İçeriğe atla

Nur in der Wiener Luft

Avusturya "Nur in der Wiener Luft"
1962 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
ÜlkeAvusturya
Şarkıcı(lar)Eleonore Schwarz
DilAlmanca
Besteci(ler)Bruno Uher
Söz yazar(lar)ıBruno Uher
Orkestra ŞefiBruno Uher
Finallerdeki sonuçları
Final derecesi13.
Final puanı0
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ Sehnsucht (1961)   
Vielleicht geschieht ein Wunder (1963) ►

Nur in der Wiener Luft, (TürkçeSadece Viyana'daki hava) Eleonore Schwarz tarafından seslendirilen ve 1962 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya'yı Almanca dilinde seslendirilerek temsil eden şarkı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hip hop (kültür)</span> Amerikada ortaya çıkmış müzik kültürü

Hip hop, 1970'li yılların sonunda Amerika'da kötü koşullarda ve azınlık olarak yaşayan siyahilerin gündemden uzaklaşmak ve eğlenmek için oluşturduğu bir kültür, yaşam tarzı ve sanat akımıdır. Bu kültür Rap müziği, Graffiti sanatı, Breakdance'ı ve DJ'liği içerir. Hip hop kültürünün doğmasında Blues, Funk, Soul ve Caz müziğinin etkisi büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Müzisyen</span> müzik yazan veya yorumlayan sanatçı

Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Dima Bilan</span> Rus şarkıcı

Viktor Nikolayeviç Belan sahne adıyla Dima Bilan, Rus şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan</span>

Yunanistan ilk katılımı 1974 yılından günümüze 43 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Altı kez yarışmadan uzak kalmıştır. Yunanistan'ın ilk birinciliğini 2005 yılında "My Number One" adlı şarkısıyla Elena Paparizu getirmiştir. Yunan Ulusal Yayıncısı Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Yunan katılımcının seçim sürecini organize ediyor. Yunanistan hiç sonuncu olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı</span> dinleyicilere şarkı söyleyen kişi

Şarkıcı veya solist, şarkı söyleyen, şarkı söyleme yeteneği olan veya mesleği şarkı söylemek olan, bir müzik eserine eşlik etmek için sesini kullanan müzisyen. Şarkıcı terimi daha çok belli bir melodiyi söyleyen müzisyenler için kullanılırken vokalist terimi, insana özgü ancak melodik olmayan diğer sesleri de kompozisyon içinde kullanan müzisyenler için dile getirilir. Ağırlıklı olarak türkü seslendiren şarkıcılara türkücü denir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan</span>

Azerbaycan ilk katılımı 2008 yılından günümüze 12 kez Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Azerbaycanlı Ulusal Yayıncısı İctimai Televizyon ve Radyo Yayımları Şirketi (İTV) her yıl gösteriyi yayınlamakla birlikte Azerbaycanlı katılımcıyı da belirlemektedir. Azerbaycan, Kafkasya'da yarışmaya katılan son ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Romanya</span>

Romanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Televiziune Română (TVR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Romanya, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır. Romanya yarışmalarda toplam 6 kez ilk 10'da yer almakla birlikte, 2005 yılında Luminița Anghel & Sistem ile 3. ve 2010 yılında Paula Seling ve Ovi ile yine 3. olarak en iyi derecelerini elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Macaristan</span>

Macaristan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Magyar Televízió (MTV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Macaristan, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<i>Eurovision Şarkı Yarışması</i>

Eurovision Şarkı Yarışması, kısaca ESC veya Eurovision, Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından her yıl düzenlenen ve çoğunlukla Avrupalı ülkelerinden katılımıyla gerçekleşen uluslararası şarkı yarışmasıdır. Katılımcı ülkelerin her biri televizyon ve radyo aracılığıyla canlı yayınlanacak bir şarkı seçer, yarışma EBU'ya bağlı yayıncılar tarafından canlı yayınlanır ve katılımcı ülkeler kendi dışında kalan ülkelerin şarkılarını puanlayarak kazananı belirler.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya</span>

Estonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1994 yılında, Eesti Rahvusringhääling (ERR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. aslında ilk katılımını 1993 yılında Janika Sillamaa'nın seslendirmiş olduğu "Muretut meelt ja südametuld" adlı şarkıyla gerçekleştirecekti fakat o yıl doğu ülkelerinin katılmaya ilgi göstermesi nedeniyle 1993 yılı için eleme düzenlenmiş Estonya elemeyi geçemeyerek yarışmaya katılmamıştır. Estonya, 1994 yarışmasında yarışan 25 ülkeden bir tanesidir. O yıldan bu yana ülke yarışmadan hiç çekilmemiştir.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

The Billboard Hot 100, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen single satışların, radyolarda çalınma sıklığının ve müzisyenlerin yaygınlığının esas alındığı bir müzik listesidir. Billboard adlı dergi tarafından her hafta güncellenir. 4 Ağustos 1958'den beri listeleme yapmaktadır. Listenin oluşturulma biçiminin örnekli aşamaları aşağıdaki gibidir:

Hot R&B/Hip-Hop Songs veya eski adıyla Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks, ABD'deki Billboard dergisi tarafından yayınlanan, hip hop ve R&B tarzdaki şarkılara yer veren bir müzik listesidir. Bu listelerde, radyolar, satışlar ve istekler ön plandadır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya</span>

İtalya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 1956 yılından bu yana 51 kez katılmış ve ilk yarışmaya katılan yedi ülkeden biri olmuştur. İtalya, 1980 tarihine kadar kesintisiz olarak yarışmaya katıldı ve 1980'ler ve 1990'lar boyunca birçok kez yarışmadan çekildi. 1998 yılında başlayan 13 yıllık aradan sonra ülke, 2011 yılında yarışmaya geri döndü. İtalya yarışmayı üç kez kazandı ve ek olarak 16 kez ilk beşte yer aldı. İtalya yarışmaya Napoli (1965), Roma (1991) ve Torino (2022)'da ev sahipliği yaptı.

iTunes Store

iTunes Store Apple şirketinin yazılım tabanlı ücretli veya ücretsiz müzik, müzik videoları, televizyon şovları, dijital ve sesli kitaplar, 'Podcast'lar, iPad ve iPhone oyunları ve uygulamaları indirilebilen bir dijital medya mağazasıdır. iTunesin bir bölmesidir. Apple tarafından 28 Nisan 2003'te 'iTunes Music Store' ismiyle açılmıştır. Nisan 2008'den bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nde en büyük müzik satıcısı ve Şubat 2010'dan bu yana dünyanın en büyük müzik satıcısıdır. 12 Eylül 2012 itibarıyla 43 milyon şarkı, 700.000 uygulama, 190.000 TV dizisi ve 45.000 film sunuyor. 2011 yılının ilk çeyreğinde iTunes Store'nin satış gelirleri 1,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşti; 28 Mayıs 2014'e kadar mağaza dünya çapında 35 milyar şarkı satmıştı. Kataloğundaki dijital şarkılar, 256 kbit/s AAC formatındadır. iTunes Store-ye iTunes aracılığı ile erişilir. iTunes Storeye de giriş yapma için sadece bir Apple ID olması yeterlidir.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı</span> sesler için müzikal kompozisyon

Şarkı, insan sesinin müzik aletleri yardımıyla oluşturduğu beste. Genellikle şiirsel ve uyaklı bir yapıya sahip olan şarkı sözleri, dini metin ya da nesir olarak da yazılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkı yazarı</span> bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi

Şarkı yazarı, bir şarkının sözlerini yazıp bestesini yapan kişi. Popüler bir hit üretme kaygısının artması üzerine birçok kişi şarkıların sözlerini yazıp bestesini de kendi yapmaya başladı. Popüler kültürde şarkıları bir grup üyesi ya da bir personel yazabilir. Bazı şarkı yazarları ise müzik şirketleri tarafından kiralanır.