İçeriğe atla

Nurettin Uzunoğlu

Nurettin Uzunoğlu
Doğum1939
Türkiye Kütahya, Türkiye
Ölüm9 Ekim 2013 (73-74 yaşlarında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriEyüpsultan Mezarlığı, İstanbul
MeslekAkademisyen, yazar
MilliyetTürk

Nurettin Uzunoğlu (1939 - 9 Ekim 2013), Türk yazar ve akademisyendir.

Yaşamı

1939 yılında Kütahya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Akademik kariyerini ABD'nin Nebraska, Missouri ve Kansas Üniversiteleri'nde sürdürdü. Doktorasını ABD ve Ankara Üniversitesi Ortak programı ile Siyaset Bilimi üzerine yaptı. 27 yaşında Oktay Sinanoğlu’ndan sonra Türkiye’nin en genç ikinci profesörü oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK’ın yanı sıra ABD’de Nebraska ve Bellevue Üniversiteleri’nde öğretim görevlisi olarak bulundu. Malezya, Filipinler, Japonya, Hawaii, ABD, Kanada, İskandinavya, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Filistin, Libya, Pakistan, Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka gibi ülkelerde misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi. Katıldığı bilimsel çalışmalar nedeniyle “Visiting Professor” olarak anıldı. Kur'an Meali, Peygamberler Tarihi ve İslam Hukuku gibi pek çok temel kaynak kitabını günümüz İngilizcesine çevirdi. Yayımlanmış 34 kitabı vardır. Görme engelliler için hazırladığı 8 cilt ve 2 bin sayfadan oluşan, Braille alfabesi ile yazılmış İngilizce Kur'an meali dünyada ilk ve tek olma özelliği taşıyor. 9 Ekim 2013 tarihinde İstanbul, Fatih'te öldü.[1] Mezarı Eyüp Sultan'da, Bahariye Mevlevihanesi karşısındadır.[2] İsmi, 2021 yılında, doğum yeri olan Kütahya'da Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir liseye verilmiştir.

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ Sevim, Nidayi. Yer Gök Medeniyet, Akıl Fikir Yayınları, İstanbul, 2014. s.157
  2. ^ Prof. Nurettin Uzunoğlu vefat etti. 21 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. haber7.com. Erişim Tarihi:21.10.2016
  3. ^ Nurettin Uzunoğlu. worldcat.org. Erişim Tarihi:25.10.2016
  4. ^ TYB Üyesi Prof. Dr. Nurettin Uzunoğlu Hoca Vefat Etti. 12 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tyb.org.tr. Erişim Tarihi:19.10.2016

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Yazarlar Birliği</span>

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye'nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 7 Ağustos 1978’de “Yazarlar Birliği” adıyla kuruldu. 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği adını aldı. 1991’de ise “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Nuri Öztürk</span> Türk İslam felsefesi profesörü, ilahiyatçı, gazeteci, avukat ve yazar (1951–2016)

Yaşar Nuri Öztürk, Türk İslam felsefesi ve ilahiyat profesörü, yazar, gazeteci, avukat, televizyon programcısı, siyasetçi ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin kurucu dekanıdır. Türkiye'de "Kur'an Müslümanlığı" düşüncesinin öncü isimlerinden biri olan Yaşar Nuri Öztürk, Türkiye başta olmak üzere ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Balkanlar'da "İslam ve insan hakları" ile ilgili birçok konferans verdi. Çoğunluğu İslam hakkında olan birçok kitap yazdı. İslam'ı ve Kur'an'ı anlamaya yönelik kaleme aldığı birçok kitabı ve makalesinin yanı sıra siyaset, sosyoloji ve tarih konulu kitaplar da yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

Aptullah Kuran, Türk mimar ve mimarlık tarihçisi.

Ahmet Ziya Aktaş, Türk siyasetçidir.

İsmail Karakuyu Simav, Kütahya), Türk siyasetçidir.

Onur Çetin Kumbaracıbaşı, eski Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Esener</span>

Hüseyin Hayri Turhan Esener, Türk akademisyen, siyasetçi.

Sabahattin Zaim, Türk iktisatçı, akademisyen ve eğitimci.

Oktay Aslanapa, Türk akademisyendir.

Ersin Onulduran uluslararası ilişkiler alanında çalışmaları bulunan Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Bilgin</span> Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Vedat Bilgin, Türk sosyolog, akademisyen, bürokrat, yazar, eski Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, TBMM 28. Dönem Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı, TBMM 25, 26 ve 28. Dönem Ankara Milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cevizci</span> Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmen

Ahmet Cevizci, Türk felsefeci, akademisyen ve çevirmendir.

Ömer Sadettin Ökten, Türk yazar ve emekli öğretim üyesidir.

Ali Akpınar,, Türk akademisyen, müftü.

The Majestic Qur'an: An English Rendition of Its Meanings, dört Türk Sünni âlim tarafından yazılan, Kur'an'ın anlamlarını içeren 20. yüzyıl İngilizce mealidir. Meal modern İngilizce ile yazılmıştır ve 800'den fazla açıklayıcı not içermektedir. Her ne kadar bu çeviri kendisini bir komite çalışması olarak tanımlasa da, yazarların her birinin kendi odak noktası bulunmaktadır. 1'den 8'e kadar olan sureleri Nurettin Uzunoğlu, 9'dan 20'ye kadar Tevfik Rüştü Topuzoğlu, 21'den 39'a kadar Ali Özek, 40'tan 114'e kadar Mehmet Maksutoğlu tercüme etmiştir.