi adlarıyla atıfta bulunulan birçok farklı platform uygulamasına atıfta bulunur. Neredeyse tüm Windows programları Windows API ile etkileşime girer. Windows NT işletim sistemi satırlarında, az sayıda Native API'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Xbox Series X</span> video oyun konsolu

Xbox Series X, Microsoft tarafından geliştirilen bir video oyunu konsoludur. Konsol, ilk olarak 2019'da "Project Scarlett" adıyla duyuruldu ve 10 Kasım 2020'de piyasaya sürüldü.

Microsoft Flight Simulator, Asobo Studio tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios tarafından Windows, Xbox Series X ve Series S için yayımlanan bir uçuş simülatörüdür. Microsoft Flight Simulator serisinin on birinci oyunu, seride Flight Simulator X'i takiben çıkmıştır. Oyun, Bing Haritalar'dan alınan dokuları ve topoğrafik verileri kullanarak tüm dünyayı simüle edebilmektedir. Arazi, ağaçlar, çimen, binalar ve su gibi dünya özelliklerinin üç boyutlu gösterimlerini Microsoft Azure teknolojisinden yardım alınarak oluşturulması sağlanmaktadır.

Nvidia GoForce; temel olarak cep bilgisayarı ve cep telefonu gibi cep cihazlarında kullanılmış bir çip serisidir. Bu çip serisinin yerini, Nvidia Tegra serisi yonga sistemleri almıştır. Nvidia, 2003'te grafik ekran işlemcisi firması MediaQ'yu satın almıştır ve bu bölümün adını GoForce olarak değiştirmiştir.

Video izleme/ Nesne Takip, bir kamera kullanarak zaman içinde hareket eden bir veya birden çok nesneyi bulma işlemidir. İnsan-bilgisayar etkileşimi, güvenlik ve gözetim, video iletişimi ve sıkıştırma, artırılmış gerçeklik, trafik kontrolü, tıbbi görüntüleme ve video düzenleme gibi çeşitli kullanımları vardır. Video izleme, videonun içerdiği veri miktarı nedeniyle zaman alıcı ve yavaş çalışabilen bir süreç olabilmektedir. Tek başına kullanımda bile zor bir problem olan bu metot, nesne tanıma teknikleriyle birlikte de kullanılarak daha işlevsel hale getirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android-x86</span>

Android-x86, Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android mobil işletim sisteminin RISC tabanlı ARM çipleri yerine x86 işlemcili cihazlarda çalışmasını sağlayan, resmi olmayan bir açık kaynaklı bir projedir.