İçeriğe atla

Nurettin Yıldız (din adamı)

Nurettin Yıldız
2014'te Nurettin Yıldız
Doğum1960 (63-64 yaşında)
Of, Trabzon, Türkiye
VatandaşlıkTürk
Eğitim
MeslekVaiz ve yazar
OrganizasyonSosyal Doku Vakfı
Dinİslam (Sünni)
Ebeveyn(ler)Hilmi Yıldız (baba)
Resmî sitenureddinyildiz.com

Nurettin Yıldız (d. 1960; Of, Trabzon), Türk vaiz ve yazar.[1]

Özel yaşamı

Trabzon'un Of ilçesinde doğan Yıldız, İstanbul'a geldikten sonra babası Hilmi Yıldız'dan on yaşına kadar hafızlık ve ilk dini eğitimini aldı. Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'ne devam etti, akabinde Marmara Üniversitesi'nin ilahiyat fakültesinde bir yıllık eğitim aldıktan sonra Mekke Umm Al-Qura Üniversitesi'ne geçiş yaparak orada "usul-u fıkıh" bölümünden mezun oldu.

Nurettin Yıldız evlidir ve dört çocuk babasıdır.[1]

İş yaşamı

Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi'ne devam ederken, farklı gazetelerde haftalık yazılar ve tercüme haberler kaleme aldı. Aynı zamanda kürsü hatipliğine devam etti.

İstanbul'a döndükten sonra eğitim ve sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösterdi. Hâfızlık ve din eğitimi alanında grup eğitimleri başlattı. Bu dönemde tercüme eserler kaleme aldı. Sivil toplum kuruluşlarından Senabil Hizmet ve Kültür Vakfı gibi teşkilâtların kuruluşuna öncülük etmiş ve hâlen birçoğunun yönetim ve istişare kurullarında görevli olarak bulunmaktadır. En son Sosyal Doku Derneği'nin kuruluşunu yapmıştır.

Tebliğ ve irşad faaliyetleri içinde çocuk ve aile eğitimi, gençlerin şuurlandırılması, İslam ahlâkı, teşkilat eğitimi, ümmet şuuru gibi konularda yüzlerce seminer ve konferans vermiş ve hala devam etmektedir. Aylık düzenli olarak Altınoluk, Elif Elif, Genç Doku, Reyhan, Ribat dergilerinde düzenli yazılar yazmakta, değişik gazetelerde köşe yazılarına devam etmektedir.[1] Dost FM, Hedef Radyo ve Rahmet FM'de sohbetleri yayınlanmaktadır.

Eleştiriler

Nurettin Yıldız'ın bazı görüşleri eleştirilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bir sohbetinde çalışan kadının "fuhşa hazırlık yapmadığı sürece destek olduğunu" iddia etmesi tenkit edilmiştir.[2]
  • "6 yaşında bir çocuk evlenmeye adaydır" ve "7 yaşında bir kız çocuğu, 25 yaşında erkek çocuğu ile veya 7 yaşında bir erkek çocuğu, 25 yaşında bir kız ile nikâhlanabilir." gibi sözleri sosyal medyada gündeme geldi ve çeşitli eleştirilere sebep oldu.[3] Bu sözleri nedeniyle çeşitli illerdeki etkinlikleri iptal edildi.[4]

Eserleri[5]

  • Medine Toplumu - Prof. Dr. Ekrem Ziya Umeri (çeviri)
  • Rahmetin Kapısında
  • İşi Vaktinden Çok Olanlar 1-2-3-4
  • Düzeltilmesi Gereken Kavramlar - Muhammed Kutub (çeviri)
  • Kur'an ve Sünnete Göre Müslüman Kadının Şahsiyeti - Prof. Dr. M. Ali Haşimi (çeviri)
  • Dereyi Bulandırma
  • Medine Raporu
  • En Sevgiliden Hanımlara İnciler
  • Hani Din Hepimizindi?
  • Satır Başları (cep boy)
  • Büyük Hayatlar - Tarihe Yön Verenler
  • Büyük Hayatlar - Allah'ın Peygamberleri
  • İslam Alimleri - Yolumuzu Aydınlatanlar
  • Peygamberimizin Arkadaşları (cep boy)
  • Kadın Kahramanlar (cep boy)
  • Mektubunuz Var Aynı Adrestemisiniz?
  • Hür Yürekli Genç

Dış Bağlantılar

Resmî site 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Youtube'da Nureddin Yıldız 30 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ a b c Muhammed (27 Şubat 2013). "Cevap: Nurettin Yıldız Kimdir? tanımak istiyorum". Mumsemâ. 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  2. ^ "'Bir kadın çalışmayı tercih ederek fuhşa hazırlık yapmış olur!'". t24.com.tr. 5 Aralık 2014. 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  3. ^ "Nureddin Yıldız: 6 yaşındaki çocukla evlenilebilir". milliyet.com.tr. 10 Ocak 2015. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  4. ^ ""6 yaşındaki çocuk evlenebilir" diyen o isme bir darbe daha". odatv.com. 14 Mayıs 2016. 15 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017. 
  5. ^ "Nureddin Yıldız Yazarına Ait Tüm Kitaplar - Nureddin Yıldız Biyografisi". www.kitapyurdu.com. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma</span> İslam peygamberi Muhammedin küçük kızı

Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra, İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Sevan Nişanyan</span> Türkiye Ermenisi yazar, etimolog ve sözlükçü

Sevan Bedros Nişanyan, etimoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Türkiye Ermenisi yazar. Geçmişte Agos ve Taraf'ta köşe yazarlığı yapmasının yanında birden fazla seyahat kitabı yazdı. 2004'te, Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü'nü aldı. Nişanyan, 2017 yılında hapisten firar etmesinin ardından Yunanistan'ın Sisam adasında dört yıl boyunca yaşadı. Ekim 2021'de Belgrad üzerinden Sisam adasına dönerken Yunanistan makamları tarafından persona non grata ilan edilerek sınırdışı edildi. Nişanyan 2,5 ay sonra Yunanistan'a döndü. Yunanistan'daki Ermeni Büyükelçiliği, Nişanyan'ın mahkeme kararına göre 15 gün içinde gönüllü olarak Yunanistan'ı terk etmesi gerektiğini belirterek, Ermenistan vatandaşı olduğu için "isterse Ermenistan'a gidebilir" bildiriminde bulundu.

Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocukluğun başladığı; cinsel gelişimin başladığı ergenlik dönemi ile birlikte çocukluk döneminin bittiği kabul edilir. Ama bu tanımlamalar görecelidir ve kesin sınırları yoktur. Birleşmiş Milletlerin raporlarında 0-18 yaş arasındaki insanlar çocuk kabul edilirler. Bunun haricinde çocuk kelimesi sıklıkla evlat anlamında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Enes bin Mâlik</span> Sahabe

Enes bin Mâlik (612-709), İslam Peygamberi Muhammed'in sahabisidir.

<span class="mw-page-title-main">Halide Edib Adıvar</span> Türk yazar, öğretmen ve politikacı (1884–1964)

Halide Adıvar, Türk yazar, siyasetçi, akademisyen ve öğretmen. Halide Onbaşı olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Münir Nurettin Selçuk</span> Türk bestekar ve ses sanatçısı

Münir Nurettin Selçuk, Klasik Türk müziği şarkıcısı ve bestecisidir.

Remzi Kitabevi, 1927 yılında İstanbul'da kurulmuş yayınevi ve kitapevi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin</span> Alinin oğlu, Şianın 3. imamı, sahabe

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib, İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur. Dördüncü Hâlife olan Ali bin Ebu Talib'in oğludur. Annesi, Muhammed'in kızı Fatıma Zehra’dır. On İki İmâmlar'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emevîler tarafından öldürülmüştür. Soyundan gelenler Hüseynî ya da Seyyid olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Selmân-ı Fârisî</span> Fars asıllı sahabe

Selman-ı Farisi, Fars sahabe.

Ken'an Rifâî Büyükaksoy,, Türk muallim, mutasavvıf, şairdir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında yaşayan İslâm âlimleri arasında önemli yeri olan bir mutasavvıftır. İslâmiyet'in ilk tarikatlarından biri olan Rıfâiyye'nin İstanbul kanadını kurmuş, tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlamış, 1908 ile 1925 arasında tarikatın şeyhliğini yapmıştır. Osmanlı döneminde olduğu gibi cumhuriyet döneminde de, Türkiye'de pek çok entelektüel, yazar, edebiyatçı, sanatçıyı etkileyen Kenan Rifâî, 1925'te tekke ve zaviyelerin yasaklanmasını "Hakk'ın tasarrufu" olarak yorumlamıştır.

Mü'minlerin Anneleri, Kuran'a göre İslam peygamberi Muhammed'in eşlerini tanımlamak için kullanılan ifadedir. İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Deştî ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir. Evlilik olarak kaydedilen kadınların arasında cariye ve savaş esirlerinden hediye edilen isimler de bulunmaktadır. Bunlar evlilik olarak kaydedilse bile İslam kültüründe cariyelerin statüsü ayrıdır ve bu kadınlarla cinsel beraberlik için nikâh işlemi yapılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Mâriye</span> İslam peygamberi Muhammedin eşi

Mâriye el-Kıbtiyye, İslam peygamberi Muhammed'in eşi. Mısır'ın Said bölgesinden Hafn denilen bir köydendir. Kıptî bir baba ve Rum bir anneden dünyaya geldiği belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Döngeloğlu</span> İlahiyatçı ve yazar

Ömer Döngeloğlu, Türk ilahiyatçı, yazar, program yapımcısı ve televizyon sunucusu. Kanal 7 kanalında sunucusu olduğu dini programlarla tanınmaktadır. COVID-19 nedeniyle Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 51 yaşında öldü.

Türk adları, her toplumun olduğu gibi Türk toplumunun hayat tarzını, sosyal yapıyı ve düşünce yapısını yansıtır, toplumun aynası kabul edilir. Toplumların kendilerine özgü ad verme gelenekleri vardır. Eski Türklerde çocukların ergenlik çağına ulaşana kadar başardıkları bir işe göre isim verilirdi.

Cemal Öğüt veya Hacı Cemal Öğüt, Türk yazar, hukukçu ve din adamı.

Kadı, tarihte İslam ülkelerinde insanlar arasında meydana gelen hukuki anlaşmazlıkları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlamak, verdikleri hüküm ve cezaları infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından görevlendirilmiş kimsedir. Kadılara dinî, malî, idarî, eğitim-öğretim gibi görevlerin verildiği de görülmüştür.

Musa Kazım Arıcan, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Türkmen (Trabzon doğumlu)</span> Türk siyasetçi

Hilmi Türkmen Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bayraktar Bayraklı</span>

Bayraktar Bayraklı,, ilahiyat profesörü ve Marmara Üniversitesi öğretim üyesi.