İçeriğe atla

Nuri Alan

Nuri Alan (9 Nisan 1939, Kahramanmaraş - 11 Ağustos 2024, Ankara[1]), Türk hukukçu, eski Danıştay Başkanı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1960 yılında mezun olmuş, TODAİE'yi ve Paris Uluslararası Kamu Yönetimi Enstitüsünü bitirmiştir. 1963'te Danıştay Yardımcısı unvanıyla mesleğe başlamış, Danıştay Savcılığı, Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü görevlerinde bulunmuş,[2] 30 Mayıs 1978 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilmiştir.[3] Yüksek Seçim Kurulu Üyeliği ve Başkanvekilliği görevini yürütmüş, 1 Ekim 1986'da Danıştay Beşinci Daire Başkanlığına seçilmiştir. Daire başkanıyken, 1990 yılında, 1402'liklerin üniversitelere dönüşüne izin veren karara imza atan isimlerden olmuştur.[4] 26 Eylül 2000 tarihinde Danıştay Başkanlığına seçilmiş,[5] 9 Nisan 2004 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.[6]

Cumhuriyet Gazetesi'nde, Yüksek Seçim Kurulunun 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda, oylama başladıktan uzunca bir süre sonra, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmayan oyların da geçerli olduğuna karar vermesi ve sonrasında yapılan itirazları da reddetmesini eleştiren bir yazı kaleme almıştır.[7]

Kaynakça

  1. ^ https://www.aa.com.tr/tr/gundem/emekli-danistay-baskani-nuri-alan-vefat-etti-/3301008 []
  2. ^ "Anayasa Mahkemesi Raportörleri" (PDF). 14 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  3. ^ "30 Mayıs 1978 tarihli Resmi Gazete" (PDF). 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Haziran 2022. 
  4. ^ BİLAL ÇETİN (11 Mart 2006). "Çetinkaya'ya verilen ödüle 1402'liklerden itiraz geldi". 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  5. ^ "Nuri Alan Danıştay Başkanı". 26 Eylül 2000. 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  6. ^ "Danıştay Başkanlığı resmi internet sitesi". 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
  7. ^ Nuri Alan (27 Nisan 2017). "YSK'nin kararı hukuka uygun mu?". 11 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2018. 
Mahkeme görevi
Önce gelen:
Erol Çırakman
Türkiye Danıştay Başkanı
26 Eylül 2000 - 9 Nisan 2004
Sonra gelen:
Ender Çetinkaya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Seçim Kurulu (Türkiye)</span> Türkiyede seçim işleriyle ilgili en yüksek devlet kurumu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye Cumhuriyeti'nde, Yargıtay ve Danıştay'ın kendi içlerinden çıkardıkları üyelerden oluşan, Türkiye'deki seçimlerin genel yönetimi ile denetimini sağlayan ve seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir karma idari ve yargı merciidir. 1950 yılında kurulun oluşturulması ile seçimler üzerinde yargı denetimi esas alındı. Milletvekili tutanaklarının iptali yetkisi meclise verildi. 1954'te yapılan değişikliklerle bu yetki YSK'ye verildi ve kurulun teşekkülü belirlendi. Kurulun başkanının Yargıtay Başkanı olacağı, üyelerin de Yargıtay ve Danıştay üyelerinden seçileceği, kurulun vereceği kararların kesin nitelikte olduğu hükme bağlandı. 1957 yılında yapılan değişiklikle, partilerin seçimlere ittifak yaparak girmeleri engellendi.

Sait Koçak, , Türk bürokrat.

Ahmet Koçak, Türk bürokrat.

Ertuğrul Ersoy, Türk bürokrat.

Zafer Kantarcıoğlu, Türk hukukçu.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

Ahmet Hamdi Boyacıoğlu, Türk hukukçudur.

Mustafa Bumin,, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşmazlık Mahkemesi</span> Türkiyedeki yargı yolu uyuşmazlıklarını çözmekle görevli yüksek mahkeme

Uyuşmazlık Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda düzenlenen bir yüksek mahkemedir. 1945'te kurulan mahkemenin temel görevi, adli ve idari yargı organları arasındaki görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözmektir.

Mehmet Tevfik Gerçeker, Türk hukukçu ve din adamı, 7. Diyanet İşleri Başkanı.

Süleyman Türkoğlu, Türk hukukçu, eski Danıştay başkanı.

Hicabi Dursun, Türk bürokrat ve hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Celal Mümtaz Akıncı</span> Türk hukukçu

Celal Mümtaz Akıncı, Türk hukukçu. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski üyesidir.

Hüseyin Metin Güven Danıştay eski başkanı

Şevket Apalak Emekli Anayasa Mahkemesi üyesi.

Kadir Özkaya, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi başkanı. 2005-2011 yılları arasında Anayasa Mahkemesi raportörlüğü ve 2011-2014 yılları arasında Danıştay üyeliği yapmıştır.

Muammer Topal, Türk hukukçu, Eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi ve eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Aliefendioğlu</span>

Mustafa Yılmaz Aliefendioğlu Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı ve Anayasa Mahkemesi üyeliği yapmış Türk bürokrat.