İçeriğe atla

Nurullah Necefi İsfahani

Şeyh Nurullah Necefi İsfahani
Kişisel bilgiler
Doğum 1862
İsfahan, İran
Ölüm 1928
Tahran, İran
Vatandaşlığı İranlı
Milliyeti İran İran
Dini İslam, Şiî

Şeyh Nurullah Necefi İsfahani (Farsça: نورالله نجفی اصفهانی), (tam adı: Şeyh Nurullah Muhammed Bakır oğlu Necefi-İsfahani; d. 1862, İsfahan – ö. 1928, Tahran)— İran meşrutiyet devrimi yanlarından, alim. Onun evi, İran’ın İsfahan kentinde Meşrutiyet evi olarak tanıtılır.[1]

Hayatı

Şeyh Nurullah Necefi İsfahani, "Nur" ve "Siketülislam" Farsça: ثقة الاسلام, adları ile de tanınmışdı. Şeyh Nurullah Necefi İsfahani, Muhammed Bakır Necefi İsfahani'nin oğlu ve Muhammedtaki İsfahani'nin torunudur. O 1862 yılında İsfahan'da dünyaya geldi. İlk tahsilini İsfahan'da babası ve diğer hocalar yanında alıp sonra eğitimi devam etmek için şiilerin kutal kentlere gitti. Necef ve Samarra'da, Mirza Habibullah Reşti ve Mirza Muhammet hasen Şirazi gibi ünlü alimlerden ders aldı. Tahsilini tamamlandıktan sonra ictihat derecesine erdi. Daha sonra İsfahan'a geri dönerek, bir medrese kurdu ve öğrencileri yetiştirmeye başladı. O şiir ve edebiyat alanlarında da ustat idi.[2]

Siyası Faaliyetleri

Şeyh Nurullah Necefi İsfahani hicri 1307 yılında Ağa Necefi ile beraber Babilik ile mücadele etti. Bu faaliyetler sonucunda onlar Tahran'a kovuldular. Ayrıca o tütün ısyanı hareketinde de katıldı. O meşrute akımında da önemli faaliyetler yaptı.[3]

Ölümü

Hicri 1346 / 1928 yılında ansızın vefat etti. Bazılara göre Nurullah Necefi İsfahani biraz hasta olduğu için Reza Şah özel tabibini şeyh'ın yanına gönderdi ve o hava ampulü enjeksiyonu ile onu öldürüldü.[4]

İsfahan’ın Meşrutiyet Evi

Nurullah Necefi İsfahani'nin ölmünden sonra onun evi onarmaktan sonra meşrutiyet evi olarak açıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ حاج ‏آقا نورالله نجفی ‏اصفهانی به روایت حسین مکی []
  2. ^ "زندگی حاج آقا نورالله اصفهانی". 20 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2019. 
  3. ^ آیت الله نورالله نجفی اصفهانی
  4. ^ رسا, سید اسدالله, قیام آیت‌الله حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhullah Humeyni</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk dinî lideri

Ruhullah Humeyni, İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi. Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyeti'ni kurdu ve devrimden sonraki tüm dinî ve siyasi yetkileri elinde tuttu.

<span class="mw-page-title-main">Şiraz</span> İranın en büyük beşinci şehri

Şiraz, İran'ın en büyük beşinci şehri ve Fars Eyaleti'nin yönetim merkezidir.

<i>Velâyet-i Fakih yâ Hükûmet-i İslamî</i>

Velâyet-i Fakih veya Hükûmet-i İslamî, İranlı şii dini lider Ruhullah Humeyni tarafından teokratik islam devleti fikri üzerine yazılan ve 1970 yılında ilk baskısı yapılan bir kitaptır. Kitap Türkçeye "İslam Fıkhında Devlet" olarak çevrilmiştir.

Necef Kulu Han, Karadağ Hanı. 1783 ile 1786 yılları arası Karadağ Hanlığı yapmıştır. Soyu Tokmaklı oymağından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ağa Muhammed Şah</span> Türk Kaçar Hanedanının kurucusudur.

Ağa Muhammed Şah, Kaçar Aşireti'nin reisi; 1794-1925 yılları arasında İran'a hakim olan Kaçar Hanedanı'nın kurucusudur. Aslen Kaçar kabilesinden Koyunlu kolunun aşiret reisiydi. Ağa Muhammed Han 1789'da İran Şahı olarak tahta çıktı, ancak Mart 1796'ya kadar resmen taç giymedi, 1794'te Zend hanedanlığından Lotf Ali Han'ı öldürmesiyle tahta çıktı. 17 Haziran 1797'de suikasta kurban gitti ve yeğeni Feth Ali Şah Tahta çıktı. Ağa Muhammed Han'ın Saltanatında başkenti Tahran yaparak İran'ın tekrar merkezi otoriteye kavuşmasını sağladı. Gürcistan'ın bağımsızlık ilan etmesiyle Tiflis'e şiddetli bir saldırı düzenleyerek 15,000 Gürcü esir İle İran'a geri döndü.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Pirniya</span>

Hasan Pirniya Müşîrü'l-mülk ve daha sonraları babası vefat edince Müşîrü'd-devle olarak tanınan, Nayin doğumlu, İranlı siyasetçı, tarihçi ve hukukçuydu. Kaçar döneminde 4 kez İranın başbanakanlığını üstlenmişti. Rusya'da hukuk eğitimi aldıktan sonra İran'a döndü ve 1902 yılında Rusya buyükelçisi oldu. Daha sonra meşrutiyet devrimine kadar adalet bakanı oldu ve devrimle birlikte İran meşrutiyet devrim anayasasının yazılmasında rol oynadı ve yeniden Hasan Vüsuk başbakanlığında adalet bakanı seçildi ve Hasan Vüsukun ardından dört dönem başbakan oldu. Onun döneminde Hiyabani ayaklanması, Mirza kuçik cengeli ayaklanması ve Rıza Pehlevi'nin kaçar hanedanının yıkma girişimleri en önemli olaylardır.

Molla Sadra, tam adı Sadreddin Muhammed Şirazi, İranlı filozof, İslam alimi. Meşşaî, İşraki ve Ekberi düşünce ekollerini birleştirmiştir.

Kagez-i Ehbar, İran’ın ilk dergisidir. İran Meşrutiyeti’nden 69 yıl önce yayın hayatına başlayan Kagez-i Ehbar’ın imtiyaz sahibi ise Mirza Salih Şirazi-yi Kaziruni’dir.

<span class="mw-page-title-main">Kutbüddîn Şîrâzî</span>

Kutbüddin Şirazî, İranlı din ve astronomi bilgini. Tam adı 'Kutbeddin Mahmud İbn Mes'ud İbn Muslih eş-Şirazî' olan alim, hicri 634 (1236) yılında güzümüzde İran sınırları içinde bulunan Şiraz şehrinde dünyaya gelmiştir. İlk eğitiminin ardından Anadolu'ya geçerek Sivas ve Malatya kadılıkların­da bulunmuştur. Ardından Şam'a gitmiş sonra ise Tebriz'e yerleşmiş ve hicri 710 (1310) yılında Tebriz'de, ölmüştür. Şafiî mezhebinden olan Kutbeddin Şirazî, Sadreddin Konevî'nin derslerinde bulunmuş ve Feth'ül Mennân isimli büyük bir tefsir yazmıştır. Tefsir, havass, felsefe ve astronomiye dair eserleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Taki Behcet Fumeni</span>

Büyük Ayetullah Muhammed Taki Behcet Fumeni İranlı Taklit Mercii idi. İran'ın Fumen şehrinde dünyaya geldi. 16 aylık iken annesini kaybetti. Babası Mahmud Kerbelai Fumen'de bir mersiyehandı.

Büyük Ayetullah Seyyid Sadık Hüseyni Şirazi, Iraklı-İranlı taklit merciidir. 1942'de Irak'ın Kerbela şehrinde dünyaya geldi. Kum ve Necef'te dini eğitim aldı. Günümüzde Kum şehrinde dini eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ebu'l-Kasım Hoyî</span>

Büyük Ayetullah Seyyid Ebu'l-Kasım Hoyî el-Musevi 19 Kasım 1899 - 8 Ağustos 1992) İranlı-Iraklı Şii bir merciydi. Hoyî, en etkili Şii alimlerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhüseyin Emini</span>

Ayetullah el-Uzma Abdülhüseyin Emini, İranlı fıkıh, Müçtehit, taklit mercii, büyük hadis ve tefsir bilgini. 1902-1970 yılları arasında yaşamış ünlü bir İmamiye Şiası Müctehid dir. İslam dünyasında her zaman farklı bir bakış açısına sahip olmuş Şii mezhebinde önemli bir yeri olan alim, "El-Gadir" adlı 20 ciltlik eseri yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Taki Han</span> İran Başbakanı

Mirza Taki Han, 1807 yılında Irâk-ı Acem’de Ferâhân yakınlarındaki Hezâve’de doğdu. Emîr-i Kebîr ve Emîr-i Nizâm unvanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Bakır Han</span>

Bakır Han (1862-1916), Tebriz Devrimi sırasında ortaya çıkan askeri konseyin beş üyesinden biri. İran Meşrutiyet Devrimi'nin (1905-1911) liderlerinden Settar Han'a yakın kişiler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Şehabeddin Maraşi</span>

Seyyid Şehabeddin Maraşi ,, , İranlı taklit mercii, din adamı, şiî fıkıh, hadis ve biyografi âlimi.

Muhammed Bakır Vahid Behbehani,, müslüman fakih, şii müctehid, büyük alim.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bâkır es-Sadr</span>

Muhammed Bakır es-Sadr din adamı, şii taklit mercii ve Iraklı siyasetçi. Lakabı ise beşinci şehiddir. Irak'ın en etkili dini ve politik figürlerinden birisidir. Mukteda es-Sadr onun damadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Şirazi</span>

Mirza Muhammed Hasan Şirazi, tam adıyla Ebû Muhammed Muizzüddîn Mirzâ Muhammed Hasen b. Mahmûd b. İsmâil eş-Şîrâzî el-Hüseynî, İslam alimi.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Hasan Müderris</span>

Seyid Hasan Müderris , — İran meşrutiyet devrimi yanlarından, siyasetçı, alim