İçeriğe atla

Nuri Adıyeke

Nuri Adıyeke
Doğum04 Nisan 1963 (61 yaşında)
İzmir, Türkiye
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
Kariyeri
DalıTarih, Osmanlı tarihi
Çalıştığı kurumlarEge Üniversitesi
Mersin Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
Doktora öğrencileriBahtınur Gülmez, Özgün Kabacaoğlu
Etkilendikleriİlber Ortaylı
Halil İnalcık
Robert Mantran
Salih Özbaran
Abdullah Martal

Nuri Adıyeke (d. 4 Nisan 1963, İzmir), Türk tarihçi ve akademisyen.

Hayatı ve akademik yaşamı

4 Nisan 1963 tarihinde Girit göçmeni bir ailenin çocuğu olarak İzmir'de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de tamamladı. İzmir Atatürk Lisesinden mezun olduktan sonra, Ege Üniversitesi Tarih Bölümünden 1985 yılında mezun oldu. 1986-1995 yılları arasında, yine Ege Üniversitesi'nde inkılap tarihi okutmanlığı yapıp lisansüstü eğitimini de tamamladı. 1995 yılında, XIX. Yüzyılda Milas Kazası adlı eseriyle doktorasını yaptı. 1996 yılında, kendisi gibi tarih akademisyeni olan eşi Ayşe Nükhet Adıyeke ile beraber Mersin Üniversitesi'nin tarih bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. 1996-2010 yılları arasında Mersin Üniversitesi'nin tarih bölümünde Osmanlı tarihi ve İslam tarihi üzerine dersler verdi. 2010 yılında ise Dokuz Eylül Üniversitesi'nin tarih bölümünün Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı'na yardımcı doçent olarak atandı ve oradaki görevine hâlen devam etmekte olup Osmanlı tarihi üzerine dersler vermektedir.

Nuri Adıyeke'nin, 1988'den bu yana evli olduğu Ayşe Nükhet Adıyeke'den Nida isminde bir oğlu vardır.[1]

Eserleri

  1. Adıyeke A. Nükhet- Adıyeke Nuri, “Recent Discoveries In Turkısh Archives: Kadi Registers of Midilli”, TURCICA, Revue Ėtudes Turques, Tome 38, 2006, pp. 355–362.
  2. Adıyeke Nükhet - Adıyeke Nuri - Balta Evangelia, “The Poll Tax ın The Years of The Cretan War (Symbol of Submission and Mechanisms of Avoidance”, Thesavrimasta, Bollettino dell'Instituto Ellenico di Studi Bizantini e Postbizantini, Venezia, 31, 2001, pp. 323–359.
  3. Adıyeke A. Nükhet- Adıyeke Nuri, Fethinden Kaybına Girit, Babıali Kültür Yayıncılık, İstanbul, 2006; 2. Baskı 2007.
  4. Adıyeke A. Nükhet - Adıyeke Nuri, Kıbrıs Sorununun Anlaşılmasında Tarihsel Bir Örnek Olarak Girit'in Yunanistan'a Katılması, SAEMK/TYYK. Yayını, Ankara, 2002.
  5. Adıyeke A. Nükhet - Adıyeke Nuri, The Annexation of Crete to Greece (A Historical Case In Understanding The Cyprus Question), Translation by Mehmet Ulu, SAEMK/TYYK. Yayını, Ankara, 2003.
  6. Adıyeke A. Nükhet - Adıyeke Nuri, “Türk Denizcilik Tarihi Açısından Girit Savaşı ve Önemi”, Askeri Tarih Araştırmaları Dergisi, sayı 9, (Şubat 2007), ss.1-9; Adıyeke Nuri - Adıyeke A. Nükhet, Fethinden Kaybına Girit, Babıali Kültür Yayıncılık, İstanbul, 2006, ss. 15-26.
  7. Adıyeke A. Nükhet - Adıyeke Nuri, “Girit’e Bakıp Kıbrıs’ı Görmek”, Kıbrıs Laboratuvarı, (Derleyen: Şenol Kantarcı), Aktüel Yayınları, İstanbul, 2005, ss.55-69.
  8. Adıyeke Nuri, “Girit’te Askeri ve Toplumsal Bir Kurum: Yerli Yeniçeriler – Gönüllüyan Zümresi”, XV. Türk Tarih Kongresi, 11-15 Eylül 2006, Ankara, Bildiri Özetleri, Ankara, 2006, s.8.
  9. Adıyeke, A. Nükhet - Adıyeke, Nuri, Osmanlı Dönemi Kısa Girit Tarihi, İstanbul, 2021

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filiki Eterya</span>

Filiki Eterya, Osmanlı Devleti'nden bağımsızlık kazanmak amacıyla bir grup Yunan'ın 1814 yılında kurmuş olduğu bir cemiyettir. Bazı kaynaklarda Etnik-i Eterya olarak da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

Sultanzade Civankapıcıbaşı Mehmed Paşa Osmanlı Padişahı Sultan İbrahim saltanatında 31 Ocak 1644 - 17 Aralık 1645 tarihleri arasında bir yıl on ay on yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

Nevesinli Salih Paşa, Osmanlı Padişahı İbrahim saltanatında 17 Aralık 1645 - 16 Eylül 1647 tarihleri arasında bir yıl dokuz ay sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Tevkii Hamza Hâmid Paşa, III. Mustafa saltanatında 8 Nisan 1763 - 1 Kasım 1763 tarihleri arasında altı ay yirmi üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Köprülüzade Numan Paşa veya Köprülüzade Damat Numan Paşa, III. Ahmed saltanatında, 16 Haziran 1710 - 18 Ağustos 1710 tarihleri arasında iki ay sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Halaçoğlu</span> Türk tarihçi ve politikacı

Yusuf Halaçoğlu, Türk tarihçi, akademisyen ve siyasetçi. 1993-2008 yılları arası Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisinin 24, 25 ve 26. dönem Kayseri milletvekili ve eski TBMM MHP Grup Başkanvekili'dir.

<span class="mw-page-title-main">Girit Türkleri</span>

Girit Türkleri, Girit adasının Müslüman sakinleriydi. Osmanlı öncesi ada halkından İslamiyet'e geçenlerin bir kısmı 19. yüzyıl başında Yunan milliyetçiliği akımlarının etkisinde kalarak Hristiyanlığa geri dönmüş (irtidad), Girit Türkleri toplumunun dışına çıkmışlar, Müslüman kalanlar ise Türk kimliğini benimseyerek kendilerine Türk demişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Rahmi Bediz</span> İlk Müslüman Türk fotoğrafçı

Rahmizade Bâhâeddin, fotoğraf tarihçilerinin pek çoğuna göre ilk Türk Müslüman fotoğrafçıdır. Çektiği fotoğrafların, özellikle portrelerin, dönemi için belge oluşturan nitelikleri ve kalitelerinin sanatsal derinliği de göz önüne alındığında, Türkiye'de fotoğrafçılık sanatının da öncüleri arasındadır. Fotoğrafları günümüzde, sadece Türkiye'de değil, Girit'te de çağına ait referanslar olarak değerlendirilmektedir.

Mübeccel Belik Kıray, Türk akademisyendir. Türkiye'de sosyolojinin kurumsallaşmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa</span> Osmanlı paşası (1616 - 1686)

Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı. Son Budin beylerbeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Günay Karaağaç</span> Türk dilci

Prof. Dr. Günay Karaağaç, Türk dil bilginidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı döneminde Kıbrıs</span>

Kıbrıs, 1570'te başlayan Osmanlı-Venedik Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu tarafından feth edilmesinin ardından, 1878'e dek Osmanlı idaresinde kaldı. 1571-1670 yılları arasında arasında ayrı bir eyalet statüsünde varlığını sürdürdü. Eyaletin yönetim merkezi Dağ Kazâsı'nda yer alan Lefkoşa oldu.

Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu, 1943 yılında Birleşik Krallık Kıbrıs Valiliği'nde Kıbrıs Türkleri tarafından kurulan siyasi ve toplumsal örgüt. Kıbrıslı Türklerin Milli Cephe Partisi'nden sonra kurdukları ikinci siyasal partidir.

Tuncer Baykara akademisyen ve eski tarih profesörü. Babası ilkokul öğretmeni Asım Baykara, annesi ise ev hanımı Ayşe Baykara'dır.

Koca Musa Paşa Osmanlı devlet adamı ve denizcisidir. Sultan İbrahim saltanatında kaptan-ı derya görevi yapmıştır. Silahtarlık, kubbealtı vezirliği, sedaret kaymakamlığı ve eyalet valiliği görevleri de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Kuşatması</span>

Kandiye Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın son evresi. Dünya tarihinde Ceuta Kuşatmaları'ndan sonra en uzun kuşatmadır. 1 Mayıs 1648'den 4 Eylül 1669'e kadar, yani 21 yıldan fazla sürmüştür.