İçeriğe atla

Nurullah Tilgen

Nurullah Tilgen (ö. Ocak 1968[1]), Türk yönetmen, senarist, oyuncu, yazar ve sinema tarihçisi.

Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nde tamamlayan Nurullah Tilgen, 1940 yılında oynadığı Yılmaz Ali ile sinema dünyasına girdi ve 1947 yapımı Karanlık Yollar'ın sinema uyarlamasını, 1950 yapımı Bırakılan Çocuk'un senaristliğini ve 1951 yapımı Kore'den Geliyorum'un yönetmenlik ile senaristliğini yapmıştır.[2] 1962 yapımı Köyün Güzeli ile son oyunculuk deneyimini yaşayan Tilgen, 1953 yılındaki bir makalesinde Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı filminin Türk sinema tarihinin ilk filmi olduğunu iddia etmiştir[3] ve bu iddia günümüzde yaygın olarak kabul edilmektedir.[4]

Tilgen'in Eyüplü Hattatlar adlı bir araştırma kitabı da bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Heykeltıraş Nurullah Tilgen'in Vefat Özel Sayısı". Sanat Dünyası, 241. Ocak 1968. 
  2. ^ "Nurullah Tilgen" (İngilizce). theiapolis.com. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2016. 
  3. ^ Tilgen, Nurullah (Temmuz 1953). "Türk Filmciliği, Dünden Bugüne 1914-1953". Yıldız. 2 (30). s. 16. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2016. 
  4. ^ Scognamillo, Giovanni (1990). Türk Sinema Tarihi. 1 (2 bas.). İstanbul: Metis Yayınları. s. 21. ISBN 975765034X. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filiz Akın</span> Türk sinema sanatçısı ve yazar

Filiz Akın veya doğum adıyla Suna Akın, Türk sinema oyuncusu, yazar ve sunucudur. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile birlikte "Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası" olarak tasvir edilmekte ve Türk sinemasının bir dönemine damgasını vurmuş önemli kadın oyunculardan biri kabul edilmektedir. Türk sinemasının "asil, modern, kentli ve zarif yüzü" olarak sinema tutkunlarının hayranlığını kazanan Filiz Akın, "beyaz perdenin Avrupai yüzü, kolejli kızı, sarışın yıldızı" gibi sıfatlarla da tanınmaktadır.

<i>Ayastefanostaki Rus Abidesinin Yıkılışı</i> 1914te gösterime giren ilk Türk filmi

Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı, Fuat Bey tarafından 14 Kasım 1914'te çekilen ve Türk sinema tarihinin başlangıcı kabul edilen Osmanlı kısa belgesel filmi. Ayastefanos yakınlarındaki Kalitarya'da 93 Harbi'nin anısına Ruslar tarafından inşa edilen Ayastefanos Rus Abidesi'nin yıkılışının konu edildiği film Avusturya-Macaristan şirketi Sascha-Meßter-Film'in teknik desteğiyle Osmanlı ordusu adına 150 metrelik filme siyah-beyaz olarak çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Serkan Altuniğne</span> Türk karikatürist

Serkan Altuniğne, Türk senarist ve karikatüristtir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşen Gruda</span> Türk sinema sanatçısı (1944–2019)

Ayşen Gruda, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. Türk sinemasında "domates güzeli" lakabıyla tanınan Gruda, birçok Yeşilçam filminde Şener Şen, Adile Naşit, Kemal Sunal ve İlyas Salman gibi oyuncularla başrolde yer aldı. Ablası Ayten Erman ve kardeşi Ayben Erman da oyunculuk yapmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Demirağ</span> Türk sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist

Ömer Turgut Demirağ, Türk sinema yönetmeni, yapımcısı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Nurullah Berk Türk ressamdır. Türkiye’de geometrik-figüratif yapımcılığın (konstrüktivizim) ilk temsilcilerinden biridir. Eserlerinde kübizm etkilenmeleri de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ayastefanos Rus Abidesi</span>

Ayastefanos Rus Abidesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda ölen Rus askerlerinin anısına yaptırılmış anıttır. Şenlikköy'de Galitaria'da yapıldığı bilinen anıt bugün mevcut değildir.

Ömer Vargı Türk sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist.

Himmet Ağanın İzdivacı, 1914 yılında çekilmeye başlanan ve 1918 yılında gösterime giren Türk filmi. Filmin oyuncuları, çekimler sırasında savaştan dolayı askere alındığından çekimler yarım kalmış ve o süre içinde Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı çekilmiştir.

<i>Yılmaz Ali</i>

Yılmaz Ali, 1940 yapımı Türk filmidir. Türk sinemasındaki ilk polisiye film çalışmalarından birisidir.

Bırakılan Çocuk, Nurullah Tilgen'in senaryosunu yazdığı ve Cahit Irgat'ın yönettiği 1950 yapımı Türk filmidir. Filmin yapımcısı Halk Film adına Fuat Rutkay'dır. Filmin görüntü yönetmenliğini de Necati Tözüm yapmıştır.

Togan Gökbakar, Türk sinema film yönetmeni ve senaristi.

<span class="mw-page-title-main">Algı Eke</span> Türk oyuncu

Algı Eke, Türk oyuncudur.

Ece Dizdar, Türk oyuncu ve çevirmendir.

Aram Gülyüz, Ermeni asıllı Türk yönetmen, yapımcı ve senarist. 1958 yılında Metro Film'i kurarak yapımcı olarak sinemaya adım atan sanatçı, 1960 yılında Metin Serezli ve Nurhan Nur’un baş­rolünü oynadığı ilk filmi Sensiz Yıllar'ı çekti.

Zeki Alpan, Türk sinema oyuncusu, senarist, yönetmen ve makyör.

Nurullah Çelebi, Türk sinema oyuncusudur. Recep İvedik film serisinin 4, 5, 6 ve 7. filmlerinde canlandırdığı Nurullah Sağlam karakteri ile bilinir.