İçeriğe atla

Nurol Ejder

Nurol Ejder

Nurol Ejder 6x6
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2008-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Türkiye-PKK çatışması
Üretim tarihi
Tasarımcı Nurol Makina
Üretici Nurol Makina
Üretildiği tarih 2008-günümüze
Üretim adedi 365+[]
Özellikler
Ağırlık 18,000 kg
Uzunluk 7.05 m (Ejder 6x6)
5.4 m (Ejder Yalçın 4x4)
Genişlik 2.69 m (Ejder 6x6)
2.5 m (Ejder Yalçın 4x4)
Yükseklik 2.4 m (Ejder 6x6)
2.3 m (Ejder Yalçın 4x4)
Mürettebat 2+10 (Ejder 6x6)
2+9 (Ejder Yalçın 4x4)


ZırhıSTANAG-4569 4. seviye
Ana silahı 7.62 mm veya 12.7 mm makineli tüfek
Diğer silahları 25 mm uçaksavar silahı
40 mm bombaatar
Motor Cummins altı silindir turbodizel
375-402 bg
Harekat menzili 700 km
Azami hızı 120 km/h

Nurol Ejder, Nurol Makina tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı personel taşıyıcı serisidir.[1] Ejder 6x6 ve Ejder Yalçın 4x4 olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

Kullanımda bulunan ülkeler.

Nurol Ejder kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ Army Technology. "Ejder Yalcin Tactical Armoured Combat Vehicle". 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  2. ^ "TSK'dan mayına, rokete, bombaya dayanıklı Ejder Yalçın 4x4 hamlesi!". 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  3. ^ Malyasov, Dylan. "Turkey will buy more EJDER YALCIN Armoured Combat Vehicles | Defence blog". defence-blog.com. 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  5. ^ defence-blog.com. "Qatar received batch of new Ejder Yalcin armoured vehicles from Turkey – Defence Blog". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  6. ^ Turkish and Uzbek firms sign deal for 1000 armored vehicles 27 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hürriyet Daily News
  7. ^ aksam.com.tr. "Senegal, Nurol Makina'nın 4x4 zırhlı muharebe aracı Ejder Yalçın'ı seçti - Akşam". 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  8. ^ Army Recognition (28 Şubat 2018). "Nurol Makina 'Ejder Yalcin' and 'Ejder Toma' armoured vehicles for Senegal". 28 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  9. ^ {{Web kaynağı | url =COBRA II zırhlıları Afrika Uluslar Kupası’nda görev yapıyor! https://www.defenceturk.net/cobra-ii-zirhlilari-afrika-uluslar-kupasinda-gorev-yapiyor 19 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  10. ^ Defence Blog (14 Haziran 2017). "First Ejder Yalçın armoured combat vehicles for Tunisia arrive in-country". 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  11. ^ "Türk zıhlısı Ejder Yalçın'ın Macaristan'a ilk teslimatı yapıldı". TRT Haber. 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  12. ^ a b Karakoç, Emre (20 Mayıs 2021). "Nurol Makina zırhlı araçları Kuzey Afrika'ya yayılıyor". DefenceTurk. 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mowag Eagle</span>

Mowag Eagle BİR İsviçre firması olan Mowag tarafından geliştirilmiş tekerlekli ve zırhlı bir araçtır. Birkaç farklı modeli geliştirilmiştir. Son olarak geliştirilen araç Kasım 2003 tarihinde tanıtılan Eagle IV modelidir. Bu araç temelde Duro IIIP şasesi üzerine monte edilmiştir. İlk üretilen Mowag Eagle şase ve şanzıman sistemini Amerikan yapımı HMMWVden, Eagle II ve III ise şase ve şanzıman sistemini HMMWV ECVden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cougar (araç)</span>

Cougar, kara mayını ve EYP saldırılarına karşı korumalı bir zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">DRAGAR</span>

Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie, AMX-10P'nin yerini almak üzere tasarlanmış bir Fransız Piyade savaş aracıdır. 2008 yılında 630 araç sipariş edilerek 2008 yılında Fransız Ordusu ile aktif hizmete girdiler. İspanya ve İngiltere araca büyük ilgi gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">MaxxPro</span> Zırhlı araç

International MaxxPro MPV Navistar International firmasının yardımları ile İsrail Plasan Sasa firmasının tasarladığı ve ürettiği bir zırhlı araçtır. Araç Amerikan Ordusu tarafından Amerikan Deniz Piyade Kolordusu için sürdürülen Mayın Geçirmez Baskın korumalı araç programı gibi Amerikan Kara Kuvvetleri için Orta sınıf Mayın Korumalı Taşıt programı bünyesindedir. Aracın daha küçük olan Category 1 ve geniş olan Category 2 MaxxPro XL adlarında iki farkı modeli bulunmaktadır. İki model de aynı şaseyi kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nurol Holding</span> Türkiye merkezli şirket

Nurol Holding A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren holding kuruluşu. Ticaret, savunma sanayi, inşaat-makine ve imalat, turizm, finans alanlarında faaliyet gösterir. 1966 yılında Arhavi (Artvin) kökenli Çarmıklı ailesine mensup, 3 erkek kardeşin ortaklığı ile holdingin ilk firması olan Nurol İnşaat A.Ş. kurulmuştur. İsmini Nurettin, Erol, Oğuz isimli kardeşlerin isimlerindeki hecelerden alır. Şirketler, 1989 yılında holding çatısı altında birleşmiştir. Merkezi Ankara'dadır. Ankara'nın en güçlü holdinglerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Özel Harekât Başkanlığı</span> Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Özel Harekat Başkanlığı

Özel Harekât Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan merkez teşkilatına bağlı olarak görev yapan birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Karargâhı Gölbaşı/Ankara'dadır. Bu birimde görev yapan personel Özel Harekât Polisi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Kirpi</span>

BMC Kirpi, BMC tarafından üretilen Türk yapımı mayına dayanıklı pusu korumalı (MRAP) askerî aracıdır. Aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Araç adını korunması yönüyle kirpiden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Boxer (zırhlı savaş aracı)</span>

Boxer, Almanya ve Hollanda ortak yapımı bir zırhlı savaş aracıdır. Araç, gelecek nesil zırhlı araç üretmeyi amaçlayan, işbirliğine dayalı bir Avrupa tasarım projesi olup Almanya merkezli Krauss-Maffei Wegmann GmbH ve Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) ile Hollanda merkezli Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. ortaklığındaki ARTEC GmbH şirketi tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Patria AMV</span>

Patria AMV, Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-152</span>

BTR-152, bir Sovyet zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, ZiS-151 şasisi ve aktarma organlarının üzerine inşa edilmiştir. 1950'lerde bir dizi Varşova Paktı üyesi devletle hizmete girdi ve 1960'larda amfibi BTR-60 serisinin ortaya çıkışına kadar Sovyet motorize piyade taburlarının temel aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">BM-21 Grad</span> Rus yapımı savaş teçhizatı

BM-21 Grad, bir Sovyet çok namlulu roketatar sistemidir. Sistem, 1960'larda geliştirilmiş olup BM-14 Katyuşa roketlerinin yerini almıştır. Sovyet modellerinde çoğunlukla Ural-375D kamyonu üzerine monte edilmiştir. Diğer birçok ülke tarafından lisanslı olarak üretildi ve benzer sistemler geliştirildi.

Otokar Ural, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir hafif zırhlı personel taşıyıcısıdır. İlk olarak IDEF 2013 fuarında tanıtılmış olup askeriye ve güvenlik güçleri için tasarlanmıştır.

Otokar Arma, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı savaş aracıdır. Türk Kara Kuvvetleri'nin Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç projesi kapsamında geliştirilmiştir. Araç, yüksek sertlikli monokok çelik gövdesi sayesinde yüksek düzeyde balistik ve mayın korumasına sahiptir. 6x6 ve 8x8 olmak üzere iki adet tekerlek düzenine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bushmaster</span>

Bushmaster, Avustralya yapımı piyade hareketlilik aracıdır. Araç, Australian Defence Industries (ADI) tarafından 1990'larda geliştirilmiş olup günümüzde Thales Australia tarafından üretilmektedir.

Nurol Ilgaz II, Nurol Makina tarafından üretilen Türk yapımı bir mayına karşı korumalı araçtır. Araç, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış olup adını Ilgaz Dağları'ndan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nimr</span> Birleşik Arap Emirlikleri yapımı bir piyade hareketlilik aracı

Nimr, Birleşik Arap Emirlikleri yapımı bir piyade hareketlilik aracıdır. Araç, VPK ve Nimr tarafından ortak olarak geliştirilmiştir ve Orta Doğu'da bulunan sert çöl iklimlerindeki askeri operasyonlar için özel olarak tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">EE-11 Urutu</span> Zırhlı Personel Taşıyıcı

EE-11 Urutu, Engesa tarafından üretilen Brezilya yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 1970'lerde Brezilya Silahlı Kuvvetleri'ndeki eski Amerikan yapımı zırhlı araçların yerini alması amacıyla tasarlanmış olup EE-9 Cascavel üzerinden geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GAZ Tigr</span>

GAZ Tigr, GAZ ve VPK tarafından üretilen Rus yapımı bir piyade hareketlilik aracıdır. Araç, 2000'lerin başında tasarlanmış olup ilk olarak 2005 yılında hizmete girdi.