İçeriğe atla

Nurullah Candan

Nurullah Candan
Kişisel bilgileri
Doğumu30 Aralık 1948(1948-12-30)
Spor
ÜlkeTürkiye
SporAtletizm
Yarışma(lar)Dekatlon

Nurullah Candan (d. 30 Aralık 1948), Türk eski dekatlet.

Candan, 1968 Meksiko Olimpiyatları'nda ülkesini temsil etti. Yüksek atlama elemelerinde 1,95 atlayarak elendi.[1]

Candan, dekatlon, yüksek atlama ve 110 m engellide Türkiye rekorları kırmıştı. Dekatlonda 1968'de rekoru eline geçiren sporcu, ancak 21 yıl sonra Alper Kasapoğlu tarafından geçilebildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Nurullah Candan". sports-reference.com. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2016. 
  2. ^ "REKORLARIN GELİŞİMİ ERKEKLER". atletim.org. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2016. 

Dış bağlantılar

Rekorlar
Önce gelen:
Fahir Özgüden
Erkekler dekatlon Türkiye rekoru sahibi
27 Haziran 1968 - 24 Eylül 1989
Sonra gelen:
Alper Kasapoğlu
Önce gelen:
Çetin Şahiner
Erkekler yüksek atlama Türkiye rekoru sahibi
11 Eylül 1971 - 21 Mayıs 1974
Sonra gelen:
Ekrem Özdamar
Önce gelen:
Çetin Şahiner
Erkekler 110 m engelli Türkiye rekoru sahibi
12 Temmuz 1975 - 26 Ağustos 1978
Sonra gelen:
İlhan Ağırbaş

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

Dekatlon, atletizmde 10 pist ve saha yarışından oluşan etkinlik. Bu yarışma peş peşe iki gün içerisinde gerçekleşir ve atletlerin tüm branşlardaki performansı değerlendirilir. Performanslar IAAF'ın hazırladığı tüm branşların derecelerinin karşılığı olan bir puan cetveline göre yapılır. Atletin hangi branşta, kaçıncı olduğunun önemi yoktur. Önemli olan, 10 yarışma bittiğindeki toplam puandır. Dekatlon, 1912'de ortaya çıkıp aynı tarihte Olimpiyat Oyunları programına dâhil edildi. Oyunların sırası 1914'ten beri aynıdır. Erkekler dekatlona katılım gösterirken kadınlar heptatlon yarışmalarına katılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Carl Lewis</span> Amerikalı atlet

Frederick Carlton ("Carl") Lewis Amerikalı atlet. Dokuzu altın olmak üzere on olimpiyat madalyası ve sekizi altın olmak üzere on Dünya Şampiyonası madalyası kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Voleybolda Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Voleybol, geleneksel altı kişilik salon oyunu ve daha yeni olan plaj voleybolu oyunu olmak üzere Yaz Olimpiyat Oyunları'nda iki disiplinde oynanan sporlardan biridir. Salon voleybolu, 1957 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen 53. oturumunda Olimpiyat programına eklendi ve ilk müsabakalar Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nda yapıldı. Sovyetler Birliği, Tokyo'daki erkekler altın madalyası da dahil olmak üzere, voleybolun da dahil olduğu ilk beş Olimpiyatta hem erkeklerde hem de kadınlarda madalya kazandı. Japonya kadın takımı, açılıştaki Olimpiyat voleybol yarışmasında altın madalya kazandı ve sonraki iki oyunda gümüş madalya kazandı. 1976 Montreal Olimpiyatları'nda Polonya erkek takımı, kadınların 1964 ve 1968'de bronz madalya kazanmasının ardından bu sporda ülkenin tek altın madalyasını kazandı. 1980 Moskova Olimpiyatları'nda ev sahibi takım her iki yarışmada da altın madalya kazandı. Bulgaristan takımı erkekler ve kadınlar turnuvasında sırasıyla bir gümüş ve bir bronz iki madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri voleybolda ilk madalyasını erkeklerde altın, kadınlarda gümüş olmak üzere 1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda kazandı. Çin Halk Cumhuriyeti, ilk kez bir Olimpiyat voleybol müsabakasına katılarak Los Angeles'taki kadınlar yarışmasında altın madalya kazandı. Amerika Birleşik Devletleri, Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda erkeklerde altın madalyasını başarıyla korudu ve Peru, voleyboldaki tek madalyasını kadınlar yarışmasında gümüş madalyayı kazanarak aldı. Sovyetler Birliği, son olimpiyatlarında erkeklerde gümüş, kadınlarda ise altın madalya kazandı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, bağımsızlığını yeni kazanan 15 ülkeden 12'si Barselona'da Birleşik Takım olarak birlikte yarıştı. Kadınlar yarışmasında Birleşik Takım gümüş madalyayı kazanırken, Küba üst üste üç altın madalyasından ilkini kazandı. Erkekler müsabakasında Brezilya sporda ilk altın madalyasını, Hollanda ise ilk genel madalyasını kazandı.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Saint Lucia</span>

Saint Lucia, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise yüzmede olmak üzere dört sporcuyla katıldı. İlk katılımını 1996 Yaz Olimpiyatları'nda yapan Saint Lucia, dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona dördüncü kez sporcu gönderdi. Bu sporcuların en yaşlısı olan 32 yaşındaki Dominic Johnson, önceki oyunlarda da ülke adına yarışan tek sporcu konumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları'nda İsveç</span>

İsveç, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen ve modern Olimpiyat Oyunları'nın ilki olma niteliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'na bir sporcuyla katıldı. Oyunlardaki 14 ülkeden biri olan İsveç'i temsil eden Henrik Sjöberg; atletizm ve jimnastikte, toplamda beş farklı branşta mücadele etti.

Robert "Bob" Beamon Amerikalı eski atlet. Meksiko'daki 1968 Yaz Olimpiyatları'nda kırdığı uzun atlama dünya rekoruyla tanınır. Bu rekor 1991'de Mike Powell'ın derecesine kadar, yaklaşık 23 yıl boyunca geçilememiştir. Beamon'un rekoru ayrıca, Jesse Owens'ın 1935-1960 yılları arasında elinde tuttuğu 25 yıllık rekordan sonra, en uzun süreli geçilemeyen ikinci derecedir.

1968 Yaz Olimpiyatları'nda, erkeklerde 24, kadınlarda ise 12 olmak üzere toplam 36 atletizm mücadelesi yapıldı. Meksiko'daki yarışmalara 93 ülkeden 1031 atlet katıldı.

<span class="mw-page-title-main">1996 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da düzenlenen ve ev sahipliğini yaptığı 1996 Yaz Olimpiyatları'na 646 sporcuyla katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Roman Šebrle</span>

Roman Šebrle Çek atlet. Sporcu tüm zamanların en iyi dekatlon yarışmacıları arasında sayılmaktadır. Asıl olarak yüksek atlamacı olan Šebrle, dekatlon ve heptatlonda mücadele etmektedir. TJ Dukla Praha takımı adına yarışan Çek sporcu, dekatlon dünya rekorunun da eski sahibidir. 2001'de Götzis'te kazandığı 9.026 puanla, vatandaşı Tomáš Dvořák'ın iki yıl önce kaydettiği 8.994 puanı geride bırakan Šebrle, dekatlon tarihinde 9.000 puan sınırını aşan ilk isim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mike Powell</span> Amerikalı uzun atlayıcı

Michael "Mike" Anthony Powell, Amerikalı eski atlet. Uzun atlama branşında yarışan Hellmann, 1991 ve 1993 yıllarında dünya şampiyonu oldu. 1991 Dünya Şampiyonası'nda elde ettiği 8,95 metrelik derecesiyle dünya rekorunu elinde bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Şahiner</span> Türk atlet

Çetin Şahiner, Türk atlet. Genellikle yüksek atlamada yarışan Şahiner, engelli koşular ve dekatlonda da mücadele etmişti. Yüksek atlamada 2 metreyi geçen ilk Türk atlettir (1958).

Alper Kasapoğlu, Türk eski dekatlet.

<span class="mw-page-title-main">İnessa Kravets</span>

İnessa Mikolayivna Kravets, evlilik öncesi soyadıyla Şulyak, Ukraynalı eski üç adım ve uzun atlamacı.

<span class="mw-page-title-main">Ashton Eaton</span> Amerikalı atlet

Ashton James Eaton, Amerikalı dekatlet. Eaton dekatlon tarihinde, Roman Šebrle'den sonra 9000 puan sınırını geçebilen ikinci isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Mutaz İsa Barşim</span>

Mutaz İsa Barşim, Katarlı yüksek atlamacı. Barşim 2,43 metrelik kişisel en iyi derecesiyle, hâlen yüksek atlama Asya rekorunun sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aşan</span> Türk atlet

Haydar Aşan, Türk futbolcu, atlet.

Saim Polatkan, Türk asker ve binici. 1936 Yaz Olimpiyatları'nda yarışmış ve Türkiye adına Olimpiyat Oyunları'nda yarışan ilk biniciler arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksander Klumberg</span>

Aleksander Klumberg, Eston dekatlet. 1920 ve 1924 Olimpiyatları'nda çeşitli etkinliklerde yarıştı ve 1924 yılında dekatlonda bronz madalya kazandı. 1922'de dekatlonda ilk resmî dünya rekorunun sahibi oldu, ancak 1912 Stockholm organizasyonunda yarışan Jim Thorpe'dan daha düşük bir performans sergiledi.

<span class="mw-page-title-main">Kalevi Kotkas</span>

Kalevi Kotkas, Fin atlet. Yüksek atlama ile disk ve gülle atmada mücadele etmişti.