İçeriğe atla

Nuray Hafiftaş

Nuray Hafiftaş
Doğum2 Kasım 1962(1962-11-02)
Çıldır, Ardahan
Ölüm14 Şubat 2018 (55 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarHalk müziği, arabesk
MesleklerŞarkıcı
Etkin yıllar1987-2018

Nuray Hafiftaş (2 Kasım 1962, Ardahan - 14 Şubat 2018, İstanbul), Türk halk müziği ses sanatçısı ve bestecisi.

Yaşamı

Nuray Hafiftaş 2 Kasım 1962 tarihinde Azeri kökenli bir ailede Çıldır'da doğdu. İlkokulu Taksim'de okudu. İTÜ Devlet Konservatuvarı'nı bitirdikten sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyetinde 4 yıl kadrolu devlet sanatçısı olarak çalıştı. Aynı yıllarda İstanbul Radyosu'nda da sözleşmeli sanatçı olarak 4 yıl çalıştı. Şimdiye kadar birçok albüm çıkaran sanatçının 100'ü aşkın söz ve bestesi kendisine ait olan eserleri var. Bunlardan "Ayrılık Nikahı", "Yalan Dünya" ve "İsyan Ediyorum"u Kibariye, "Hasret" ve "Gurbet"i ise İzzet Yıldızhan okudu.

Sanatçının son albümünde ise kendisine ait "Be Hey Gafil" ve "Yavrular" isimli iki bestesi bulunuyor.

Türk Halk Müziği'nin çağdaş, otantizm'e asla ihanet etmeyen ama teknoloji'ye açık bir neferi oldu. Zaman oldu kendi kulvarında birlikte yarıştıkları meslektaşlarının albümlerinde vokal yapacak kadar alçak gönüllü ve özverili oldu.

Nuray Hafiftaş'ın Türk Halk Müziği klasik sanatçıları literatürüne girmesine neden olan özellikleri kuşkusuz sadece bunlar değil. "Eyvah Gönül" de ürettikleri eserlerden biri.

Star Prodüksiyon etiketiyle piyasaya çıkan Yazı Bir Dert Kışı Bir Dert isimli son albümünün prodüktörlüğünü Yusuf Savaş üstlendi. 12 eserden oluşan bu albüm yaklaşık dört yıl aradan sonra çıktı.

Ölümü

Uzun bir süre kalın bağırsak kanseri tedavisi gören Nuray Hafiftaş, 14 Şubat 2018'de 55 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.[1] 15 Şubatta Teşvikiye Camii'nde düzenlenen devlet töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.[2]

Albümleri

  • 1987: Asker Mektubu (Arabesk) (Raks)
  • 1988: Yaradan Aşkına (Güneş)
  • 1989: Dön İki Gözüm (Güneş)
  • 1990: Dilanım (Güneş)
  • 1990: Divane Gönlüm (Güneş)
  • 1991: Turquie Aşık (Akbaş)
  • 1991: Atılmaz Sevda (Güneş)
  • 1992: Arada Bir (Güneş)
  • 1993: Dinle (Güneş)
  • 1994: Şimdi Oldu (Güvercin)
  • 1996: Eline Düştüm (Mert)
  • 2000: Eyvah Gönül (Prestij Müzik)
  • 2002: Leyli Leyli (Prestij Müzik)
  • 2005: Sılayı Ver (Ateş Müzik Üretim)
  • 2007: Yıllarım (Ateş Müzik Üretim)
  • 2007: Yazı Bir Dert Kışı Bir Dert (Star Prodüksiyon)
  • 2016: İstanbul ve Sen (DNK Müzik)
  • 2017: Düet Arabesk 2018 (Yunus Bülbül ile birlikte, Taşkın Prodüksüyon)
  • 2019: Yarim (Poll Production)

Kaynakça

  1. ^ Boy, Deniz (15 Şubat 2018). "Genç yaşta vefat eden Nuray Hafiftaş bugün defnedilecek". Hürriyet. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 
  2. ^ "Nuray Hafiftaş'a veda". NTV.com.tr. 15 Şubat 2018. 15 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

Orhan Gencebay ya da gerçek adıyla Orhan Kencebay Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Konak</span> Türk halk  müziği sanatçısı

Volkan Konak, Türk halk müziği sanatçısı. 2006 yılında çıkardığı Mora albümü, Mü-yap tarafından altın plak ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Bulut</span> Türk halk müziği sanatçısı

Hakkı Bulut, Türk arabesk şarkıcısı-şarkı yazarı, müzik yapımcısı, öğretmen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Taner</span> Türk bestekâr, orkestra şefi, söz yazarı ve şarkı yorumcusu

Yavuz Taner ya da doğum adıyla Yavuz Durmuş, Türk bestekâr, orkestra şefi, söz yazarı ve şarkı yorumcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Tilbe</span> Türk şarkıcı ve söz yazarı

Yıldız Tilbe ,Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Tatlıses</span> Arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı

Yılmaz Tatlıses, Türk arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı.

Emrah Erdoğan İpek ya da bilinen adıyla Emrah, Türk şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve 1980'li yılların çocuk starı.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Raks Müzik</span>

Raks Müzik Yapım, 1964'te kurulan elektronik şirketi Raks'ın alt kuruluşu olan müzik yapım şirketi. Özellikle 90'lı yıllarda oldukça aktif olan firma, başka yapım şirketlerine bağlı olan, dönemin önemli şarkıcılarını kendi bünyesine katmakla beraber; İbrahim Tatlıses, Serdar Ortaç, Çelik, Sibel Tüzün, Bendeniz, Ebru Gündeş, Ahmet Kaya ve Kerim Tekin gibi önemli isimleri de müzik dünyasına kazandırmıştır.

Gökhan Tepe, Türk şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Akbaş Müzik</span> Türk dağıtım ve prodüksiyon şirketi

Akbaş Müzik Yapım, Ali Paşa Akbaş, Ali Osman Akbaş ve Hasan Akbaş'ın sahibi olduğu şirket hem dağıtım hem de prodüksiyon şirketidir. 1990 yılında merkezi İstanbul olmak üzere ve Almanya'da Duisburg olmak üzere 2 ülkede ofisi bulunan müzik yapım, konser organizasyon ve menajerliklerini de yapmaktadır.

Ulus Müzik veya Ulus Plak, Türk müzik yapım ve dağıtım şirketi. 1990 yılında Unkapanı Plakçılar Çarşısı'nda kuruldu. 1994 yılında ünlü sanatçı Belkıs Akkale'nin müzik şirketi Midas Plak ile birleşerek Ulus Müzik Sanayi A.Ş. adını aldı.

<i>Dost Garip</i> Güler Duman albümü.

Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>O Leyli Leyli</i>

O Leyli Leyli, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 25 Haziran 1982 tarihinde çıkardığı ikinci stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Albümün kayıtlarına Şubat 1982 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Nisan 1982 tarihinde tamamlandı. İlk albümünde olduğu gibi ikinci albümünde müzik yönetmenliğini Mustafa Karaçeper üstlendi. Albümde Yunus Emre, Karacaoğlan, Davut Sulari, Emir Sultan, Âşık Hüdai, Aşık Emrah, Nuri Üstünses, Kamber Yıldırım ve Ramazan Kartal gibi sanatçıların eserlerini seslendirdi.

<i>Seher Yeli</i>

Seher Yeli, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 16 Ekim 1984 tarihinde çıkardığı üçüncü stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları Haziran 1984 tarihinde başlamıştır. Ağustos 1984 tarihinde tamamlanan kayıtlar iki ay kadar sürdü. 1984 yazında albümün kayıtlarını tamamlayan Güler Duman'ın Özlem Plak'tan yayınladığı üçüncü albüm olmuştur. Albümde Aşık Sıtkı Baba, Davut Sulari, Neşet Ertaş, İsmail Özden, Gevheri, Ercişli Emrah, Mahmut Salan ve Yüksel Yıldız gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Mevlayı Seversen</i>

Mevlayı Seversen, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 6 Kasım 1985 tarihinde çıkardığı dördüncü stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Mayıs 1985 tarihinde başladı. Üç buçuk ay kadar süren kayıtlar Eylül 1985 tarihinde tamamlandı. 1985 yazında albümün kayıtlarını tamamlayan Güler Duman'ın Özlem Plak'tan yayınladığı dördüncü albüm olmuştur. Albümde Sabahattin Ali, Muzaffer Sarısözen, Seyfi Doğanay, Yılmaz Tatlıses, Muzaffer Akgün ve Yüksel Yıldız gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Misafir Geldim</i>

Misafir Geldim, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 23 Mart 1987 tarihinde çıkardığı beşinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtları 1986 yılının Ekim ayında başlamıştır. Üç ay süren kayıtlar Ocak 1987 tarihinde tamamlanmıştır. Albümde Karacaoğlan, Âşık Dertli, Davut Sulari, Muhlis Akarsu, Mahzuni Şerif, Atakan Çelik ve Kemal Can gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Buldular Beni</i>

Buldular Beni, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 29 Ocak 1990 tarihinde çıkardığı sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm Duygu Müzik etiketiyle yayınlandı. Albümün 1989 yılının Eylül ve Aralık ayları arasında üç aylık bir sürede yapıldı. Albümde Devran Baba, Dertli Divani, Mahsuni Şerif, Sümmani, Seyfi Doğanay, Seyfettin Sucu ve Aşık Emrah gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.

<i>Nazlı Yara Küskünüm</i>

Nazlı Yara Küskünüm, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 9 Ekim 1987 tarihinde çıkardığı altıncı albümüdür. Albüm Diyar Müzik etiketiyle piyasaya sunuldu. Güler Duman'ın Diyar Müzik etiketiyle piyasaya çıkardığı ilk ve tek solo albümüdür. Haziran-Eylül 1987 tarihleri arasında iki buçuk aylık bir sürede kaydedilen albümde yirmi parça yer aldı. Zülfü Livaneli, Rıza Aslandoğan, Ziya Özbay, Fatih Kısaparmak, Karacaoğlan ve Davut Sulari gibi sanatçıların eserlerine yer verilmiştir. "Ömür Dediğin", "Alim Dost", "Sevdalıyım Ben Bir Cana", "Nenni" ve "Nazlı Yara Küskünüm" gibi parçaların ön plana çıktığı albümde "Erzurum Dağları" adlı uzun hava büyük beğeni toplamıştır.