İçeriğe atla

Nurdağ Tüneli

Nurdağ Tüneli
Coğrafya
Ülke(ler)Türkiye
Özellikler
AmaçDemiryolu ulaşımı
Durumİnşa halinde
KullanımDemiryolu
SahibiTCDD
Uzunluk9.950 m
Tüneller

Nurdağ Tüneli, Osmaniye'nin Bahçe ve Gaziantep'in Nurdağı ilçeleri arasında Mersin - Adana - Osmaniye - Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu kapsamında inşa halinde olan demiryolu tünelidir.

Fevzipaşa varyantının bir parçası olan tünel tamamlandığında Türkiye'nin en uzun demiryolu tüneli unvanını alacaktır. Tünel 9.950 m uzunluğunda ve çift tüpten oluşmakta. Mersin - Gaziantep Yüksek Standartlı demiryolunun en önemli halkasıdır. Tamamlanmasıyla 37 km'lik Bahçe - Nurdağ arası demiryolu mesafesi 17 km'ye ve eğim %0.27'den %0.16'ya düşürülecektir. Tünelde yolcu trenleri 200 km/h ve yük trenleri de 80 – 100 km/h hızla işletilecektir.[1] 1 Ağustos 2023 itibarıyla kazı çalışmaları tamamlanmıştır.[2] Tünelin 2024 yılı içinde açılması planlanmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Özen, Levent (23 Mayıs 2022). "Ankara Gaziantep Hızlı Treni Devreye Alma Çalışmaları Sürüyor!". RayHaber | RaillyNews. 23 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2022. 
  2. ^ leventelmastas (1 Ağustos 2023). "Mersin Gaziantep Hızlı Tren Projesi'nde Önemli Bir Eşik Daha Aşıldı". RayHaber | RaillyNews. 1 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Türkiye'nin en uzun demir yolu tünelinde sona doğru". Anadolu Ajansı. 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-Sivas yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – Sivas YHD, Türkiye'nin Ankara ve Sivas illeri arasında yer alan ve 26 Nisan 2023'te hizmete giren yüksek hızlı demiryolu hattıdır. Çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olan YHD hattında TCDD Taşımacılık tarafından azami 250 kilometre/saat (160 mph) hızla Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin-Adana Bölgesel Treni</span> TCDD Taşımacılık Bölgesel Treni

Mersin - Adana Bölgesel Treni, Mersin - Adana arasındaki 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün toplam 8+8 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Emirdağ Yüksek Hızlı Tren Garı, Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde inşa halinde olan bir tren istasyonudur. İstasyon, Karaağaç köyünde yer almakta olup Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu hattına hizmet vermesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Garı</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Mersin Garı, Mersin'in Akdeniz ilçesi Yenimahalle Mahallesi'nde Çakmak Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Taşkent Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Toroslar Mahallesi'nde D.400 üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Bahçe Tren İstasyonu</span> Osmaniye, Türkiyede bir tren istasyonu

Bahçe Tren İstasyonu, Osmaniye'nin Bahçe ilçesi Çamlıca Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Garı</span> Şehitkamil, Gaziantepte bir tren istasyonu

Gaziantep Garı, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi Yaprak Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Adana – Mersin demiryolu, Adana – Mersin arasında bulunan TCDD'ye ait 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğunda çift hatlı demiryolu hattıdır.

Bandırma – Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Bandırma – Bursa – Osmaneli YSD, Bandırma – Osmaneli YHT arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. 23 Aralık 2012'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle temeli atılmıştır.

Yerköy – Kayseri yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Yerköy – Kayseri YSD, Yerköy YHT – Kayseri YHT arasında yapımı süren 142 km uzunluğunda, 250 km/saat hıza kadar, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu karma (Yük-Yolcu) işletmecilik yapılması planlanan projedir.

<span class="mw-page-title-main">Polatlı-İzmir yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Polatlı – İzmir YSD, Polatlı YHT – İzmir-Basmane arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Hat üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren seferleri düzenlenecektir. Yolculuk süresinin 210 dakika olması beklenmektedir. 2024 yılı itibarıyla toplam maliyetinin ₺64,5 milyar olması planlanan hattın tamamının 2027 yılında açılması hedeflenmektedir.

Mersin - İskenderun Bölgesel Treni, Mersin - İskenderun arasındaki 205,633 kilometre (127,774 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından günde toplam 4 sefer işletilen Bölgesel Tren'dir.

Mersin - İslahiye Bölgesel Treni, Mersin - İslahiye arasındaki 219,165 km (136,2 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından her gün toplam 2 sefer işletilen Bölgesel Tren'iydi.

<span class="mw-page-title-main">TCDD YHT Bölge Müdürlüğü</span> Demiryolu bölge müdürlüğü

TCDD YHT (8.) Bölge Müdürlüğü, merkezi Ankara'daki Ankara YHT Garı olan TCDD müdürlüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu</span> Türkiyedeki yüksek hızlı demiryolu sistemine genel bakış

Türkiye'de yüksek hızlı demiryolu, 2003'te TCDD tarafından Ankara – İstanbul arasındaki illeri kapsayan 250 kilometre/saat (160 mph) azami hıza uygun Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu'nun inşasına başlanmıştır. Etütler yapıldıktan sonra ilk somut adım 2004'te atılmış ve yüksek hızlı demiryolu için yer açma işlerine başlanmıştır. 23 Nisan 2007'de hattın ilk etabı olan 245 kilometre (152 mi) uzunluğundaki Ankara – Eskişehir etabında deneme seferlerine başlanmış, 13 Mart 2009'da da 1 saat 25 dakika süren ilk yolculu ticari işletim yapılmıştır.

Konya – Ulukışla – Yenice yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Konya – Ulukışla – Yenice YSD, Konya – Yenice arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Proje kapsamında Konya - Karaman - Ulukışla kesiminde mevcut konvansiyonel Konya – Yenice demiryolu'na 2. hat eklenecek, gerekli görülen yerlerde kestirme amaçlı tüneller açılacak, hemzemin geçitler kaldırılarak yerlerine üst ve alt geçitler yapılacak, istasyonlar ve peronlar düzenlenecek, sinyalizasyon ve elektrifikasyon altyapısı kurulacaktır. Böylece mevcut hat, Yüksek Hızlı Tren işletimine uygun hale getirilmiş olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Kapıkule yüksek standartlı demiryolu</span> Yüksek standartlı demiryolu hattı

İstanbul – Edirne – Kapıkule yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca İstanbul – Edirne – Kapıkule YSD, Halkalı – Kapıkule arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir.

Mersin – Adana – Gaziantep yüksek standartlı demiryolu ya da kısaca Mersin – Adana – Gaziantep YSD, Mersin – Gaziantep arasında yapımı süren çift hatlı, elektrikli ve sinyalli yüksek standartlı demiryolu projesidir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ihalede 6 milyar 749 milyon 818 bin liralık teklifle 5 firma davet edildi, REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Tic. A.Ş. ihaleyi kazandı.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.