İçeriğe atla

Nureddin Zengi Hareketi

حركة نور الدين الزنكي
Nureddin Zengi Hareketi
Etkin2011 - günümüz
ÜlkeSuriye
BağlılıkSuriye Devrimciler Komuta Konseyi[1]
Şam Cephesi[2]
Doğruluk ve Gelişim Cephesi (önceden)[3]
Mücahid Ordusu (eskiden)[4]
Fetih Halep[5]
TipiOrdu
GöreviHalep'in ele geçirilmesi
KarargâhHalep
SavaşlarıSuriye İç Savaşı
  • Halep Muharebesi
  • El Nusra-Muhalefet çatışmaları
Fırat Kalkanı Operasyonu
Komutanlar
KomutanŞeyh Tevfik Şahabuddin

Nureddin Zengi Hareketi (Arapçaحركة نور الدين الزنكي), Suriye'nin Halep bölgesinde faaliyet gösteren bir muhalif gruptur. 2014 itibarıyla Halep'teki en büyük muhalif gruplardan biri olduğu belirtilmiştir.[6] Grup, ismini Halep'te Haçlılara karşı savaşmış Oğuz Türkmenlerinden Zengilerin lideri Nureddin Mahmud Zengi'den almıştır.

Tarihçe

Nureddin Zengi Hareketi 2011 yılının sonlarına doğru, Şeyh Tevfik Şahabuddin tarafından Halep'in kuzeybatısındaki Şeyh Salman'da kurulmuştur. Savaşçılarının çoğu Halep'in kuzeybatı mahallelerindendir.[7] Nuredddin Zengi Hareketi, Temmuz 2012'de başlayan Halep çatışmalarının ilk safhalarından beri yerini almıştır. Selahaddin mahallesini ele geçirmişse de, sonradan Halep'in kırsalına çekilmiştir.[8]

Aralık 2014'te Halep'te faaliyet gösteren Şam Cephesi'ne katılmıştır.[2]

ABD'nin ılımlı muhalifleri eğitme programı dahilinde, CIA'den maddi destek almıştır.[9]

6 Mayıs 2015'te, Halep merkezli 13 grup ile birlikte, Fetih Halep'e katılmıştır.[5]

19 Ekim 2015'te, grup lideri Suriye Ordusu ile çatışırken Halep yakınlarında öldürülmüştür.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Translation: the Formation of the Syrian Revolutionary Command Council". Goha's Nail. 3 Ağustos 2014. 14 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2014. 
  2. ^ a b "The Levant Front: Can Aleppo's Rebels Unite?". Carnegie Endowment for International Peace. 26 Aralık 2014. 26 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2015. 
  3. ^ "Guide to the Syrian rebels". BBC News. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
  4. ^ "Jeish al-Mujahideen Charter – Comment and Translation". Goha's Nail. 4 Mayıs 2014. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2015. 
  5. ^ a b "Zulfikarr comments on "Aleppo operations room" announcing the preparation for "the great battle" with 14 rebel groups". reddit. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 
  7. ^ "NEW OPPOSITION COALITION JAISH AL-MUJAHIDEEN ANNOUNCED IN ALEPPO". Jamestown Vakfı. 30 Ocak 2014. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2014. 
  8. ^ "The Story of Al-Tawhid Brigade: Fighting for Sharia in Syria". Al-Monitor (As-Safir). 22 Ekim 2013. 25 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2014. 
  9. ^ "Rebels in northern Syria say U.S. has stopped paying them". McClatchy Newspapers. 9 Aralık 2014. 30 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2015. The aid cutoff will not affect fighters from two groups now fighting to hold onto areas of Aleppo, Syria’s one-time commercial center. Those groups include some 600 fighters from Harakat Hazm, which had been the biggest recipient of U.S. aid, and as many as 1,000 fighters fielded by the Nuruddin az Zinki force 
  10. ^ "Syrian troops advance toward air base besieged by IS". Associated Press. 19 Ekim 2015. 11 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halep</span> Suriyede bir şehir

Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ahrar uş-Şam</span> İslamcı Silahlı Sünni-Köktenci Militan örgüt

Ahrar uş-Şam ya da tam adıyla Şam'ın Hürleri İslami Hareketi, Suriye'de 2011 yılında Halep'te kurulan ve Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalif gruptur. Merkezleri İdlib'dedir. 2011 yılından bu yana aktif faaliyet göstermektedir. Sünni ve Selefi mücahidlerden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr Taarruzu</span> Suriye İç Savaşında bir taarruz

El-Kuseyr Taarruzu, Suriye Kuvvetleri tarafından Muhaliflere karşı başlatılmıştır. Taarruz, 4 Nisan 2013 tarihinde Suriye Ordusu ve Hizbullah tarafından başlatılmıştır. Aynı zamanda bu taarruzda Ulusal Savunma Kuvvetleri de bulunmuştur. Ordu El-Kuseyr'deki Muhaliflerin elinde olan kasabalara bir saldırı başlatmıştır. Bölge önemli bir erzak yoluydu, çünkü yol sayesinde Humus'daki muhaliflerle savaşmak için bu yol gerekliydi.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Halep</span> İslamcı ittifak

Fetih Halep, Halep'i rejimden kurtarmak için çeşitli muhalif gruplardan oluşmuş ortak bir operasyon gücüdür.

Şam Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Halep'te muhalifler tarafından kurulmuş ortak operasyon gücüdür. Şam Cephesine mensup muhalif gruplar genelde Sünni İslamcı gruplar olmakla birlikte, hem ılımlı gruplar hem de Selefi çizgideki gruplar mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ceyş-ul İslam</span>

Ceyş-ul İslam ya da İslam Ordusu, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı muhalif bir grup. Suriye, Rusya, İran ve Mısır tarafından terörist grup olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Cephesi (isyancı grup)</span> Muhalif örgüt

Güney Cephesi, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye'nin güneyinde mücadele veren Suriyeli muhalif grup. Bazı iddialara göre Özgür Suriye Ordusu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Taarruzu (2014)</span>

Lazkiye Taarruzu, Suriye İç Savaşı sırasında, çeşitli muhalif grupların, Suriye hükûmeti kontrolündeki Lazkiye ilinde, 21 Mart 2014'te başlattığı taarruz. Muhalifler, taarruzun ilk safhalarında Türkiye sınırındaki Keseb kasabası ile çevresindeki bazı yerleşim birimlerinin kontrolünü ele alsa da, Suriye hükûmeti ile müttefiklerinin karşı saldırıları sonrasında geri çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Haziran-Eylül 2016 Halep çatışmaları</span>

2016 Halep Yaz Operasyonu Suriye Silahlı Kuvvetleri tarafından Haziran 2016'nın sonlarında Halep'in kuzeyinde başlatılan askerî operasyon. Operasyonun amacı isyancı gruplara Halep şehrinden gelen desteği kesmekti.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Feylak üş-Şam</span>

Feylak üş-Şam veya Şam Lejyonu, Suriye İç Savaşı sırasında Mart 2014'te kurulan Sünni İslamcı isyancı grupların bir ittifakıdır. İttifak, bazıları daha önce Suriye Müslüman Kardeşleri ve Devrim Muhafızları Konseyi'ne bağlı olan 19 farklı gruptan oluşuyordu.

Leon Sedov Tugayı Suriye iç savaşına katılan Troçkist bir militan gruptur. Kurucuları Arjantinliydi, ancak esas olarak yerel savaşçıları topladığı Halep'te bulunuyordu. Adını Leon Troçki'nin ilk oğlu Leon Sedov'dan almıştır.

Fastakim Kama Umirt Birliği Suriye İç Savaşı sırasında aktif olan muhalif bir gruptur.