İçeriğe atla

Nuri el-Cerrah

Nuri el-Cerrah (Arapça: نوري الجراح), İngiltere'de ikamet eden Suriyeli şair. Şiirleri Türkçede dahil olmak üzere, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Farsça, Lehçe, Flemenkçe, İtalyanca gibi pek çok dile tercüme edildi. Arap şiirinde yenilik çabalarıyla bilinen Nuri el-Cerrah, aynı zamanda Arap Coğrafya Merkezi tarafından kurulan İbn Battuta Seyahat Ödülleri'nin komite başkanlığı görevini sürdürmektedir.

2020 senesinde Prof. Mehmet Hakkı Suçin tarafından Türkçeye tercüme edilen "Midilli'ye Açılan Tekne" kitabı Suriyeli mültecilerin trajedisini ele almaktadır.[1]

Hayatı

1956 yılında Suriye'nin başkenti Şam'da doğdu. 70'li yılların başından itibaren Arap dünyasının çeşitli yerlerindeki dergilerde şiirleri yayınlanmaya başladı. Beyrut İç Savaşı'na Lübnan İç Savaşı tanıklık etti. Çok sayıda edebiyat ve kültür dergisinin kuruluşunda yer aldı ve yayın yönetmenlikleri görevini üstlendi. Ayrıca çocuk edebiyatı alanında çok sayıda kitaba imza attı. 1986 yılından beri Londra'da yaşamaktadır.

Şiir Koleksiyonları

  • es-Sabiyy (Çocuk; Beyrut, 1982)
  • Mucârâtu's-Savt (Sese Karşı Yarış; Londra, 1988)
  • Neşîdu Savt (Bir Sesin Ezgisi; Kolombiya, 1990)
  • Tufûletu Mavt (Bir Ölümün Çocukluğu; Kazablanka, 1992)
  • Ke'sun Savdâ' (Siyah Bir Kadeh; Londra, 1993)
  • el-Kasîde ve el-Kasîde fi'l-Mir'ât (Şiir ve Aynadaki Şiir; Beyrut, 1995)
  • Su'ûd İbrîl (Nisanın Yükselişi; Beyrut, 1996)
  • Hadâ'ik Hamlet (Hamlet’in Bahçeleri, Beyrut, 2003)
  • Tarîk Dimaşk (Şam Yolu) ve el-Hadîka el-Fârisiyye (Fars Bahçesi; Beyrut, 2004)
  • Yevm Kâbîl (Kabil’in Günü; Hayfa-Beyrut, 2013
  • Ye's Nûh (Nuh’un Ümitsizliği; Beyrut, 2014)
  • Merâsî Hâbîl (Habil’in Ağıtları, Beyrut, 2015
  • Mersiyyât Arba' (Dört Mersiye; İstanbul, 2016)
  • Kârib ilâ Lesbos (Midilli’ye Açılan Tekne, Milano, 2016
  • Midilli'ye Açılan Tekne (İstanbul, 2020)

Çıkardığı Dergiler

  • en-Nâkıd (Eleştirmen; Londra, 1988-1992)
  • el-Kâtibe (Kadın Yazar; Londra, 1993-1995)
  • el-Kasîde (Kaside; 1999)
  • er-Rihle (Gezi; Londra, 2005)
  • Dimaşk (Şam; Londra, 2012-2013)
  • el-Cedîd (Yeni; Londra, 2015)

Ödüller

  • "Yastık Kitabı / 7 ila 77 Yaş Arası Çocuklar İçin" Çocuk Edebiyatı Özel Ödülü, Katar 2008

Hakkında Yazılanlar ve Röportajlar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Uday Hüseyin</span>

Uday Hüseyin el-Tikriti, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in büyük oğludur. Uday yıllarca babasının vârisi olarak görüldü, ancak kimilerine göre 1996'daki bir suikast girişiminin sebep olduğu yaralanmalar yüzünden küçük kardeşi Kusay'in vâris olarak yerine geçtiği iddia edildi.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek boks takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübünün boks takımı

Fenerbahçe Erkek Boks Takımı Fenerbahçe'nin erkek boksörlerinden oluşmaktadır. 1912-1913 sezonunda, kulübün çatısı altında kurulan branş, Türkiye'nin başarılı boks takımlarından biridir. Takım, idman için kulübün diğer branşlarına da ev sahipliği yapan Dereağzı Tesisleri'ni kullanmaktadır. Son yıllarda Kickboks, Tae-bo ve Wushu sporları da tatbik edilmeye başlanmıştır.

Fettane Hâcc Seyyid Cevâdî, İranlı yazar. İsfahan'da yaşayan Cevadi, Tahran ve İsfahan'daki okullarda edebiyat ve yabancı dil alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Yıllarca öğretmen olarak çalıştı ve İngilizce eserleri Farsçaya çevirdi. 1995'te yayımlanan "Aşk Sarhoşluğunun Sabahı" İran'da en çok satan romanlardan biri oldu. 2000 yılında Suhrkamp yayınevi tarafından "Der Morgen der Trunkenheit" adıyla Almancaya çevrildi ve bu ülkede de en beğenilen kitaplar arasında yer aldı. Cevadi'nin hikâyelerinden oluşan ikinci eseri "Uykunun Kuytusunda" ise Almancada "In der Abgeschiedenheit des Schlafs" olarak basıldı.

<span class="mw-page-title-main">İsfahan Havalimanı</span> Isfahan, İranda Uluslararası Havaalanı

İsfahan Havalimanı, İran'nın İsfahan Eyaleti'nin merkez şehri İsfahan'da yer alan bir uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laristan Havalimanı</span>

Larestan Havalimanı, İran'nın Fars Eyaleti'ne bağlı Larestan şehristanının Lar kentinde yer alan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Hakkı Suçin</span> Yazar ve çevirmen

Mehmet Hakkı Suçin, Türk yazar ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Twana Amin</span>

Twana Amin, çağdaş Kürt yazar, çevirmen ve gazetecidir. Süleymaniye'de doğdu. 2003’te kültür bakanlığına bağlı (TEXT) derginin yazar ekibinde yer alıyordu. 2005– 2007 arasında radyo (NAWA)’da kültürel programların genel sorumlusuydu. 2007’de (PEYK) dergisinin başyazarıydı ve 2007- 2008- 2010- 2012 ve 2015 yıllarında beş kere, en iyi masal ödülünü kazanmıştır. 2011’de Kurdistan kültür bakanlığı, yılın genci ödülünü ona vermiştir. 1999’dan beri, sürekli Kürtçe ve Farsça edebi gazete ve dergilerde, araştırma, masal ve makalelerini yayınlanmıştır ve şimdi de, Dünya Gazeteciler Federasyonu'nun üyesi ve (KONSEPT) derginin yazı sorumlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Orta Asyası</span> orta Asyadaki Sovyet Cumhuriyetleri

Sovyet Orta Asyası, Orta Asya'nın bir dönem Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen bölümünü ve Sovyet yönetiminin kontrol sağladığı zaman aralığını ifade eder (1918-1991). Orta Asya Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri (SSC) 1991'de bağımsızlıklarını ilan etti. Bölgesel kullanım açısından, bölgenin adı Rus İmparatorluğu sırasında kullanılan Rus Türkistanı ile neredeyse eş anlamlıdır. Sovyet Orta Asyası, mevcut sınırlar 1920'lerde ve 1930'larda oluşturulmadan önce birçok bölgesel bölünmeden geçti.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Destnişan</span>

Nadir Destnişan, İranlı profesyonel futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Kyushu'da Yedi Yıldız</span>

Kyushu'da Yedi Yıldız , Ekim 2013'ten beri Japonya'da Kyushu Demiryolu Şirketi tarafından işletilen lüks ve yataklı vagonlara sahip gezi trenidir.

Suriye kadın millî futbol takımı, Suriye'nin kadın millî futbol takımıdır. Takım 2005 yılında kuruldu ve Suriye futbolunun yönetim organı olan Suriye Futbol Federasyonu (SFA) tarafından kontrol ediliyor. Takım henüz FIFA Kadınlar Dünya Kupası'na veya AFC Kadınlar Asya Kupası'na katılmaya hak kazanmamış olsa da, en iyi başarıları Batı Asya Futbol Federasyonu Kadınlar Şampiyonası'nın 2005 ve 2022 sürümlerini üçüncü bitirmeleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hamas-İsrail Savaşı</span> 7 Ekim 2023te başlayan Hamas-İsrail Savaşı

Hamas-İsrail Savaşı, İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından Aksa Tufanı Operasyonu ve İsrail tarafından Demir Kılıçlar Operasyonu olarak adlandırılan, 7 Ekim 2023 tarihinde paramiliter örgüt Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, İsrail geneline geniş çaplı saldırısı ile başlayan bir savaştır. Saldırı sonrası İsrail, Hamas için savaş ilanı kararı almış ve çıkan çatışmalarda en az 1.400 İsrailli ve 15.000+ Filistinli sivil olmak üzere 15.000'den fazla kişi ölmüş, 45.000'den fazla kişi yaralanmıştır. 1 milyon Gazzeli ve 500.000 İsrail'li yerinden edilmiştir. İsrail Yom Kippur Savaşı'ndan bu yana ilk kez savaş ilanı kararı almış, Gazze'ye büyük bir bombardıman yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Mısır parlamento seçimi</span>

Mısır'da 24-25 Ekim ve 7-8 Kasım 2020 tarihlerinde Temsilciler Meclisini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 596 sandalyenin 316'sını kazanan Ulusun Geleceği Partisi'nin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ziyad el-Nakhalah</span>

Ziyad al-Nakhalah Filistin İslami Cihadı (PIJ) lideri olan Filistinli bir militandır, İsrail'e karşı olan ve 28 Eylül 2018'den bu yana birçok ülke tarafından terör örgütü ilan edilen bir grup. Lübnan'da veya Suriye'de yaşadığı düşünülüyor

<span class="mw-page-title-main">Ardamata Katliamı</span>

8 Kasım 2023 tarihinde, Sudan, Batı Darfur, Ardamata'da, Hızlı Destek Güçleri ve Cancavid milisleri tahminler değişmekle birlikte 800 ile 1,300 arasında kişiyi katletti. Saldırı Sudan Silahlı Kuvvetleri'nin 15. Piyade Tümeni kampının Çad'a çekilmesinin ardından gerçekleşti. Yaşanan şiddet olayları akabinde 20.000 kişi mülteci olarak Çad'a kaçmak zorunda kalmıştır. Raporlar, özellikle Masalit topluluğunun etnik olarak hedef alındığını göstermektedir.

1969 Sudan darbesi, Albay Cafer Numeyri liderliğinde ve Başkan İsmail el-Ezhari hükûmetine karşı gerçekleştirilen başarılı bir darbeydi. Darbe, Sudan'ın ikinci demokratik döneminin sonu ve Numeyri'nin 16 yıllık iktidarının başlangı idi.

13 Nisan 2024'te Hamas-İsrail Savaşı sırasında İran, insansız hava araçları ve muhtemelen füzeler kullanarak İsrail'e saldırı düzenledi. İran İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, saldırıya Sadık Vaat Harekâtı kod adını verdi. Bu saldırılar 1 Nisan 2024'te İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırması sonucu meydana geldi. Bu olay, İran'ın 1979'dan bu yana İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Booza</span>

Booza ; süt, krema, şeker, sakız ve salep'den yapılan, esnek ve çiğnenebilir dokusu ile Maraş dövme dondurmasına benzeyen, Doğu Levant bölgesine ait donmuş sütlü bir tatlıdır. Dondurmaya benzeyen bir Arap tatlısıdır.

Yahudilik, Hıristiyanlık ve Hint Dinleri Üzerine Çalışmalar Ziaur Rehman Azmi tarafından dinlerin karşılaştırılması üzerine yazılmış, Al-Rushd Kütüphanesi, Riyad tarafından 2001 yılında yayınlanan bir araştırma kitabıdır.