İçeriğe atla

Nusret Arsel

Nusret Arsel
Doğum9 Ekim 1922
Çukurova, Adana, Türkiye[1]
Ölüm18 Ocak 2014 (91 yaşında)
Amerikan Hastanesi, İstanbul, Türkiye
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MilliyetTürk
Meslekİş insanı
Evlilik
Semahat Arsel
(e. 1956; ö. 2014)

Nusret Arsel (9 Ekim 1922 - 18 Ocak 2014), Türk sanayici ve iş insanıdır.

Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra girdiği Paris Üniversitesi'nden iktisat doktorası aldı. 1953'ten beri Koç Grubu'ndaki birçok şirketin kuruluşunda bulunan Nusret Arsel, 1956 yılında Vehbi Koç'un büyük kızı Semahat Arsel ile evlendi. Sosyal hayata, eğitime önem veren Arsel, Türk Eğitim Vakfı ve Lions'un kurucuları arasında yer aldı. Paris Uluslararası Ticaret Odası Enerji Komisyonu'nda Türkiye'yi 15 yıl temsil etti. Enerji ve enerji tasarrufu konularında çalışmalarıyla tanınan Arsel, Türk tarımının gelişmesi konusundaki araştırmaları ve makaleleri ile de tanınır. 1982 yılından yaşamının son günlerine kadar da Malezya Fahri Başkonsolosluğu görevini sürdürdü. Siemens Türkiye'nin uzun yıllar yöneticiliğini yapan Arsel'in çalışma yaşamındaki en büyük üzüntüsü ise Koç'un Siemens'ten ayrılmasıydı. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel'in eşi iş insanı Nusret Arsel, 18 Ocak 2014'te kaldırıldığı Amerikan Hastanesi'nde 93 yaşında öldü.[2] Prof. Dr. İlhan Arsel'in kardeşidir.[3] Cahit Arf'ın amcasının oğludur.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Koç Ailesi'ni Üzen Ölüm: Nusret Arsel Vefat Etti". haberler.com. 18 Ocak 2014. 5 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2015. 
  3. ^ Güngör Uras (2 Kasım 2012). "Dr. Nusret Arsel'in anıları". Milliyet. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2015. 
  4. ^ "Yaşamını Farkındalık Yaratmakla Sürdüren Rengigül Ural ile Röportaj". 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Dünya çapında matematikçi Cahit Arf". 21 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Arf</span> Türk matematikçi (1910–1997)

Cahit Arf, Türk matematikçi ve bilim insanı, eski TÜBİTAK Bilim Kolu başkanıdır. 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştır. 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Onur Doktorası, 1981'de de ODTÜ Onur Doktorası'nı almıştır. 1990 yılında Cahit Arf'ın onuruna Sayılar Teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. İleri düzeyde araştırmalar yaptığı Halkalar ve Geometri üzerine ilk konferanslar da 1984'te İstanbul'da yapılmıştır. 2009 yılından itibaren 10 Türk lirası üzerinde Arf'ın sureti yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vehbi Koç</span> Türk iş insanı ve Koç Holdingin kurucusu

Ahmet Vehbi Koç, Türk sanayici ve iş insanı, Koç Holding'in kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Koç Holding</span> Türkiyede bir şirketler topluluğu

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holdingdir. Türkiye'nin ilk holdingi ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding merkez binası Üsküdar, Nakkaştepe'dedir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

İnan Kıraç Türk iş insanı ve sanayici. Uzun süre Koç Holding'de üst düzey yöneticiliklerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kıraç</span> Türk iş insanı ve hayırsever

Suna Kıraç, Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekiliydi.

Vehbi Koç Vakfı, 17 Ocak 1969'da girişimci iş insanı Vehbi Koç tarafından kurulmuş olan bir vakıftır. Başlıca faaliyetleri eğitim, sağlık ve kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Arsel</span> Türk anayasa hukukçusu ve din eleştirmeni

İlhan Arsel, Türk akademisyen, yazar, araştırmacı ve senatör.

Mustafa Rahmi Koç, Türk iş insanıdır. Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı. Yönetimi, ünlü iş insanı Vehbi Koç'tan devralan Rahmi Koç, 4 Nisan 2003 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Mustafa Koç'a devretti. Mustafa Koç, Ömer Koç ve Ali Koç olmak üzere üç oğlu olan Rahmi Koç, dört torun sahibidir.

Koç ailesi, varlıklı bir Türk ailesidir. Kendi çalışmasıyla Türkiye'nin en varlıklı insanı olan Vehbi Koç ile başlar. Aile, Vehbi Koç'un kurduğu Türkiye'nin en büyük şirketi olan Koç Holding'in yönetimindedir.

Sadberk Koç, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un eşiydi.

Mehmet Fahir İlkel, Türk mühendis.

Semahat Sevim Arsel, Türk iş insanı. Vehbi Koç'un kızı ve Koç Holding Yönetim Kurulu üyesidir.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

Üstün Ergüder, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından herhangi birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sancar</span> Türk bilim insanı, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Aziz Sancar, Türk-Amerikalı doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Erdoğan Gönül, Türk iş insanı, Koç Holding'de uzun yıllar görev yapan üst düzey yönetici. Koç Holding'in kurucu ortakları arasındadır.

Caroline Nicole Koç, Türk iş insanı ve hayırseverdir. Koç Holding'in yönetim kurulu üyesi, Haremlique Tekstil ve Selamlique Türk Kahvesi'nin kurucusudur ve sahibidir.

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Ankara'ya ilişkin bilgi ve belgeleri derleyerek araştırmacılara sunmak üzere Ankara'nın Keçiören semtinde 1994 yılından faaliyete geçiş araştırma merkezi.