İçeriğe atla

Nur Batur

Nur Batur (d. 11 Eylül 1952, İzmir) Türk gazeteci ve yazar.

Nur Batur

Kariyeri

1970 yılında TED Ankara Koleji'ni, 1976 yılında da Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdi. Anadolu Ajansının sınavını kazanarak gazeteciliğe başladı ve parlamento ve dış politika muhabirliği yaptı.1980'de BM Dag Hammorjold bursunu kazanarak New York'a gitti ve BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyinin çalışmalarıyla ilgili haber ve röportajlar yaptı.Türkiye'ye dönüşünde Tercüman gazetesine geçti.Tercüman'ın ardından da Milliyet ve Hürriyet gazetelerine geçerek uzun yıllar iç ve dış politika yazıları yazdı. Hürriyet gazetesinin Atina Temsilciliğinin ardından Ankara Temsilciliğini de yaptı.

1994'te Kanal D'nin Ankara Temsilci yardımcılığı ve Haber Müdürlüğünün yanı sıra Eksen adlı haber program hazırlayıp sundu. Daha sonraki yıllarda da CNN Turk Televizyonunda haber programlar ve belgeseller hazırlayıp sundu. Bunların arasında Karanlıktaki Silah, 17 Kasım ve Kanuni'nin Torunları gibi belgeseller bulunuyor. TRT, BBC, Amerikanın Sesi ve Almanya'nın sesi radyolarına da haber ve yorum yaptı.

1986- 1987-1989 yılları arasında 3 kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın gazetecisi, 1994'te Tempo Dergisi tarafından yılın en iyi televizyon sunucusu seçildi. 2004'te Uluslararası Barış ve dostluk ödülü aldı. 2008'de Cumhuriyetin 84. yılı dolayısıyla Televizyon ve Gazetecilik alanında “Yılın Altın İnsanı” ödülü verildi.

İngiliz Arşivlerinde Menderes Trajedisi, Kuba krizi sırasında gizli pazarlık, Amerikan kongre arşivlerinde Türkiye, Cezayir'de İslam hareketi, Avrupa solu Kanayan Filistin, "CIA belgelerinde 27 Mayıs ve 12 Mart gibi birçok yazı dizisi hazırladı. Batur, gazetecilik hayatında birçok devlet adamıyla da röportajlar yaptı. Bunları arasında Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, İslam Dünyasının ilk kadın Başbakanı Benazir Butto, İngiltere Başbakanı Tony Blair, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Pakistan Devlet Başkanı Ziya Ül Hak, Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa, İsrail Başbakanı İzak Rabin, İsrail Cumhurbaşkanı Ezer Weizman, İsrail Dışişleri Bakanı İzak Şamir, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Irak Dışişleri Bakanı Tarık Aziz, Yunanistan Başbakanı Konstantin Miçotakis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides, Çek Devlet Başkanı Václav Klaus, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildth, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi başkanı Van den Linden,AB Dışilişkiler Sorumlusu Javier Solana, İtalya eski Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen gibi isimler bulunuyor.

Nur Batur, suikast sonucu öldürülen Benazir Butto'yla Dubai'de son röportajı yapan gazeteci oldu.

Georgetown Universitesi. Wiltonpark Konferansı ve Bruksel forumu gibi birçok uluslararası konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Nur Batur'un yayınlanan 5 kitabı da bulunuyor.

Unesco Türkiye Milli Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi üyesi ve Unicef Milli Komitesi Danışma kurulu üyesi olan Batur, Bahçeşehir Üniversitesinde Yüksek Lisans ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinde Siyasi Gazetecilik dersleri veriyor.

Hakkında

Ahmet ve Sabahat Feyizoğlu çiftinin ikinci kızı olarak İzmir'de dünyaya geldi. Annesi diş hekimi, babası emekli albay ve Kore gazisiydi. Kız kardeşi, Nilüfer Feyizoğlu, emekli başkonsolostur.

Kitapları

  • Yürekten Gülerekten Yürüdüm (2004)
  • Rauf Denktaş: Yeniden Yaşasaydım (2007)
  • Benazir: Benazir Butto'nun Bitmeyen Hikâyesi (2008)
  • Tarihi Yazarken Yaşamak (2011)
  • APO'yla Son Tango Ekim (2013)
  • Ortadoğu'nun Şahları Vezirleri Piyonları (2022)

Araştırmaları

  • “Menderes Trajedisi”
  • Kanayan Filistin
  • Değişen Japonya
  • “Küba’da Nükleer Pazarlık”
  • “Türkiye ve Cezayir’de İslam Hareketi”
  • “Korsika”
  • “Avrupa Solu ve CHP”
  • ABD Gizli Belgelesinde 27 Mayıs ve 12 Mart askeri darbeleri

Önemli Röportajları

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Nato E. Genel sekreteri Rasmussen, İngiltere E. Başbakanı Tony Blair, Irak E.Devlet Başkanı Saddam Hüseyin.Filistin E. Devlet Başkanı Yaser Arafat,Yunanistan E.Başbakanı Kostas Simitis, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Pakistan E.Devlet Başkanı Ziya Ül Hak, Polonya E.Devlet Başkanı Lech Walesa, İsrail E.Başbakanı İzak Rabin, İsrail E.Cumhurbaşkanı Ezer Weizman, İsrail E. Dışişleri Bakanı İzak Şamir, Irak E.Dışişleri Bakanı Tarık Aziz, Yunanistan Başbakanı E.Konstantin, Miçotakis, Yunanistan Dışişleri Bakanı E.Yorgo Papandreu, KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Glafkos Klerides Çek Devlet Başkanı Vaclav Klaus, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildth, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi başkanı Van den Linden,Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Hallonen, ABD Başkan Adayı John Mccain başta olmak üzere çok sayıda Devlet Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı.

Benazir Butto'yla suikastten önceki son kapsamlı röportajı yaptı.

Katıldığı Uluslararası Toplantılar

George Town Üniversitesi liderlik semineri, Wiltonpark Konferansı, Bruksel forumları, Halifax Forumu, İstanbul Forumları, Brookings Instute Konferansları, Türk-Yunan Medya konferansları, Konrad Adenaur Konferansları gibi Türkiye'de ve yurt dışında birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Ödülleri

Birleşmiş Milletler Dag Hammorjold Bursu

1986- 1987-1989 : 3 kez Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın gazetecisi..

1994 Tempo Dergisi tarafından yılın en iyi televizyon sunucusu

2004 Uluslararası Barış ve dostluk ödülü

2008 Cumhuriyetin 84. yılı dolayısıyla Televizyon ve Gazetecilik dalında "Yılın Altın İnsanı"

Dış bağlantılar

https://www.instagram.com/nur__batur/?hl=tr

https://www.facebook.com/nurbaturofficial/

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karolos Papulias</span> 6. Yunanistan cumhurbaşkanı

Karolos Papulyas, Yunanistan'ın 6. cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zülfikar Ali Butto</span> 4. Pakistan cumhurbaşkanı

Zülfikar Ali Butto, 1973'ten 1977'ye kadar Pakistan'ın dokuzuncu Başbakanı, 1971'den 1973'e kadar Pakistan'ın dördüncü Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Pakistanlı bir avukat ve politikacı. Aynı zamanda Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) kurucusudur. 1979'da idam edilinceye kadar partinin başkanlığını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Benazir Butto</span> 11. ve 13. Pakistan başbakanı

Benazir Butto, iki kez Pakistan başbakanlığı yapmış siyasetçi. 1999-2007 yılları arasında yurt dışında sürgünde yaşadı. 18 Ekim 2007'de seçimlere katılmak üzere Pakistan'a geri döndü ve başkanlığını yaptığı Pakistan Halk Partisi'nin seçim mitinglerine katılmaya başladı. Ravalpindi'de katıldığı seçim mitinginden ayrılırken bir suikast sonucu öldü.

Solomon Solomu ; 8 Ağustos 1996 tarihindeki bir sınır gösterisinde ülkücüler tarafından öldürülen kuzeni Tasos İsaak adlı Rum gencinin olayını, 14 Ağustos 1996 tarihinde Mağusa sınır kapısında protesto eden, daha sonrasında ise Kıbrıs Cumhuriyeti'nin etkin olduğu topraklardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarına geçerek sınırda asılı olan Türk bayrağını indirmeye çalışan Rum. Olayın devamında Türk askerinin "Dur!" emrini ve göndere tırmanırken yanından geçen uyarı ateşini dinlemeyip eylemine devam etmesi ve akabinde bayrağı indirmek üzere iken boynundan vurularak öldürülmesiyle son bulmuştur. Olay, kameralar tarafından saniye saniye görüntülenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Yorgo Papandreu</span> Yunan siyasetçi

Yorgo A. Papandreu, Yunan siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Denktaş</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Serdar Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Oslo I Anlaşması</span>

Oslo I Anlaşması veya Oslo I, resmen Geçici Yönetim Düzenleme İlkelerinin Bildirgesi olarak adlandırılır ve Filistin-İsrail çatışması için bir dönüm noktasıdır. Bu görüşme, İsrail ile Filistin temsilcilerinin üst düzeyde ilk doğrudan yüz yüze anlaşma çabası olarak tarihe geçmiştir. Bu anlaşma görüşmeleri İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaların iki taraf arasında kalan nihai olarak çözecek bir anlaşma ve gelecekteki ilişkiler için bir çerçeve olarak düşünülmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Ezer Weizman</span> 7. İsrail Cumhurbaşkanı

Ezer Weizman İsrailli siyasetçi, asker ve İsrail Devleti'nin 1993 - 2000 yılları arası 7. Başkanı. Weizman, aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Bakanlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzak Navon</span> 5. İsrail devlet başkanı

İzak Navon İsrail Devleti'nin 5. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Abba Eban</span>

Abba Eban İsrail eski dışişleri bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Rıza Gilani</span> 18. Pakistan başbakanı

Yusuf Rıza Gilani, , Pakistan Halk Partisi (PPP) Başkan Yardımcısı ve Pakistan 17. Başbakanı. Daha önce Millet Meclisi (1993-1997) Başkanı ve Federal Bakan olarak görev yaptı.

Gambiya-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Gambiya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Gambiya resmen tanımamaktadır. 2005 yılında dönemin KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş'ın Gambiya'ya yaptığı resmî ziyarette Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, Sizi tanımamız için hiçbir sakınca yok. Bize güvenebilirsiniz. Denktaş'ın Afrika kıtasındaki ilk resmî ziyaretini Gambiya'ya yapmasından dolayı büyük onur duyuyorum, bize sadece ne istediğinizi söyleyin, biz gereğini yapmaya hazırız dedi. Fakat şu ana dek Gambiya KKTC'yi tanımamıştır. Ayrıca Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadau Tangara, 2010 yılında Ankara'da KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edilmiştir. Bunun yanında 2011 yılının Kasım ayında Lefkoşa'da düzenlenen, KKTC'nin Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci olarak üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren, Yükseköğrenim Forumu'na Gambiya Yükseköğrenim Bakanı Mariama Sarr Ceesay da katılmış ve dönemin KKTC Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile görüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos 2016 Gaziantep saldırısı</span> Gaziantep’te IŞİD terör örgütü tarafından sokak düğününe düzenlenen bombalı saldırı

Ağustos 2016 Gaziantep saldırısı, 20 Ağustos 2016'da yerel saatte 22.50 sularında Türkiye'nin Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesinde bir sokak düğünü sırasında düzenlenen bombalı saldırı. Saldırı sonucunda 59 kişi öldü, 90'ın üzerinde kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Demokrat Parti (KKTC)</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Demokrat Parti ya da kısaltmasıyla DP, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki muhafazakâr ve Kıbrıs Türk milliyetçisi bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Filistin-Türkiye ilişkileri</span>

Filistin-Türkiye ilişkileri, Filistin ile Türkiye'nin sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Mart 1972'de Baasçı Irak, Mısır ve Suriye'ye 1971'de parçalanan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin yeniden kurulmasını önerdi. Irak'ın önerisi, Ürdün'ün Birleşik Arap Krallığı önerisine bir tepkiydi, ancak zaten kurulmuş olan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu ile çakıştı ve Irak-Suriye farklılıkları nedeniyle başarısız oldu.

<span class="mw-page-title-main">2022 İstanbul saldırısına uluslararası tepkiler</span> terör saldırısına gelen tepkiler

13 Kasım 2022 tarihinde İstanbul'a bağlı Beyoğlu ilçesi üzerindeki İstiklal Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırıya ulusal ve uluslararası çapta birçok tepki gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beşparmak Dağları Bayrağı</span>

Beşparmak Dağlar'ının eteklerinde bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı, Beşparmak Dağları'nın Lefkoşaya bakan tarafında kurulmuş olup Taşkent köyü civarında bulunmaktadır. Adanın hem Kuzey hem de Rum kesiminden net şekilde görünüyor.