İçeriğe atla

Nuray Tekin

Nuray Tekin
Doğum1960
Hadim, Konya
Meslekyazar
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Universitesi Edebiyyat Fakültesi
Önemli eserTek Kişilik Ölüm

Nuray Tekin, (d. 1960 Hadim, Konya) Türk yazardır.

Orman mühendisi babanın görevi nedeniyle Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerini dolaştıktan sonra ailesi ile 1965 yılında Ankara’ya yerleşti. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da gördü. 1982 yılında yüksek öğrenimi için İstanbul’a yerleşti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 1983 yılından itibaren çeşitli dergilerde yazıları yayımlandı. Uzun yıllar basın-yayın sektöründe çalıştı.

İlk kitabı Tek Kişilik Ölüm, 1991 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. 1996 yılında Ankara'ya yerleşti. 2000 yılına kadar yayınevi editörlüğü, reklam yazarlığı gibi işlerde çalıştı. 2000 yılından beri ODTÜ'de okutman olarak çalışmaktadır.

Nuray Tekin, ayrıca Ayrıntı Yayınları, Arkadaş Yayınevi ve Pusula Yayıncılık'tan yayımlanmış birçok kitapta editörlük ve redaksiyon çalışmasında bulunmuştur.

Yayınları

Edebiyat

Kitap

  1. Tek Kişilik Ölüm, İletişim Yayınları, 1991.
  2. Korkunun Yüzleri, İletişim Yayınları, 1996.
  3. Son El, Arkadaş Yayınları, 2002.

Yazı/Deneme

  1. “Bu Şiirde Şiir Öncesi-Bir Yolculukta Bir Karşılaşmayı Anımsayış”, Yeni Olgu, Sayı: 1, Ocak, 1984.
  2. “Oscar Yenildi mi?”, Yeni Olgu, Sayı: 2, Şubat, 1984.
  3. “Anadolu’da Ev ve İnsan” (Kitap tanıtım), Skylife, 8/93.
  4. “Boğaziçi’nde Mekânlar”, (Kitap tanıtım), Skylife, 9/93.
  5. “Çanta”, (öykü), Gölge e-dergi Öykü Özel Sayısı, 9/2008.
  6. “Fantezi Üzerine Düşünme Alıştırmaları”, (deneme),Xasiork Dergi Onuncu Yıl Özel Sayısı, 8/2011.

Toplantı

“Korku Edebiyatında Kadınlar”, Türkiye-Almanya Kadın Yazarlar Toplantısı, Kadın Eserleri Kütüphanesi, Heinrich Böll Vakfı, Pazartesi dergisi, Alman Kültür Merkezi, 5-6 Nisan 1996, İstanbul.

Çeviri

Kitapta Bölüm
“Ailenizin Tıp Ansiklopedisi”, Arkadaş Yayınları, 2008.

Bilgisayar uygulamaları

Kitap

  1. N. Baykal, N. Tekin, MS Office Programlarıyla Temel Bilgisayar Eğitimi, SHÇEK Yayınları.
  2. N. Baykal, N. Tekin, Windows XP ve Office XP ile Temel Bilgisayar Eğitimi, METU Pres, 2002.
  3. N. Baykal, N. Tekin, Her Yönüyle Internet, Pusula Yayıncılık, 2003.

Kitapta Bölüm

“Temel Bilgisayar ve Internet Kavramları”, Eğitim Noktası Eğitim Kitabı (Windows XP, Office XP), Perspection, Inc., Online Training Solutions, Inc., C. Frye, K. Crupi, N. Tekin, B. Akkoyunlu, Arkadaş Yayınları, 2001.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dilbilim</span> insan dilinin araştırılması

Dilbilim, dil bilimi, lengüistik ya da lisaniyat; dilleri dilbilgisi, söz dizimi (sentaks), ses bilgisi (fonetik), ses bilimi (fonoloji), biçimbilim (morfoloji) ve edimbilim (pragmatik) gibi çeşitli yönlerden yapısal, anlamsal ve bildirişimin çıkış bağlamını temel alarak sözlerin gönderimlerini ve iletişimde dilin yaptırım gücünü inceleyen bilim dalıdır.

Bahadır Baruter, Türk karikatürist ve ressam.

Hamza Türkmen, Türk yazar ve aktivist.

Erendiz Atasü, Türk yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni

Aşkın Güngör Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Arkadaş Zekai Özger</span> Türk şair

Arkadaş Zekai Özger veya Arkadaş Z. Özger, Türk şair ve TRT mensubu radyo sunucusu.

Yapı Kredi Yayınları, Yapı Kredi Bankası'nın 1944 yılında başladığı, özellikle 1949 yılında çıkan Doğan Kardeş dergisiyle tanındığı yayıncılığı, 1992 yılında, Turhan Ilgaz'ın yönetiminde kurulan bir şirketle sürdüren yayıncılık kuruluşudur. Tam adı Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş., kısaltması YKY'dir.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Ali Çolak, Türk yazar. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nde başladığı yüksek öğrenimini, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı. (1988) Edebiyat dergilerinde deneme ve incelemeleri yayımlandı. Yazılarını 1992'den 2016 yılına kadar düzenli olarak haftada bir "Gülsaati" başlığı altında Zaman'da yayınladı. Basılmış on iki kitabı bulunan Ali Çolak, 1996 yılında, "Günlük Güneşlik Şarkılar" adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "yılın deneme yazarı" seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Gökalp Baykal</span>

Gökalp Baykal, Türk müzisyen, mimar, öğretim görevlisi ve yazardır.

Hakan Bıçakcı, çağdaş Türk edebiyat yazarı ve romancı.

Enis Akın, Türk şair ve çevirmen.

Akgün Akova, Türk şair. Şiir dışında fotoğrafçılıkla da ilgilenen Akova'nın deneme, fotoğraf, gezi alanlarında da kitapları vardır. Seyahat editörlüğü, doğa fotoğrafçılığı ve gezi yazarlığı da yapan şair, hem üniversitelerde hem de özel eğitim kurumlarında "yaratıcılık" dersleri de vermektedir.

Seçil Büker, Türk iletişim profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Atilla</span>

Mehmet Atilla, edebiyatın değişik alanlarında yapıtlar yayımlayan şair ve yazardır.

Yavuz Alogan; Türk çevirmen, yazar, editör ve siyasetçi. Türkiye'nin önde gelen siyaset, siyaset bilimi, tarih, sosyal politika, kültürbilimi, felsefe ve biyografi çevirmenlerinden biridir. Che Guevera, Hitler, Stalin ve Mao biyografilerini çevirmiştir. Çevirmenler Birliği'nin kurucu üyesidir. Red Dergisi ve çeşitli yayın organlarında siyasi yazılarını kaleme almayı ve çevirmenlik etkinliğini sürdürmektedir.

Mahir Ünsal Eriş Türk yazar, çevirmen

Ayşe Kilimci, Türk çocuk kitabı ve öykü yazarıdır.

Zeynep Aliye, Türk öykücü, şair ve çocuk kitabı yazarıdır.

A. Kadir Paksoy, Türk öğretmen, şair ve yazar.